Forum konie »

Badanie krwi - analiza wyników

W innych laboratoriach są inne alergeny. W Laboklinie np. Pszenica, jęczmień, kukurydza, owies, melasa, soja, drożdże, lucerna.
cytrynaa, super, dzięki za info. Poproszę ich o ofertę.
espana, ja robiłam pokarmowe z labokinu i była tam lucerna.
xxagaxx, napisałam do nich. Moja pani doktor sprawdzała u nich i nie znalazła lucerny. Na ich stronie też jej nie ma:
Test na alergię pokarmową/składniki paszy to oznaczanie miana przeciwciał (IgE i IgG) przeciwko pojedynczym alergenom pokarmowym, w jego skład wchodzi: pszenica, jęczmień, owies, kukurydza, melasa, soja, drożdże. https://laboklinpolska.pl/diagnostyka-alergii/
Poczekam na potwierdzenie z laboratorium.
espana, - drogą eliminacji - po garści lucerny do posiłku wszystkie nogi spuchnięte. Myślałam, że no typ limfatyczny, cięższy, więcej lat to i gorzej puchnie. Odstawiłam w zasadzie przypadkiem i przestał puchnąć mimo lata, upałów itd.
edit: objawy nie były od razu po włączeniu sieczki z lucerny, a po jakimś czasie (miesiące), może też mieć mały udział jej w paszy - ale sieczka go zaraz puchnie.
Nie może też jeść za bardzo marchewki, w większej ilości niż jedna-dwie - biegunka. Także ma takie widoczne objawy tego, czego nie toleruje.
ja mam badania z 2024r
Zrzut ekranu 2026-01-08 104758.jpg Zrzut ekranu 2026-01-08 104758.jpg
keirashara, dokładnie tak mam z soją. Kupiłam worek Saracena Improver Mix i koń cały wysypany w pokrzywce. Więc nie karmimy Saracenem i unikamy soi we wszystkich postaciach - proste. Gorzej jak coś szkodzi niezauważenie. Chciałabym mieć pewność, bo mieliśmy kiedyś wysoki mocznik i zalecono nam białko z 1 źródła. Argo dostaje lucernę. I wyniki są bardzo dobre. Gdyby jednak miała go uczulać to zmienimy, ale chcę mieć pewność, bo póki co nam się sprawdza.
xxagaxx, no właśnie te alergeny z jakichś starszych badań podałam, bo link konie - alergia prowadzi do nieistniejącej strony - 404 error.
Ale znalazłam w trakcie poszukiwań coś jeszcze lepszego: https://vetmedica.pl/cennik_badania/
Jest i lucerna i burak cukrowy!
Sprawdzamy z wetką, czy tam się uda 🙂
espana, daj znać, bo ciekawe mają te pakiety. Ja powinnam powtórzyć badania w tym roku więc moze spróbujemy z innym labem.
xxagaxx, to jeszcze looknij na to: https://www.genomia.cz/pl/veterinarni/horse/
Napisałam też do nich o wykaz alergenów. Będę działać. Zależy mi na zrobieniu jak największej ilości alergenów, z którymi mamy styczność - przede wszystkim pokarmowych, bo na to mam największy wpływ.
Blondas też uczulony na lucernę, ale miałam normalnie w badaniu ją, no tyle że ja te testy pokarmowe to już dobre kilka lat temu robiłam (5?6?).
espana, to daj znać. Mnie tylko pokarmowe interesują, bo jak piszesz tylko na to mamy wpływ w sumie przy koniu.
No na środowiskowe tez jako taki mamy, plus jest odczulanie.
xxagaxx, tak środowiskowe odczulanie, no bo pyłków nie rozpędzimy, repelenty, derki na owady. Chcę mieć pełną wiedzę, ale żarciem mogę dowolnie żonglować i realnie zadziałać (chyba, że to uczulenie na trawę czy siano 🤣😉
Zadzwoniłam do tej Vetmedici, bo jako właściciel konia sama możesz zlecić badanie. Wysyłają ci konkretne próbówki, umawiasz się na pobranie i dajesz im znać dzień wcześniej, bo oni sami wysyłają kuriera po próbki. No i pani powiedziała, że strona nie jest zaktualizowana i wykaz alergenów może się różnić 🙈 Ma mi wysłać na maila, więc jak tylko dostanę to dam Wam znać. Trzymajcie kciuki za lucernę i buraka 😁
"pani powiedziała, że strona nie jest zaktualizowana "

To jest dla mnie żart, serio.... czemu firmy mają w dupie swoje strony?

