U mnie pies na diecie eliminacyjnej 😑 z powodu świądu łap podaliśmy steryd, tzn wet podał. Miał działać tydzień, a nie ma zupełnie efektu.. czy to znaczy że podłoże nie jest alergiczne, czy ktoś miał taki przypadek?
Pchły, świerzb i nużeniec wykluczone bo podajemy tabletki na kleszcze które działają i na to
Ja zaczęłam podejrzewać refluks, z jedzeniem trawy bujamy się od dawna, niedawno doszło też mlaskanie. Przeczytałam że pies wylizywaniem i gryzieniem lap może reagować na dyskomfort w ciele, będziemy sprawdzać ten trop
Update: po 2 tyg na koninie jest progres, gryzienie łap jest dużo mniejsze. Trochę się drapie ale w sumie ciężko mi powiedzieć czy za bardzo czy to jeszcze w normie.
Wybieram się do weta na USG żeby sprawdzić czy to refluks ale mlaskanie ustało póki co. Wciąż wcina trawę niestety ale nie ma żadnych wymiotów 🙂
Dowiedziałam się że w przypadku szczeniąt dieta eliminacyjna może być krótsza, nawet 4 tygodnie. Po tym czasie chciałabym spróbować włączyć suchą karmę, bo niestety konina to duży koszt finansowy i czasowy, nie mówiąc o tym że nie mam miejsca w lodówce i zamrażalniku i muszę gotować 2 razy w tygodniu.
Znacie może jakąś suchą karmę z białkiem końskim wartą polecenia? Znalazłam Wolfsblut, Farmę (Tloczona), escapure (pieczona), look4dog i Perro (Tloczona).
Macie z nimi jakieś doświadczenia?
richmavis, look4dog to private label, jest mnóstwo karm z tej fabryki i z tym składem pod różną etykietą. Farma jest super, ale nie sądzę, że ona jest faktycznie tłoczona na zimno, patrząc na wygląd chrupki, mimo tego ja lubię tę karmę. Super się przyswajała. Escapure ma malutko białka i tłuszczu, niektóre psy na tym żyją, ale nie wiem czy aktywnemu spanielowi taka karma wystarczy. Wolfsblut tak samo.
Czy ktoś może polecić jakąś turbo smaczna karmę w puszkach z wołowiną? Najlepiej nie polska która jest bardziej dostępna w innych krajach niż Dolina Noteci? Mój pies je ja już od lat jest mega wybredny i żadna inna na dłuższą metę mu nie wchodzi, zje kilka puszek a potem odmawia. Potrzebuje czasem coś gdzieś kupić stacjonarnie żeby nie trzymać w lecie puszek w aucie przez miesiąc bo się boje ze przy upałach się zepsują
Może powiecie mi gdzie to wrzucić lub komuś tutaj by się przydało.
Został mi po suni Propalin, prawie 3/4 butelki. Drogie to jest i szkoda by się zmarnowało i z chęcią bym podarowała jakiemuś potrzebnemu zwierzakowi...