katija,
Na moim leży akurat tak dobrze, że nie muszę ich dociskać na wędzidle.
Natomiast jeżeli używam tego jako kawecan albo ogłowie bezwedzidlowe - no to muszę już zapiąć porządnie.
Z większą regulacją „micklema” ma ps od sweden. Ja lubię te ogłowia i większość koni też. Czuję różnicę w kontakcie w Kawalu micklemowym vs zwykłe z szeroką potylicą. Z resztą to nie jest pierwszy koń u którego mi się to ogłowie sprawdza, ale zajeżdżałam ją na klasycznym szwedzie, odnosząc się do głównego pytania.
Miałam też takiego ananasa który znacznie lepiej chodził w szwedzie, micklem go wkurzał.
Mamy. Mnie :P
I właśnie szukam jakiegoś taniego, brązowego ogłowia z nachrapnikiem meksykańskim...
Jest szansa znaleźć coś do 200 zł? ja tak czasami patrzę po sklepach, których w ogóle nie kojarzę i mam wrażenie, że niektóre to jakieś fejki. Jeszcze nie robiłam rozeznania.
Ja swojego prywatnego jeżdżę na meksykanie, ale tylko z tego prozaicznego powodu, że ze względu na garbonosy profil głowy od zwykłego angielskiego obcierał się.
Zuzu., Full 🙁 za duże będzie. Nie doprecyzowałam, że potrzebujemy coba + noo, kurde, coś ostatnio zwątpiłam w Vinted. Ale dzięki! Szukam dalej.
Perlica, Na gorącego małopolaka. U nas była sytuacja z nieuzasadnioną wścieklizną na wędzidło. Zęby OK, sprzęt OK, fizjo, masaż... I nic. Wiadomo, były lepsze i gorsze dni, kombinowałam z różnymi opcjami (no koń ciężki do jeżdżenia jak się ustawia na "jedynkę", próbuje ponosić, a jak nie "siłowo-ponosić", to ponosić "w bok" -.-' płoszy się na zawołanie, ahhhh, tragiczne czasy) i w pewnym momencie odniosłam wrażenie, że koniowi "przeszkadza" zwykły nachrapnik na bokach tj. na zębach, a że zostało mi ogłowie z nachrapnikiem meksykańskim, to założyłam i wściek się skończył.
Sytuacja zbiegła się też ze zmianą wędzidła (koń miał focha na wędzidła metalowe), więc może zadziałało jedno i drugie, ale obecnie nastąpił powrót do wędzidła metalowego, koń nadal nie zgłasza sprzeciwu.
Parę lat temu to w ogóle była jakaś moda na nachrapniki meksykańskie. Pamiętam, że na parkurze sporo koni miało. Obecnie już tak nie jest. Raczej widzę ogłowia anatomiczne, futerka, takie coś.
Sankaritarina, kurcze, własnie o tym nacisku na zęby myślalam też.
Tylko ja mam 3 latkę ,no już 4 ma praktycznie, goracą, idącą i się zastanawiam na ile pierwsze 10 minut łapania wędzidła i begania ze mną na plecach to dyskomfort naxhrapnika czy wędzidlą, a na ile to po prostu napiecie z powodu podjarki i malego stażu pod siidlem. Bo po 1 fazie glupot pracuje bardzo dobrze na kontakcie i jest top jezdna.
Perlica, Hm, może musiałabyś poobserwować? Skoro potem jest OK.
U nas nie było tych "momentów OK" tzn na akceptowalnych wędzidłach tak 😀 ale były też jazdy, gdzie koń szedł wściekły przez całą jazdę, pysk "zabetonowany" i nie wiem jakie ruchy musiałabym wykonać, żeby cokolwiek tu "przejeździć", jak koń nagle "nie słyszał" absolutnie niczego.
No i tak jak mówię, nachrapnik zbiegł się ze zmianą wędzidła. Ale też myślę, że ten nachrapnik meksykański znowu nie jest jakiś tragicznie "mocny", żeby nie można było spróbować. Nacisku na zęby "z boku" nie daje też nachrapnik hanowerski, ale jego akurat nie rozważałam.
Oho, algorytm chyba zadziałał 😀 po kliknięciu w linka z vinted, który podrzuciła Zuzu. Pojawiło mi się brązowe ogłowie na Vinted, cena świetna, ryzykuję...
Sankaritarina, nie no moja jest wspaniała, tylko pierwsze 10minut, dziś nawet tylko 5min, bo jiż 3 dzień pod siodłem.
