Macie moze jakieś tipy na kolka w pasie do lonżowania które mi zacinają wodze? Mam normalny pas z pierscieniami typu D, jak musze zadzialac zewnętrzną wodzą to nie wiem jak, ale wodza sie zaciąga i nie odpuszcza pomimo dyndania po mojej stronie 🙃 wydaje mi sie ze to przez to ze pierscien przekreca sie i sznurek od wodzy ląduje w "kancie" literki D. Idealna bylaby sztyca jak maja niektore pasy do lonżowania + okrągłe zapięcia ale może ma ktoś jakies hacki, moze taki duzy gruby karabińczyk by zalatwil sprawe?
keirashara, wydaje mi sie ze nie wejdzie mi przez nie wodza raczej bo mam karabinczyk na takim skorzanym grubym czyms i dopiero sznurek i za tym wodze. Ledwo przechodzi na tych kolkach co mam. Chyba ze ja wystarczajaco duzego kolka od kluczy nie widzialam 🤣
donkeyboy, Pierwsze rozwiązanie to zamienić wodze na linkę. Drugie zamienić D na kółka, ale rozumiem że to duża rewolucja. Można poczukać kółka które da się doczepić do D i tym samym zastąpić D. Ogólnie maszsplot niekorzystnych patentów: niewłaściwe wodze bo tak nigdy wodze nie powinny się zachować. No i zastosowanie D jest też kiepskie.Krętlik nierdzewny A4 szekla-szekla Ø 5 mm https://share.google/fHJlDxGCjncENlUfM za pomocą krętlika zaczep duże stalowe kółko do D.
melehowicz, ale to jest linka. Opisalam wyzej ze od karabinczyka jest sznurek (linka, jak zwal tak zwal) na chyba z min 1/3 dlugosci, reszta to wodze. Jakkolwiek nie zapne, te wodze "wodze" nigdy nie dotykaja kolek. Ja w łapach mam wodze a cokolwiek dotyka konia to tylko i wylacznie linki.
Co do zamiany z D na kolka sie zgadzam, stad wlasnie szukam triku - ten kretlik tylko obawiam sie zeby sie nie zaciagnal na laczeniu jesli ja dobrze kumam jak to skleić takim krętlikiem