Forum konie »

wrzody żołądka

Katasia, uff bo już myślałam, że mój to jakiś ewenement 😅 dzisiaj za radą naszej dietetyk dostał treściwe zalane wodą i o dziwo zjadł wszystko. Ja już tych zwierząt serio nie ogarniam �‍♀️
leila, moja tak miała na samym omeprazolu i na omeprazolu z ulgastrolem, znaczy jeszcze śniadanie i kolację jako tako zjadała (chociaż często zostawiała na dnie) ale chyba tylko dlatego, że na wolnym wybiegu wszystkie jedzą razem i może czuła „konkurencję” - ale jak tylko dawałam jej coś samej, nawet to samo co miała w posiłku to nie chciała nawet spojrzeć 🙁 jak doszedł sukralfat albo na samym sukralfacie to problem znikał
Lootra, zdziwiło mnie to jego grymaszenie bo przy poprzedniej kuracji nie było takiego problemu , zresztą nie było go nigdy. Leki dostaje takie same jak poprzednio z tą różnicą, że wcześniej dostawał Ulgastrol a teraz czysty sukralfat no i schemat podawania omeprazolu się zmienił z po treningu na rano na czczo.
Lootra, u mnie też i na omeprazolu i na omeprazolu z ulgastrolem i nawet na samym ulgastrolu, bo go przeciągnęłam chwilę po leczeniu jeszcze 🙈 A dodanie jakiegokolwiek dodatku, nawet takiego, co go wcześniej z ręki jadła, to nawet jednym zębem nie chciała ruszyć całych posiłków 🙄
Sedacja a pogorszenie spraw brzuszkowych

Czy ktos mial sytuacje pogorszenia / nawrotu po podaniu zneczulenia? Np do zabiegu stomatologicznego ?
Nie wrzody a klacz po zapeleniu jelita
spam
Czy ktoś wie dlaczego uloothe gel jest wszędzie i ciągle niedostępny?
Bo ja chyba żyje pod kamieniem i coś mnie ominęło 🙈
Cześć, czy któraś z Was mogła by mi polecić witaminy dla wrzodowca, żeby trochę podbić ostatnie wyniki badań. Jesteśmy w trakcie leczenia i ostatnie wyniki mamy średnie. Aktualnie dostaje Magnez+ z Mebio, Equimins z Hippovetu i Calcium Sorbinum z Mebio. Akurat wszystko mi się kończy i myślałam czy by nie spróbować czegoś innego np Chevinal z Forana. Poniżej wyniki sprzed miesiąca, kolejne badanie planuje po kontrolnej gastro i dosuplementowaniu go. Jeśli chodzi o żywienie to dostaje Magen musli,pre alpin aspero i Glyx wiese musli, siano do oporu, codziennie po treningu Gastromash. Czy ten Chevinal będzie ok dla wrzodowca ?
1000024012.png 1000024012.png
1000024014.png 1000024014.png
leila, Dromy MinVin. Chevinal stosowałam przez 3 miesiące zanim dowiedzieliśmy się o wrzodach i wyniki z krwi wykazywały niedobory. Zmieniłam na dromy i po kilku miesiącach wszystko się unormowało.
leila, Dromy MinVin. Chevinal stosowałam przez 3 miesiące zanim dowiedzieliśmy się o wrzodach i wyniki z krwi wykazywały niedobory. Zmieniłam na dromy i po kilku miesiącach wszystko się unormowało.
Sylwiko,
Dziękuję za polecenie, zamawiam te w takim razie �

A czy ktoś ma może na sprzedaż czysty sukralfat ( nie Ulgastrol), ratuje mnie każda ilość bo braknie mi do końca leczenia a moje źródełko niestety wyschło 🙁 Będę wdzięczna za jakiekolwiek namiary, może być na priv oczywiście
leila, ale tu ogólne pierwiastki masz w normie, bardziej zainteresowałabym się wsparciem czerwonych krwinek
na krwinki polecam Redplex plus - tez mieliśmy wynik na granicy i po jednej butelce ładnie się podniosło
Moja kobyła na MinVin się wypięła. To była jedyna zmiana w diecie. Na szczęście jej starsza siostra ma więcej rozumu i przyjęła z wdzięcznością.
Sedacja jak przygotowac?
Hej jak wspieracie swoje konie przed podaniem sedacji?
Podajecie jakies dodatki suplementy?
Nie. Tj koń musi być na czczo (nie wiem dokładnie ile godzin przed. Pamiętam, że było coś o 6 godzinach, ale ktoś kiedyś mówił, że 12. Należałoby spytać weta).
Na pewno nie dawałabym żadnych suplementów.
Sankaritarina, bardzie chodzi mi o wsparcie na 2tyg przed jakies oslonowe suple itp 🙃

Akurat bedziemy zeby robic a klacz wrazliwa brzuchowo.
Yyy, moment. Papla93, Masz dwa konta?

Tak czy siak, jeśli to ma być gastroskopia pod kątem wrzodów, to pierwsze słyszę, żeby dawać coś "osłonowo". Po "osłaniać", skoro właśnie ten wet tam ma zobaczyć bieżący stan żołądka etc? No to jest nielogiczne przecież - i jeszcze brzmi, jakby mogło zaburzyć obraz badania. Chyba powinno właścicielowi konia zależeć na jak najbardziej szczegółowym badaniu...?
Ja kiedyś robiłam klaczy bardzo ciężko znoszącej głodówkę sukralfat. Z tym że ona po prostu jak była głodzona to ciągle żuła i łykała ślinę i potem cały żołądek był po prostu przykryty. Dawałam sukralfat z chwilą rozpoczęcia głodówki i potem 8h przed zakończeniem głodówki. Obraz był dużo lepszy, nie było widać po nim żadnych pozostałości i śliny bylo mniej. Ale to było bardzo dokładnie przegadane z weterynarzem który temu koniowi niejedna gastroskopie już robił.
Sankaritarina, "Zęby robić", a nie gastroskopię, nic nie ma o gastroskopii w poście.. już nie wiem czyim 😅
Papla93, Mówisz o takim "zwykłym głupim jasiu", czy chodzi o taką silniejszą sedację jak do kastracji np? Bo jeśli to pierwsze, to nie ma sensu robić przed czegokolwiek, jak drugie to faktycznie dobrze zabrać żarcie chwilę wcześniej.
zembria, Ale pytanie zostało zadane w wątku o wrzodach, więc założyłam, że to gastroskopia, a nie zęby :P

Lootra, No coś Ty! Co za przypadek. I serio, żołądek był przykryty tą śliną? Kurcze, człowiek to się uczy przez całe życie 😀
no właśnie ja słyszałam, że nie powinno się niczego podawać ze względu na możliwość zaburzenia obrazu "końcowego", ale jak widać, dobrze, że są weci, którzy podchodzą bardzo indywidualnie🙂
Sankaritarina, Taak, mam zdjęcie z jednej gastroskopii, tej lepszej (po sukralfacie), z mniejszą ilością śliny, jak widać na złość przykrywała właśnie to miejsce, w którym były wrzody 😅 dodam, że kaganiec to kompletnie pływał, koń wyglądał jakby miał wściekliznę 😬
IMG_1036.jpeg IMG_1036.jpeg
Lootra, mój koń tez bardzo źle znosi głodówkę, najpierw ściągnął kaganiec a przy kolejnej próbie po prostu go rozszarpał razem z kantarem :P na szczescie nie próbował jesc trocin wiec gastro zrobiliśmy
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się