No nie, przepisy mówią o tym, że wynagrodzenie musi być podane przed rozmową kwalifikacyjną. Jak dzwoni rekruter umówić termin rozmowy to może je podać wtedy, nie musi to być zawarte w ogłoszeniu. A to z jawnością wynagrodzeń w firmach ma wejść w czerwcu tego roku. Dyrektywa unijna jest w tym przypadku wprowadzana stopniowo.
Myślisicie ,że wielke korpo płaci faktury podwykonawcy? Ma termin 120 dni minimum i często nie płaci dużo dłużej celowo, i co im zrobisz?
Perlica, no to jestem w szoku i wspolczuje podwykonawcom w Twojej branzy. Big pharma placi. Terminy to zwykle 90 dni. Tzn nie wiem jak polskie oddzialy, jesli idzie to z ich wewnętrznego budżetu, ale ja takimi malymi krajowymi projektami sie praktycznie nie zajmuje.
EMS to uciekanie od alimentow, komornikow, itd. to jest masakra przy zatrudnianiu do stajni. Poza stajnia sie na szczęście nie spotkalam.
Wszystkim patrzącym zazdrośnie czym jeździ szef, czy rozliczającym go z wakacji proponuję założyć własny biznes 🙃 łatwo liczyć czyjeś pieniądze, nie podejmując jego decyzji i nie ponosząc jego ryzyk, ba, nawet nie znając wszystkich faktów i realiów.
karolina_, to nie jest kwestia branży, ale bolączka współpracy ze światowym gigantem, który zawsze zapłaci i dużo bardzo, ale nie na czas.
Wszystko jest outsourcing, najczęściej do indii, więc jak coś nie idzie jak powinno to serio rozwiązanie wymaga ticketu do ticketu itp.
Czy ktoś ma urządzenie do robienia omletów?
Bardzo je lubię, a od czasu jak mam płytę elektryczną to nie umiem nawet jajecznicy zrobić🤣
Ktoś ma takie urządzenie? https://www.kaufland.pl/product/446076620/
Czy dywan 3x4m to zawsze wydatek minimum 3-5 tysięcy? Ogółem ceny dywanów to chyba największy szok dorosłego życia 🤣 nie wiem, czy są jakieś syntetyki łatwe do czyszczenia z sierści?
madmaddie, też mnie zaskoczyło ile moze kosztować dywan z poliestru. Rozumiem wełniany, ale z poliestru? Polecam poszukać na olx, ja kupilam za 400 zł wełniany dywan na pół salonu 😀
Ollala, sprawdzam olx, ale w małym mieście to kicha straszna. W Sosnowcu pół życia ogarniałam na olx, a tutaj ludzie wystawiają rzeczy po dziadkach, które powinny dawno pojechać na pszok i chcą za nie kilkaset złotych 😀 nie ma lekko niestety. Nawet po nadstawki paletowe jechałam dalej, bo tu prawie 2x drozej, a potrzebowałam więcej. Choć transport dywanu może by się udał w oplu od biedy, pogrzebię.
Czy poza olx/otomoto (i poza fb, bo ogloszenie grzecznościowo wystawiam) jest sens gdzieś indziej wystawiać auto na sprzedaż? Dawno nie korzystałam, myślałam że chociaż olx bedzie za darmo albo w sensownej cenie, ale sie okazuje ze w zasadzie koszt taki sam jak na otomoto, czyli stówa lub więcej
magda, tak jak wyzej pisalam, fb odpada bo grzecznosciowo wystawiam, nie chce zeby mi ktos dupe zawracal bo znajac zycie nawet jak napisze ze grzecznosciowo i tylko kontakt telefoniczny to i tak znajdzie sie liczba ludzi nie czytajacych ogloszenia. Nie mam na to czasu - robie przysluge wrzucajac to w internet komus kto nie umie w internet i tyle.
Ollala, przy czym ogłoszenia z anonima nie wyglądają wiarygodnie 😅 ja szukając samochodu raczej nawet nie zadzwoniłabym pod numer z anonimowego ogłoszenia, bo by mi śmierdziało scamem na kilometr
infantil, az tak bardzo w to nigdy nie wnikałam, ale moze jak sie w takie ogłoszenie anonimowe wstawi linka z olx to bedzie bardziej wiarygodne? Bo w sumie ja tez raczej omijam anonimowe posty 😀
grupy to raczej dla takich mniej popularnych aut, nie przyszłoby mi do głowy szukać opla astry czy passata na grupie fb, ale rozglądam się za starszym volvo i tu już grupa jak złoto i oferty ciekawe. Nasze volvo też puściłam przez grupę.
