Forum towarzyskie »

PSY

Dysplazję można też operować. Nawet z powodzeniem.
Moje psy odpukać nie miały ale zdaje się że można zrobić coś więcej niż przeciwbólowe + Arthroflex lub uśpienie.

polecam lekturę:

http://www.dysplazja.com/
W&W, dobra a co ja mam zrobić jak on sam je w ogrodzie wykopuje i łazi z nimi i nie odda i do tego znosi do piwnicy po weekendzie jest dobre 20 szt. Umie podkradac kamienie z oczka i z klombów.
aszka, komenda "zostaw" naprawdę się przydaje.
Ja jestem przeciwnikiem flexi, szczególnie dla dużych psów - mój labrador robił, co tylko chciał :/ teraz oba psy na smyczach 3 m i obrożach (chodziły na kantarkach oba, później zaczeliśmy chodzić na tresurę gdzie chodziły na obrożach - wytworzyło im się skojarzenie - obroża - jesteśmy grzeczni, przy nodze, kantarki - ciągniemy. ale sam wynalazek bardzo dobry)

co do psa - kamieniarza - może zabawki jakieś do ogródka? są takie, do których można wsadzać smakołyki. albo drugi pies 😁
Hej Wystawcy - co powiedziecie na Wystawę w Rumunii. Ostatnio znajoma poleciła mi wystawę 2x CACIB - Jest to Drakula Dog Show, finały odbywają się pierwszego dnia o północy, a sędzia główny przebrany jest za Wampira - cała wystawa na terenie zamku Tg. Mures - podobno wystawa na długo zostaje w pamięci. W tym roku termin wystawy 04.09.10r.
W&W, no to może u twojego psa na Mojego to nie działa, drugi pier jest, zabawki tez ma ale piłki w ogrodzi i inne zabawki go nie interesują jak pies cały dzień spędza w ogrodzie nikt go nie będzie pilnować jak dziecka. Wziełam go z gospodarstwa ma swoje nawyki i nie oducze go tego. Kocha znosić kamienie niech sobie znosi jest przy tym najszczęśliwszy na świecie. Krzywda mu się nie dzieje a z czystym sumieniem mogę powiedzieć ze ma czasami lepiej niż niejedno dziecko.
Tu nie ma nic do rzeczy, czy pies ma lepiej czy gorzej. Niszczy sobie zęby tymi kamolami i tyle. Moja suka też kamole nosi i ma pościerane. Im większy tym lepiej. Musiałabym jej pilnowac 24h/dobę, żeby łazić za nią i mówić proszę zostawić (moje psy uczę komend z dodaniem proszę - np proszę zostawić, proszę usiąść - jaka radocha wśród znajomych, że takie kulturalne).
Jeżeli dostanie nową zabawkę mam problem na kilka godzin z głowy, potem znowu zaczyna. Po ogrodzie wala mi się więcej zabawek niż przy piątce dzieci. Próbowałam zabawek ze smakołykami w środku - gdzie tam. Drugi pies też jest. Jak już weźmie kamol w mordę, to drugi pies nie może podejść na 3 metry.
a ja mam pytanie odnośnie zębów...czy spotkaliście się ze spiłowywaniem kłów u psów?
Przepraszam, że pytanie pod pytaniem zadam, ale to tak z zupełnie innej beczki.

