Forum konie »

buty dla koni

Mój koń rozerwał mi dziś w terenie scoot boota (tego nowego, ze szmaragdowymi paskami)... Nie wiem, czy to reklamować, czy co. Nie sądziłam, że coś takiego jest w ogóle możliwe 😑
Rozerwał go z przodu i góry niedaleko gwoździka na paski koronkowe. Nie mam zdjęcia, ale jutro zrobię. Domyślam się, że "naprawić" się tego nie da?

Zastanawiam się, jak to się dzieje, że mój koń ściąga wszystkie podkowy, rozrywa kaloszki na strzępy, a nawet rujnuje scooty (urwał już kilka pasków koronkowych, mud strapsa, a teraz... całego buta), a (tfu tfu) w życiu nie miał żadnej ranki na nogach oprócz jednego nakostniaka. To takie pytanie retoryczne 🤷
Post pod postem, ale muszę polecić sklep, z którego kupuję Scooty, bo naprawdę stanęli na wysokości zadania.
Tak jak w poście powyżej, mój koń - jako egzemplarz rujnujący wszystko, co ma na kopytach - rozerwał scooty początkiem lutego. Buty, które kupiłam w sierpniu (!). Zareklamowałam je (w myśl zasady "próba nie strzelba"😉 i co? Dziś dostałam parę nowiutkich scootów w ramach uznania reklamacji 😍
Także jakby ktoś planował zakup scootów to z czystym sercem polecam: https://www.hufschuhshop.at/

Nie dość, że ceny dużo lepsze niż w PL, to jeszcze obsługa klienta TOP.
Czy używał ktoś wkładek do butów easy care comfort pads ? Zastanawiam się jaka grubosc wybrać 6 czy 12 mm.
domiwa, ja mam - kupiłam 12 średniej twardości po namowie konwbutach.pl i dobrze zrobiłam. One się odciskają od kopyta i ugniatają więc robi się ich mniej. Używam ich do butów padokowych więc koń długo w nich jest
Hej, pytanie do wszystkich co jeżdżą / skaczą w butach po głębszym piachu - czy buty jakkolwiek utrudniają poruszanie się po takim podlozu?Zastanawiam się czy buty mogą utrudniać ruch po bardziej kopkim podłożu, a rozważam je ze względu na wszechobecne kamienie. (Nie krzyczcie jeśli to głupie pytanie, dotychczas nie miałam doczynienia z takim rozwiązaniem kopytowym)
Pacisx, zbiera się trochę piachu w butach, ale nie zauważyłam, żeby koniowi było przez to trudniej się poruszać. Na pewno po jeździe trzeba uważniej sprawdzić, czy nie ma żadnych otarć, bo piach może wejść pod paski.
Być może to dobry wątek...

Szukam opinii oraz polecajek, dla ochraniaczy na piętki. Kompletnie się nie znam, nigdy nie miałam. Moi znajomi też nie użytkowali.

Butów jako butów nie chce, koń nie potrzebuje.

Mamy bardzo dużo kamieni wszędzie i zdarza się (coraz częściej), że wbije się jakiś w piętke, a wtedy konia boli.

I zastanawiam się, czy na rynku są ochraniacze na piętki, które dadzą radę na placu, jak i w terenie?

chyba tylko Veredus ma takie ktore by ochroniły, ale z drugiej strony jak ci sie kamienie w piętki wbijają to jak wyglądaja kąty wsporowe ???
maluda, Zandona i Veredus mają ale nie korzystałam nigdy, więc nie wiem jak się sprawują.
Ja użytkowalam, ale to jest dla koni co się łapią.
Nie mogę sobie wyobrazić w jaki sposób miało by to chronić przed kamieniami.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się