A dajcie spokój z tymi wyborami. Realnie koalicja mogła wystawić 2 kandydatów a nie pięciu i może by to wyglądało lepiej. Odnoszę wrażenie że dużo wyborców poszło w Mentzena zamiast dwóch głównych kandydatów aby nie głosować na "duopol". Sama takich znam a bym nie podejrzewała... Ciekawe tylko ile wyborców uciekło z PiS a ilu z innych partii. Zapewne okaże się w następnej turze.
Natomiast martwiącym wynikiem jest ilość głosów na Brauna. Wstyd jest mieć go w parlamencie EU a co dopiero jakby mieć go za prezydenta 🙄
donkeyboy ja w ogóle nie ogarniam, jak ktoś tak nawiedzony jak Braun mógł dostać tyle głosów 😮Aczkolwiek słyszałam opinię, że Braun gada w taki sposób, spokojny, opanowany, nie daje się wyprowadzić z równowagi i używa mądrze brzmiących słów, że ludzie dają się nabrać na piękną mowę, nie patrząc na to jakim jest naprawdę człowiekiem i jak niebezpieczne ma poglądy. I bezrefleksyjnie uważają, że to jest idealny kandydat na prezydenta. Ja to ostatnimi czasy mam wrażenie, że niektórzy ludzie to by się chcieli cofnąć do średniowiecza i lekko mnie to zaczyna przerażać.
donkeyboy, - dla mnie przerażające jest kilka rzeczy:
-Nawrocki miał takie wtopy wizerunkowe, że powinien wpełznąć do nory i zdychać z zażenowania, a ma prawie 30%. Jaki to trzeba mieć wyprany propagandą mózg, żeby nie widzieć wątpliwej moralności tego człowieka.
-na Menztzena i Brauna głosowały kobiety - na skrajnych szowinistów i mizoginów. WTF, co im, niewygodnie mieć prawa człowieka?
- na prawdę był wybór kandydatów, a ludzie jak zawsze poszli w to samo, z dodatkowym dużym udziałem ludzi, o bardzo skrajnych poglądach
W grupie wiekowej 18-39 wygrywa Mentzen. I to jest przerażające. Nie wiem, czy Ci ludzie wiedzą o nim coś więcej poza: odrzucić zielony ład, obniżyć podatki.
pamirowa, jestem zdania że Braun ma swój fanklub wśród młodzieży (tak jak kiedyś Korwin), a także u wśród osób, że tak powiem, patrzących na świat dość alternatywnie. Teksty jakie on puszcza też słyszałam wśród osób starszych, słuchających jedynego słusznego radia, którzy wybiórczo traktują zasady swojej wiary.
keirashara, co do pierwszego - no nieeeee. Błagam. To nic. Ludzie którzy na niego głosują nie oglądają "lewackich mediów", nie czytają ani nie dochodzą o co chodziło samemu. Oglądają tylko swoje jedyne słuszne prawdziwe i "niepodległe" media. Mogę się założyć że tv Republika przedstawiła to w taki sposób, żeby wyglądało to na jakieś podłożone świństwo i nieprawdę. Serio, mam w bliskiej rodzinie osoby które oglądają i wiem do jakiej narracji (prania mózgu) się dopuszczają - ręce i cycki opadają.
Co do kobiet popierających radykałów - a myślisz że takich nie ma? Przecież są takie typu Kaja Godek czy żona Bosaka. Osoby działające w protestach antyaborcjowych to nie tylko mężczyźni. Aczkolwiek jestem ciekawa jaki przedział wiekowy kobiet głosował, bo coś czuję że raczej ten bardziej dojrzały.
A kandydatów było aż za dużo moim zdaniem. Nie rozumiem dlaczego np. takie małe frakcje lewicowe nie mogły wystawić tylko jednego kandydata żeby mieć większe szanse. Tymczasem każdy nazbierał jakiś lichy procent, co było do przewidzenia bo i tak mało kto w Polsce głosuje na lewicę.
madmaddie, tak samo zastanawiam się co ludzie wiedzieli o Braunie xD
Dla mnie ta afera z mieszkaniem Nawrockiego to coś co sztab Trzaskowskiego wyciągnął by zdobryć głosy. Szukali czegoś co oburzy ludzi i znaleźli. Oczywiście nie twierdzę że Nawrocki robił dobrze, ale to jeden z wielu wałków i tyle. Wolałabym by kampanie i debaty skupiły się na tym co jest w planie i co jest realne! do zrealizowania a nie na wojenkach o wałki. Trochę słuchałam ostatniej debaty i uważam że temat mieszkania to było tylko marnowanie czasu. Z drugiej strony obietnice wyborcze to można sobie wsadzić do teczki 'bajki', więc co za różnica...