O wychowaniu szczeniaka, psa i o behawiorze jakie  lektury polecacie?
Moja suka też nosi kamienie - efekt jeden ząb nadłamany. I nic nie pomaga. Ani drugi i trzeci pies, ani inne zabawki. Komenda owszem, ale póki to widzę bo jak się odwrócę lub nas nie ma to pies znów za kamulec łapie. Ona w ogóle ma pierdolca na punkcie aportowania - typowy ON ale najchętniej aportuje kamienie lub patyczki wielkości zapałki, ewentualnie kawałek trawy 😲 tak lubi i nic na to nie poradzę. Jest męcząca w tym, bo czasem ciężko coś na ogrodzie zrobić. Przynosi i sapie nad głową aż jej się nie rzuci.
dziewczyny czy pies ktorej z was cierpi na dysplazje??
zadko wchodze do tego watku a u mojego psa jest podjrzenie i chcialam zapytac jak to zaczynalo sie u waszych pupilow.
Mam setera irlandzkiego 7 letniego po ostatnim dlugim spacerze jeszcze wrocil do domu biegajaco, polozyl sie wstal po godzinie i piszczal nawet przy glaskaniu do w okolicach biodra prawej lapy..
w piatk mamy przeswietlenie

A nic wcześniej nie zauważyłaś? Mój ma dysplazję, też seter (nie ma to jak świetna hodowla, kiedyś dysplazja dotyczyła ciężkich psów :icon_rolleyes🙂. Zwykle dysplazję widać jak pies biega, mówi się że jak zając, odbija się w bardzo charakterystyczny sposób. Ale z drugiej strony nie u każdego psa to widać, a jak coś widać minimalnie, to może się człowiekowi wydawać że ten pies już "tak ma". Poza tym psy z dysplazją często chodzą inochodem. To co opisujesz bardziej mi podchodzi pod zwyrodnienie stawów, i my też to mamy od roku, no ale przez dysplazję właśnie... A byłaś z psem nad jeziorem?

A co do operacji, tak różowo nie jest... To ma sens przy młodym szczylu, przy 7-letnim psie, który nie ma choroby w zaawansowanym stadium, nikt nie zaleca operacji.

Przepraszam, że pytanie pod pytaniem zadam, ale to tak z zupełnie innej beczki.

O wychowaniu szczeniaka, psa i o behawiorze jakie  lektury polecacie?

Oj dużo tego... Wszystkich nie pamiętam, ale z ważniejszych internetowy blog p. Zofii Mrzewińskiej, książki jej autorstwa, książki Inki Sjosten. Z psychologii czytałam fajną książkę Nicholasa "O psie który kochał zbyt mocno" no i warto sięgnąć po "Sygnały uspokajające" Turid Rugaas.
z ksiazek moze jeszcze S. Coren, a dla rozrywki, z nieco innej polki, z humorem o wilkach "Nie taki straszny wilk" Farley Mowat - mozna czasem znalesc na allegro albo w antykwariacie, mala ksiazeczka, ale genialna.
Mam pytanie  🙂 Mam suczkę rottweilerkę. Bertę  😀 Jak to rottweiler ma ostre ząbki i od 7 lat (tyle ma i my ją tyle mamy) nie może bawić się niczym innym tylko twardymi piłkami kauczukowymi. Próbowaliśmy już chyba każdych zabawek ale wszystko po kilku dniach lądowało w koszu... Macie może jakieś sugestię aby umilić nudny czas staruszce ?  😀
[quote author=k_cian link=topic=32.msg597664#msg597664 date=1274763416]
emi, do kantarków przyzwyczaja się tak samo jak do kagańca się przyzwyczajają.
Natomiast nie przepadam za podpinaniem kantarków do smyczy i prowadzaniu na nich, dla mnie kantarek jedynie zastepuje kaganiec wobec przedstawicieli prawa. Nauka chodzenia bez ciągania to całkiem inna sprawa. Każdego psa da się nauczyć 😉
[/quote]

