No ale po co mieć dwie rzeczy, jak można mieć napierśnik z wytokiem? I to jakoś ostatnio mi się rzuciło w oczy, że sporo top jeźdźców tak zaczęło jeździć i się zastanawiam, czy jest w tym jakiś głębszy sens czy o co chodzi.
Idzie, ale przez to że jest napiersnikiem czyli trzyma przede wszystkim siodło, można przyjąć, że mocowanie wytoku jest na poziomie klatki. Łatwiej byłoby narysować, ale myślę, że wiadomo o co cho. Czy to będą dramatyczne różnice w działaniu, no nie, ale pewnie czasem zauważalne i stąd takie wybory jeźdźców, aby jednak założyć odrębnie napierśnik i odrębnie klasyczny wytok.
Ja tak zakładam, bo mam po prostu wytok i napiersnik gumowy.
W sumie Antares ma taki komplet : gumę kupujesz osobno i klasyczny wytok. Ale możesz to złożyć w jedno przekładając wytok przez środek gumy. lhp, ciekawe co piszesz o tym działaniu, możesz mieć rację.
Wydaje mi się że klasyczny wytok jednak zmniejsza działanie ręki trochę.
flygirl, też już u kilku zawodników to widziałam już jakiś czas temu, nie wiem swoją drogą czy właśnie nie u Scotta.
Myślałam na początku, że to howlett, ale raczej nie.
Może chodzi o zmiejszenie ucisku w okolicy obręczy barkowej i łopatki?
Co to za jakaś gownoburza wyszła po przejeździe młodego Praska?
Widziałam tylko post Magdy Prasek o zaprzestanie hejtu itp, ale nie zauważyłam czy coś się wydarzyło?
W Goteburgu też. Jeszcze gumę plus zwykły wytok na szyję jestem w stanie sobie wytłumaczyć, bo guma trzyma siodło, a wytok to wytok i może nie chcą miec dwa w jednym. Ale jak mają napierśnik z wytokiem plus ta część na szyję, to już całkiem nie rozumiem, jaki to ma sens.
A czy ktoś widział zdjęcie, z czwartku chyba albo z piątku rano, z rozprężalni w Krakowie - koń miał na głowie coś dziwnego. Poza ogłowiem taką jakby dodatkową uprząż przez potylicę i do tego dodatkowe wodze. Ktoś to nawet wrzucił na którąś z grup ale zanim zdążyłam o cokolwiek zapytać w tym wątku to zdjęcie zniknęło. Po ułamku siodła to wyglądało na skoczka.
epk, tak! To wyglądało jak „kantar”, którego u nas używają przy oglowiu w kawalerii i taki pas połączony do? No właśnie do popregu czy jakoś tak. Widziałam to zdjęcie i dziwi mnie, że coś takiego z marszu nie zostało zatrzymane.
Hermes, z tego co wyłapałam po filmikach to młodemu dość mocno latały łydki w trakcie przejazdu na Cavaliadzie, dokładając podkopywanie i ostrogi, to średnio przyjemny obrazek z tego wyszedł. Więc pewnie ludzie w Internecie pod postami, zaczęli obrzydliwie komentować i stąd afera.
Hermes, obejrzyj film z przejazdu. Rzekomo były pod nim "hejtujące" komentarze, ale wszystkie usunięte lub ukryte, więc nie da się tego zweryfikować. Teraz w drugą stronę, same zachwyty i pianie jaki to piękny przejazd.
Właśnie obejrzałam filmiki z obydwu jego przejazdów i okej no latają mu te nogi jak cholera, aczkolwiek kurna dzieciak serio wyskoczył do góry, dzieciaki nie ogarniają czasem swoich odnóży idąc prosta droga, a co dopiero na koniu. Może zostanę zjedzona, ale mimo tego, że nie jestem fanką Huberta, to chyba jestem i tak większą fanką Huberta z Ushim niż Magdy z tym koniem😅
Poza tym, dzieciak jest w ciul lat młodszy ode mnie, a śmiga wyższe konkursy niż ja, więc ja tam kibicuję, widywałam gorsze obrazki, a w internetach to wszyscy „umio lepiej!”
Gdzieś w komentarzu pod filmem z wypowiedzią p. Magdy czytałam, że też był jakiś wpis mówiący o tym, że trenerzy bez uprawnień wysyłają na zawody dzieci bez umiejętności i to było zobrazowane tym filmikiem Huberta. Z podtekstu - p. Magda bez uprawnień a Hubert bez umiejętności. Potem to zniknęło ponoć.
epk, na Facebooku polish equestrian team był ten film z komentarzem, że taki właśnie brzydki obrazek przejazdu jest spowodowany dopuszczaniem do trenowania ludzi bez licencji pzj 🙈 Komentarze pod tym postem były obrzydliwe.
O kurna, nie spodziewałam się, że oni to udostępnili z takim komentarzem😮
Nie miej jednak kurczę, trochę racji w tym jest, że czasami może warto na chwilę ze sceny zejść kiedy problem jest widoczny i rażący w oczy, ale z drugiej jechanie po mocno medialnej osobie jaka jest MP i jechanie po 13 letnim dzieciaku? No mocno słabe.
Konstruktywna opinia, napisana w wiadomości prywatnej wydaje się być bardziej na miejscu, ale to?
Oczy przecierałam ze zdumienia, bo taki post, do tych akurat osób (MP i Hubert) totalnie nie na miejscu i według mnie szkalujący. A komentarze pod nim, brak słów. W szczególności, że całość dotyczy młodego człowieka. Nie dziwię się, że post szybko zniknął.