Forum konie »

COPD

Pati2012, na otwartym czy zamknietym pojemniczku robisz?
Bo co mi sie wydaje ze moj dlugo ale chce miec porownanie
No właśnie jak to ma być z tym kubeczkiem? Jak inhaluje 2 x sól 3% (dwie ampułki) to schodzi ok 20 min. Jak mam ustawiać ten zawór w kubeczku, żeby było najkorzystniej dla ukł. oddechowego?
O ile dobrze pamiętam (jest to chyba w instrukcji, albo widziałam u bodajże equineinhaler na insta) im bardziej zamknięty przepływ tym głębiej w płuca idzie, a im bardziej otwarty to celuje w gardło itp (chodzi o stopień „rozrzedzenia” bardzo upraszczając, otwarty na oścież będzie też inhalował szybciej).
Ja inhaluję na zaworku ustawionym na środku.
Neb210 ma prędkość nebulizacji 0,11-0,4 ml/min. Więc 1 ml to między 9,09-2,5 minuty. Zależy od gęstości preparatu i ustawień nebulizatora (czasami też od szczelności i ustawień maski).
Ja mam flaema air+ i ampulka 5 ml zchodzi do zera w 10 minut
Fokusowa, dzięki, to dużo wyjaśnia 🙂

Czym dezynfekujecie maskę i elementy. Czy woda z mydłem wystarczy, czy myjecie jakąś wodą utlenioną?

Mój koń w ogóle nie chce jeść żadnych ziół na oddech, ani supli. Nie pomaga mesz, ani nawet tubki owocowe dla dzieci :| Wasze konie jedzą chętnie miodunkę? Może spróbuję podawać na sucho? Czy wtedy gorzej działa?
kos, a inhalujesz na otwartym kubeczku.
Ja zglupialam 🙈

Meise, pancia moja zjada tylko.miodunke
Pozostale zalewam z trawokulkami ale z esparcety bo tak sa fuj ble.

Meise, polecany jest Sanytol do dezynfekcji masek.
Próbowałaś Mucolitol? Jest chętnie zjadany. Resztę ziół mój koń je, ale zaparzone w meszu.

Może zrób mu bar ziołowy, sam Ci powie, co chce.

Papla93, a czego nie zrozumiałaś z mojego posta na temat otwarcia zaworu?
Fokusowa, zrozumialam twoj post - byl jak najbradziej pomocny � Tylko badan swoj inhaltor pod wzgledem szybkosci bo moj mam wrazenie ze cos dlugo robi ten neb- porownuje wydajnosci innych bo moze trzeba wymienic.
Papla93, ale to wszystko zależy od tego czym ktoś inhaluje, pytanie o sam zawór nic Ci nie da, jeśli inhalujesz gęstszym preparatem niż ktoś inny. Musiałabyś całość porównać.
Czy macie sprawdzone parowniki? Rozważam zakup dla mojego kszlaka. Internety polecają Haygain HG one hay steamer ale 5-7 kg to troche mala pojemność jak dla mnie a wieksza opcja to juz prawie 2x tyle. Ktoś używa parownika Inovpar albo Alux?
Ze smutkiem witam właścicieli kaszlaków.
Jestem właściwie świeżakiem w temacie, ale czytam Wasze posty i staram się do nich stosować. Inhalator będzie lada chwila, zioła wdrożone, siano polewane wodą, boks zewnętrzny się buduje. Alergii brak.

Nurtuje mnie jeden temat, nie wiem jak to wyjaśnić.
Mój wałach pracuje praktycznie codziennie na lonży kaszlu nie bylo ponad miesiac lub nie slyszalam. Stajenny tez nic nie mówil. od rana na padoku — w zależności od dnia, nie zawsze cały dzień. Raczej niejeżdżony, sporadycznie z racji mojego braku chęci.
Oddechowo w górnej normie — badany osłuchowo, jakieś szmery słychać, ale nie było propozycji sterydu.

