Forum konie »

Derki

Jak wy to dosuszacie?
Nie przekonują mnie jednak te metalowe okucia w domowej pralce, wystarczy, że mam zawał przy wirowaniu polarowej 😉
Pati2012, wywieszam na balkon / zostawiam w suszarni do wyschnięcia. Latem jest z suszeniem najłatwiej, wiadomo.
A co do obijających się klamerek - ja zakładam na nie grubą starą skarpetę i obwiązuje gumką do włosów, dość mocno, żeby nie spadło to w trakcie wirowania. Daje radę.
Tak samo piorę popręg ze sztucznym futrem, a kantary piorę w… starym pokrowcu na żel pod siodło 😁
Pati2012, mi się nic nie obija o pralkę - mam komplet pościeli, gruby koszmarek zamykany na zamek ale w poduszkę idą popręgi/ochraniacze; a w kołdrę derka. Natomiast mój koń ogromny nie jest i na razie poza plandeką z polarem, polarem i siatkową to nic nie ma. No i w Rambo sobie wypinam prawie wszystkie pasy ze sprzączkami / ten dysk i odmaczam z płynem po prostu.

Suszę gdzie wygodnie - na dworze, na rozkładanej suszarce, a nawet na balustradzie.

adriena, zazdro nr 2 😁
Pati2012, balustrada od schodów jest stworzona do suszenia derek😉
ja poszłam w podpinki i spokojnie zewnętrzna derka 100g mieści mi się w domowej pralce.
Mam 3 derki zewnętrzne i piorę je raz do roku. Podpinki lądują mega często w pralce. Koń ma czysto przy skórze, a to ze na zew jest trochę błota no to trudno.
xxagaxx, a nie drą Ci się te podpinki? Mam z Horseware i kurcze jak kolega zębami złapał to zewnętrzna cała, a w podpince dziura. Ciężko to zszyć, bo ten materiał taki delikatny, a dziury już 3..
Fokusowa, pamietaj ze mam kobyłę, ona się nie gryzie z kolegami 😉 ale juz 3 sezon zaraz będzie i nic nie mam podartego.
Fokusowa, zobacz sobie te podpinko-derki easy layer. Mialam takie same obiekcje z horseware (pare stron dalej mowilam o nich), ale to byly wlasnie te klasyczne z cienkiego poliestru. Te easy layer maja jakis taki smieszny splot i wydaja sie solidniejsze. Wlasnie zaczelam je zakladac wiec moge dac znac jak sie sprawuja w miare uzytkowania - aczkolwiek moja chodzi sama i jedyne interakcje z innymi konmi to drapanie po tylku i klebie.
xxagaxx, no tak.. 😅 zapominam, że nie wszystkich ulubioną czynnością jest szarpanie za kantarki i gryzienie się nawzajem po dupsku 😂

