Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Hej hej nie wiem czy tutaj, ale planuje kupić ogłowie i chciałam żeby było 2 w 1 - znalazłam takie i zastanawiam się co myślą ludzie bardziej zaawansowani odemnie, opłaca się kupić?
Zrzut ekranu 2026-02-15 153219.jpg Zrzut ekranu 2026-02-15 153219.jpg
Jakie strzemiona polecacie? Będą to moje pierwsze własne strzemiona 😉
Jako,że pierwszy raz planuje zamówić mojemu koniowi pas przeciw otarciom i kompletnie się na tym nie znam zapytam tutaj. Polecacie jakis konkretny ? Rozstrzał cenowy jest spory , a nie ukrywam nie uśmiecha mi się wydać 6 stówek.
domiwa, mam z horze -działa i jest spoko. Na początku płakałam, że za krótki, ale źle naciągała. Teraz bez problemu.
Mersi, ja jeżdżę w Flex On i jestem bardzo zadowolona z nich, moje kolana odżyły. Ale z tańszych opcji, to kiedyś jeździłam w Acavallo Arena i też je lubiłam, chociaż nie były aż tak dobre dla kolan.
Mersi, w zwykłych szerokich plastikach: https://sklep.bergo.pl/compositi-reflex-strzemiona

Ale ja nie skaczę wyzej niz gimnastyka na kopertach/cavaletti, wiec nie potrzebuje żadnych odciazajacych strzemion. Te daja fajne podparcie, sa szerokie i ta stopka jest taka ze sie trzyma buta, wiec nawet przy nauce zmian czy chodów bocznych jak trzeba daleko łydkę cofnąć to nie wypadają. Jak cos mlodego dobrze brykalo to pare razy zgubiłam, ale to raczej moje upośledzenie nie wina strzemion.
Mersi, To ja polecę compositi eole pro, jesli lubisz lekkie strzemiona. Maja wystajace male kolce dzieki czemu stopa lezy stabilnie.Jeździłam raz flex onach i nawet mialam je kupic, ale szczerze nie poczułam spektakularnej roznicy i zostalam przy nich- minus taki ze sa troche brzydkie haha.
Acavallo areny mi na przyklad tez pasuja, stabilnosc w nich jest jeszcze lepsza. Jedyne ktore mi nie podpasowalu to areny alupro- strasznie twarde i przy nich bolaly mnie kostki, to juz lepsze nyly dla mnie zwykle metalowe na gumkach.
Tylko pamietaj ze kazdy ma troche inne preferencje, budowę i jak planujesz kupic jakies drozsze to fajnie byloby sie przejechac i sprawdzic jak sie jezdzi, bo ja te alupro kupilam w ciemno przez te bezpieczne otwarcie, ale okazaly sie mega niewygodne.
Mersi, - ja od lat jeżdżę w avacallo opera i je uwielbiam 🙂 Stopka szeroka, ale nie za szeroka, ząbki dobrze trzymają, daje świetne podparcie.
Ja z tymi droższymi i wymyślnymi strzemionami mam ten problem, że są dla mnie koszmarnie brzydkie😉 Ja wiem, że kwestia gustu, ale jak dla mnie tylko makebe jeszcze wyglądają tak, że oczy nie krwawią. Nawet się czaiłam, że by je kupić, ale jak mówicie, że nie warto, bo to w sumie zwykłe strzemiona to dam sobie siana. Windereny też mi się już na tyle opatrzyły, że ujdą w tłumie, ale dla mnie są za ciężkie. Fajny był jeden model Prestige, ale miał tą wadę, że po czasie się wkładka luzowała i zaczynały podzwaniać. Ogólnie cieszę się, że w ujeżdżeniu nie muszę mieć strzemion z amortyzacją, bo mimo starań znalezienia czegoś innego, od lat jeżdżę w compositach za 70zł.
Dzięki wszystkim, coś na pewno wybiorę 🤗
jak w świetle polskich przepisów zostać legalnie hipoterapeutą?
Mam kurs IRR Jazda Konna + praktyczne doświadczenia
W necie widzę różne kursy IRR Hipoterapia i Instruktor Hipoterapii i nie wiem jak to dalej popchnąć
rudziczek, - u mnie avacallo wyszły przypadkiem - wcześniej miałam compositi, ale moja dzierżawczyni bardzo chciała coś, co jej lepiej da lepsze oparcie, bo miała problemy z kolanami. Powiedziałam, że spoko, a potem tak się zakochałam, że jak kupiła własnego konia to poleciałam kliknąć właśne opery.
Czy są piękne? Nie. Za to są na prawdę mega wygodne 🙂
Mersi, A ile chcesz wydać? Czy chcesz otwierane, czy zwykłe? Jeśli tanio i zwykłe, to polecam te same co karolina_, przez lata w nich jeździłam, głównie tereny, są bardzo fajne, lekkie, dobrze trzymają nogę. Teraz mam LeMieux Vector Control i są mega. Stopa jak przyklejona, no i są otwierane w razie awarii. Tylko cena mało przyjemna jest 😒
zembria, Budżet tak do 450zł. Zastanawiam się jeszcze czy zwykłe, czy otwierane 😅
Mersi Z tym budżetem polecam poszukać na Vinted. Te strzemiona, o których pisała keirashara można znaleźć za około 300zł.
Za tyle to i nówki się znajdą z Oper.

