przecież na tym filmiku się dowalili nawet do owijek... 🙃 ja wiem, że z biegiem czasu jesteśmy świadomi, że mogą przegrzewać itd, ale no bez przesady, żeby uznawać to za składową "znęcania" się nad koniem
Pati2012, nooo albo sztywne nauszniki.... serio... czy wygluszanie dzwiekow wlasnie zeby kon byl spokojniejszy to znęcanie się nad koniem?
elita17, takie mam wrazenie rowniez, i wkurza mnie ze tylko na ujezdzenie jest taki najazd ale na inne dyscypliny typu amerykański showing czy big lick to o tym nikt juz nic nie powie.
donkeyboy Mnie zawsze zastanawiają te podwójne standardy- że skoki na "rzeźnickim" wędzidle i mało subtelne działanie ręki lub ostrogi jest ok (pod warunkiem, że to nie jest młody zawodnik, dzieciak znanej zawodniczki). Za to munsztuk, skośnik i ostrogi w ujeżdżeniu to już nadużycie i znęcanie.
Imho jest ogolnie bardzo dużo hejtu na jezdziectwo jako takie i sprzeciwu wobec wykorzystywania koni w sporcie. Malo kto odróżnia objawy bólu od wysilku/oporu/napiecia/strachu i nie pomaga w tym masowe wycieranie sobie gęby etogramem stworzonym do diagnozowania kulawizn a nie oceny przejazdów.
karolina_, nie wiem czy to kwestia ze społeczeństwo coraz głupsze, czy dostęp do internetu daje możliwosc wypowiadania się wszystkim, nawet idiotom. Ostatnio pani na fb stwierdziła, że mój koń jest moim niewolnikiem, bo musi pracować te 2h dzienie,a przecież nikt nie pytał czy chce 😀
Pierwsza grupa to w której jest kwestia ile ktoś ma styczności z końmi. Gdzieś kiedyś mi wyskoczyl placzliwy post na lokalnej grupie sasiedzkieh że czyjeś kuce są strasznie głodne i moze zglosic to zaniedbanie. W opisie zawarte było jak to wsuwały zaciekliwie trawe ktora im ta Pani podawala z reki i to byl jej wniosek ze sa zaglodzone. I chyba dopisek nawet ze doniosla im marchewek. A na zdjeciu "zaglodzone konie" to ladne okragle coby czy tam kuce. I wyswietlil mi sie ten post chyba przez gro komentarzy: ze konie dobrze wygladaja, ze nie wolno dokarmiać, ze moze sa po ochwacie, maja problemy zdrowotne etc. W te grupe pewnie wpada twoja komentatorka 😀
Drugi przypadek to jak juz ktoś ma styczność z końmi, ale zobaczyl nie wiem, no taki etiogram wlasnie, nie zdarzylo mu sie jeszcze zeby kon sie wyryił czy chcial pojsc w p..., i ocenia na podstawie chyba wlasnego doswiadczenia wlasnie. Ale to moze byc kwestia czasu ze bedzie takie doswiadczenie bedzie mial albo zostanie w strefie komfortu i bedzie swietszy od papieża. Nie wiem czy da sie uprawiac i szlifować jezdziectwo bez popelniania bledow czy fakapów poza naszą kontrolą. Ci na topie - im tez sie zdarza.
elita17, takie mam wrazenie rowniez, i wkurza mnie ze tylko na ujezdzenie jest taki najazd ale na inne dyscypliny typu amerykański showing czy big lick to o tym nikt juz nic nie powie.
donkeyboy, zgadzam się, nawet nie trzeba szukać po Amerykach, dla mnie wystarczy obejrzeć zawody skokowe, zwłaszcza te wysokie. Wynalazki w pyskach, konie wyryjone i z rozdziawionym pyskiem przewalające się przez parkury bez żadnego poprawnego zakrętu… Dźwigniowe wędzidła + skośniki co chyba w ujeżdżeniu jest zabronione. Oczywiście nie wszyscy, żeby nie było, są też ładne obrazki, ale przez to, że to są zwykle konkursy na czas to wygląda jak wygląda i osobiście najbardziej takie przejazdy zapamiętuję. Myślę, że na ujeżdżeniu za takie coś sędziowie jednak dali by eliminację, chociaż system oceniania też tam ma swoje wady oczywiście, a ciekawe, że to właśnie w ujeżdżeniu szuka się najczęściej znęcania się nad koniem. 🙃 Żeby nie było - patologie są w każdej dyscyplinie, dziwi mnie taka wybiórczość i takie trochę polowanie na czarownice w dresażu.
natgos To samo wcześniej napisałam- podwójne standardy. Nie mówiąc o tym, ze na rozprężalni widać, że duża część, może nawet ok 20% koni skokowych jest w kłusie nieregularna, żeby nie powiedzieć, że po prostu kulawa... W ujeżdżeniu to nie przejdzie, bo na czworoboku jedzie się we wszystkich trzech chodach i regularność chodów jest poddawana ocenie. Na parkurze jedzie się głównie galopem, więc łatwiej jest wszystkim udawać, że nie widzą.
