Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

kotbury, no pierdololo, ale że nie ma na taką sytuację jasnych procedur i codziennie inaczej to robią to żenada
Zuzu., to samo chciałam napsiać. Troche mi się w głowie nie mieści, że można kogos wypierniczyć z takiej imby bez zachowania dowodu.
Ale jaka chusteczka? Konia nie wolno dotykać chusteczką. Krew powinien sprawdzić Chief Steward w towarzystwie delegata weterynaryjnego FEI i stosując procedurę krwi... inaczej można się odwołać przecież...
_Gaga, w oryginale artykulu na eurodressage jest swab, czyli wymazówka nie chusteczka. W Polsce na poziomie krajowym sprawdzają biala rekawiczka, przy okazji tez czy wedzidlo jest przepisowe.
No i super, gratulacje.
Ktoś oglądał Crozet i widział za co Gould został wyeliminowany? A może jest gdzie obejrzeć?

Polska ekipa dzisiaj:
Guapo i Katarzyna Milczarek 68.817%
Titolas I Susanne Krohn 65.078%

Jutro Ilona Janas & Dark Knight 10.47 i Sandra Sysojeva & Maxima Bella 14.28
donkeyboy, eliminacja za nieregularność/kulawiznę, bardzo szybko go zatrzymali
DeJotka, dzięki
donkeyboy, wygladal na kulawego na prawy zad, mocno w ciągu w prawo to bylo widac i zadzwonili po ciagach.
No wlasniw zastanawiałam sie co tam sie stalo bo gownoburza w komentarzach na stronie BD byla niezla i mnostwo sugestii ze albo kulawy w pień i jak mógł tego nie czuć albo że w ogóle nie kulawy 🙃 ale teraz juz wiem o co kaman
donkeyboy, to wyglądało jakby źle stanął albo sie puknal juz po zdjeciu ochraniaczy. Odciązal ten tył juz w zatrzymaniu.
Donkeboy jest filmik na yt i faktycznie jest mocno nieregularny.
Nie mogę niestety znaleźć. No ale nieważne tam, kulawy to kulawy - zastanawialam dlaczego różne wersje zdarzeń były. W dzisiejszych czasach z komentarzy ciezko wyciągnąć na fb bo zleci sie fanklub DHO

Tymczasem Ilona Janas i Dark Knigh 65.699
Sandra Sysojeva & Maxima Bella na razie 8 miejsce z wynikiem ponad 72 % 😉
W sumie nie wiem gdzie spytać… Pałac w Zakrzowie jest na sprzedaż jako opuszczony, gmina wypowiedziała klubowi najem terenów i budynków – czy LKJ Lewada się zwija, przenosi?
Facella, według internetów pałac był sprzedany w 2021 firmie Fasing, a wcześniej przez rok czy dwa nabywcą był p. A. Sałacki.
Gmina już chyba raczej nie ma z tym nic wspólnego? 🤔
Widziałam ogłoszenie i nic nie wskazuje ani sugeruje żeby pałac był opuszczony. 😱
Edit; pałac wisi na sprzedaż od zeszłego roku.
Zastanawiające jest to, co z budynkami w parku (stajnie, hala), bo w ogłoszeniu sprzedaży tylko pałac i park, reszta wyparowała?🤔
Też jestem ciekawa, co dalej z Lewadą..
No i kolejne duze zawody po których ogladaniu w zasadzie jedyne co bym chciała osiągnąć w jezdziectwie to siedzieć jak Carl Hester. Co ciekawe, on tak samo idealnie cicho siedzi na rozprezalni, widziałam go dawno temu na żywo w Hickstead. Jeszcze siedząc cicho jednocześnie robi super skuteczne korekty w ułamku sekundy i jezdzi zwykle bez błędów.
Facella, desire, Lewada wyniosła się stamtąd dobre 3 lata temu. Zakrzów funkcjonował pod nazwą Pegaz Zakrzów chyba do wiosny tego roku. Jagoda Dąbrowska przeniosła swojego konia do Kędzierzyna i wtedy okazało się, że znów nastąpiła zmiana właścicieli i obecnie ogłasza się z pensjonatem, ośrodkiem i obozami letnimi Piaff_Equestrian a Zakrzów widnieje pod nazwą Zakrzów Equestrian Center.

Klub Lewada chyba nie posiada stałego miejsca. Kursy instruktorskie prowadzili w Białym Lesie, natomiast ArtCup odbywa się w Książu
Część budynków chyba nadal ma Klub Europa (stajnie niedaleko pałacu+hala). No chyba, że klub zmienił miejsce zamieszkania. Część miała Lewada-Lewada, ale co tam się dzieje, nie wiem. Natomiast tą część "olimpijsko-nową" ma własnie Piaff z Reńskiej Wsi.

karolina_, Noo.... ja to wpadam w kompleksy za każdym razem jak oglądam
Sankaritarina, jeszcze zespol produkcyjny mu z humorem dobral muzykę na klus wczoraj 🙂
Katharina Hemmer objechała Glamoura na ME 😮😮
A ja musze powiedzieć ze mega kontrast jazdy na pudle. Super debiut na ME Justin Verboomen i Zonik Plus. No co za harmonijny obrazek. I czy ja dobrze kojarzę że Zonik jest na bosaka? Oglądam na małym ekranie tyle co z fb i jakość licha, moze ktos sie dopatrzył?
donkeyboy filmik całkiem niezły jest na Świecie Koni i również bym się skusiła iść za Twoją sugestią, że on jest bosy 😍😍😍
donkeyboy, Piaffallo, tak, Zonik Plus chodzi boso, ale powody decyzji są dość prozaiczne, koń notorycznie gubił podkowy na padoku i w końcu Justin zdecydował się go rozkuć (jeszcze dwa lata temu startował na pewno podkuty).
Fajnie, że pojawiła się taka zupełnie nowa i mega miła dla oka para. Tutaj jest fajne porównanie Zonika 4- i 6-latka:

quantanamera, dobry powód 😀 zawsze myślałam że nie da się bo obciazenia/trening i to jak bose konie mają w zwyczaju się ruszać na boso. A tu proszę, mozna i z ME wyjechać z dwoma złotymi medalami 😀
Kowal który prowadzi tego konia boso teraz powinien zacząć prowadzenie warsztatów i sprzedawanie kursów online. Zarobi wiecej niż jezdziec 😅
quantanamera, nowa w top sporcie ale nie taka do konca nowa, on wygrał w Belgii wszystko co bylo do wygrania jako mlody kon i w małej rundzie, hodowcy miejscowo sie tez na nim poznali.
To szuranie prawą zadnią girką i stawianie jej do środka ciut i zawieszanie w kłusie z opadaniem kończyny (na początku treningu, jako 4 latek) to jest po dziadku od strony matki!!!
Jak widać można wszystko przepracować.

Arimona ale tą wiedzę posiada 95% kowali, przekonywać należy trenerów i właścicieli 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się