Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Meise, w DE na topie Hufkur Hoofgold
Meise, a czym tak w ogóle karmisz?
Kopyta lubią niskoskrobiowo, niskocukrowo, białeczko, dobre tłuszcze - jak nasze paznokcie.
Suple suplami, wymyślne odżywki i oleje fajnie fajnie, ale to codzienne wybory żywieniowe robią robotę.
Meise, zainwestuj w keralit na podeszwę, do tego wcierka z CDM w koronkę na porost (polecam wcierać szczoteczką do zębów). Magnez dopaszczowo. W zależności od wyników krwi miedź, cynk. Krzem też się przyda. Nie wiem co mu dajesz już, ale spoko jest biotyna z Hippovet pharmacy, bo ma aminokwasy w składzie.
Dzięki za polecajki, jestem skłonna zainwestować w te kopyta, ale właśnie dwa dni temu miał pełną krew z biochemią i czekam jeszcze na oznaczenie cynku, miedzi i selenu, bo są w toku. Pewnie wtedy dokonam zakupu preparatu, ale już czytam i się dopytuje, żeby jak najszybciej zacząć coś gadowi podawać, bo przez dziury po gwoździach i susze na bank mi się będą lada dzień te ściany obłamywać...
Magnez mamy idealnie po środku 🙂
Fokusowa, widzę że już taką turbo kurację zaproponowałaś, nie wiem czy nie zabraknie mi werwy ^^ ale dziękuję 🙂
Agnes14, koń je Mebio sport + (600g na posiłek) i potreningowo Red Mills (500g), ale... je też dużo owsa (700g na śniadanie i tyle samo na kolacje). Nie jest ekonomiczny w ogóle, ale odkąd w końcu zaczęłam go dostatnio karmić to wygląda świetnie i humor i energia dopisują (chociaż apetyt chyba urósł w miarę jedzenia, bo żre jak słoń, a i tak drze pyszczydło, żeby mu dać kolejny posiłek jak tylko wezmę jego miskę w ręce). Dostaje też Chevinal od kilku dni + Redplex na krwinki.
Te kopyta są mocne, rosną dość szybko (jak na obecne warunki pogodowe). Lewe kopyto po rozkuciu wygląda ok, ale to zmasakrowane już mniej, no ale to wynika z uszkodzeń mechanicznych.
Nawet to, że urywał gwoździe i główki zostawały w kopycie świadczy, że struktura ściany jest dosyć mocna (albo coś tu błędnie dedukuję :P).

Meise, - Fokusowa, poleciała kompleksowo, ale to daje najlepsze efekty 😉 Też polecam ten CDM w koronkę, nigdy nie narzekałam na przyrost, ale zdecydowanie przyspieszył odrastanie po fakapie z kowalem. Tego co rozorane trzeba się jak najszybciej pozbyć i tu podkręcone tempo przyrostu będzie na plus - pod warunkiem, że Twoj kowal będzie w stanie przyjeżdżać w odpowiednim dla kopyt Folka czasie.
Będzie, będzie, kowal super, przyjeżdża jak tylko jest potrzeba, a że u nas robi większość stajni to jest bardzo często 🙂
Będę wcierać, chociaż zawsze byłam sceptycznie nastawiona do środków stosowanych zewnętrznie 🤔 ale skoro mówicie, że działa 🙂
Post został usunięty przez autora
keirashara, co to za wcierka konkretnie? Jak często jej używacie?
Meise, zobacz sobie w tym jadlospisie ile ci wychodzi miedzi, cynku, krzemu i biotyny. Chevinal IMHO nie zalatwia wszystkiego - tj. mi nie zalatwil, wyszedl mi nisko cynk i miedz po jednej 5litrowej bańce (jedyne usprawiedliwienie to wymiana futra) oraz niedobór magnezu (ale to osobna sprawa, bo jego chevinal w ogole nie wydaje sie miec). I jak tak doczytalam i przekalkulowalam to sie zdziwiłam jak mało jest jej w chevinalu. Aczkolwiek nie mialam problemu z kopytami wiec moze wystarczalo na styk.

