Forum konie »

Ogłowia

Te fulle co używałam w pracy były całkiem spore. Ale to bardzo stare oglowia już byly, nie powiem, czy coś pozmieniali. Jeśli jest tak samo to bym brała cob. Ale może ktoś ma jakiś nowszy model i się wypowie.
flygirl, ale to zależy od modelu, miałam 4 modele Kentaura i np. jest takie ogłowie hanowerskie to cob jest tam dobry na fulle. Z kolei 3 inne modele miałam cob i były typowe.
Teraz mam full i jest normalny, ani duży ani mały, ale inny model full był znowu ogromny.
Ja mam konia cob/full i mam fulla prawie na ostatnie dziurki. Powiedziałabym że wypada normalnie
Kentaur to chyba najnormalniejsza firma jesli chodzi o rozmiary, takie w punkt 🙂
Ollala, zdarzają mi się takie konie i ja po prostu odpinam wędzidło z jednej strony i najpierw delikatnie zakładam potylicę, żeby nie dotknąć uszu konia. Jak się uda to zapinam podgardle i wkładam wędzidło. Ściągam normalnie, lekko podnosząc do góry. Po jakimś czasie dają normalnie zakładać.
Constantia, kupiłam mu na razie ogłowie, gdzie wędzidło i podgardle są na karabinczyki. Możliwe że to nie będzie w ogóle potrzebne, bo jednak jak już wróci do mnie to będzie dobrze. Ale i tak takie rozwiązanie w ogłowiu to wygodna rzecz, więc się przyda.
Sivrite, a co to za model ogłowia, pamiętasz może? 🙂
Gandalf, chodzi Ci o wpinany naczółek? Dużo takich jest, wpisz sobie w Google "zapinany naczółek". Widzę choćby Kavalkade, JD Attack i True Rider.
Po angielsku będzie "snap on browband", od cholery tego. Już widzę, że się przyjęło też poza rajdami przez te kilka lat.
KaWal ma na rzepy 🙂
Sivrite, chodziło mi jak szukać tego typu ogłowia, bez naczółka, nachrapnika i podgardla 😅 takie gołe właśnie, bo jeszcze takiego konkretnie nie trafiłam 😉
Gandalf, to biothane. Ja zamówiłam u Equestrian's Handicraft ma FB, mam już drugie. Teraz zamiast złotego ma różowe. 🤣 To już z naczółkiem i podgardlem, ale tamtego też nadal używam.
440985021_8508009325893318_116323524172932970_n.jpg 440985021_8508009325893318_116323524172932970_n.jpg
gandalf, wpisz w wyszukiwarkę pasek do kolca i do tego dokup sobie wodze.
Constantia, też tak raz chciałam, ale one są najczęściej okropnie cienkie. To ma sens do kolca jako dodatkowe wzmocnienie, ale dla mnie do ogłowia były za cienkie. Biothane ma kilka szerokości i można sobie dostosować. Nie znalazłam wtedy żadnego takiego szerszego paska do kolca.
Post został usunięty przez autora
A ja ponawiam poszukiwania 🤠
Potrzebuję ogłowia skonstruowanego następująco: potylica, naczółek i paski policzkowe. Tak jak na zdjęciu. Eweeeentualnie może być też podgardle.

Niestety w moim ogłowiu irytują mnie paski od nachrapnika - mimo że jakoś je wsuwam w szlufki, to często z nich wypadają i nie wyglądają najlepiej.

Jedyne tego typu ogłowia, jakie znam, to PSoS i Masego, ale płacenie 700 zł za 3 paski to jest dla mnie too much 😅
IMG_2210.jpeg IMG_2210.jpeg
O takie coś mi sie ostatnio wyświetliło, ma "podgardle" i zaporową cenę jak za 3 paski więc wrzucam bardziej jako ciekawostkę 😅
https://www.fitmyhorse.pl/pl/p/Oglowie-Masego-Coco/592
No to jest właśnie to Mesago, o którego istnieniu wiem. Bardzo mi się podoba, ale cena zmiata z planszy 😅
Jest jeszcze Barefoot Contour Physio, ale też nie tanie😅

Karlslund ma same potylica plus policzkowe, ale to na kuce islandzkie 😅

Jak do wytrzymania, że jednak podgardle to Eric Thomas, tu spoko cena.
infantil, przepraszam, późno było i zobaczylam tylko PSoS😅, zawsze możesz odezwać się do daw -maga albo pana Ursusa o zrobienie takiego na zamówienie.

