Wrzucam Wam aktualizację.
Wygląda na to, że wszystkie laboratoria przeszły na ten system PAX, o którym pisze
Madeliefje. Co poskutkowało zmianą/zmniejszeniem liczby alergenów, które były badane za pomocą starszych/wcześniejszych metod.
1. VETLAB - aktualny spis alergenów na stronie i tutaj również wrzucałam. Mamy potwierdzenia, że wcześniej robili buraka i lucernę, obecnie nie chcą dołożyć tych alergenów. Szkoda.
2. LABOKLIN - nie dostałam odpowiedzi na wysłane zapytanie o spis alergenów, na stronie błąd - nie można tego sprawdzić. W starym katalogu brak lucerny, ale dzięki Wam wiem, że robią lucernę i to jest jedyne laboratorium, które w tej chwili tą lucernę robi. Nie ma buraka.
3. VETLABORATORIA - [[a]]https://vetlaboratoria.pl/sites/default/files/2025-02/cennik%20-%20konie%202025%20%28bez%20cen%29.pdf[[a]] nie dostałam odpowiedzi na maila o wykaz alergenów. W wykazie pod linkiem jest lucerna, buraka brak. Zadzwoniłam tam i zapytałam o możliwość dołożenia buraka. I pan powiedział - tak, nie powinno być problemu z dołożeniem buraka, bo robiliśmy poprzednią metodą ten alergen, po czym zaczął grzebać i mówi; a nie, nie ma już buraka i nawiązał do Laboklinu, wygląda na to, że robią jak Laboklin albo nawet sami nie robią tylko oddają do Laboklinu 🤔
4. VETMEDICA - to ta z niezaktualizowaną stroną internetową, na której jest i burak i lucerna. Otrzymałam dzisiaj maila z wykazem alergenów:
Alergeny środowiskowe:
Alergeny pokarmowe:
Pyłki traw: Cynodon palczasty, Kostrzewa łąkowa, Kupkówka pospolita,
Tymotka łąkowa, Wiechlina łąkowa, Życica trwała, Żyto zwyczajne
Pyłki ziół:
Ambrozja bylicolistna, Babka lancetowata, Bylica pospolita,
Komosa biała, Pokrzywa zwyczajna, Pomurnik, Solanka kolczysta,
Szczaw kędzierzawy / polny
Pyłki drzew:
Brzoza brodawkowata, Buk zwyczajny, Cyprys arizoński, Cyprys
wiecznie zielony, Jałowiec wirginij ski, Jesion wyniosły, Leszczyna
pospolita, Ligustr pospolity, Oliwka europejska, Olsza czarna,
Platan klonolistny, Szydlica japońska, Topola czarna, Wiąz pospolity
Grzyby pleśniowe i drożdżaki:
Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium
herbarum, Malassezia pachydermatis, Malassezia sympodialis
Roztocze i owady:
Karaczan prusak, Przybyszka amerykańska, Roztocze: Acarus siro,
Dermatophagoides farinae, Dermatophagoides pteronyssinus,
Glycyphagus domesticus, Lepidoglyphus destructor, Tyrophagus
putrescentiae
Nabłonki: Bydło, Kawia domowa, Kot, Królik, Mysz, Pies
Jad owadów: Mrówka ognista, Osa długogłowa, Osa papierowa, Osa
pospolita,
Pszczoła miodna
Inne: Lateks
Owady: Bąk, Bolimuszka, Culicoides, Komar, Ślepak
Zboża i nasiona:
Bawełna zwyczajna, Gryka zwyczajna, Jęczmień zwyczajny,
Kukurydza zwyczajna, Len zwyczajny, Łubin biały, Owies zwyczajny,
Proso zwyczajne, Pszenica zwyczajna, Ryż siewny, Słonecznik
zwyczajny, Sorgo dwukolorowe, Żyto zwyczajne
Rośliny strączkowe i orzechy:
Groch zwyczajny, Orzech ziemny, Soczewica jadalna,
Soja warzywna
Warzywa i owoce: Jabłko, Marchew zwyczajna
Nie ma lucerny, nie ma buraka, jest za to ryż - jeśli ktoś karmi otrębami ryżowymi. Wysłałam zapytanie, czy dołożą lucernę i buraka, ale wydaje mi się, że z góry można założyć odpowiedź.
5. GENOMIA - dostałam od nich odpowiedź z wykazem alergenów i jest tego dużo, m.in. ryż czy ziemniaki, nie ma natomiast lucerny i buraka
https://www.genomia.cz/cz/test/pax-horse-env-food/
Reasumując: z alergenów, na których najbardziej mi zależy, czyli lucerna i burak, tylko 1 laboratorium (nie licząc VETLABORATORIA, które być może odsyła do Laboklinu) robi lucernę i jest to LABOKLIN. Burak = 0. Nie biorę pod uwagę owsa, jęczmienia i pszenicy, bo to robią wszystkie. Wygląda na to, że skończy się na badaniach w Laboklinie i nie dowiem się, czy mój koń może jeść wysłodki.