Czy okienko w air fryerze to gadżet czy przydatna opcja? Na co jeszcze zwracać uwagę przy zakupie? Pojemność, moc, temperatura działania, opcja mycia w zmywarce - coś jeszcze?
magda, mi się do niczego nie przydaloby, i tak wyciągam żeby poprzerzucac żarcie.
Ja uważam że ważne jest pomyślenie czy chcesz dwie komory czy jedna starczy. Zajmuje trochę miejsca to koromyslo i nie może stać blisko ścian, musi być przewiew. Jak masz miejsce to polecam dwukomorowe bo można szybciutko odgrzac warzywa i mięcho na raz na różnych ustawieniach.
No i opinie, mój mąż zrobił research i powiedział że jak ma być to ma być ninja i mam nie wymyślać xD
To ma być tylko dla mnie więc nie musi być jakieś super pojemne, do tego miejsca mało więc kompaktowe rozmiary porządane. Dodaję do check listy użyte materiały (szkodliwość).
Koleżanka odkurzała kiedyś zwykłym takim do dywanów na kabel. Konie spokojne więc się przyzwyczaiły. Niestety odkurzacz szybko się zepsół od dużych ilości sierści, ale efekty odkurzania były super. Konie to niegolone i niedrekowane ślązaki mieszkające w górach taże futro sypało się z nich tęgo.
Meise, mi ostatnio mediaexpert wysłał maila z propozycją takiego odkurzacza: Odkurzacz PETKIT AirClipper 5w1
Ale chyba bym przyzwyczaiła konie do zwykłego, taniego odkurzacza.
No dobra, a jakieś nowe polecajki odkurzaczy do domu? Mam dwa pionowe - Tefala i Xiaomi, oba fajnie się sprawdzały na twardych podłogach dopóki nie miałam dywanów. Teraz mam i poszukuję czegoś naprawdę fajnego i dobrze wciągającego psie kłaki z miękkich powierzchni.
Nie wiem, coś tradycyjnego na kablu? Ale nie upieram się, biorę namiary na wszystko 😉
martva, - u nas super sobie radzi samsung, co prawda nie mamy dywanów, ale kanapę i drapak odkurzam regularnie z kociego futra 😅 Swoje kosztował, ale wart każdej złotówki. Mam wersję z stacją czyszczącą i to jest super sprawa.
Do miękkich powierzchni i futra jest dedykowana końcówka i ona robi robotę 🙂
martva, ja wolę tradycyjne na kablu, ale wodne. Powietrze po odkurzaniu jest fajne, nie kurzy się przy wymianie worka. Obecnie mamy Thomas Aqua & pet, w domu rodzinnym jest aquawelt, według mnie różnią się szczegółami poza tym, że Thomas mniejszy.
Ja sobie chwalę bezworkowe samsungi. Ale nie mamy dywanów i psiej sierści więc konkretnego modelu nie polecę. W tych bezworkowych cały syf gromadzi się w plastikowym pojemniczku. Potem go tylko hyc do kosza na śmieci, pojemnik przepłukać wodą i luz.
Bezworkowe są jak najbardziej ok, ale potrzebuję czegoś mocnego żeby porządnie odkurzyć te dywany z sierści - stąd pytanie o taką konkretną kombinację 😉
"Stary" napalił się jeszcze na przewodowego, tradycyjnego Dysona, ale to gadżeciarz więc też trudno powiedzieć na ile to kwestia jakości samego odkurzacza, a na ile tego, że "to przecież Dyson" 😉
Nic, dzięki za podpowiedzi, muszę obczaić co i jak. 🙂
martva, ja mam straszego Dysona V10 Absolute i turboszczotkę, super czyści dywany z kłaka psa, chociaż nie zawsze chce mi się ją podpinać, to na "normalnej" końcówce też super zbiera
madmaddie, trochę późno przeczytałam, ale może się jeszcze przyda. Pracowałam przez 4 lata w reklamacjach, w ofercie mieliśmy m.in Gorenje. Suszarek akurat nie, bo u nas sprzęty kuchenne, ale nie znoszę ich serwisu i w ogóle działu gwarancji. Jako osoba pośrednicząca wyrobiłam sobie na nich przeokropną upierdliwość w stosunku do producentów. Osobiście ich sprzętów w ogóle nie biorę pod uwagę wybierając cokolwiek dla siebie.
martva, odnośnie odkurzaczy... ja mam dwa koty, kłaczą na potęgę - mam Miele. I to wcale nie jakiś tam wypasiony model, a ciągnie jak zły 🙂 Kocham ten odkurzacz.
Ponad dziesięcioletni Miele został zdegradowany do odkurzania balkonów itp, bo pomimo wymiany filtrów lekko zalatuje stęchlizną. Ciągnie nadal bez zarzutów.
nasz kilkunastoletni miele ciągnął jak diabli i nie chciał się zepsuć, a tak bardzo chciałam bo urwany klips doprowadzał mnie do szału jak się zassał do dywanu i rura odpadała.
Swoją drogą nadal działa, tyle że udało mi się go porzucić u teściów 🤣
martva, a jaki model? też się zastanawiałam nad miele, ale w końcu mam od kilku lat boscha i się mega sprawdza.
Problem przy sierści dla mnie jest to, że się często psuje elektroszczotka, ale odkąd do kupiłam inną niż tą co była oryginalnie to jest super, bo można ją rozmontować i oczyścić z włosów.
