Forum konie »

wrzody żołądka

Koniuszek, znajoma miala takie zalecenia. Jej kon mial niewielkie wrzody i wyleczył sie na samym sulfaktrantcie. Kon sie wyleczył.
Chciałabym zmienić paszę dla mojej 3 letniej wrzodowej kobyły która jest jeszcze na nuba grow2 balancer dla młodziaków natomiast teraz pójdziemy w typowo dla wrzodków.
Zastanawiam się nad Nuba digest musli balancer, a AgroVital GASTRO.
Która Waszym zdaniem byłaby lepsza? A może jeszcze coś innego?
Jesteśmy po kontrolnej gastroskopii, wrzody w części gruczołowej zostały nam tylko w odwźierniku ( niewielkie ogniska) natomiast w części bezgruczołowej mamy nadal wszędzie 1 ( zmniejszyły się w trakcie kuracji o ok 40%), aktualnie schodzimy z dawki omeprazolu jeszcze przez 3 tygodnie i kolejne kontrolne gastro przed nami i tu zaczęłam się zastanawiać co w sytuacji jeśli nadal widoczne będą jakieś zmiany, czy z powrotem wrócimy na pełną dawkę czy zakończymy leczenie ? Jak to u Was wyglądało z takim ostatecznym doleczeniem do zera ,czy koń może być tak długo na omeprazolu, aktualnie jesteśmy już 9 tygodni a jeszcze 3 przed nami ? Oprócz omeprazolu mamy jeszcze Ulgastrol, ulcetrex, rokitnik i olej lniany. Dieta całkowicie bez owsa, siano non stop
Chestnutpower, balancer zazwyczaj stosuje się w połączeniu z owsem. Jeśli owsa nie dajesz to raczej Digest musli, nie balancer.
Ale balancery nie są stworzone tylko do podawania ich z owsem (chyba ze tak jest napisane specyficznie na opakowaniu ze to balancer do owsa). Można podawać z np. sama sieczka jak najbardziej jesli nie ma wymagań energetycznych/kon dobrze wyglada etc.

Te balancery z nuby swoja droga to takie niby koncentraty bo dawkowanie jest kilka razy wieksze niz balancery innych firm. Przy ich gornych widelkach to inne firmy juz maja normalne pasze podstawowe.
leila, Leczy się do wygojenia. Także albo zostaniecie dłużej na połowie dawki, albo wrócicie na pełną, w zależności od wyniku kontrolnej gastro. Mój Blondas na lekach był rok, także te 12 tygodni to jeszcze nie jest długo.
Fokusowa, te z nuby można podawać samodzielnie, bez owsa. Informacja ta jest przy każdej paszy balancer z nuby, jak i informacja bezpośrednio od p. Karoliny z nuby.
Balancery typowe to ma Saracen czy RM.
Nuby to takie dziwne, nito pasza nito balancer.
Ale wrzodowa pasza Nuby działa bardzo dobrze , bo znam kilka koni i się świetnie spisuje.
Ale po co płacić tyle więcej za worek balancera, skoro on się bardzo nieznacznie różni zawartością od zwykłego musli? Ja tu właśnie konkretnie o Nubie pisze, nie o wszystkich balancerach. Akurat w przypadku Nuby i karmienia zapewne nie pełnoporcjowego - i tak trzeba dorzucić coś do tej paszy. To nie lepiej wziąć zwykłe musli za 34 zł mniej za worek? 😅
Może za dużego skrótu myślowego użyłam - chodziło mi o to, że owies + balancer powinny pokryć zapotrzebowanie. Balancer sam raczej go nie pokryje, więc wygodniej (i taniej) wziąć musli o zbliżonych parametrach i uzupełnić mieszanką wit-min. niż brać balancer i też go uzupełniać.
Fokusowa, duże uogólnienie po prostu. Ja karmie samym balancerem i symboliczna iloscia paszy podstawowej (bo mi worek zostal) teraz w zimie. W pracy karmilam mlodziaki wylacznie stud balancerem i sieczka. Przy db dostepie do objetosciowki (tu jest czesto pies pogrzebany) i zdrowym koniu bedzie ok - problemy moga sie pojawic ze zwiekszona praca np, ale wtedy mozna dorzucic coś i nie musi to być owies.

Co do nuby - az sobie popatrzylam... jezu jak drogo. Ale ta pasza podstawowa nuby ma dawkowanie 500-700 g na 100kg masy ciala, w zasadzie obie opcje nuby to pojscie z torbami 🙃 Spillers np. ma wprawdzie drozszy balancer dla wrzodkow ale dawkowanie to 100g/100kg masy jedynie wiec przy przecietnym koniu wyjdzie jeden worek miesiecznie a nie dwa.