Dziś wsiadłam i dostał napadu kaszlu — co krok kasłał.
Czy konie zawsze bardziej kaszlą pod siodłem?
Czy to jakiś nieszczęśliwy zbieg okoliczności, np. od ziół typu tymianek i większego narażenia na kurz?
Lonżuję zazwyczaj albo na moczonym, albo na półtrawiastym terenie. A dziś wsiadłam na plac, który się kurzy, ale koń od stepa już kasłał. Fakt, staliśmy chwilę i kurzyły na nas inne konie.
Pomocy 🤔
Papla93, nie 😉 na zamknietym
Zebra, tak, zazwyczaj pod siodłem kaszlą więcej. Na kurzącym się nie masz co wsiadać niestety.
Fokusowa, w sumie to wglada na to ze kaszle tylko pod siodlem. Ale wprowadzilam nowy suplement Mucolytt i zastanawiam sie czy nie od tego go rozbujało - dzis zrobie lonze jutro wsiade zobaczmy jak sie sprawy maja.
Zebra, moj na kurz reaguje tak samo jest napad kaszlu i konca nie widac. I kaszle bardziej jak jezdze w prawo🤣, dodatkowo czesto po jezdzie bez kaszlu odkasluje - takie prychokaszlniecia-na padoku z glowa w dol ( akurat to mnie cieszy bo glut wyplywa grawitacyjnie)
Jestem bardzo zadowolona z maski i (chyba) efektów inhalacji. Aktualnie inhaluję go 2x dziennie. Przed jazdą i po. Oddech się bardzo uspokoił, wydzielina jest rzadka i przejrzysta. Rozumiem, że o taki efekt w tym chodzi? Żeby ta wydzielina była rzadka i łatwo schodziła? 🙂

Druga kwestia to absolutna awersja mojego konia to czegokolwiek, co ma go wspierać oddechowo. Odrobinę miodunki zalewam meszem i owsem i on już kuźwa i tak tego nie tknie. Stoję na nim jak dzban, chwalę jak durna za każdą próbę wzięcia kęsa, ale to guzik daje.
Ani mieszanka ziół, ani miodunka, ani ten Foran nie wchodzi. Na posiłki dostaje owies z sieczką z traw i to zjada.
Na pewno jest coś w czym mogłabym mu to przemycić. Możecie jakiś mesz jabłkowy polecić, któremu żaden koń się nie oprze?
Meise, A może inny suplement? Jest tego na rynku od groma, może coś podpasuje.
Co do smakowitych meszy, to moje szły jak dzik w żołędzie w mesze takie jak: Derby Apfelmash - no tu jest faktycznie mesz jabłkowy, Epona Beeren mash, Irish mash i Pavo SlobblerMash. U nas wszystkie mesze i pasze były jedzone, bo nie mam niejadków (chociaż Rudy miewa chwile odmowy...), ale te powyższe mesze to był szał. Pewnie są też inne szałowe mesze.

Zebra, Wydaje mi się, że to się właśnie tak dzieje tj. konie w ruchu kaszlą bardziej.
Tylko jeśli macie kurzący się plac, to słaba sprawa tj. może musiałabyś sprawdzić czy koń tak samo kaszle w niekurzącym się miejscu...
Taki kurz będzie podrażniał.
A ja juz zglupialam totalnie w niedziele bylam w terenie w lesie sosnowym spoko zero kaszlu przejechalismy aleja gdzie bylo doslownie kilka (max 5 ) kwitnacychdrzew czeremchy i jakby go podraznilo na nastepne 15-20 min, zaczal kaslac ( ale tak brzydko) parskac. Nawet sie zastanawialam czy nie zejsc z niego zeby mu ulzyc i po tych 20 minutach wszystko przeszlo. Pojechalam dzis w teren do lasu ale ominelam ta alejke, kaszlu zero. Czy mieliscie moze kiedys tez takie obserwacje? Czy ja juz totalnie zglupialam i rao czy tam copd weszlo mi za mocno😂
Sankaritarina, dzięki za polecenie meszy, będę próbować do przemycania supli.

Ja na grupie na fb natknęłam się na czyjś post dot. korelacji masy ciała ze zmniejszoną wydolnością. Zastanawiam się, czy mój koń kwalifikuje się pod nadwagę. Na ten moment wrócił już do normalnego chodzenia. Jeździ w tereny (ale krótkie), powoli zaczynamy znowu skakać. Robię mu dużo przerw w trakcie pracy. Co ciekawe jak go sprowadzam z padoku, gdzie akurat wygrzewał się w pełnym słońcu to ma dość przyspieszony oddech. Tak samo jak po pierwszych 20 min stępa na lonży i rozkłusowaniu. Po takiej rozgrzewce wsiadam i pracuje już normalnie pod siodłem, ale jest mocno niewyżyty i ciągle chce więcej, szybciej, mocniej... możliwe, że inhalacje poprawiły mu wydolność. Je mało, a mimo to jest nabity. Dziś pojechał w teren z innymi końmi i mi małe piekiełko zgotował. Po wysiłku natychmiast wraca do normy oddechowej. Czy to skutek odglucenia się po ruchu?
Zastanawiam się, czy powinien zrzucić parę kg ze względu na te problemy oddechowe... Czy taka forma jak na zdj poniżej jest akceptowalna dla konia młp, czy lepiej by było, gdyby schudł? Wydaje mi się, że będzie z tym ciężko zważywszy na fakt, że koń nie dostaje żadnych pasz, olei itp., je owies gnieciony z sieczką 2x dziennie i siano bez ograniczeń.