Różnica w cenie niewielka, ale ciężko mi się zdecydować, czy doradzi ktoś? Kompletnie pojęcia o ekspresach nie mam. Poza tym, że nie chcę dopłacać za system mleczny, bo dla jednej kawy na dzień/dwa dni nie będzie mi się opłacało tego myć i ogólnie o to dbać. Mleko mogę spieniać sobie osobno w spieniaczu który mam.
NowaJa, - jak masz opcje podjechać sobie i obczaić na żywo, to sprawdź jak się je czyści, wyciąga fusy, czy jest dostęp do grupy kawowej itd. Niestety ciągle na rynku jest dużo automatów, które czyści się tragicznie, a w środku rosną glony, pleśń i bagno 🤢 Do tego zawsze, absolutnie zawsze przed jakimś wyjazdem na weekend czy na kilka dni opróżnij sobie tą tackę i pojemnik na fusy - bo potrafią się tam na prawdę fujka rzeczy zadziać.
W de longhi masz w sumie prosty system spieniania rurką z parą, którego czyszczenie jest banalne. Wystarczy dmuchnąć tą parą w bok i przetrzeć mikrofibrą.
Osobiście jestem fanką kolby, ale nie będę przekonywać, bo rozumiem dlaczego ktoś może lubić wcisnąć guzik i po sprawie 😅
keirashara, o widzisz, dobra wskazówka, bo w sumie totalnie nie pomyślałam, że czyszczenie tego może być w jakiś sposób uciążliwe 🤔 pojadę je obczaić o ile będą na sklepie. A czy robi jakąś różnicę młynek ceramiczny a stalowy??🤔
NowaJa, - nie w tych młynkach, nie w takich ekspresach 😉 Jakby to ująć, sam mój młynek kosztował 550 funtów, ściągaliśmy go z UK, płaciliśmy cła, bo mój P. ma pierd**** i miał być TEN JEDYNY xD Kurde auto szybciej kupił niż ten młynek. W ekspresie na guzik i z półki cenowej, w którą celujesz, to serio, żaden nie będzie jakiś super czy super zły. Poczytałabym ewentualnie o awaryjności, tyle.
Żarna ceramiczne są tańsze w produkcji niż ich stalowe odpowiedniki. Do tego ceramika nie jest tak ostra jak metal przez co kawa jest bardziej ścierana i kruszona niż cięta. To skutkuje trochę innymi "profilami mielenia". Istotne przy wydobywaniu aromatów z kaw speciality - w co nie celujesz. Krótko niby stał lepsza niż ceramika, pod espresso prawie zawsze bierze się stal, ceramike uznaje się za ok raczej przy metodach przelewowych, ale to nie znaczy, że ceramika przy domowym automacie będzie jakaś zła.
W automacie smak kawy, ciastko kawowe, mogą być dobre zarówno przy stali jak i ceramice, bo dochodzą do tego parametry grupy kawowej. Ważne, żeby młynek był z nimi zgrany.
Jakbyś chciała o kawie zrobić jakiś reaserch to bardzo polecam Jamesa Hoffmanna na YouTubie, ma super materiały, fantastycznie się gościa słucha i jest taki "normalny". W sensie wie, że nie każdy musi chcieć pić speciality z kolby dotkniętej kosmiczną energią, są ludzie, którzy chcą kawę rano wypić i nie potrzebują tam czuć nut kwiatu pomarańczy 😉
keirashara, nie nie, zdecydowanie nie zależy mi żeby się w kawowy temat jakoś zagłębiać 😉 jeszcze nie tak dawno piłam kawę tak 3/4 razy w roku, potem zrobiło się raz na miesiąc, obecnie jestem na etapie jedna na tydzień, ale ochotę miewam już częściej 😂😂 nadal jest to bardziej mleko z kawą niż kawa z mlekiem, ale obecnie piję jakąś zwietrzałą rozpuszczalną i mi smakuje, więc świeża z ekspresu to każda będzie super 😅
NowaJa, ja mam co prawda inną ale też DeLonghi od ponad roku i nie policzę ile kasy zaoszczędziłam na ławkach na mieście. Tyle że mój model to Dinamica - mój mąż się uparł na ten bo ma regulacje jak mocno zmielona jest kawa. Moi rodzice mają Magnifica Evo i też sobie chwalą - IMHO ma fajniejszy interfejs niż Dinamica, łatwiej się jej używa.
Oba ekspresy działają bez zarzutu, ale nie wierzyłabym że DeLonghi = jakość bo miałam i ekspres kolbowy który się zepsuł po niecałym roku.
No i ja piję tak ze 3 kawy latte dziennie (pracuje głównie z domu) więc naprawdę ta Dinamica ma robotę, już dawno się spłaciła 😀
Poleci ktoś solidnego kerchera? Nie mam pojęcia jaki model wybrać. Potrzebuję do mycia ścian w stajni, kostki brukowej, drewnianego tarasu z ryflowanych desek. Mam teraz pożyczony taki mały, ale nie daje rady z elewacją np. strumień wody ma tylko jedno ustawienie i małą powierzchnię na raz obejmuje. Potrzebuję czegoś solidniejszego, ale totalnie nie wiem w jaki model celować.
zembria, ja mam tego: https://www.kaercher.com/pl/discontinued_products/k-5-full-control-13245000.html
Chciałam nim umyć elewację, to prawie ją usunęłam 🤣 Myję tym taras z kompozytu i kostkę brukową, czasem auto ale to lepiej uważać na ciśnienie. Natomiast trzeba pamiętać, że bez tych środków do czyszczenia to ciężko usunąć stare, zasuszone zabrudzenia.