Perlica, można badanie przeprowadzić dwoma schematami:
1. Najpierw samo badanie przesiewowe na alergeny środowiskowe, owady i pokarmowe - 575 zł. Wynik +/- i w zależności od wyniku możesz zrobić badanie szczegółowe: wszystkie alergeny - 1300 zł, środowiskowe + owady - 780 zł lub pokarmowe 780 zł.
2. Od razu robisz badania szczegółowe i wtedy wszystkie alergeny 1400 zł, środowiskowe 840 zł, pokarmowe 820 zł, owady 550 zł.
Zdecydowałam się od razu na wszystkie, ale co z tego, skoro nie ma tam połowy (najważniejszych) składników pasz, które je mój koń. Też siwy, alergik, z dziwnym wypryskiem na twarzy, który nie reaguje na antybiotyki, sterydy, leki przeciwgrzybicze, ciecze kalifornijskie i inne uje muje, wynik negatywny z testu pcr. Dodatkowo wystąpienie duszności, przez które przejechałam się do kliniki, aby stwierdzić, że endoskopowo wszystko jest w najlepszym porządku.
W panelu są alergeny, które są zupełnie zbędne (np. bawełna czy orzech ziemny w pokarmowych), a brak jest powszechnie stosowanych pasz uważanych za silne alergeny. Brakuje mi też kleszczy.
Tu możesz sobie wszystko sprawdzić:
https://vetlab.pl/alergie/konie/#alergeny-pokarmowe