Czym oprócz soli fizj. można bezpiecznie inhalować konia, który nie ma zaleconych sterydów ani żadnych leków?
2026-05-21-10-50-57-838.jpg 2026-05-21-10-50-57-838.jpg
Jak dla mnie jest dobrze wypasiony😉 moj tez przyswaja za dobrze i tyje z powietrza.
Ja inhaluje sola fizjologiczna z kwasem hialuronowym ( fajnie nawilza) a jak jest kaszel i nie ma dramatu ( nie dusi sie) to ectodose -sol fizjo z ektoina.
Meise, np. nebu dose hialuronic (sól 0,9 + kwas hialuronowy) i ecto respira (sól 0,9 + kwas hialuronowy + ektoina). Tylko upewnij się czy masz odpowiedni inhalator do tego, bo nie każdym można takie gęstsze ampułki podawać.
Fokusowa, a wiesz moze jakie stezenie ektoiny w tym preparacie? Bo jak robilam rozeznanie na rynku to ilosciowo znalazlam tylko w ectodose podany sklad a nie ukrywam ze fajnie ze w 5 ml jest i ektoina i kwas ha tylko te ilosci mnie zaatanawiaja
Ja mam taki nebulizator: https://sklep.cre-ko.com/nebulizator-n1
Może zapytam się producenta tych masek Cre-Mist, bo nie chcę dr Wysockiej głowy zawracać, i tak ją już ostatnio męczyłam.
Jest niby napisane, że do stosowania szerokiego spektrum leków o różnej gęstości/lepkości.

Koń kaszle przy pierwszy rozruchu i spływają wtedy gluty z głębin. Chętnie przetestuje jakieś mało inwazyjne preparaty nawilżająco-wykrztuśne, bo widzę dobre efekty tych inhalacji.
Ja inhaluję od jakiegoś czasu BitopEqui lung complete plus, ciężko powiedzieć, czy to sam ten preparat pomógł, bo daję też inne rzeczy, ale odkąd tym inhaluje to jest spektakularna poprawa u mojego konia. Był mocno zaglucony i dużo kaszlał, a nic nie spływało, teraz w pierwszym kłusie 2-3 razy kaszlnie i glut super leci.
Altiria, a co jeszcze zaczelas podawac? ( u nas podobnie z tym kaszlem bez gluta) tez zaczelam inhalowac ektoina - ectodose- i tez widze poprawe ale tak samo jak Ty dolozylam mu maxabreath z acetylocysteina wiec nie wiem co go odkorkowalo wazne ze wylatuje
kos, chyba niedawno pisałam, przed ruchem ventiolin i wcześniej sól fizjologiczna, a teraz ten bitop, po ruchu pulmicort, dwa razy dziennie do jedzenia erdomed muko. Po drodze był pulmostim, ale się wypiął na niego po 2 dniach. 🙄 maxabreath kupiłam jakiś czas temu, ale nawet jeszcze nie otworzyłam.
To czytalam😉 myslalam moze ze cos jeszcze wynalazlas.
Trochę to trwa zanim inhalacje przyniosą efekty, dlatego mi ciężko powiedzieć co dokładnie pomogło. Następnym razem jak się zagluci (oby nigdy, ale wiadomo jak jest 😉😉 to wejdę od razu na ten preparat i zobaczymy, czy też będzie taka poprawa.
kos, sprawdzę dziś na opakowaniu. Dostałam też próbki bitopequi, ale to trzeba rozcieńczać zwykłą solą, czyli więcej zachodu no i chyba nie specjalnie powinno się otwarte ampułki przechowywać.
Aczkolwiek ja nawet po tej respirze widzę różnicę - więcej koń odkrztusza.
Na gluta dobrze robi sól 3% do inhalacji. Miałam po tym najlepszy efekt, gdzie po ektoinie i srebrze prawie żadnej różnicy.
Tylko trzeba nochala posmarować maścią z wit A lub tłustym kremem, bo może podrażnić.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się