Espérer, Stajenna plus plandeka zawsze wypada cieplej. Masz dodatkową warstwę wierzchnią i podszewkę plus powietrze zbierające się pomiędzy nimi, nagrzewające się od konia i izolujące. Takie kombo wypada zawsze sporo cieplej niż jedna derka.
Ogółem to chciałabym powiedzieć że Apple leci sobie w kulki z prognozami pogody i nie sugerowałabym się ich apką i ich prognozą dziesięciodniową bo jak zaczęłam w ostatnich dniach porównywać swoje źródła z tym co oni mają to chyba zmyślone są te prognozy i nie zgadzają się nawet z tym co oni podają za swojego dostawcę pogody (The Weather Channel) 🙃
Polecam każdemu https://www.windy.com/ - wejść w swoją lokalizację, wybrać sobie porównanie modeli prognozy i samemu ocenić w co chce się wierzyć 😅
A wracając do tematu derek to posiadam same padokowe więc dopiero jak sytuacja mnie bardzo przyciśnie to zacznę nakładać warstwy, dzięki za odpowiedzi. Teraz pod 100g jest cieplutka podczas gdy inny koń w jej stadzie jest chłodny mając 200g i będzie dzisiaj ubierany cieplej - pozdrawiam internetowych krzykaczy co twierdzą że przy -5 odpowiednia gramatura to 200g bo tak wynika z tabelek, niech idą porozmawiać z moim koniem i koniem koleżanki bo one tych tabelek ewidentnie nie czytały 😂
Mój przy -5 stoi na luzie na golasa i jest mu ciepło.
Folblut.
Ale już zamierzam na dniach go w coś ubrać, bo jednak te mrozy coraz gorsze, a i jakoś wiaterek ma dojść to zestawu.
Mnie te tabelki denerwują, bo one są tak totalnie o niczym. Chyba dla ludzi, którzy myślą, że jak im jest zimno, to koniom już też.
Sivrite, - no to jest drugi aspekt, że w większości miejsc istnieją boksy i stajnia. Nawet jak na codzień konie są w większości na dworze to w ekstremalnych warunkach i mrozach można ich po prostu nie wypuszczać na całe dnie. Wywalanie konia na -20 i śnieżyce - jak pokazuje, że sobie nie radzi, bo tak, będą takie co dadzą radę - to dla mnie jest niedźwiedzia przysługa.
leleiria, - mój chodzi w 300g już w okolicy 5 stopni 🤷 bo inaczej go bolą plecy. Jedynie na padoku ma kaptur, w boksie ściągany. Przy minusach dokładam mu pod to polar dodatkowo lub 100g.
leleiria, wszystkie prognozy powyżej 72 godzin mają zerową sprawdzalność, tak działają modele meteorologiczne. Znaczy - nie działają. Powyżej 3 dni można oceniać tylko "ogólną aurę" i to, jakie masy powietrza się do nas zbliżają.
Jako klimatolog polecam Google (szok i niedowierzanie 🤣😉 i Meteo.pl, tylko tam są te wykresy niektóre skomplikowane. I na Meteo jest tylko prognoza trzydniowa, bo oni się nie bawią we wróżenie z fusów. 😅 Ale macie w cholerę punktów, więc możecie znaleźć coś blisko siebie i to jest chyba najdokładniejsza prognoza pod względem opadów/mgieł/pizgawicy, jaką znam.
Meteo.pl (ICM) od lat.
Ja co roku mam dla kobył przygotowane derki ocieplane 100-300, co roku zaczynam od plandek na polarze przy pierwszych przymrozkach... I co roku na nich kończę, bo niedźwiedziom w nich dobrze. I weź tu człowieku bądź mądry.
Sivrite, ależ ja to wszystko wiem ale sporo ludzi uważa apkę pogodową swojego telefonu za wyrocznię 😅 keirashara, znasz swojego konia najlepiej ale idź z taką informacją w internety i przyjdzie ci pięciu ekspertów powiedzieć że przegrzewasz swojego konia i nie pozwalasz mu być koniem a w ogóle to najlepiej żeby koń chodził bez derki i z brudną zaklejoną sierścią (tak, widziałam tą krążącą grafikę żeby nie czyścić konia zimą bo skoro się ubrudził i posklejał sobie sierść błotem to zrobił to umyślnie i taka sierść jest lepsza od rozczesanej 🤣😉
Z resztą co ja się odzywam, ja derkuję półtorarocznego konia, za to palą na stosie.