Chestnutpower a co planujesz z tym młodziakiem robić? Z jakiego powodu zmieniasz pasze?
Fokusowa, zwykłe musli ma znacznie większe dawkowanie przez co finalnie wcale taniej nie wychodzi.
Balancer jest o tyle fajniejszy ,że te dawki są mniejsze.
Bilansować można też wysłodkami/ sieczką bądź podawać samodzielnie.
donkeyboy, z powodu mocno wrażliwego brzuszka i wrzodów - mamy marmurkowe ściany i zaczerwienienia. Chcę zmniejszyć ilość skrobi i cukrów.
Na tą chwile kobyła nie robi nic, ale pewnie latem jakieś lonże będą. Może zajazdka.
Chestnutpower, z koncentratow ten w/w spillers stricte pod wrzodki masz i masz nisko cukry i skrobie, niskie dawkowanie. Stamm30 Saracena masz mniej skrobii procentowo nawet ale tego nie daje sie 100g na 100kg (ciut wiecej) chociaz wyjdzie ci nadal lepiej cenowo i objetosciowo niz Nuba. Nie jest to pasza reklamowana typowo dla wrzodków ale z tego co wiem (aczkolwiek zaznaczam, nie jestem dietetykiem!) - nadaje sie. Plus to jest pasza tez pod konie rosnace - Spillers nie. Moim zdaniem jesli twoj kon ma dobry dostep do objetosciowki i wyglada dobrze to koncentrat to dobry wybor przy koniu bez pracy/zajazdka, bo potem jak potrzebujesz wiecej energii to dodajesz jakiegoś podstawowego peletu i nara. Ewentualnie wtedy zmieniasz pasze jak sie przestaje to kalkulować.

A pasze podstawowe to moze ktos inny polecic, ja znam tylko Releve i widzialam mlodziaka z wrzodami na tym, wyjdzie ci taniej niz ta podstawa z Nuby.
Fokusowa, można mieć konie na samym balancerze, nie trzeba tego niczym balansować przecież.
Sam Stamm się dobrze sprawdza , bo dawka to 750 do 1kg.
Można dać do tego owsa, ale nie trzeba.
Ja dorzucam zwykłe najtańsze muesli , bo owies zabrałam, tylko po to żeby miała coś w żłobie więcej niż 300 gram stamma.
Perlica, nie wierzę, że przy polskich glebach jest koń, który na minimalnej dawce balancera nie będzie miał niedoborów 😅 szczególnie, że w mało którym pensjonacie siana są odpowiednie ilości i jest to siano jakościowo top..
no i sam producent mówi, że owszem, można stosować samodzielnie, ale nie podaje zaleconej wtedy dawki, bo dawkowanie podaje w połączeniu z czymś. Czyli do dawkowania solo danych brak:
IMG_1757.jpeg IMG_1757.jpeg
Fokusowa, nawet karmiac pelnoporcjowo zwykla mozna mieć niedobory, pasze sa przeciez mocno uśrednione a objetosciowka naprawde rozne (nawet nie sam pensjonat, a dostawca czy pole gdzie rosło). Jeśli chodzi o same witaminy i minerały, ja mam ciagle na tapecie jedna pasze podstawowa Show Improver i Stamm30 - balancer. W pelnej porcji Show Improvera przy nizszych widelkach (2.5kg)jest mniej rzeczy jak Cu, Zn, Mg, Se, duuużo mniej witamin B etc. w porownaniu do minimalnej dawki Show Improvera 750g. Tak czysto matematycznie wiecej tego tam jest i to Stamm zapewnia wiecej zrodlo witaminek i mineralow niz SI.

Malo jest za to skrobii i wlokna oraz tluszczy, ale bardzo duzo bialka jak na taka ilość wagowo. Dlatego brakuje tam MJ, ale pod wzgledem wit-min jest bardzo dobrze. Dlatego duzo zalezy od tej objetosciowki jasne bo to stad glownie koń czerpie megadżule. Trzeba liczyć totalny bilans, nie tylko co leci w miche. Liche siano to 6-8 MJ/kg suchej masy, czysto teoretyczny koń 500kg bez pracy potrzebuje z 65-70 MJ energii strawnej. Jesli zapotrzebowanie jest spelnione sianem to nie wiem wtedy po co ładować 2.5kg paszy podstawowej i dowalać 30MJ, albo jeszcze gorzej dawać pół dawki podstawowej bo jest za dużo energii i koń ci odlatuje - i mieć wieksza szanse na niedobory.