Produkty keralit to są top na kopyta. Life lab farriers formula dopaszczowo na kopyta też.
Scycia, - taka klik. Używałam co drugi dzień.
Meise, - działa, widziałam różnicę 🙂 Też zawsze byłam sceptyczna, ale mieliśmy całe kopyto do odrośnięcia (posypane kąty, zacieśnione, miało być rolowane, a zostało położone - no dramat kurka), a mój bardzo pokazuje dyskomfort i chciałam mu jak najszybciej ulżyć.
Meise, masz całkiem sporo cukrów w diecie, tym bardziej bym wrzuciła mu magnez dobry (on pomaga z cukrem i wzmacnia połączenia listewkowe w kopytach).
Przy takim kompleksowym działaniu będziesz miała najszybszy i najlepszy efekt.
Do wcierki też byłam sceptycznie nastawiona, ale wypróbowałam i faktycznie działa (wcierka i zapewne sam proces masowania koronki, pobudza krążenie itp).
Z tym, że ja bym mu tak czy inaczej dała przynajmniej pół roku na regenerację tych kopyt (rok średnio zrasta cała puszka).
Nie będzie efektu wow w miesiąc, musisz mu dać czas, masz buty, więc będzie łatwiej.
Będzie, będzie, kowal super, przyjeżdża jak tylko jest potrzeba, a że u nas robi większość stajni to jest bardzo często 🙂
Będę wcierać, chociaż zawsze byłam sceptycznie nastawiona do środków stosowanych zewnętrznie 🤔 ale skoro mówicie, że działa 🙂

Meise, to ja polecę coś innego z CDM przy takim problemie. Nie to do wcierania (pasta) ale dressing.
Jest mniej stężona ta substancja - inne proporcje, nie robi giga przyrostów ( bo jak koń ma dobry przyrost rto nie ma co popędzać) ale daje "zdrowszy przyrost'. Do tego smarujemy całą puszke i to mocno uelastycznia, bo tam min. jest lanolona w skłądzie.
więc dla koni ze zmaskarowanymi kopytami, gdze nie trzeba przyspieszać (bo jak kowal nie przyjedzie na czas wtedy to bywa słabo), to polecam ten dressing- to taka odżywka do kopyt.
Meise policz sobie ile masz białka per doba z tych rzczy, którymi karmisz. Przy podawnaniu chevinalu, jak masz dobre ilości makro z paszy to raczje nie będziesz potrzebowała dodatkowych rzeczy.
donkeyboy, chevinal dostaje raptem od kilku dni. Na razie czekam na wyniki miedzy, cynku, selenu i będę wiedziała bardziej w co celować.
Fokusowa, no ja chyba sobie dam już spokój z podkowami, widać nie dla mojego konia podkowy. U nas większość koni jest kuta i żaden nie ma takiego problemu. Ja myślę, że on przez krótki odwłok tak się ściga. W sumie takie wcieranie to nie jest chyba duży nakład roboty, a mogę to już robić teraz zanim zdecyduje się co dopaszczowo (po otrzymaniu wyników) 🙂
kocie, ja nie umiem w te makra i wyliczenia. Tzn białko jeszcze mogę policzyć, ale te proporcje, stosunki czegoś do czegośtam mnie przerastają.
Koń jest mocno użytkowany, chodzi non stop w teren, a jak mamy trening skokowy to jest milion ćwiczeń i różnego typu przeszkód, więc też jest bardzo intensywnie. Teraz dopiero widzę, że odżył jak zaczął więcej żryć dostawać. Przerabia mi to świetnie w mięśnie, wygląda jak apetyczny kawał mięcha, linia górna poprawiła się i jest w kształcie jak nigdy przedtem. Wszystkie ubytki pozapełniane, brzuch się zasysnął. No jest maszyna. Temperament top.
Może na razie w ogóle spróbuję tylko z wcierką i keralitem, żeby nie przesadzić właśnie z tymi dodatkami dośrodkowymi. No bo jeszcze dostaje elektrolity i okaże się, że mi dostanie jakiejś hiperwitaminozy.

