Forum konie »

COPD

kos, też jestem ciekawa, co prawda jak widzę w opisie homeopatia to trochę mi sie włos jeży xD ale widzę ze nawet na stronie Equivetu mają to:
http://www.szpitalkoni.eu/oferta-szpitala-koni-equivet/diagnostyka-terapia-chorob-ukladu-oddechowego/

o i tu widzę cenę jakąś:
https://lions-pharmacy.com/product/allergostop-kit

ciekawe ile u nas 😀
O kurczę kojot, a miałam właśnie zamawiać Mucolyt. Biję się z myślami...

Jak tylko dr Blanka do nas dojedzie to robię mojemu full broncho, bale, srale, testy, sresty i odczulam.

Mój się najlepiej odgluca jak odda kilka skoków min 80-90. I wtedy leci. Po galopie i kłusie dużo słabiej. Więc praktycznie na każdej jeździe coś tam sobie skoczymy. Dziś specjalnie wstałam o 4 rano i warte to było poświęcenia. Zamierzam to uskuteczniać całe wakacje.

Mam też takie jedno, może głupie i naiwne pytanie, a mianowicie... ostatnio były wykosy, pojechałam w teren i jak mój koń zobaczył te wykoszone łąki to dostał szmyrgla. Ma z tym tylko jedno skojarzenie. Chciałam pogalopować spokojnie, ale się nie dało mimo terenowego wędzidła. Pozwoliłam mu pójść, chociaż nie wypuściłam go tak całkowicie. Strasznie boję się o te pęcherzyki płucne... Czy koń jest mądry i jak czuje duszności to nie pójdzie piecem, czy konie jednak są głupie i chęć wyciągnięcia się na maxa wygrywa nawet z brakiem oddechu? O dziwo potem miał spoko oddech, nie miał objawów duszności, ale nie wiem czy to nie podjaranie i adrenalina zatuszowały ewentualne objawy.
Ja ciągle uczę się tej choroby. Obchodzę się teraz jak z jajkiem... 2x dziennie inhaluję... Oglądam filmy, czytam, ale dalej czuję się głupia w temacie 😐 Jak dr Wysocka do nas dojedzie to ją na pewno przemagluje...
Meise, Chciałam pogalopować spokojnie, ale się nie dało mimo terenowego wędzidła to ja bym w takich momentach nie galopowała jak nie masz kontroli, nawet na zdrowym koniu.
Nie wiem też czy skoki na każdej jeździe będą dobrym pomysłem, nawet te mniejsze
Ja mimo wszystko ograniczam terenowe szaleństwa, oprócz RAO mój ma małą wade serca, więc nie będę ryzykować jazdy na pełnej petardzie. Szybciej galopujemy oczywiście jak ma chęci, ale nie na pełnym gazie.
Meise, Ja miałam go kiedyś, ale nie widziałam, żeby działał.
Meise, tak, konie mogą sobie uszkodzić płuca i zdarza się np. Krwotok z płuc po wysilku, widzialam u koni wyścigowych
Meise, ja stosuje jak widzę początek gluta jakikolwiek, ale ona nie ma rao jbc. Na takie smarki lekkie pomaga zawsze. Kolega z padoku astmowy też dostaje okresowo i jemu też pomaga. Btw to jest wersja (jak z resztą cabi glue) dla krów tego syropu firmy-siostry Over Vet i skład jest w zasadzie taki sam, a cena o 40% niższa 😜
No ja właśnie wpisałam suplement na drogi oddechowe i czytałam opinie na alledrogo i tam właśnie było dużo pozytywnych recenzji, a jeszcze więcej ocen na 5*.

Wzięłam póki co ten litrowy, żeby przetestować przez 30 dni i zobaczyć, czy jest jakiś efekt u mojego. Zależy mi, żeby to jadł, więc jak poczytałam w recenzjach, że konie chętnie wciągają, to się nie zastanawiałam, bo on grymasi na te zioła i suple, co mi wetka po bronchoskopii poleciła 😕

Tak czy siak dziś też wstaje o 4 i jadę do niego, bo nie wyobrażam sobie inaczej przy tych temp. Na szczęście wydzielina ładnie schodzi po inhalacji i ruchu/kilku skokach.
Myślę, że dotrwamy sobie do wizyty pani dr.
Ogłaszam się na grupach jeździeckich w województwie i próbuję zebrać grupę koni, ale coś słabo to idzie.
Co drugi kaszle, ale diagnozować ludzie chyba nie chcą ze względu na koszty 🙁
Zuzu., czy to jest ten? Znasz cenę?
IMG_4539.png IMG_4539.png
Pierwsza w 2020 roku kupowalismy u dr golonki kosztowala 800 plus panel 600 ( nazwa allergostop) teraz w 2025 bralam od weterynarz ktora jest u mnie w stajni pensjonariuszem cena o dziwo podobna😳 inflacja jakos tej szczwpionki nie objela
Gillian, izkadul, si dokładnie
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się