Myślę, że muszę jej dać czas, ona niewiele chodziła w zimie z.powodu mojej kontuzji, potem pies itp.
W sumie chat mi podsumował, że kombinuje zamiast jeździć :-)
Mam pytanie do użytkowników masek wyciszających. Pamiętam, że anai miała na swojego wielkonia. Pytanie o markę i rozmiar. Mój Klamocik nosi xfull ogłowie a chciałabym maskę z uszami. Zastanawiam się nad Lamicell Come Best. Anai chyba miała Fenwicka? Czy ktoś z Was ma w ogóle jakieś porównanie?
xxagaxx, no właśnie widzę, że Fenwick ma szeroką rozmiarówkę, ale też jest dużo droższy od Lamicella w promocji. Nie chciałabym wtopić tyle kasy, jeśli miałoby to nie zadziałać u nas (mój Klamocik najczęściej jest po prostu na treningu nieobecny 🤡, a łeb i uszy słusznych rozmiarów). Może znajdzie się jeszcze ktoś, kto testował te maski?
espana, ja mam Fenwicka na wałacha 174 cm w roz M , ma smukły pysk i mimo regulacji lekko odstaje przy oczach (po założeniu ogłowia jest to nie widoczne) ale na pozostałej części pyska już normalnie przylega więc to zależy też od budowy końskiego łba. Co do skuteczności to ja kupiłam, żeby go "wyciszyć" w okresie kiedy warunki zimą nie pozwalały na wypuszczanie koni na pastwisko i chłopak mocno pokazywał nadmiar energii na treningach oraz ze względu na leczenie wrzodów żeby bez supli uspakajających jakkolwiek go wspomóc ,dopiero teraz przy dłuższym stosowaniu już te kilka miesięcy widzę jakieś efekty. Na pewno nie są one jakieś super spektakularne ale są. Wybrałam Fenwicka bo o ile się nie mylę to ta firma była pionierem na rynku jeśli chodzi o te maski i jakoś ufam im najbardziej. Dziwi mnie dosyć mocno właśnie ta duża różnica w cenie między firmami
espana,
Mam Fenwica z uszami. Jak dla mnie rozmiarówka jest mała i uszy krótkie. W M chodzi arabka było też zakładane na NN w typie młp 155cm w kłębie, z nie za duża głowa i XX kobyle 161cm też że szlachetna główka.
S na kuca A i B grupy. Ta sama arabka co nosi M wejdzie w S , ale uszy za krótkie już.
Dzięki dziewczyny. Muszę to przemyśleć, najlepiej byłoby mierzyć, ale nikt ze znajomych nie ma. Pewnie łatwiej dopasować tę bez uszu, ale chciałam właśnie z uszkami, a na te helikoptery to żadne nauszniki nie pasują.
espana, miałam L bez uszu, na rzep. Fenwick jest elastyczna. Mój duży koń miał głowę xfull, ale niektóre ogłowia full (antares, equiline) też zakładałam. Gdyby miał głowę ciut szerszą, takie typowe xfull, musiałabym mieć maskę większą
Poszukuję albo samego naczółka, albo całego ogłowia z różowym mega zdobnym naczółkiem w kolorze rożowym lub rosegold ewentualnie... tanio i szybko najlepiej... 🙈
Katasia, Patrzyłam już u was na stronie. Nie masz przypadkiem tego "tiara" w różowym kolorze gdzieś jeszcze? Bo to by mi idealnie pasowało. klaudiabolusiowa, Widziałam i nie wiem, czy nie stanie na jakimś tańszym ogłowiu ze sprzączkami rosegold i tym naczółku osobno właśnie. keirashara, Ten nieco za pstrokaty. Ma być na bogato, ale raczej duże kryształki, niż wiele różnych.
Wymyśliłam sobie coś i nie mogę znaleźć bo to pewnie nie istnieje (znowu) 😅
Szukam anatomicznego ogłowia z wędzidłem podpinanym „do nachrapnika”, może być bez skośnika lub z wypinanym. W kolorze Kentaur Tobacco, czyli takim wiśniowym brązie (pierwsze foto). Budową najbardziej podoba mi się Kavalkade Caliano i Masego, ale Caliano nie pasuje kolorem a Masego trochę drogawe. Macie pomysły? Kurde trzeci rok chodzi za mną masego, chyba w końcu tak się to skończy