Wiadomo, komus moga wyliczac siano na kg i wtedy to sie nie nada. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Moze Chestnutpower ma swoja stajnie i laduje siano w opor, i bedzie ok teraz a w zajazdce bedzie wyliczane i nie bedzie ok, nie wiadomo.
Fokusowa, ja nie piszę o nubie, a o stammie.
Miałam na nim wiele koni, bez dodatkowych witamin i nie miały niedoborów. Co w tym dziwnego?
Obecnym własnym wracam na stamm bo na DH grzywa straciła blask.
A o balancerze Nuby napisałam wyżej post, czytałaś?
Fokusowa, można mieć konie na samym balancerze, nie trzeba tego niczym balansować przecież.
Perlica, napisałaś o balancerze jako takim. Rozmowa jest na temat Nuby generalnie.
donkeyboy, po przeprowadzce z pomorza do mazowieckiego (gorsze gleby tu są) porzuciłam jakiekolwiek możliwości nie dawania mieszanki min-vit. A tak szczerze - ile koni je pasze pełnoporcjowo? Myślę, że to wciąż ułamek pogłowia (tego użytkowanego sportowo-rekreacyjnie). Zazwyczaj daje się mniej, wszyscy producenci piszą wtedy o potrzebie uzupełnienia czymś ekstra. No i jakby taniej wychodzi mimo wszystko dawanie x% pełnej dawki + witaminy niż karmienie pełnoporcjowo. A o koniach „dobrze wykorzystujących pasze” to już w ogóle nie wspominam, bo one zwyczajnie nie mogą dostawać 3 kg paszy dziennie = muszą mieć uzupełnioną dawkę.
I jak to wszystko pogodzić z koniem wrzodowym i wymaganiami diety konia wrzodowego, gdzie mi wet powiedziała, że 2kg paszy i 0,5 kg meszu dziennie to już duuuzo treściwego je.
Agnes14, na pewno chodziło o dawkę dobową a nie na jeden posiłek?
Tak. Na pewno. Tyle wyszło z rozpiski wszystkich posiłków na dobę.
I wet kręciła nosem jak dla wrzodka.
Agnes14, To ciekawe bo zwykle słyszy się o nie przekraczaniu 2kg ale na jeden posiłek. Wiadomo, że generalnie jak najmniejsze porcje na raz i posiłków więcej ale żeby 2kg treściwego dziennie to chyba pierwsze słyszę
Agnes14, moja wcina 3x ok 800 gram paszy, do tego namoczone 300 gram trawokulek + 100-150 gram wysłodków (masa sucha) jako dodatkowy posiłek. Na razie wracamy do treningów po świętach. Jeśli to będzie przy jej normalnym obciążeniu będzie za mało, to będę dokładać.
Fokusowa, nie wiem ile koni - wiem tyle ze producent daje wskazania i jak ktoś stoi okoniem to sie nie ma co dziwić jak ma niedobory. Z witaminami plus procent paszy tez trzeba uważać żeby nie przegiąć, rozwala sie troche inne aspekty. U mnie wlasnie mialam wybor dać teoretycznie energicznie coś podobnego, tylko ze koncentrat mial taka sama ilosc bialka a znikoma ilosc skrobii w porownaniu do ułamka paszy podstawowej. To raz, a dwa ze miksy witaminowe sa rozne i troche trzeba pomyśleć. Hajsowo tez roznie bywa - dać 1kg SI + chevinal (przy 5l baniaku) u mnie wyszlo 235 vs. 750g Stamm 215 zl miesiecznie (plus nie jestem przykuta do 5l baniaka na kilka miesiecy).

Takze kazdy musi sobie sam ogarnac swoja sytuacje co ma i co chce z tego.
donkeyboy, tak, tylko właśnie czasem nie ma wyboru. Bo koń nie zje tyle paszy, bo nie i już, albo nie może jej tyle dostać, bo odfrunie pod niebo, utyje za mocno itp. Więc czasem nawet jakbyś chciała pełnoporcjowo to „ni dy rydy”.
Mi i tak brakuje pasz typowo dla wrzodów - bez zbóż, z niską skrobia i cukrem, nie składających się z samej soi z soją. Do tego wybór z lucerną lub bez niej też by się przydał. (W sensie 2 wersje tej samej paszy, a nie szukanie igły w stogu siana na rynku paszowym).
Fokusowa, ale ja mam na myśli stamm, bo nie wypowiem się o innych.
Stamm sprawdzony i na hodowli i na młodych startujących tak do 4 latka.
Jak bylo bez owsa to 1kg plus sieczka też się sprawdzało.

Nuba balancer mnie nie zachęcił samym dawkowaniem.
Jednak pasze się sprawdzają, bo karmi znajoma kilka koni i potiwierdzone w gastro i w wynikach sportowych.
Stosował ktoś tą mieszankę na wrzody od NaturaSanat? Wzięłam przy okazji zakupu ziół na RAO. Jeśli ktoś stosował, to jestem ciekawa, czy były jakieś pozytywne efekty widoczne. Na żywo jedna osoba mi bardzo mocno polecała.
Meise, u mnie w stajni zamawiają i sobie chwalą, są tacy co twierdzą że owymi samymi specyfikami te wrzody wyleczyli.
Fokusowa, - tylko takie dwie wersje - lucerna i bez - to nie będzie zmiana tylko jednego składnika. Ten jeden składnik może posypać balans całej paszy + produkcyjnie to są dwie różne rzeczy i przezbrojenie, inny worek, nowa dokumentacja itd.
Z jednej strony - super pomysł, z drugiej - może nie być dość chętnych, żeby taki myk się opłacił 😉
Fokusowa, no to wlasnie jak chce pelnoporcjowo a nie moge to rozwazam koncentrat lub witaminy - nie rozumiem argumentu 😅 kubki smakowe to osobnicza cecha, kon nie wie czy to koncentrat czy podstawa przecież, moze sie wypiac na 10 paszy podstawowych i kochac balancer i na odwrot, to tez tylko pasza. To normalne - choć upierdliwe - ze jak masz X wymagan to pole sie zaweza. Gdyby np. co drugi kon nie trawil lucerny to pewnie byloby wiecej opcji bez.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się