Sivrite, ich meteo my love ???? jeszcze ventusky i yr.no też
Czasami wszystkie 3 pokazują różne opcje xD no i rzeczywiście dalej niż 3 dni to jak wrażenie z fusów
Ja miałam takiego konia co sam decydował kiedy mu zimno a kiedy nie. Jak mu było zimno to rozmontowywał ogrodzenie a jak nie mógł tego zrobić to skakał z miejsca (do 160 bez problemu) i szedł zaparkować w boksie. Odchodził od stada, siana itp i szedł się grzać w boksie. Wyprowadzony na padok ponownie powtarzał proceder. Ubrany w cieplejszą derkę zaprzestawał tego kretyńskiego zachowania. Szybko mnie nauczył, że optymalna grubość derki to +100 do tego, co ma reszta. Dopóki ktoś parę razy nie przeszedł się z nim ze stajni wyprowadzając ponownie na padok to patrzył na mnie jak na wariatkę. I takich, co to mówili, że przegrzewam konia zapraszałam do pilnowania księciunia jak mu było zimno. Bucasy rozwiązały problem zarówno mojego mentalu - myśli, że może faktycznie przesadzam jednak się pojawiały - jak i gadania wszystkich dookoła, bo jednak te derki mają mega duży przedział temperatur i zamykały usta.
Dla mnie to nawet biezace sa o kant dupy potłuc, nie ze totalnie sie nie sprawdzaja ale na dokladnosc nie ma co liczyć i dzisiaj sie o tym przekonałam.
A i tabelki i "dobre rady" tez sa o kant dupy potłuc. Mam konia nieogolonego teraz i rok temu. Rok temu stala na takiej pizgawicy na dworze na golasa. Teraz, w 150tce, potrafi stać przy bramce i ciagnac do stajni bo chyba sie nie podoba aura. Roznic wiele, a najwieksza to to ze porownujemy mamuta ktory widzial derke raz w zyciu z koniem ktory nawet polowy tej sierści chyba nie ma.
Swoja droga sprawdzilam odczyty i jestem zaskoczona jak ladnie sobie utrzymala temperature. Tak jakby nie pizdzilo w porownaniu do niedzieli 🤣
Je też od lat używam Meteo.pl Najbardziej sprawdzalna prognoza jaką znam. A Windy.com używam do kontrolowania przebiegu opadów na bieżąco, żeby patrzeć czy chmura na nas wjedzie, czy jak zawsze ominie 😉
zembria, - znam ból mocno zarastającego konia, mój to samo 😅 nawet nie ma długiej sierści jakoś tak strasznie, ale gęstą i bardzo dużo podszerstka. Nie da się go nawet na spacery użytkować bez golenia, a na wiosnę jak przygrzeje zanim zrzuci to potrafił mokry stać. keirashara, A nóżki też macie takie "jak sarenka"? Bo Łaciatemu można tam dobierańce pleść zimą 😅
A bo tak ładnie wygląda, jak cieniowane dla pokazania kopytek. Aż jutro moje szlachcianki pooglądam, jak mają 😅 bo kuce są włochate do podłoża bez litości 😁
Ta mała to źrebak mini szetlanda, kulka puszystej radości. One zimą są szczególnie cudne.
zembria, - nie, jemu tylko przy ostrogach rośnie nieco futerka. Jakbym go pokazała nieogolonego na zdjęciu to ogólnie nie robi wrażenia - ale na żywo jest mięciutki jak owieczka i leci z niego przy goleniu tyle futra, co z 3 innych 😅
Evka, - potrzebuję zdjęć tej małej puszystej kulki w całej okazałości 😍
espana, Żaden kłopot, mam je akurat w korytarzu i miałam na strych wynieść. Zrobiłam też fotki, żebyś mogła porównać miejsce zapięć. Między zapięciami 21 cm, troczki minimalnie 18 cm, maksymalnie 29.
zembria, dziękuję Ci dobra kobieto, a model na drugiej fotce pierwsza klasa 😜
Jaki to rozmiar tego kaptura, bo u mnie odległość między kółeczkami to 36-37 cm aż. Być może w większym rozmiarze te troczki są od siebie bardziej oddalone.
espana, Kurczę, nie pamiętam jaki to rozmiar, na metce jest 185-195 napisane. Wydaje mi się, że to full. Te troczki się zapina pod kątem, górny idzie na wprost do kołka, ale boczne pod kątem w dół, wiec kółka na derce będą niżej, też tak miałam to wpięte i było ok, dobrze się w ten sposób trzyma, bo nie podwieje w gorę tego.
zembria, zakładam, że te troczki mogą zrobić robotę, zawsze można je przedłużyć, one nie są na brzegu, nie będzie dziur czy coś w tym stylu. Najważniejsze, że są 3.