Dezeta, moim zdaniem nie znajdziesz używki na takie plecy.
Powinnaś mieć doapsowane siodło na wełnie, bo ta atrofia za kłębem wymaga takich „mostków” z wypełnienia.
Michel mógłby leżeć, po dopasowaniu oczwyiście.
Dezeta, poza tym co dziewczyny piszą masz tez asymetrie miedzy stronami. Ja bym sie skontaktowala z 2-3 saddlefitterami, ktorzy obsluguja Twoja okolice, pokazala te foty, napisala czego oczekujesz od siodla i spytala o możliwość zakupu uzywki z dopasowaniem. I ja bym celowala w welne i fittera, na ktorego nie musisz miesiacami czekac, bo jak to jest powrot po roztrenowaniu to bedzie sie sytuacja dynamicznie zmieniać.
Oczywiscie taki jest plan, kupic uzywke na welnie i ktos to dopasuje natychmiast. Jednak dalej jest mi ciezko cos znalezc. Mimo ze dostalam 5 modeli, ktorych szukac. Mialam konsultacje ze swietnymi fitterami od nas, ale online. Niestety od roku jestem z koniem w Austrii i jak dotad co jeden saddlefitter to gorszy. Hitem byl Pan ktory mnie przkonywal, ze moje 1.5 rozmiara za ciasne siodlo jest swietne i nie widzi problemu. Pod koniec roku udalo mi sie zlapac przypadkiem Pana ze Slowenii, ktory sie wydawal bardzo kompetentny, on mi wlasnie polecil, albo passiera marcus ehning znalezc, albo prestige meredith albo paris lub michel eventualnie. Na nowe siodlo tez trzeba dlugo czekac, a ja juz moglabym konia wdrazac, tylko nie mam na czym, poluje na passiera, ale nie jest latwo znalezc uzywke w dobrym stanie, w miare nowsza.
Fokusowa dzieki!
Szczerze to ja juz nie wiem jaki on ma rozmiar, mysle ze to zdjecie jest niefortunne. Mam jeszcze jakies z wymiennymi łękami i jedno z Stubben Roxanne w rozmiarze 31. Z Kentaura fitter powiedzial ze 4
Przychodzę po pomoc, mam ukochane stare prestige potrzebuje "wyprasować" skóre na siedzisku wymienić przystuły i delikatna dziurka na tybince mi sie zrobiła i odświeżyc kolor, oczywiście nie za miliony monet, możecie mi kogoś polecić.
Ktoś sensowny jeździ poza Olą Prill i Roksaną Mikułą w okolice Warszawy, konkretnie Mszczonowa?
Czy forumowa Sumire jeszcze oferuje swoje usługi?
Jakie opinie o Michale Dobrowolskim? Był u mnie kiedyś, ale na samym pomiarze, więc nie wiem jak z jakością serwisowania siodła na wełnie?
Konkretnie chodzi o siodło Kentaura.
Fokusowa, u mnie Michał Dobrowolski byl raz, robil tylko pomiar, nie serwisowal sam tylko kazal wyslac siodlo do panów z Travelling Saddler. Co skonczylo sie wieloletnia bardzo udaną współpraca z nimi, bo okazalo sie ze sami robia pomiary. Te siodla co mam na mlode do zajazdki i sprzedaży mi przepasowuja non stop i jestem bardzo zadowolona. Jeżdżą po calej Polsce.
U mnie był Michał Dobrowolski najpierw na pomiarze, a potem na kontroli i dopchaniu siodła (też Kentaur). Wszystko ok, jestem zadowolona, tylko IMO Michał jest bardzo drogi 😉
Dzięki, chyba uderzę do Michała w takim razie, o ile dojedzie, bo wiem, że z tym różnie bywa, a to kawałek jest jednak. infantil już tyle wydałam na poszukiwania siodła, że wątpię, żeby jego cena mnie aż tak przeraziła 😂
Hej! Jakies przemyslenia na temat tego siodla na tym koniu? 👀
Mam ambitny plan wziac kalduna do roboty, ale nie wiem co zrobic z tym siodlem zeby pasowalo w miedzyczasie zanim wezme fitterke 🤔
Sankaritarina,
narzucilam "na sucho" po jezdzie i totalnie zapomnialam o popregu, zdalam sobie sprawe z tego dzis rano 🤣 zrobie dzis nowe fotki z popregiem i wstawie 😎
Wstawiam zdj z popregiem i same zdj plecow. Kon ma nierowne lopatki i siodlo sie przekreca, tylko nie pamietam, dodac podkladke na strone na ktorej sie "opuszcza" siodlo czy na ktora podjezdza do srodka?