Tak to można odbijać piłeczkę w nieskończoność. W zależności od tego, w czym człowiek bardziej siedzi, to inaczej patrzy, bo widzi zwyczajnie tego więcej. Ja nie wiem, co wy za zawody skokowe oglądacie i jakie są dla was te wysokie. Na międzynarodowych są vet checki, więc na rozprezalni nie może być kulawy koń, bo by go nie przeszedł. Na 5* zawodach szarpaniny i wynalazków jest o wiele mniej niż na mniejszych zawodach, gdzie jest więcej amatorów. Jeżeli ja oglądam regularnie skokowe zawody, a ujezdzeniowe, jak mi się gdzieś w mediach pojawia, to logiczne, że mniej będzie mi się podobać ujeżdżenie, bo nie mam takiego przekroju obrazków.
flygirl,
Vet checki 😉 sorry ale jezdzilam dla laski ktora na mistrzostwa europy zabierala swojego kulawego w klusie konia. Ten kon byl tak kulawy ze zeby jechac takie zawody, to musiał miec tydzien wczesniej ostrzykiwanie.
Musialam go jezdzic tylko na jedna strone. Bardzo dlugi step, lekki klus max 10 minut, a potem galop. Galop tracku zeby nie robic wolt. Vet checka przechodził. Laska nie klusowala na rozprezalni, tylko step i galop.
2 sprawa jest taka, ze przez 2 lata,bedac w srodowisku skokowym ludzi, na poziomie mistrzostw europy czy olimpiady, widzoalam zlamana wynalazkami żuchwe, wylamane zeby, uszkodzone jezyki i notoryczne krwawienia z pyska. O ilosci kiełzn, nachrapnikow , wypieć i patentow nie wspomne. I wiele razy bylo kombinowane przed zawodami, jak ukryc hardcorowe kielzno, zeby ludzie nie zrobili zdjec i nie komentowali ( serio ).
A szarpaniny na zawodach nie widac, bo Ci ludzie maja jednak wiecej doswiadczenia, ale tez to co potrafia zrobic koniowi w domu i jak tam szarpanina wyglada, to juz 2 sprawa.
To ja zapytam czy Kukuk poniosl jakies konsekwencje zasuwania na samej czarnej na jednych zawodach w zimie?
Bo tu CD obrywa za takie wideo na rozgrzewce, a ja np. artykuku nt. wyczynu Kukuka nie widzialam w zadnych mainstreamowych mediach. Za to to wideo ktore wrzucalam, w kilku, i to nie tylko okroju The Sun czyli cos jak nasz superexpress. I tez chodzi o rozgrzewke, tez chodzi o utytulowanego jezdzca, a echo to jak pierdnięcie. Jakoś tego nie podchwycają. A językowo na fb mi sie pokazuje z 5 języków chyba, lacznie z niemieckim (i w sumie dlatego w rece wpadl mi jakiś list otwarty FN)
Perlica, no chociazby to ze jak dobrze pamietam to nie bylo zgodne z regulaminem (chociaz mozecie mnie poprawic bo pamietam urywki tego listu, a przepisów na rozprezalni skokow nie znam).
No i publiczne polowanie na czarownice, jesli nawet przepisowo na goła czarna była to jakos nie było za dużo wycia i płaczu w mediach. A tez znany, utytulowany top jezdziec. Jak Dujardin wjezdza na rozgrzewke na spietym jak plandeka na żuku koniu to jest dramat i materiał prasowy, ale tu już nie? 😀 o to mi chodzi
Perlica, no w tym liscie FN chyba mowilo ze wystapili do FEI o wyjasnienie, bo podobno niby nie, ale tak, i w sumie ciul wie. Chodzilo chyba o to ze nie mozna sie rozprezac bez przynajmniej jednej pary wodzy podpietych do wedzidla na stale czy jakos tak. Chyba wrzucalam na watku skokow ten artykul jak to sie dzialo.