Znam pojedyncze osoby głosujące na Brauna i Mentzena - kompletnie nie moje środowisko, nie rozumiem tego. Zadziwia mnie tak duże poparcie dla tych typów.
ogurek, wojnę polsko-polską to nakręcają media i wszelakiej maści naganiacze. Swoją drogą z obu stron. Od dekad już. Nie wiem jak inni ale ja od 2015 nie mogę rozmawiać o polityce w rodzinie, bo od tamtej pory mniej więcej nie da się z nimi normalnie rozmawiać, w sensie "wymieniać poglądy". A czasami ciężko coś nie skomentować jak jest kompletną bzdurą, tak po prostu patrząc na fakty a nie przekonania (jak np. działanie tabletki dzień po).
magda, no też tak to widzę. Ogółem mi trudno było znaleźć programy co niektórych. Co niektórzy też hmmm mieli elastyczne poglądy xD
keirashara, madmaddie mnie się wydaje, że całkiem sporo ludzi nie wie jakim człowiekiem jest Mentzen, bo nie zadali sobie trudu, żeby trochę się o nim dowiedzieć. Bo jak się tak słucha tych jego wyuczonych na pamięć obietnic i czyta program wyborczy, no to faktycznie jego wizja Polski jawi się jako kraina miodem i mlekiem płynąca. Jak ludzie słyszą, że on zlikwiduje większość podatków, uzdrowi służbę zdrowia, ZUS i tak dalej, to już im wystarcza, bo przecież każdy chciałby mieć więcej pieniążków w kieszeni. Problem tylko w tym, że na pytania jak Mentzen chce ten swój program wyborczy wprowadzić, to już odpowiedzieć nie potrafi. I tego jakoś ludzie nie widzą, czego nie rozumiem. Teksty, że w jego idealnym świecie studia są płatne, a ciąża z gwałtu to tylko "nieprzyjemność", też chyba młodym i kobietom jakoś umknęło mimo uszu. I tego nie ogarniam.
ogurek, wojnę polsko-polską to nakręcają media i wszelakiej maści naganiacze. ....
........Co niektórzy też hmmm mieli elastyczne poglądy xD
Powiekając takie teksty zostajemy takimi naganiaczami. Tego nie robią jacyś "ONI".
Co do poglądów to mam wrażenie, że ma je tylko Braun, reszta mówi to co by chcieli usłyszeć ich wyborcy.
„Tolerancyjna” lewica wyzywająca wszystkich jak leci od nazistów, faszystow, poj*ów i psycholi, bo głosowali inaczej niż oni.
TO jest dopiero faszystowskie.
ogurek, stwierdzam fakt - jeśli ktoś się opowiada za A i zarazem przeciwieństwu A, to można nazwać to elastycznym poglądem, czyż nie? To tak samo jak z tabletką po - jeśli ktoś powiela kłamstwo że "zabija dzieci" to czy stwierdzenie tego faktu (że to kłamstwo) jest naganianiem? Bo dla mnie zwykłym stwierdzeniem faktu.
Naganianiem dla mnie jest farbowanie rzeczywistości w taki sposób żeby znienawidzić druga frakcję. Ja niczego nie farbuję, jak to mówi słynny wieszcz "mówię jak jest" 😀 a to że się komuś może nie spodobać bo słyszał inaczej to inna sprawa
pamirowa, no cóż. Niestety. Zresztą cała ta kampania pokazuje jak bardzo ludzie nie ogarniają kompetencji prezydenta. XD
A sam Sławek nie ogarnia jak działają regulacje unijne.
Z aborcją to samo, zmęczona jestem okropnie tym tematem. Urodzić i oddać, a potem się okazuje, że w Polsce brakuje rodzin zastępczych, prawo adopcyjne to niesmieszny zart, ale przecież lepiej dalej grzać temat tabletki po i usunięcia ciąży, niż zająć się polepszeniem sytuacji tych, co już się urodzili.
Powiekając takie teksty zostajemy takimi naganiaczami. Tego nie robią jacyś "ONI".
Co do poglądów to mam wrażenie, że ma je tylko Braun, reszta mówi to co by chcieli usłyszeć ich wyborcy. ogurek, odnoszę się do tej wypowiedzi
Tak tylko chciałam przypomnieć, że na świecie (Europa w sumie głównie) kiedyś i teraz to jednak faszyzm był (jest ) domeną lewicy. Wsyztskie faszystowskie partie były (i są) lewicowe (lub na polsie warunki progresywno centrowe). Hitler był socjalistą🙂
Ja tu wrzucę naprawdę bardzo dające do myślenia fragmenty wypowiediz kogoś kto podniósł jakby nie było bardzo duży kraj z bardoz głebokiej zapaści i był poniekaąd wtedy flagowym "anty faszystą" i anty socjalistą.
