Forum konie »

Ogłowia

Ja też mam od lat Kentaura. W tym roku koń mi nadepnął na lonżę - pogięły się sprzączki, jeden pasek się zerwał a na drugim tylko rozciągnęła się dziurka. Byłam pod wrażeniem, szczególnie że dało się je jeszcze zapiąć i oczywiście stało się to na zawodach 😆 Nadal używam do lonżowania.
Również jestem team Kentaur <3 Kocham ich ogłowia, bo są nieprzekombinowane, klasyczne i mi się po prostu wizualnie podobają. Mam jedno ogłowie, już chyba z 6 lat, wciąż wygląda super, nawet jak zbytnio o nie nie dbam :P
Jedynym mankamentem jest czas oczekiwania, jeśli akurat sobie wymarzysz takie, którego nie ma w żadnym polskim sklepie. Swojego czasu najwiecej na stanie miał GNL.
Też mam Kentaury, skóra jest b.dobra i nic z nią się nie dzieje.
Perlica, miałam model hartford. Było super miękkie i przyjemne, ale czekałam na nie długo plus po czterech użyciach nie przetrwało skoku w bok. Chyba mam je gdzieś w półce jeszcze to wyśle zdjęcia jak bardzo się rozwaliło.
Moon, chyba na GNL właśnie padnie. Na siodło też bardzo długo czekałam od nich. Zaraz Halloween, to też jakaś promocja wpadnie.
Patkahm, mnie koń rozwalił po miesiącu jednego Kawala, bo uciekł mi przy tranzlowaniu. Przetrwały tylko paski policzkowe. Ale pozostałe chyba 5 ogłowi działa i działało do czasu sprzedaży. 😆

Ok, bierę Kentaura, będzie do zestawu z siodłem.
patkahm, wcale nie tani model, nieładnie
Wie kotś może co to za ogłowie?
1000049845.jpg 1000049845.jpg
wygląda jak Stubben freedom, z wypiętym nachrapnikiem.
lhp, Dzięki, to chyba to. Już mi się przestało podobać 😅🤦
Hej, rozważam zakup ogłowia Stubben freedom, ale z racji tego, że jest ono dość specyficzne, wolałabym je najpierw przetestować chociaż z 2-3 dni, czy ktoś może posiada takie ogłowie w rozmiarze FULL i mógłby pożyczyć oczywiście odpłatnie/za kaucją. Najchętniej okolice Wrocławia, ale wysyłkowo też może być. 😉
Czy ktoś kojarzy ogłowie, które da się wygodnie zakładać na konia w taki sposób, aby nie naciągać go przez uszy? Tylko np. zapinać tak jak kantar z boku albo kolec.
Ollala, nie ale sa oglowia gdzie masz wedzidlo na karabinczyk i zalozyc tak jakby najpierw przez uszy na potylice a potem dopiac wedzidlo.