A kiedy widać pierwsze efekty wcierki? To idzie w tyg, czy raczej mce?

kocie, ja nie umiem w te makra i wyliczenia. Tzn białko jeszcze mogę policzyć, ale te proporcje, stosunki czegoś do czegośtam mnie przerastają.

Meise, PRZESTAŃ!!! Baniu się samego siebie u kobiet mówię stanowcze NIE! I eradykuję z korzeniami!!! Bycie pipą bylo modne za czasów naszych pra, pra babek jak miały szlacheckie pochodzenie. Masz konia, którego sama czyścisz? To nie jesteś szlachta - do roboty znaczy się!
Proszę bardzo instrukcja:
Włączasz czata GPT i piszesz mu, hej karmię konia:
i dokładnie opisujesz czym i ile gram, podajesz pełne nazwy handlowe produktów. I na koniec zadajesz mu polecenie:
- proszę policz cz taki zestaw zaspokaja potrzeby mojego konia na odpowiednie proporcje białka do skrobii do tłuszczy
- czy takie karmienie ma odpowiednie proporcje wapnia do fosforu dla koni.
I czekasz na odpowiedż. on ci pięknie poda, ale zawsze go musisz sprawdzić, więc do każdej jego sub odpowiedzi musisz mu podać pytanie sprawdzające na zasadzie- czy na pewno zasugerowane przez ciebie proporcje są zgodne ze stanem faktyczny, czy konie potrzebuja tyle (to pdajesz czego).
Jak tak nie chesz i się boisz to:
- kupujesz skrypt marczaka z tabelami żywienia koni
- przemnażasz dawki- dasz radę!!! tam jest napisane ile czego jest w kilogramie. Mnożysz jak proporcja czyli piszesz sobie w jednej kolumnie np. owies 1000 gram (czyli kilo) = tu z tabeli ile gram fosfor. Pod spodem wpisujesz tyle ile dajesz czyli np. 700 gram = x gram fosforu i mnożysz na krzyż.
Ja poza powyższym polecam jeszcze wrzucanie linków lub tabel bezpośrednio od producenta bo chatGPT czasem znajduje czary mary w internencie.

Polecam tez ten kalkulator jako dodatkowe wsparcie ale ja go uzywam raczej po to zeby sprawdzić normy, bo nie chce mi sie kazdego z osobna googlować. A i tam nie ma wszystkich produktow co u nas są jak Mebio np., ale te międzynarodowe są zwykle https://madbarn.com/horse-nutrition-tool/?srsltid=AfmBOor-gDVNAG2W371RdVuRNAPlm5JOauHzoaly5Mt-tahS_YWph10w

Też czasem podaje ten kalkulator w prompcie chata
Fokusowa, Keralit na podeszwę? Który preparat dokładnie masz na myśli?
kotbury, nie zapomnij dodać, że wszelki smary na puszkę kopytową, w trakcie suchego lata, dajemy po namoczeniu kopyt, żeby zatrzymać w nich wodę. Wtedy dadzą elastyczność. Smarowanie na suche jak wiór kopyto nic nie da. Ja używam z CDM tego balsamu, nie pamiętam teraz nazwy, z żółtymi elementami na opakowaniu, pachnie jak krem nawilżający i sprawdza się świetnie, pod warunkiem właśnie odpowiedniego stosowania. No i smar na puszkę (puszkę bez koronki) nie poprawi przyrostu.

Meise, weź też ten Keralit - nim się smaruje podeszwę i on ją utwardza (oczyszczoną, suchą podeszwę, razem z 1/3 wysokości ściany) Przy macaniu pomaga. Ja widziałam efekt wcierki po około miesiącu, a raczej robiłam zdjęcia w ostępie miesiąca i był wyraźnie większy przyrost.