Pewnie masz rację z tym przyzwyczajaniem🙂 Tyko, że chodziło mi o wynalazek nazwany "geantle leader". Kantarek kosztuje 15zł a to 59zł, materiałowo wcale się nie różnił, ale sposób działania jest nieco inny. Producent zachwala a ja nie wiem czy warto wydawać tyle kasy za parciany pasek.
Moja sunia chodziła wzorowo dopóki nie pojawił się drugi pies. Na spacery muszą chodzić razem a przez pierwsze minuty tak się cieszą, że nie mogę ich utrzymać (mogą chodzić 10razy dziennie a i tak zawsze cieszą się równie szalenie...). Próbowałam szkolić na nowo, osobno, ale teraz rzadko bywam w domu i co przyjadę to jest to samo-dziki pęd przed siebie z popiskiwaniem 🙄
Alabamka, a dlaczego nie moze bawic sie nadal tymi samymi, ulubionymi zabawkami? Moze chcesz ja na sile uszczesliwic, poza tym 7 letni pies to jeszcze nie staruszek. A rodzaj zabawki w duzej mierze zalezy od charakteru psa i jego wieku, mlode psy lubia miekkie zabawki (takie zabawki udaja zdobycz mloda, slaba, taka, jaka niedoswiadczony pies jest w stanie upolowac), psy starsze, pewne siebie lubia wiecej adrenaliny, bardziej je podnieca zdobycz silniejsza, wiecej walczaca (dlatego lubia sie szarpac-zdobycz walczy!), i tez twardsze zabawki. Twoja suka jak na rottweilera przystalo lubi mocne zabawki.
Alabamka, a dlaczego nie moze bawic sie nadal tymi samymi, ulubionymi zabawkami? Moze chcesz ja na sile uszczesliwic, poza tym 7 letni pies to jeszcze nie staruszek. A rodzaj zabawki w duzej mierze zalezy od charakteru psa i jego wieku, mlode psy lubia miekkie zabawki (takie zabawki udaja zdobycz mloda, slaba, taka, jaka niedoswiadczony pies jest w stanie upolowac), psy starsze, pewne siebie lubia wiecej adrenaliny, bardziej je podnieca zdobycz silniejsza, wiecej walczaca (dlatego lubia sie szarpac-zdobycz walczy!), i tez twardsze zabawki. Twoja suka jak na rottweilera przystalo lubi mocne zabawki.

No właśnie widzę, że ona się już nudzi tymi piłkami... Ile lat można patrzeć na coś okrągłego, odbijającego się?  👀 Ona lubi inne rzeczy ale jak kupię jakąś piszczałkę i zacznę się bawić z nią dość długo to po max 2 dniach jest w koszu. Nie stać mnie po prostu kupować 15 zabawek miesięcznie  🙄 A propo staruszki to ona jest dla mnie moją staruszką bo jeszcze tyle czasu psa nigdy nie miałam  :kwiatek:
Co do dysplazji u nas, to pies był za stary już (a niestety był karmiony całe życie karmami chappi, bo jeszcze nie byliśmy doświadczeni).
Poza tym on całe ostatnie 3/4 roku jakie przeżył, to chyba tylko dzięki tym lekom, bo wet, który oglądał go przed "pożegnaniem" robił wielkie oczy, jak to możliwe, że pies bez żadnych mięśni w nogach w ogóle chodził.
W sumie nie wiem, czy powodem jego odejścia była dysplazja. Dostał paraliżu (nie wstawał) a na narkozę był za stary i wyniszczony.
przedstawiam pana Budrysa 😉