Evka, tą islandzką markę kiedys mierzyłam na kobyłę 167 i mialam jeszcze luz na paskach 🙃, ale kompetnie mi nie podeszla jakosć, pamiętam, że skóra byla sztywna i plastikowa
infantil, a Norton? 60 euro kosztuje więc nie jest najgorzej
https://www.aurashop.cz/en/p/norton-freedom-bridle
infantil, a może jakiś pasek do kantara, będzie odpowiednio wąskie

Coś takiego
https://equi-fashion.pl/product-pol-5958-Pasek-potyliczny-do-kantara-Kentucky.html
infantil, jak jednak z podgardlem, to bez problemu KaWal, do poniedziałku 10% zniżki na mikołajki, więc wyjdzie 300 z niewielkim hakiem za ogłowie z naczółkiem i wodzami 🙂
https://kawalhorses.pl/pl/p/Oglowie-KaWal-Aditi/691
infantil, - wszystkie ogłowia w starym typie, które nachrapnik mają na osobnym pasku 😉 Daw-mag ma chyba takie jeszcze w stałej ofercie. Będzie podgardle, ale cena dość przyjemna i ja osobiście nie mogę swojego starego dojechać 😂 mam je z 15 lat, jak nie lepiej, używam do lonżowania, nie dbam i nie chce się porwać ani nic.
Dzięki dziewczyny za tyle odpowiedzi! Czyli jest jednak dla mnie nadzieja 😁
Dziękuję za podpowiedzi też! 😇😋
infantil, my mamay z caner cluba, gdzie nachrapnik jest przeplatany górą w potylicy, więc jak go wyjmujesz to nic nie zostaje z boku= nie ma pasków.
Jakby ktoś sie kiedyś zapatrywał na ogłowie Waldhausen X Line Work to szczerze odradzam. Właśnie je spakowałam do zwrotu. Straszny szit, skóra tak kiepskiej jakości że pomimo tego że kolor miało niby czarny to z przeszyć ktore sa na calym ogłowiu wyłażą takie brązowe farfocle ze środka. Bardzo kiepsko poklejone, nieestetycznie wykończone na końcach potylicy. W nachrapniku paski policzkowe przechodzą przez środek paska nachranika i widać piankę wypełnienia, nie jest to w żaden sposób wykończone (wtf?) Rozmiar full niewymiarowy, nachrapnik ogromny, reszta normalna. Szkoda, bo ogólnie jest miękkie i spoko są te karabińczyki, ale no jakość jest fatalna.
Kupiłam z tą dzieloną potylicą. Sprawdzę jutro, czy księżna kobyła podzieli moją radość 😅
Szukam ładnego oglowia munsztukowego, ktore nie bedzie za delikatne z wyglądu (np JD attack odpada). Wedzidlowe kon ma to: https://kawalhorses.pl/pl/p/Oglowie-KaWal-Anatomic-Elegance-Asteria/298
Czyli grube duze paski, gruby nachrapnik, mocny naczolek z duzymi krysztalkami. I takiego fasonu bym sie chciala trzymac, bo to nie jest subtelny koniczek, łeb ma tez jak wiadro i w delikatnych oglowiach wyglada jak baleron owinięty siatka. Ciezko mi na zdjeciach wizualnie ocenic grubosc paskow, a tu jest dość wazna.

Cenowo chetnie do 1300 zl, moge zapolowac na promki bo czekam na wedzidelko na zamowienie wiec sie nie pali. Oczywiście miekka skóra i ladne wykonanie musi byc + anatomiczna potylica.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się