Sankaritarina, Tak, na podeszwę, Keralit Huffestiger. Najlepiej łapać go w promocji, ale starcza na długo (pro-tip: przelewać sobie ilość do zaaplikowania do np. kubeczka i nie maczać brudnego pędzla w opakowaniu + jak się mało wyleje to nie szkoda aż tak, jak gdy wyleje się cała butla, bo się szturchnie przy nakładaniu..)
W sumie nie pomyślałam, żeby pytać gpt o karmienie konia, spróbuję zatem 😀

Dobra, czyli wcierka ma być o ta:
https://allegro.pl/oferta/carr-day-martin-pasta-do-kopyt-cornucrescine-15615980774

A Keralit ten:
https://allegro.pl/oferta/preparat-do-kopyt-keralit-hoofstrengthener-250ml-huf-festiger-dla-koni-17620495401

I CDM wcierać w koronkę, czyli tam na futrze, czy też górną linię kopyta?
A Keralit na całą podeszwę do 1/3 ściany?
Dobrze zrozumiałam? Bo siadam właśnie do zamawiania 🙂
Meise, przy keralicie będzie instrukcja, ale tak, cała podeszwa (poza strzałką!), linia biała, ściana od podeszwy do 1/3 wysokości. A wcierka głównie w koronki, ale spoko, i tak upaprzesz go nad i pod koronkami, nie da się inaczej 😂 i polecam właśnie szczoteczka do zębów to wcierać, ale tak wiesz, porządne wcieranie, żeby to wmasować i pobudzić krążenie, a nie tylko pacnąć dwa razy.
Ok, zamówione 🙂 Będę sumiennie stosować. Fajnie, że to też można smarować na dziury po gwoździach.
Ale muszę powiedzieć, że kopyta nie wyglądają źle. Dziś był w butach w terenie i to co wyprawiał to....
U mnie ten keralit w plynie nie zrobil szalu, natomiast super dziala ta pasta pod podkowe, linia biala wyglada duzo lepiej I mniej jest pekniec od podkowiakow w dol.

kotbury o którym dressingu piszesz? Wrzuc prosze link/foto. Moje gnomy przyrosty maja za az za dobre, ale raz na jakis czas sie zdarza duzy fuckup w postaci zdarcia podkowy na łące z kawałkiem sciany.
kotbury, a tem dressing to nie jest na jesień i zimę?
Mi się sprawdza cały rok.
Jak mam być szczera to to jest mój ulubiony preparat do kopyta. I ten nawilżający latem, na upały.
I oczywiście smalec gęsi z siarczanem miedzi i olejkami🙂- ale to moje "debilizmy" na syfy grudowow flegmonowe.
kotbury, a który nawilżający na upały masz na myśli?
Perlica, - na zimę jest ten z białym kółkiem, nie wpuszczający wilgoci. Na lato z żółtym, taki kremik nawilżający.
Daily hoof - nawilżający
Hoof barier - na zimę i błocko

Ten dresing całoroczny ma dla mnie jeden minus - barwi lekko na żółto i białe kopyta robią się takie mocno żółte. Mi to przeszkadzało, nie lubię tego efektu.
Ja mam ten nawilżający z linku kotbury, sprawdza się bardzo fajnie, ale latem smarowany na wcześniej nawodnione kopyta.
kotbury czy ty czasem ostatnio nie wspominałaś o czymś z forana dedykowanemu na topline? Czy mam zwidy? 🙂
Mam jeszcze pytanie do nakładania tego keralitu. Mogę np wyczyścić kopyto magic brushem i nakładać, czy jednak umyć kopyta dokładnie i poczekać aż wyschną? Jak Wy robiłyście?
Meise, byle było czyste, żebyś nie smarowała piachu czy kupy, bo to bez sensu. Jak je wyszorujesz na sucho to tez będzie git.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się