Atea, 'z milosci do psa', 'drugi koniec smyczy', 'zapomniany jezyk psow'. To tak na poczatek 😉
Hessa nigdy nic, pies zawsze ganiajacy, skaczacy przez wszytsko co sie da, ganiajacy za ptaszkami, krolikami i wszytskim co ucieka..
inochodu nigdy u niego nie widzialam
a co do jeziora, to tgo dnia bylismy zobaczyc jak poziom odry sie podniosl i brodzil w wodzie ale tak do stawow skokowych fakt ze cieplo nie bylo...
Wypadłam z obiegu, stąd szybkie pytanie do psiarzy: specjalistyczne karmy przygotowane dla danej rasy z RC mają sens, czy to zwyczajne naciąganie?
Ile psiarzy tyle opinii na temat specjalistycznych karm dla ras. Może i coś w tym jest, jeśli różnicuje się na psy dość znacznie różniące się od siebie aktywnością, wielkością lub szatą - mogą mieć dodatek czegoś wzmacniającego pigment np, ale czy mają nie dam ręki uciąć. Ale przy psach zbliżonych do siebie to raczej ściema i większego sensu nie ma..
Na pewno wszelkie karmy weterynaryjne mają sens - ale to nie tylko RC dotyczy.
I tak przetestować na swoim psie musisz co najlepiej trawi. Zwracaj uwagę nie tylko na to jak chętnie je i jak wygląda pies, ile ma energii ale też na konsystencję i wielkość!! kupek. Ogromne kupale znaczą że w karmie jest masa wypełniaczy nie trawionych i nie przyswajanych zbyt dobrze przez psa. Warto w takim przypadku pomyśleć nad inną karmą - moim zdaniem.
Ja jestem zwolenniczką gotowania (ryż+ starte warzywa+ jakaś padlina) Jak trzeba to jakieś wit. w proszku. Sucha karma? też ale nie koniecznie ta droga. Leży w misce na wszelki wypadek. Kupuję jeszcze wędzone kości wołowe.
Alabamka, moze jej zostawiasz te zabawki i dlatego sie nudza? Zabieraj jej, do obgryzania kup prasowana kosc, swinskie ucho czy cos w tym guscie, zabawki sa tylko i wylacznie do zabawy z toba. Jak jej nadal sie nie podoba i nudzi, mozesz jej te zabawki na kilka dni zabrac, niech do nich zateskni. A moze po prostu za nudno sie bawisz  😉

Co do karm, wydaje mi sie to wylacznie chwytem marketingowym.
dla psów nudzących się pod nieobecność właścciela polecam konga 😀
to jest zarąbiste zajęcie dla psa.
moim zdaniem te karmy to pic na wode, szczegolnie ze sa tylko dla wybranych = najbardziej popularnych ras. Ale nigdy sie w sklad nie wczytywalam wiec reki sobie uciac nie dam.

Presja, co to znaczy ze karma 'lezy w misce na wszelki wypadek'? 😲
Sienka- to znaczy że dostaje dwie łyżeczki ryżu i dwa ziarenka karmy. I dogorywa z głodu..
Hessa nigdy nic, pies zawsze ganiajacy, skaczacy przez wszytsko co sie da, ganiajacy za ptaszkami, krolikami i wszytskim co ucieka..
inochodu nigdy u niego nie widzialam
a co do jeziora, to tgo dnia bylismy zobaczyc jak poziom odry sie podniosl i brodzil w wodzie ale tak do stawow skokowych fakt ze cieplo nie bylo...

Wiesz, mój seterzasty też lata jak głupi i podejrzewam, że on nawet otwartego złamania by nie zauważył dopóki nie zahaczyłby kością o drzewo 🙄 jak nic nigdy nie było, to może tylko stawy. O ile można nazwać to "tylko". Ale lekarzem nie jestem więc róbcie prześwietlenie.

Co do karm, też myślę, że to wymysł producenta, a już nawet pomijając to, RC już nie jest tak dobrą karmą jak była. W tej samej cenie można znaleźć karmę z lepszym składem.
Szczeniak w hodowli dostawał RC i Acanę, dlatego na pewno nie zamierzam eksperymentować ze zmianami od razu po przeprowadzeniu go w nowe miejsce.

To jakie karmy obecnie przewodzą w stawce pod względem jakości?
Zostań przy Acanie 🙂 Świetne karmy - IMO, obok Orijen'a chyba najlepsze w moim odczuciu po analizie składu - my przeszliśmy na Pro Plan chwilowo - ale ze względów po pierwsze ekonomicznych, po drugie smakowych - Acana lekko się mojemu psiunowi przejadła chwilowo 😉 a Pro Plan z kurczakiem bardzo jej smakuje. Kupki w porządku, pies nie odczuł negatywnie zmiany ani pod względem sierści, ani wagi, ani energiczności. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się