Czy w Wielkopolsce ktoś mi przerobi Erreplus? Czy może ktoś się orientuje czy z tych przednich pionowych paneli mogę trochę odjąć wypełnienia? Czy tylko Fit&Ride takie cuda robi 🤔🌷
Znacie kogoś kto skupuje używane siodła? Takie w dobrym stanie do dalszej sprzedaży, chciałabym się rozeznać, może prostsze to będzie niż sprzedaż osobie prywatnej.
Hej! Mam konia z krzywą łopatką i kłopot. Najlepiej leży na nim daw mag grand prix łęk m/l (taki pośredni) ale w trakcie jazdy zsuwa się na łopatkę. Niedużo ale jednak. Dorwalam grand prixa na lateksie rozmiar M ale jeszcze bardziej się zsuwa na łopatkę. I teraz nie wiem czy celować w szersze, czy w węższe? Koń ma dość długi kłąb ale króciutki grzbiet (17 już jest na styk). Macie jakis pomysł? Jestem załamana. Muszę szybko coś dopasować, a każdy saddlefitter mówi co innego.
wilann, w przypadku asymetrii to albo siodło na zamówienie albo korekcja podkładkami w miejscu atrofii i każdy profesjonalny saddlefitter czy nawet fizjoterapeuta z doświadczeniem! to ogarnie.
espana, przeszłam już 4 saddlefitterow i ciągle jest coś nie tak... I właśnie się zastanawiam teraz czy jak mi się siodło na łopatke zsuwa to za szerokie czy za wąskie? Bo łęk m/l na wełnie leży jeszcze w miarę, a lateks m fatalnie. A teoretycznie lateks powinien być szerszy.
wilann, siodło powinno być łękiem dopasowane do tej poprawnej łopatki nie asymetrycznej. Jeżeli siodło jest dopasowane, ale się przesuwa to absolutnie nie zmieniaj łęku! Przy asymetrii przesuwanie nie znaczy, że siodło jest koniecznie za wąskie lub za szerokie.
Spróbuj z podkładką z możliwością wkładek korekcyjnych (osobiście najbardziej polecam zwykłego Mattesa korekcyjnego bez futra). Włóż po 1-2 (nie więcej) wkładek po stronie łopatki dobrze zbudowanej (nie tej asymetrycznej! Często ludzie chcą wkładkę położyć tam, gdzie jest dziura za łopatką, ale tak nie robimy, musisz właśnie dać jej więcej miejsca na rozbudowanie się 🙂😉 i na skos na tył. Zawsze wkładasz tyle samo wkładek do tyłu, co do przodu.
Czyli na przykład: jeżeli masz konia z asymetryczną (gorzej zbudowaną, z dołkiem, przesuniętą bardziej w stronę głowy, a nie ogona) łopatką prawą i lepszą lewą, to dajesz wkładkę na lewy przód i prawy tył.
Jeżeli mimo tego siodło będzie ci się dalej przekrzywiać, to można pokombinować ze zmianą podpięcia popręgu do przystuł z tej strony asymetrycznej.
Masz może zdjęcia konia i tych łopatek? Na którą stronę przekrzywia ci się siodło? Czujesz, że koń gorzej chodzi na którąś stronę?
corma to ciekawe co piszesz o tych podkładkach- że nie wypełniamy nimi dołu, tylko wkładamy je tam, gdzie koń jest lepiej nabudowany. Na mini szkoleniu z śp. Pawłem Kostrzewą podawano odwrotne rozwiązanie- wypełniamy dół, bo bez podparcia siodło i tak opadnie tam, gdzie nie będzie miało na czym się oprzeć i będzie powodowało ucisk. Sama nie miałam okazji sprawdzić jak to wychodzi w praktyce, więc nie wypowiem się, która teoria jest lepsza.