Swoja droga super maja to oczko w poprzek i żal troche ze nie ma innych alternatyw (ciezkich) z tym rozwiazaniem. Duzo latwiej sie lapie strzemiona po zgubieniu.
Potrzebuje aplikacji do treningów interwałowych - możecie coś polecić ? Tak żeby mi coś tam pikało co te 2-3minuty
Też bym szukała Oper na promocji w tym budżecie 🙂
Cześć, jestem tu pierwszy raz i mam pytanie. Muszę kupić siodło, ale nigdy nie kupowałam nic używanego i z tej strony ???? Kupno siodła to nie małe pieniądze, stąd moje pytanie jak na tej stronie się kupuje, czy jest możliwość wysyłki za pobraniem, żebym mogła sprawdzić zawartość przy kurierze i dopiero zapłacić jak będzie wszystko w porządku??
ciasteczkox3 To jest strona z ogłoszeniami, a nie platforma sprzedażowa. Jeśli jakieś siodło Ci się spodoba, musisz odezwać się do osoby, która wystawiła ogłoszenie i dogadać z nią formę transakcji. Ja polecam, żeby sprzedający wystawił dla Ciebie dany przedmiot na vinted albo allegro, ewentualnie odbiór osobisty, ale wiem, że inni urzytkownicy też decydują się na wysyłkę za pobraniem.

Zanim kupisz siodło przemyśl jednak skorzystanie z usług saddlefittera lub chociaż przejrzyj uważnie ten wątek:
https://re-volta.pl/forum/topic/95/510/
Czy ktoś uzywal supli Holista equine i wie ile gram ma miarka o ktorej mowia w dawkowaniu? Albo ja jestem jakaś ślepa i nie widze na stronie ile gram ma?
bo Holista nie podaje ani gramatury miarki ani gramatury poszczególnych składników, pilnie strzeżona tajemnica 🙁 kilkukrotnie do nich o to pisałam i zero odpowiedzi .
Nie wiem gdzie spytac. Mam trzylatka, no i jak to przy wymianie zębów, wszystko co da sie memlac/gryźć/skubać jest fajne. Tyle, ze u niego jest taka intensywność tego, ze zeżre mi drewniana stajnie zanim wymieni komplet uzębienia na stałe. Potrzebuję pomysłu na zabawkę, ktorej nie rozwali/nie zniszczy za szybko i która bedzie sobie mogl gryźć. Jest cos takiego na rynku? Uprzedzajac pytania, moge mu wrzucic galaz swierkowa albo sosnowa do boksu, ale troche sie boje ze sie nadzieje, na padoku dostaja ale tam jest wiecej miejsca
karolina_, Mam takiego paszczaka. Piłka ta końska z rączką, opona (jak się boisz że się zaplącze, to przecięta), pusty plastikowy kanister zakręcony, żeby był sztywny, no i ostatni hit! Gumaki Małża 😁🤣 Pękły mu na podeszwach więc rzuciliśmy chłopakom na pożarcie i je uwielbiają 😅
zembria, dzieki za pomysły - spróbujemy gumowe pilki czy opony. Plastikowym kanistrem to on zrobi taki łomot, że sasiedzi uciekną do lasu bo pomyślą że Ruscy weszli 😜
Nurtujenie takie pytanie: jak jeździec trzyma rękę nisko przy szyi to automatycznie jak nie ma 2m rąk usztywnia łokieć.
A jak da rękę wyżej to łokieć top, ale ręka mniej stabilna skoku.
Ktoś mi to wytlunaczy ?
Perlica, ja byłam uczona (i tak przekazuję dalej) że ręka w momencie przechodzenia do połsiadu ma iść do konia (mniej więcej u nasady szyi) i tam pozostać w kontakcie z koniem, jeśli się dobrze tego nauczymy, to wyrabiamy sobie nawyk niełapania za wodze. Jak już dobrze umiemy dać tą rękę do konia i pozostanie ona elastyczna, to automatycznie podąża za koniem dając mu pełną swobodę w skoku czy nad drągami. Moje wieloletnie obserwacje dały mi przekonanie, że konie wówczas są też dużo pewniejsze choćby w wykroku nad drągami.
I nie, nie trzeba mieć do tego 2m rąk🤔
Osobiście nie zliczę też chyba, ile razy mi ten odruch uratował tyłek przed upadkiem.
NowaJa, ja to rozumiem, jednak jak patrzę na filmy nawet top jeźdźców to mają rękę niako, ale łokieć przyblokowany bywa

Perlica, Nie wiem czy dobrze rozumiem zagadnienie, ale na skoku ręka podąża za ruchem konia. Inaczej nie ma ani baskilu ani użycia grzbietu. Natomiast jazda w półsiadzie, to linia wodzy i przedramienia nie powinna się w żadnej płaszczyźnie załamywać, a reszta już z tego wynika. Owszem rożni zawodnicy maja rożne maniery, a na maniery stać najlepszych, reszta musi się doskonalić. Dla mnie to chyba tak powinno być
melehowicz, to akurat przykład niezbyt, bo on ręce ma wizualnie nawet za długie i lokcie odstawia.
I ja wogole nie pytam ani o skoki ani o półsiad.
Chodzi mi o zwyklą jazdę.
Ręka w dół do szyji to przyblokowany łokieć, Ręka.wyżej to swobodny łokieć, ale za to ręka jest wyżej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się