ale fajnie ze można pobrac samemu.
xxagaxx, w ogóle próbowałam na stronie znaleźć adres tego laboratorium - bezskutecznie. No nic, czekam na maila.
espana,
Ja mam wyniki z Vetlabu z pokarmówki i mam tam
Pszenica ,Jęczmień, Żyto, Owies, Kukurydza, Lucerna ,Soja ,Melasa ,Burak cukrowy, Marchew
Szarańczyn strąkowy (karob)
Badania mam z grudnia 2023 roku
ewelin_n, świetna wiadomość! Daj mi proszę znać, który to Vetlab, bo z wrocławskiego mi odpisali, że nie posiadają tych alergenów w ofercie.
xxagaxx, jak patrze na te strone to mam ochote wyslac maila z oferta nowej strony zeby bylo im latwiej i mi latwiej 🤣

espana tez bede czekac na twoje opinie, mam swoje podejrzenia u siebie i tez sie zastanawialam nad testami.
espana, to daj znać bo super są te pokarmowe z vetmedica
donkeyboy, no nie? Obie strony aż bolą jak się patrzy xD
xxagaxx, fakt, ręka mnie rozbalała zanim do nich dotarłam😝 więc nie tylko oczy bolą😜
espana,
Właśnie mam z Wrocławia, mój wet pomyłkowo zrobił najpierw badania ogólne - te przesiewowe, a później zamówił mi szczegółowe wziewne i pokarmowe.
Mam opisane:
Alergeny środowiskowe + pokarmowe - badanie szczegółowe po badaniu przesiewowym (Next+):
Wyniki mam łączne w jednym pliku
W styczniu 2024 vetlab wprowadził nowa metodę badań - PAX. Pamiętam, bo pod koniec 2023 roku zdecydowałam się na testy i czekaliśmy do stycznia, żeby już z tej nowej metody skorzytać. Byłam przekonana, że lucerna też będzie w tym pakiecie, ale niestety 😒
Madeliefje, no niestety. Moja weterynarz wysłała mi wcześniejsze badania i robili tak i lucernę i buraka 🙄 Teraz się usztywnili i nie. To samo Laboklin - lucerna jest, ale buraka nie dołożą.
att.cxtDsjIZuDP5HKCje4GRoFVlvbUuio8j2XOGkTLdgGU.jpeg att.cxtDsjIZuDP5HKCje4GRoFVlvbUuio8j2XOGkTLdgGU.jpeg
Wrzucam Wam aktualizację.
Wygląda na to, że wszystkie laboratoria przeszły na ten system PAX, o którym pisze Madeliefje. Co poskutkowało zmianą/zmniejszeniem liczby alergenów, które były badane za pomocą starszych/wcześniejszych metod.
1. VETLAB - aktualny spis alergenów na stronie i tutaj również wrzucałam. Mamy potwierdzenia, że wcześniej robili buraka i lucernę, obecnie nie chcą dołożyć tych alergenów. Szkoda.
2. LABOKLIN - nie dostałam odpowiedzi na wysłane zapytanie o spis alergenów, na stronie błąd - nie można tego sprawdzić. W starym katalogu brak lucerny, ale dzięki Wam wiem, że robią lucernę i to jest jedyne laboratorium, które w tej chwili tą lucernę robi. Nie ma buraka.
3. VETLABORATORIA - [[a]]https://vetlaboratoria.pl/sites/default/files/2025-02/cennik%20-%20konie%202025%20%28bez%20cen%29.pdf[[a]] nie dostałam odpowiedzi na maila o wykaz alergenów. W wykazie pod linkiem jest lucerna, buraka brak. Zadzwoniłam tam i zapytałam o możliwość dołożenia buraka. I pan powiedział - tak, nie powinno być problemu z dołożeniem buraka, bo robiliśmy poprzednią metodą ten alergen, po czym zaczął grzebać i mówi; a nie, nie ma już buraka i nawiązał do Laboklinu, wygląda na to, że robią jak Laboklin albo nawet sami nie robią tylko oddają do Laboklinu 🤔
4. VETMEDICA - to ta z niezaktualizowaną stroną internetową, na której jest i burak i lucerna. Otrzymałam dzisiaj maila z wykazem alergenów:
Alergeny środowiskowe:
Alergeny pokarmowe:
Pyłki traw: Cynodon palczasty, Kostrzewa łąkowa, Kupkówka pospolita,
Tymotka łąkowa, Wiechlina łąkowa, Życica trwała, Żyto zwyczajne

Pyłki ziół:
Ambrozja bylicolistna, Babka lancetowata, Bylica pospolita,
Komosa biała, Pokrzywa zwyczajna, Pomurnik, Solanka kolczysta,
Szczaw kędzierzawy / polny

Pyłki drzew:
Brzoza brodawkowata, Buk zwyczajny, Cyprys arizoński, Cyprys
wiecznie zielony, Jałowiec wirginij ski, Jesion wyniosły, Leszczyna
pospolita, Ligustr pospolity, Oliwka europejska, Olsza czarna,
Platan klonolistny, Szydlica japońska, Topola czarna, Wiąz pospolity