donkeyboy, one też niby 210d 🤔 No i za taką cenę to ja mam zamiar na BF upolować padokówke grubszą 😅 ale nie spodziewałam się, że przykryta wierzchnią derką podpinka będzie się rwała.
kasska, Tak, mam dużą pralkę. Nie widzę powodu dla którego miałabym tego nie robić w domu. Jeśli są w piasku to je najpierw szczotką otrzepuję tylko.
Pati2012, Suszy się normalnie, tak samo jak zwykłe pranie. Wisi na suszarce i następnego dnia jest suche. Co do obijania się metalowych elementów... no obijają się i poza hałasowaniem nic więcej się nie dzieje przecież.
randia, To prawda! Jak mam więcej do wyprania niż 2, to ta trzecia, która była prana pierwsza, leci już na balustradę od schodów bo jest wstępnie podsuszona już wcześniej 😉
xxagaxx, Robię tak samo z podpinkami, one dodatkowo szybciutko schną po odwirowaniu więc można je prać naprawdę często. Końska sierść pod spodem jest potem cycuś glancuś 😉
Fokusowa, U mnie też są dziury na tyłkach w podpinkach, życie :P Ale mam tanie te derki wewnętrzne wiec mi ich nie szkoda jakoś szczególnie. Za to jak mi ostatnio Gówniarzyk przez 3 dni z rzędu załatwił derkę zewnętrzną swoją, Łaciatego, a potem kolejną swoją, to już nieco złem tryskałam 😉
zembria, czyli taki urok płci męskiej 😅 zdziwiłam się, bo na wierzchniej ledwo ślad jest, a tu rozdarcie. Całe szczęście przez pikowanie całości - wypełnienie się nie przesuwa i nie wyłazi z tych dziur, więc bez dramatu,
A masz jakieś konkretne, które właśnie mają opcję dopięcia do kółek od pasów na nogi? Przy kłębie przypinki jakieś?
Fokusowa, Nie, ja po prostu kupuję stajenne, które albo mają fabrycznie kółka do pasów na nogi, albo je doszywam z czegoś 😉 Mam i metalowe i ze sznureczka pętelki przyszyte. Trzyma się to bardzo dobrze. Mam też podpinki, ale nie mam do nich dedykowanych derek wierzchnich 😅 Także u mnie same Transformersy własnej produkcji 😂
Fokusowa, niby tak ale w dotyku sa w ogole inne. Te typowe linery horseware to mi sie kojarza z podszewka w kurtce, easy layer jest taki sztywny jakiś. Coz zobacze jak wypadnie. Ja go w pelnej cenie nie kupilam 😅 za jego pelna cene to ja kupilam bravo 1200D 250g i w duecie z 50g mam kombinacje na 4 poziomy pizgawicy 🤣
Ja czapraki, ochraniacze, derki polarowe też przemycam i piorę w domu jak stary nie widzi 😉 ale derka padokowa po tygodniu użytkowania już w ogóle nie wiem jaki ma kolor, bo jest w 1,5cm warstwie zaschniętego błota 😂 stąd moje zdziwienie, że to też pierzecie w domu 🙂
kasska, U mnie nie ma błota. Najwyżej trochę piachu, a to na spokojnie można szczotką zdjąć.
Kasska największe błoto to trzeba zdjąć z derki przed praniem.
Czy ktos ma derki padokowe BVertigo? Jak z jakością?
faith, nie warte tej ceny, kupuję sporo derek z Horze bo mi krój bardzo pasował (nowy jeszcze nie przetestowany). Takie jak reszta horze nic lepszego. Jak chcesz tyle kasy wydać to lepiej inną kupić.
Ok, dzięki.
Hejj, jaką derkę 0g przeciwdeszcową polecacie? Aktualnie mam jakąś z hkm, ale nie przepuszcza powietrza zbyt dobrze i kon sie gotuje
Hejj, jaką derkę 0g przeciwdeszcową polecacie? Aktualnie mam jakąś z hkm, ale nie przepuszcza powietrza zbyt dobrze i kon sie gotuje
wika2609,
nieustająco, Decathlon Fouganza
wika2609, Horseware <3
Pytanko mam. Jutro w mojej okolicy są przewidziane opady śniegu - od samego rana do mniej więcej 13. Nie mam możliwości rano wziąć mojego konia na jazdę, więc pomyślałam, że mogę założyć mu derkę przeciwdeszczową z lekkim wypełnieniem by popołudniu mieć konia względnie suchego - by móc wsiąść i pojeździć. Tylko problem jest taki, że konie nie są nauczone derkowania więc koleżanki ze stada mogą być zachwycone nową zabawką. I tu moje pytanie - czy da się jakoś zabezpieczyć derkę przez zębami innych koni? Chcę by derka od pierwszego momentu kojarzyła się im z czymś niewartym uwagi 😉

Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna!
Mięsista i gęsta jak budyń, wielka jak ślubna kiecka derka polarowa bez pasów to...
Polećcie konkretne model pelase
kotbury, kiedyś to był Jacson (mam ten antyk do dziś). Teraz chyba tylko Caball.
kotbury, jak na razie nic mi się nie umywa do caballa. Niezły jest mattes ale to też nie to. W zeszłym roku kupiłam Eskadrona w kratę i pomimo, że jest bardzo przyzwoity to serio nie umywa się jeśli chodzi o mięsistość i grubość do caballa. Tylko niestety czasem chcę coś ciekawszego wyglądem i tu już jest problem.
Ja mam polar caballa i o ile bardzo go lubię to nie powiedziałabym że to jest gruby mięsisty polar. Owszem grubszy niż wiele modeli na rynku ale osobiście nie nazwałabym go mięsistym i gęstym jak budyń.

Najgrubsze i najcieplejsze co widziałam to tzw. Newmarket, niestety nie wiem jakiej firmy to ale to jest zolta derka w czarno czerwone pasy, kultowa w niektorycy krajach.
kotbury, - stare ekadrony z toluenu 😉 gdzie-niegdzie chowają się resztki. Ewentualnie Caball, widziałam, ze ostatnio mają przepiękne rzeczy w nowościach, a jeśli chodzi o krój i odszycie to nie miałam lepszych derek w rękach. Jak poprosisz o dłuższą to też bez problemu uszyją.
kotbury, kiedyś to był Jacson (mam ten antyk do dziś). Teraz chyba tylko Caball.
espana,
Espana piona! Moja ma z 18 lat jak nic. Wciaz wyglada jak nowka
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się