Jak wybrać materac? Na co zwracać uwagę? Które są dobre? Dla osób z problemami z kręgosłupem zwłaszcza. Boli mnie głowa od ilości ofert i opcji.
mindgame, no ja byłam w szoku bo wystawialam jakies auto 2 lata temu i na pewno tyle nie placilam. A olx chyba tam do jakiejs liczby ogloszen moto bylo za darmo.
Szczerze mowiac sama szukam tez pewnego konkretnego modelu do ciurania w terenie - chyba wlasnie z szukaniem sie przerzuce na fb. Bo to w takim razie tlumaczy dlaczego nie ma ich duzo na olx czy otomoto skoro za 30 dni wystawienia trzeba szykowac 2 stówki. Jak weszłam na grupe na fb totalnie inny wybór. Szkoda ze na fb sie tylko tak ciulowo szuka konkretów w zakresie wyposażenia czy lokalizacji chociazby.
madmaddie, u nas stety-niestety sprawdziło się testowanie. Wiedzieliśmy, że chcemy twardy i sprężynowy, ale wybór na konkretny padł dosłownie po poleżeniu na nim w sklepie 😉
Z kolei w Ikei trafiliśmy na pana z obsługi, który wręcz kazał nam się klasc, sprawdzał ułożenie kręgosłupa i podpowiadał co ma sens co nie 😉
Czy ktoś próbował stosować toner only bio na siwe włosy? Robi mi się ich już trochę za dużo, szczególnie w grzywce, ale jednocześnie kocham swój naturalny kolor włosów i nie chciałabym iść w trwałą koloryzację 🙈 pomijając już jej koszty, bo po zobaczeniu kilku celników dorobiłam się kolejnych siwych kłaków.
Raz w życiu przefarbowałam włosy i nienawidziłam tego, odrost doprowadzał mnie do szału. W dodatku na prawdę lubię swój kolor, no minus te siwki 😐 zaczynają mi przeszkadzać i jestem mocno rozdarta co zrobić. Toner w kolorze zbliżonym do moich włosów wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Z drugiej strony widziałam kilka filmików, że te tonery to zło wcielone, niszczą włosy i sama nie wiem...
keirashara, ja juz mam duzo siwych i robię balejaz u fryzjera od jakiegoś roku, miedzy wizytami odświeżam właśnie tonerem only bio i jestem zadowolona. Włosy po nim sa naprawdę przyjemne w dotyku, ładnie pachną, dobrze sie rozczesuja i wcale nie wyglądają gorzej niz po salonowych tonerach.
keirashara, moja była fryzjerka (przerzuciła się na barber, nie przyjmuje w ogóle kobiet, tylko dlatego jest była) ich używa na sobie i to w problematycznym rudym kolorze. Mi też polecała, ale ja się boję, że na deszczu mógłby spływać i farbować ubrania, a ja bardzo swoje ubrania lubię 😅 jedyny problem jaki mogłabyś mieć to w przypadku gdybyś chciała włosy później pofarbować – te po tonerze inaczej przyjmują farbę i może wyjść nierówno. Czy to takie zło wcielone? Nie sądzę, tylko trzeba nie zaniedbywać pielęgnacji. Farby też podobno okrutnie niszczą włosy, a ja od dwóch lat farbuję. Pilnuję tylko odżywki nawilżającej po każdym myciu i maski raz w tygodniu, nie suszę na gorąco i nie używam prostownicy. Moje włosy nigdy nie były w tak dobrym stanie. Ale jednak odkąd moja fryzjerka zmieniła salon i przestała w ogóle zajmować się kobietami, to nie mogę dojść do ładu z innymi fryzjerkami i idę na dekoloryzację, bo nikt nie umie na rudo farbować 🙄
keirashara, ten toner nie otwiera luski wlosa, troche jak szamponetka. Gdybys robila tonerem alkalicznym to wtedy troche co innego, bo jednak deweloper w tonerze troche luske wlosa otwiera. Toner kwasowy jest troche mniej ingerujacy w tym zakresie, cenowo wyjdzie podobnie + wieksza paleta kolorow (ja uzywam matrixa, jedna tubka starcza mi na dwa uzycia a mam grube geste wlosy do lopatek, w kosztach nie licze oksydantu bo to grosze przy litrowej butli)
I tez znam fryzjerke ktora te tonery only bio bardzo poleca, a pracuje na profesjonalnych produktach.