Grzyby pleśniowe i drożdżaki:
Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium
herbarum, Malassezia pachydermatis, Malassezia sympodialis

Roztocze i owady:
Karaczan prusak, Przybyszka amerykańska, Roztocze: Acarus siro,
Dermatophagoides farinae, Dermatophagoides pteronyssinus,
Glycyphagus domesticus, Lepidoglyphus destructor, Tyrophagus
putrescentiae

Nabłonki: Bydło, Kawia domowa, Kot, Królik, Mysz, Pies
Jad owadów: Mrówka ognista, Osa długogłowa, Osa papierowa, Osa
pospolita,
Pszczoła miodna

Inne: Lateks

Owady: Bąk, Bolimuszka, Culicoides, Komar, Ślepak

Zboża i nasiona:
Bawełna zwyczajna, Gryka zwyczajna, Jęczmień zwyczajny,
Kukurydza zwyczajna, Len zwyczajny, Łubin biały, Owies zwyczajny,
Proso zwyczajne, Pszenica zwyczajna, Ryż siewny, Słonecznik
zwyczajny, Sorgo dwukolorowe, Żyto zwyczajne

Rośliny strączkowe i orzechy:
Groch zwyczajny, Orzech ziemny, Soczewica jadalna,
Soja warzywna

Warzywa i owoce: Jabłko, Marchew zwyczajna

Nie ma lucerny, nie ma buraka, jest za to ryż - jeśli ktoś karmi otrębami ryżowymi. Wysłałam zapytanie, czy dołożą lucernę i buraka, ale wydaje mi się, że z góry można założyć odpowiedź.
5. GENOMIA - dostałam od nich odpowiedź z wykazem alergenów i jest tego dużo, m.in. ryż czy ziemniaki, nie ma natomiast lucerny i buraka https://www.genomia.cz/cz/test/pax-horse-env-food/

Reasumując: z alergenów, na których najbardziej mi zależy, czyli lucerna i burak, tylko 1 laboratorium (nie licząc VETLABORATORIA, które być może odsyła do Laboklinu) robi lucernę i jest to LABOKLIN. Burak = 0. Nie biorę pod uwagę owsa, jęczmienia i pszenicy, bo to robią wszystkie. Wygląda na to, że skończy się na badaniach w Laboklinie i nie dowiem się, czy mój koń może jeść wysłodki.
espana, ale jeśli zrobisz laboklin i sobie ułożysz dietę pod te wyniki, i będzie ok, a potem dasz buraki i się zepsuje to masz odpowiedź.
Ważne że lucka jest.

Fajnie, że się tym podzieliłaś !
Perlica, tylko, że ja daję buraki cały czas. I gdybym miała jakieś widoczne objawy typu puchnące nogi, sraczka, etc, to diety eliminacyjne miałyby sens. I nie musiałabym wydawać kasy na testy. Ale gdy nie mam swoistych objawów, to odstawianie pokarmów może nie zadziałać.
espana, tylko pamiętaj,że testy też nie dają pewności 100%.
No ale skoro nie masz objawów to czemu podejrzewasz alergię?
Perlica, no wcale to nie jest taki zero jedynkowe. Tez myślałam ze jak wywaliłam wszystko z diety na 8 miesięcy i nie ma efektu to znaczy ze G a nie testy alergiczne i mogę mieć to w dupie. Dr. Biazik po ostatniej dziwnej akcji mojego koia z opuchnięciem 4 nóg kazała wywalić WSZYSTKO gdzie pojawia sie w badaniach choćby 1.
Perlica, w kwietniu pojawił się nam wyprysk na twarzy, badanie pcr negatywne, ale brak reakcji na antybiotyki, sterydy, leki przeciwgrzybicze, limevet i różne takie. Eozynofile bardzo często powyżej normy. Jeśli chodzi o wyprysk to zaproponowano nam biopsję skóry, ale trzeba tego trochę pobrać, a i tak wynik może być różny, więc odpuściłam. Zmiana może, ale nie musi, być spowodowana alergią. Gdyby to było tylko to to nie upierałabym się tak może na te testy, ale:
zrobiłam operację na rorera, kontrolne endoskopie super, rehabilitacja ok, zaczęłam konia wdrażać do pracy i nagle koń się zaczął dusić, aż się do kliniki przejechałam. W klinice endoskopia super, koń pod siodłem super, nie wiadomo co było przyczyną. Alergia? Być może. Problem się nie powtórzył, mimo, że koń wrócił do domu, je znowu to samo, etc. Jeśli ta duszność była spowodowana alergią, to chcę wiedzieć na co. Bo załóżmy zacznę treningi, pojadę w końcu na zawody i koń mi zacznie się dusić w parkurze - dlatego drążę.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się