No wiem ze nie jest sprawiedliwe, generalnie uciesze sie jak ten sport nie przejdzie do lamusa za dekade czy dwie...
donkeyboy, - bo Dujardin się klika 🙂 po prostu. Jest na tyle rozpoznawalna, żeby mieć zasięgi poza stricte jeździeckim grajdołkiem, jeszcze "spadła z piedestału", a jak wiadomo, nic tak nie grzeje klików jak upadłe gwiazdy i cudze niepowodzenia.
Ich nie obchodzi artykuł i słuszność, a to ile razy się artykuł kliknie i ile reklam wygeneruje.
Mam konia, który jak tylko zaczynają być zbierane wodze ale też momentach gdy ma luźne to zaczyna kłusować. Generalnie robię z nim tak, że wyginam mu głowę do wewnątrz i przestaje. Prostuje i znowu. Macie jakiś inny pomysł jeszcze? Bo już zaczynam się zastanawiać czy się w końcu oduczy. Nawet jazdy w większości stępem na skróconych wodzach go zachęcają do kłusa. Ogólnie cały czas mam problem, bo wystarczy znowu zacząć kłusować i na nowo nie umie stepować ♀️
dariamajka, Bądź cierpliwa. Taki koń jest fajny bo chce pracować. Po prostu zbieraj wodze i stępuj. Jak grzecznie stepuje to rzucaj wodze. Zaklusowanie rób za 10 razem.
dariamajka, wybitnym znawcą nie jestem i mam tylko jednego konia, który działa na moje guziki, ale miałam kiedyś ten sam problem z moim. Czyli jak tylko zbierałam wodze to koń podrywał się do kłusa i nie chciał stępować na kontakcie. Szybko przepracowałam to w ten sposób: zatrzymanie, cofnięcie kilka kroków i ruszenie stępem na kontakcie. A jak już załapał to dość często ćwiczyłam z nim stęp na luźnej wodzy, nabranie wodzy i stęp na kontakcie, pochwała i znów stęp na luźnej. Tak, żeby ogarnął, że zebranie wodzy nie oznacza automatycznie chodu wyżej.
dariamajka, to co pisze Meise - kon musi zaczaic, ze nie zawsze po nabraniu wodzy jest przejscie do wyzszego chodu. Przejdz od razu spowrotem do stepa jak zaklusuje i zrob sobie wlasnie zatrzymanie, łopatkę, trawers, kawalek ciagu, polpiruet itd. I duzo cwicz nabieranie i oddawanie wodzy i przejścia w stepie (posredni - wyciagniety - zebrany step).
Ja dorzucę tylko tyle, że niech spojrzy na Ciebie ktoś z boku czy poruszasz się TY prawidłowo w stepie, czy Ty sama przy nabieraniu wodzy nie przestajesz jechać stępa.
dariamajka, - jeszcze pytanie co koń w tym stępie robi. Czy tak sobie tupta, czy są jakieś elementy pracy - zatrzymania, chody boczne, skrócenia, wydłużenia, drążki, serpentyny, wolty. Konie często poza wymęczeniem fizycznym - ilość przebiegniętych km, potrzebują też zmęczyć mózg. To też buduje czujność i uważność na pomoce - te dawane świadomie. Tylko trzeba mocno egzekwować, żadnego zgadywania, żadnego ruszania stępem jak wsiadasz zanim nie dasz sygnału.
Fajne jest też ćwiczenie z zakłusowaniem na kilka kroków - przejście do stępa - kilka kroków - kłus.
W tym kłusie też dobrze, żeby to nie było "biegam w kółko", żeby nie było odpalania kłusa i biegnięcia przed siebie.
Pytanie z poziomu totalnego laika- o co chodzi z podziałem imprezy mistrzowskiej na Puchar Polski i Mistrzostwa Polski? Która klasyfikacja ma większą wagę?
Sandra Sysojeva i Maxima Bella zajmują PIĄTE miejsce w GP w finale PŚ z wynikiem 71.696% - strata 0.304 do miejsca czwartego i 1.2% do miejsca trzeciego. Jutro GPF. Szanse na pudło ogromne.
Facella, Właśnie widziałam, niesamowity sukces! Trzymam za nie kciuki i na zdjęciach (nei miałam okazji oglądać jeszcze przejazdu) wyglądały fenomenalnie 😁