Zuzu., moze byc Kawal, bo naczolek mozna zmienic u nich, tylko to co mi sie podoba ma rurkowe paski, musze zobaczyc w wolnej chwili jak beda na nim wygladac (mam inne wedzidlowe z rurkowymi paskami na konie z normalnymi glowami): https://kawalhorses.pl/pl/p/Oglowie-munsztukowe-Double-Stardust-WRL/281
karolina_, mam z tej firmy skokowe, model Oxford (czyli w sumie jedno z tańszych), kupiłam w tym roku, z wodzami, jakość wykonania i jakość skóry zdecydowanie najlepsza ze wszystkich ogłowi jakie miałam na przestrzeni ostatnich lat (porównuję do PS of Sweden - miałam dwa, Stubben, Dy'on, Lemieux). Fajne mam też ujeżdżeniowe z Lemieux, ale to nie ta jakość co Utzon. Stubben duży plus za jakość skóry. PSoS są ok też. Dy'on porażka, robione w Indiach, skóra zupełnie nie z tej półki cenowej, żałuję, że nie przyjrzałam się i nie zwróciłam.
Kilka stron temu pytałam o ogłowie eqviptus. Kupiłam używane na Vinted, brązowe. Nie jestem zadowolona niestety. Skóra jest miękka, ale zamiast pofarbować skórę jest on jakby z wierzchu pomalowana farbą ? Nie wiem jak to opisać..w każdym razie nachrapnik i naczółek nie chłoną w ogóle oleju
Odpalilam z ciekawości ten Eqviptus i pierwsze oglowie jakie kliknelam w ofercie ma wadę produkcyjną. Co prawda tylko wizualną, ale jednak troche słabo użyć takiego zdjęcia jako głownego reprezentującego produkt i to kiedy logo wybija sie na nachrapniku wiec najbardziej rzucające się w oczy miejsce😅
Szukam ogłowia z nachrapnikiem angielskim, z miękkiej i dobrej jakościowo skóry. Czarne, nie lakierowane, bez przeszyć. Do 1000 zł z wodzami. Po wtopie z poprzednim ogłowie mam traumę i szukam czegoś co na pewno będzie dobrej jakości 😅 kon mój łaskawie opanował swoje uszy, wiec nie szukam juz z żadnymi karabińczykami
Ollala, ogłowia z nachrapnikiem angielskim u KaWal. U mnie żyją latami, póki ich nie sprzedam. Oprócz jednego, które mi koń zamordował. Są z wodzami w komplecie i możesz sobie wymienić naczółek na jakiś inny dostępny.
Mam wenę na zmianę ogłowia, kupienie drugiego - bo mi się moje białe podszycie chyba przejadło po latach 😅
Na ten pstry łeb - kary z łysiną - czarny lakier i naczółek z różowymi kryształkami? a może coś w brązach?
Na pewno odpadają rurki, nachrapnik raczej szwedzki.
Widziałyście ostatnio coś ładnego? 🙂
Ollala, mam 9 lat klacz, ktora od zawsze ma problem z zakładaniem czegokolwiek przez uszy. Jak cokolwiek osprzętu ucha dotknie (rękami można ją dotykać), albo na nim zawiśnie, to wpada w panikę i walczy, dopóki tego z siebie z zrzuci. I robi się wtedy bardzo niebezpieczna dla siebie i otoczenia. Po 1,5 roku nauczyłam ją prawie normalnego zakładania - pisze prawie, bo zawsze byłam przy tym mega ostrożna, musiało być wszystko zgodnie ze schematem. Jak byłam w ciąży, to znajomy założył 3 razy trochę bardziej na siłę i koniec. Wróciłyśmy do punktu wyjścia. Stwierdziłam, ze nie ma co konia i siebie stresować - mam naczolek na klipsa (ps of sweden). Po prawej stronie wszystko mam zapięte, a lewej stronie rozpinam nachrapnik i pasek policzkowy i naczółek, najpierw zakładam zapięty nachrapnik (tak jak kantar), pasek potyliczny przekładam za uszami i podpinam do paska od nachrapnika. Później wkładam wędzidło, podpinam policzkowy i zapinam naczółek. Brzmi skomplikowanie, ale trwa minutę i nie ryzykuje niczyim życiem 😆
Czy kojarzy ktoś ogłowia wykonane z miękkiej skóry (szczególnie w części potylicznej) jak w Kieffer Ultrasoft? Nie chodzi mi o miękkie podszycia, bo to znajdę u większości firm. W tym ultrasoft w ogóle nie tej grubej części skóry.