Była jedyną osobą, która publicznie podnosiła niewygodne tematy tego, że "dystrybucja dóbr", zamaist ich kreowanie przez wolnych ludzi prowadzi do upadku cywilizacyjnego. Że rząd jest dla ludzi a nie odwrtonie. Że jak najmniej dziedzin życia ludzkiego powinno być poddamym regulacjom i, że to nie eksperci powinni decydowac o tym co ludizom wolno a co nie. Bo to daje poczucie wygody, ale odbiera samostanowienie i dlugofalowow prowoadzi do ogłupiania społeczeństw. https://www.youtube.com/shorts/ssBS6KtzK_g
O i jeszcze dla wszystkich (bez względu na to ktora strona im bliższa).
Zawsze jak sobie siedzę przy kawuni rano i zastanawiam: Czemu służy dany szum medialny (dzisiejszym szumem są wyniki wybrów) to zaglądam do sejmu, bo tam się dizeją rzeczy, które mają realny wpływ na najbliższa przyszlosć.
I co tam dziś w sejnie?
Ano uchwalenie kolejnej ustawy upierdalającej polskie górnictwo. Podatek od metanu. Więc niemieckie spółki, które pokupowały ansze kopalnie im się będize opłacało ten węiel wydobywac i ten węgiel będize eko. Ale polskie spółki będa obłożone takimi opłatami i podatkami (to kolejny krok zielonego łądu w egezekucji), że się nie opłaca.
Warto więc się wychylić ze swoimi politycznymi sympatiami poza poziom czy ktoś klaszcze do tęczowej flagi czy z gaśnicą lata po żydowskich świecznikach i przyjrzeć się sprawom naprawdę istotnym.
Warto więc się wychylić ze swoimi politycznymi sympatiami poza poziom czy ktoś klaszcze do tęczowej flagi czy z gaśnicą lata po żydowskich świecznikach i przyjrzeć się sprawom naprawdę istotnym.
kotbury, tu się zgodzę. Odkąd nas pis dojechał nowym ładem głosuje już tylko taktycznie, na tą partie, ktora daje największe szanse że nie będzie powtórki. Nie wytrzymałabym finansowo kolejnej kadencji pis, musielibyśmy się wyprowadzić. Podobnie bałabym się mieszkać w państwie rzadzonym przez konfe, tu z przyczyn głównie zdrowotnych nad którymi nie będę się rozwodzić. Lewica szybciutko by mnie próbowała dojechać podatkami. Zostaje bezpieczne status quo w postaci partii z którą się totalnie nie utozsamiam ale to co proponują jest dla mnie znośne ( rozumiem że dla górnika może nie być )
A jak Wy chcecie przepraszam nazwać inaczej osoby, które publicznie popierają nazistowskie ideologie, publicznie popierają putinowskie działania, napadają na lekarki, szturmują szpitale, najchętniej powsadzaliby osoby LGBTQ+ do obozów koncentracyjnych, są za karą śmierci i za biciem dzieci, nazywają rocznicę powstania w getcie judaizacją Polski? Chcecie ich nazwać "niemiłymi panami"? 🙂
Po co fałszować, jak można napchać kiełbasą wyborczą 🤷 Nie wierzę w zafałszowane wyniki, ale w manipulację, propagandę, pranie mózgów i wykorzystanie wszystkich legalnych, nawet jak bardzo nieetycznych i niemorlanych środków.
karolina_, - mam bardzo podobne odczucia, takie też będzie moje głosowanie w drugiej turze. Na opcję dającą największe szanse na w miarę normalne życie.
kotbury ciężko tu mówić o politycznych sympatiach, bo ja już od lat nie wierzę ani jednemu z polityków próbujących dopchać się do koryta. Oni zawsze dużo mówią, a później różnie wychodzi. Prawda jest taka, że jest naprawdę bardzo mały wybór, żeby nie powiedzieć, że tego wyboru niemal brak. To jest takie wybieranie mniejszego zła. Również mam podobne odczucia co karolina_ i keirashara. To już nie jest dokonywanie dobrego wyboru zgodnie z sympatią polityczną, tylko wybór żeby jako tako dało się w tym kraju żyć.
Facella no nie do końca, to nie tylko tej jednej osobie blisko do nazistowskiej ideologii, popierania działań Putina, braku tolerancji i poszanowania kobiet. Tylko, że ten drugi lepiej się z tym kryje, nie działa wprost, a żeby odkryć jego poglądy trzeba trochę poszperać o nim i upodobaniach partii, z której pochodzi. Ten z 6% poparciem, chociaż ze skrajnie niebezpiecznymi poglądami, przynajmniej jest w pełni szczery i nic nie ukrywa.
Mentzen mówił że klapsy są ok. I że je popiera.
Problem taki, że dla Mentzena może to być klaps jak dotknięcie ręką, a dla jego wyborcy napierdalanie dziecka w dupę.
Twierdził też publicznie, że piwo nie jest typowym alkoholem alkoholika i że nie tak łatwo uzależnić się od piwa