Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

espérer, Leovet Cold Pack jest całkiem ok.
Nie do końcaw temacie ale tu ludzie zaglądają 😅

Macie moze jakieś tipy na kolka w pasie do lonżowania które mi zacinają wodze? Mam normalny pas z pierscieniami typu D, jak musze zadzialac zewnętrzną wodzą to nie wiem jak, ale wodza sie zaciąga i nie odpuszcza pomimo dyndania po mojej stronie 🙃 wydaje mi sie ze to przez to ze pierscien przekreca sie i sznurek od wodzy ląduje w "kancie" literki D. Idealna bylaby sztyca jak maja niektore pasy do lonżowania + okrągłe zapięcia ale może ma ktoś jakies hacki, moze taki duzy gruby karabińczyk by zalatwil sprawe?
donkeyboy, - przychodzi mi do głowy takie kółeczko do kluczy i przez to wodza? Duże chyba da radę, żeby się nie zacinała.
espérer, Leovet Cold Pack jest całkiem ok.
o niee, sprostowanie- chodziło mi o LEOVET CELLSIUS 👍
keirashara, wydaje mi sie ze nie wejdzie mi przez nie wodza raczej bo mam karabinczyk na takim skorzanym grubym czyms i dopiero sznurek i za tym wodze. Ledwo przechodzi na tych kolkach co mam. Chyba ze ja wystarczajaco duzego kolka od kluczy nie widzialam 🤣
blucha, o to moze byc dobry trop!

A moze ktos widzial takie rolki/slizgacze jak przy wodzach czasem sprzedaja?
donkeyboy, Pierwsze rozwiązanie to zamienić wodze na linkę. Drugie zamienić D na kółka, ale rozumiem że to duża rewolucja. Można poczukać kółka które da się doczepić do D i tym samym zastąpić D. Ogólnie maszsplot niekorzystnych patentów: niewłaściwe wodze bo tak nigdy wodze nie powinny się zachować. No i zastosowanie D jest też kiepskie.Krętlik nierdzewny A4 szekla-szekla Ø 5 mm https://share.google/fHJlDxGCjncENlUfM za pomocą krętlika zaczep duże stalowe kółko do D.
melehowicz, ale to jest linka. Opisalam wyzej ze od karabinczyka jest sznurek (linka, jak zwal tak zwal) na chyba z min 1/3 dlugosci, reszta to wodze. Jakkolwiek nie zapne, te wodze "wodze" nigdy nie dotykaja kolek. Ja w łapach mam wodze a cokolwiek dotyka konia to tylko i wylacznie linki.

Co do zamiany z D na kolka sie zgadzam, stad wlasnie szukam triku - ten kretlik tylko obawiam sie zeby sie nie zaciagnal na laczeniu jesli ja dobrze kumam jak to skleić takim krętlikiem
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się