Z jakiej potrzeby taki wynalazek, kon ma wrazliwe uszy?
donkeyboy, tez na ten moment wymyśliłam tylko karabinczyki. Koń na ten moment w ogóle nie daje się dotknąć w ucho. Generalnie to młody koń który dopiero poszedł do roboty, więc liczę na to, że jednak problem zniknie wraz z jego ucywilizowaniem. Natomiast szukam na wszelki wypadek jakiegoś planu awaryjnego. Miał uszy oczywiście sprawdzone przez weta, podejrzewam że może jak miał wymrażany znak to go trzymali za ucho i została mu jakaś trauma.
Ollala, masz ogłowia rajdowe, które zapinasz nie dotykając w ogóle uszu. Zapinasz potylicę z podgardlem i dopinasz do tego naczółek. Lub możesz w ogóle jeździć w samej potylicy, nawet bez podgardla, nikt nie broni. Ja tak jeżdżę od lat.
1000029924.jpg 1000029924.jpg
Ollala, a tak myslalam. Roznie bywa, czasem kolega na padoku potrafi zrobic traume. Mysle ze im wiecej "cywilizacji" tym szybciej problem minie. Moja tez sobie nie zyczyla, nie wiem czemu. Ale z kilkoma trikami dlugo nie zajelo zeby ja przekonac, teraz sama podstawia leb do zakladania/sciagania oglowia/drapania etc. Bedzie dobrze 🙂
Ollala, na upartego masz ogłowia z regulacją na potylicy, wtedy niby można odpinać, przekładać i dopinać, ale przy koniu, który nie daje się tam dotykać, to może być gorzej niż w normalnym.
1000027657.jpg 1000027657.jpg
Zachciało mi się zmienić ogłowie, wpadła mi w oko opcja potylicy dzielona na pół, albo w trzech częściach. Ma to sens? To nowy wynalazek, czy było od dawna, ale się nie wybiło/nie sprawdziło?
Evka, było od dawna, ale chyba się jakoś nie przyjęło, bo nie wygląda tak ładnie jak zwykłe, szerokie potylice. Ja mam dzieloną i sobie chwalę. Są też takie, które wyglądają klasycznie, ale mają wycięte wypełnienie na środku, więc spełniają podobną funkcję.
Fokusowa, O. Takie z wyciętym kółkiem miałam teraz (FB vision space), chyba o to chodzi. Im dłużej szukam, tym bardziej marudzę 😅
Co pojawiło się godnego uwagi teraz?
Użytek czysto rekreacyjny.
Evka, a nie chodzi bardziej o takie coś? Taki nagłówek nie ma podszycia w środkowej części, ale jest jedną całością, że tak powiem
nagłowek h.jpg nagłowek h.jpg
DSC_6764m.jpg DSC_6764m.jpg
O takim mówię z wycięciem w podszyciu. Są też takie bez tego wycięcia skóry, skóra pełna, a samo podszycie usunięte. Ps of Sweden takie ma, ale to zdecydowanie cena inna.
Te Kawal spoko, ale niestety nie do zdobycia osobno w wersji z dwoma paskami. Wszędzie pchają 3 paski - wędzidło, nachrapnik i podgardle.
Fokusowa, no nie mogą być na dwa, bo nie ma jak w takiej potylicy puścić górą paska - tzn niby jest, ale traci wtedy cały sens.

Ja mam sposób na 3 pasek w takich potylicach (od dawna nie używam podgardla) - ten dolny wsuwam od spodu do szlufek od nachrapnika (albo tego co jest podpięte) i nic nie widać, nic się nie majta 😉
epk, mogą, ba, PSoS nawet ma na 1 pasek. Bo oni podgardla mają dopinane do naczółków. Nie wszyscy używają nachrapników. Ja używam tej potylicy do hackamore i 3 paski są bez sensu. Dużo osób jeździ też bez nachrapników chociażby.
To warto z tą potylicą spróbować? Ostatnio też bez nachrapnika śmigamy, może za dużo kombinuję 😅
Fairfield też ma opcję podgardla do naczółka.
Fokusowa, no jak bym nie miała nachrapnika a miała podgardle to ten 3 bym wsadziła od spodu w szlufki podgardla. Akurat wydaje mi się, że ten 3 można ukryć ładnie.

Możliwe, że niektóre firmy robią - nigdy nie brałam takich pod uwagę, bo w uj. ogłowie musi być kompletne - a ja pomimo, że już total rekreant to przyzwyczajenia zostały 🤣
epk, mnie telepie na myśl o chowaniu, czy odcinaniu paska 😂 taki umysł 😂
Evka, według mnie to fajna opcja. Szczególnie jeśli się nie wycina grzywy pod ogłowiem, bo samo to generuje ucisk niepotrzebny.
Fokusowa, mnie telepało na myśl o odcinaniu. Ale tego schowanego serio nie widać - a mam pier...ca na punkcie estetyki 😉. Ale czaję 🙂
Fokusowa, nie ma na stronie, ale już da się kupić KaWalową potylicę z 2 paskami, tylko wersję klasyczną, profilowaną. Tej z przerwą w środkowej części na ten moment nie ma w wersji z 2 paskami.
Katasia, a mi właśnie chodzi o tą z przerwą. Klasyczną z dwoma paskami w wielu miejscach można kupić. A taką z przerwą tylko w PSoS póki co.
Jakie wypadają rozmiarowo Kentaury? Mam konia między cob i full, z wąską głową więc w wielu cobach nachrapnik jest duży w obwodzie, z kolei potylica bywa za krótka. A w fullach muszę skracać paski. 🙃
Myślę o tym:
https://www.gnl.pl/kon/artykuly-skorzane/oglowia-akcesoria-do-oglowi/oglowie-kentaur-anatomic-monaco.html
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się