Cześć,
mam znajomą, której folblut ciągle zrzuca podkówki — chcemy przerzucić się na buty kopytowe (koń ma chodzić w nich praktycznie cały czas), ale totalnie nie wiemy, od czego zacząć i jakie modele wybrać. Może ktoś miał podobny problem i może podpowiedzieć?
Hmm - wybór butów ze względu na gubienie podków - może warto najpierw sobie przeanalizować więcej 'zmiennych", żeby podjąć tą decyzję.
Takie pytania pomocnicze wam podrzucę, może ze znajomą jak na nie odpowiecie to pomoże wam to wwyborze;
1. Dlaczego kon jest kuty
a) ma słabą podeszwę - tu buty zamiast podkowy ok, ale praca nad werkowaniem i przede wszystkim odzywianiem/suplementacją konia
b) tak, ma krzywe kopyta- podkowy są korekcyjne- tu będzie kłopt z dobraniem butów
c) jest kuty do skoków- czyli realnie nie musi być kuty a możę i ne potrzebowac butów wcale
2. Dlaczego sciąga podkowy
a) jest młody - czyli jest w okresie zmiany rónowagi - tu raczje kalosze dobre, albo zmiana kucia/przekątowania
b) jets krótki ale ma długie konczyny - tu najabrdzej wskazane kalosze albo buty jak musi (bo slabe kopyto)
c) ściąg agłównie na padokach (bo np. w blocie kopyta mocno rozmiękają)- t zazwycaj wsakzanie nie do butów a do zmiany pielegnacji samego kopyta i zabezpieczania przed wodą.
Chodzi o to, że buty dla koni to ni są jak buty dla ludzi, że jak się wychodzi z chaty to sie je nos cały dzień.
Wskazaniem do "chodzenia w nich cały czas", jest przebyty ochwat, czy problemy z podeszwą- dysfunkcja kopyta. Zdrowe kopyta nie potrzebują butów. I noszenie butów cały czas daje spore ryzyko dla kona- otarcia, odparzenia, itd.
Pryzczyny cienkiej podeszwy są rożne:
1. Zła suplementacja/ dieta - bardoz częste
2. Za "nadgorliwy kowal"
3. Za mało ruchu po zroznicowanym podłożu
4. Kucie... bo jelsi podeszwa nie pracuje nie ejst stymulowana kontaktem z podłożem to nie anrasta.
Możę warto zaczac od zajrzenia w diete, w prace kowala i zakąłdanie dobrych kaloszy na padok.
kotbury, jest wiele innych czynników, które wpływają i powodują cienką podeszwę. W tym przypadku obstawiałabym cechę osobniczą - folblut, a podeszwa może nie jest tak cienka jak kopyto wypłaszczone.
espana,
Już mam - 3mm Balanga1988, koń ma 3mm podeszwy pod apzurem?
No to żadne podkowy tylko buty i to z wkadkami na maxa. żarcie odpowiednie po korek i ZERO jedzenia w siodle. ZERO dodatkowego cieżaru i ruchu wymuszonego!
Balanga1988, przy 3 mm podeszwy to już buty rehabilitacyjne typu Cloud na przykład.. no i koniecznie zadbać od środka i od zewnątrz o przyrost i utwardzenie podeszwy..
Perlica, o. A to super informacja.
A były używane do bosych koni czy jako wsparcie dla podkutych?
W jakich dyscyplinach?
Ja jestem generalnie gotowa na wiele, byle w podkowy nie wracać 😉
Tak jak Perlica mowi, lecieli na boso z Vettec Superfast, tylko nie na calej podeszwie. No i nie wiem jak Sole Guard, ale Superfast szybko sie wyciera.
Agnes14 w jakich warunkach Twój koń jest utrzymywany?
Nawet przy najlepszym możliwym przygotowaniu podeszwy w przypadku koni trzymanych np wolnowybiegowo z dużą ilością błota to nie wytrzymuje dwóch dni 🙁
Daj znać czy u Was będzie inaczej, może coś zmieniło w recepturze, bo miałam z tym doczynienia 2 lata temu ponad, próbowaliśmy ratować konia sztorcowego z masakrą w kopycie, starszy konik, o podkowach nie było mowy, castach, żadne buty nie pasowały na takiego klocka, Hood armor nie dał rady, ani Sole Guard.
Co do olimpijczyków nie znalazłam nigdzie informacji że na Sole Guardzie szly tylko na vettecu na ścianie, jest gdzieś to podane? Z czystej ciekawości pytam bo żaden z tych co kojarzę że śmigały boso nie miały czarnego wypełnienia podeszwy
PS: używałam tego właśnie 2 lata temu bo mi zostało w okresie zimowym jak była taka totalna gruda i zmarzlina a w pensjonacie mieliśmy wybiegi błotne, wiadomo jak to wygląda i jak koniom ciężko. I efekt był bardzo zadowalający wtedy. Trzymało się prawie 2 tygodnie jak było zmarznięte podłoże. Dopiero rozmoczenie, błoto i plucha znów ściągnęły ochronkę
U mnie koń stoi w Angielce, padokowany.
Nie na wolnym wybiegu.
Dam znać, jeżeli zdecydujemy się i będziemy to robić pewnie za jakiś miesiąc.
Na razie mamy miesiąc „ostatniej szansy”, że może coś ruszy i kopyta się poprawią.
zembria, dokładnie, aż ciężko uwierzyć w te wartości. Koń z 3mm podeszwą miałby problem z poruszaniem się w ogóle. Nie wyobrażam sobie takiego siodłać czy zmuszać do jakiegokolwiek ruchu.
Jakie polecacie buty dla konia z generalnie kształtnymi prostymi kopytami, ale z cienką podeszwą? Do jazdy głównie po placu, na niekopnym podłożu, na przody. Zależy mi oczywiście na tym żeby buty dobrze się trzymały, nie obcierały, miło by było gdyby łatwo się zakładały.
Oglądam Scootboot i Renegade, które lepsze? A może jeszcze jakieś inne?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i opinie 🙂
Ihp ja polecam Fkex boot.Latwo i szybko się je zaklada.Teraz używam Scootboot Adjust i te ciężko się zakłada.Moja córka nie potrafi ich sama zalożyć a flexy zakladala bez problemu.Ani Flexy ani Adjusty nie obtarly konia i nie spadły z kopyt.