To jeszcze ja na moment wrócę do tematu kup - ponieważ psy mam w domu z ogrodem i kupy zbieramy na bieżąco, jednak bez szaleństw w tym wzgledzie 😉 to zastanawiam się co zrobić w sytuacji gdy pies ma rozwolnienie? Pytam poważnie - moja suka ostatnio miała problem z żołądkiem, jest wielka i jej kupy też są dużeee, a przy rozwolnieniu nie ma szans tego zebrać do woreczka 😉 w ogrodzie nie ma problemu, zbieram jak mi sie zachce najwyżej na łopatę 😉 ale co zrobić na spacerze w mieście? Zbieracie to wtedy?
jak tak czytam wasze dyskusje, to cieszę się, że mieszkam na obrzeżach miasta i moi załatwiają co trzeba na łące - musiałabym za nimi chodzić z taczką chyba 😂
jak juz wiem, ze pies ma sraczke to go nie zabieram do miasta, bo i zebrac sie nie da i pies chory tez raczej szczesliwy nie jest. Jak sprawa sie rypnie juz w miescie to trudno. Rekalkulacja trasy, tak aby jak najwiecej trawnikow i ogolnie w strone domu zdazac
Wistra, dzięki, ale kupiłam Royal Canin (czy jakoś tak) dla seniora i wcina to w 5 sekund :O Świetnie to je i nie sprawia mu problemu chrupanie. Dobrze, mam nadzieję, że mi szybko przytyje, bo trochę za chudy jest. Właśnie wróciliśmy z obiadku u moich rodziców i wszyscy zakochani po uszy w nowym "dziecku" 😀
No ale teoretycznie w mieście w każdym miejscu powinno sie po psie sprzątać. Uff, dobrze że moje mają ogród, a ja sama póki co do bloku psa nie chcę. 😉
Dzionka, dla dorosłego psa wystarczy jeśli je nawet raz dziennie. Nasza je dwa razy dziennie, ok 13-14 choć czasami sama przeciąga do 16 😉 i w okolicach 19. Jesli mamy popołudniowe zajęcia to kolację je w ramach smaczków - gotowane żołądki i serduszka. Jeśli w weekend mamy rano, to je śniadanko-obiadek w ramach nagród, zaś wieczorek 17-18 kolacja, zależnie jak bardzo jest głodna.
O kurcze, to lecę mu dać kolację :/ Nasz ostatni spacer będzie zawsze koło 22, więc spokojnie strawi i tak do tego czasu 🙂 Myślałam, żeby koło 19 mu dawać, ale widzę, że wszystkie dajecie wcześniej. Jakoś tak końsko poleciałam 😀
Dzionka, ja myślę, że możesz dać o 19, jeśli wasz ostatni spacer jest o 22. Moja tak dostaje jeść bo o tej zawsze ktoś jest w domu. To jej stała pora, i akurat pasuje nam do ostatniego spaceru który jest miedzy 19, a 20 🙂
Kayra, ale skoro je o tej 8 śniadanie, to może być głody do 19... k_cian daje o 19, ale śniadanie jest o 13-14, więc to co innego 🙂 Mogę mu spokojnie dawać wcześniej, zawsze ktoś będzie w mieszkaniu wtedy.
Aaa, najważniejsze!! W piątek mamy kastrację i czyszczenie zębów z kamienia, a więc narkoza. Czy po wybudzeniu i odpoczynku pies może jechać 2,5h samochodem? Bo jedziemy na weekend na Mazury tego dnia i chciałabym go wziąć, ale może lepiej zostawić komuś pod opiekę? Dodam, że jazdę samochodem znosi świetnie, zero stresu. Dzisiaj jechał kabrioletem (Audi TT) i chyba wyglądałam jak Paris Hilton 😀!! Co o tym myślicie?
Jakiejś reguły bym nie ustalała. Nasza psinka je o tej 18-19 ale zazwyczaj spać kładzie się niewiele później, 20-21 i nie w głowie jej robienie kupki. Nad ranem jak tata idzie do pracy ciężko ją ściągnąć z łóżka na siusiu.
my robimy tak: 6-8 spacer, od razu po sniadanie 16-18 spacer i od razu obiad 22-23 spacer nie działamy według zegarka, bo kończymy różnie szkołę i pracę więc się nie da
k_cian u mnie z porannym wstawaniem na spacer to samo! Dzisiaj zapałam 15 minut, wbiegam do "pokoju psa" ze smyczą cała w lęku że się zsikał albo gorzej, a on spał jak nieżywy, tak centralnie na plecach z łapami w górze 😀 Ledwo go zwlekłam i na spacerze szedł niezbyt szczęśliwy. Lepiej mu idą spacerki w ciągu dnia, wtedy ma o wiele więcej energii 🙂
A co sądzicie o tym wyjeździe po kastracji? Mogę jechać czy nie mogę z psem?
Moje psy jedza zaraz po rannym spacerze - 8 oraz po wieczornym 22 😉
Co do wyjazdu wszystko zależy jak się będzie czuł. Psiego chłopaka nigdy nie kastrowałam ale mój kot na drugi dzień był jak nowy 😉 Z suczkami gorzej bo chodza w tych fartuszkach i szwy trzeba pilnować😉
No właśnie tylko, że ten wyjazd nie jest na drugi dzień, tylko tego samego dnia 🙁 No ale może racja - dopasuję to do niego indywidualnie i zobaczę jak się będzie miał. Hehe i tak powrót ze schroniska (bo tam będzie kastracja) samochodem trwa ponad godzinę, połowę tego co na Mazury 🙂😉
Jakby co to ja nie mam o tym zielonego pojęcia i pytam z ciekawości bo różne informacje w zyciu o uszy sie obily -
W zasadzie czemu kastrujecie seniora? Zwykle słyszałam, że kastruje sie młode psy...więc jak to jest? Chyba, że wy macie jakieś zdrowotne przyczyny? Przyznam, że ja bym sie bala psa w tym wieku posyłac na operację 👀
Ja też się boję i próbowałam to w schronisku lobbować, że przecież narkoza w tym wieku to nie jest bezpieczna rzecz, ale jest taki wymóg i już :/ Rozumiem, że się boją, że ludzie mogą rozmnażać psy w typie rasy, no ale bez przesady... Boję się szczególnie dlatego, że mój poprzedni pudel umarł na serce właśnie. Przed narkozą mają go zbadać kardiologicznie i jak coś będzie nie tak, to kastrować nie będą. Hmm, boję się :/
MIT: Moja suczka jest już za stara na sterylizację, a tylko młode suki warto sterylizować. FAKT: Nigdy nie jest za późno na sterylizację, zarówno samców jak i samic. Zabiegi są często przeprowadzane u starszych zwierząt, choć wtedy z reguły lekarz wykonuje najpierw badania krwi i moczu u zwierzęcia. Nowotwory mogą zacząć rozwijać się w każdym wieku, a predysponowane są właśnie starsze osobniki. Po co na starość leczyć ropomacicze, jeśli można tego uniknąć? moim zdaniem każdy pet nie przeznaczony do hodowli powinien być wykastrowany, chyba że uniemożliwiają to konkretne i udowodnione przeciwwskazania zdrowotne
wiem, że to o stryzlizacji, ale kastracja jest dużo prostszym zabiegiem. Gapa ma np aktualne wyniki badan
cieciorka, ale tu nie chodzi o sam zabieg - też jestem wielką zwolenniczką kastracji i sterylizacji, ale nawet wet na Paluchu powiedział, że pies raczej dostanie zwolnienie z tego zabiegu ze względu na narkozę. Pani dyrektor jednak nie wyraziła zgody na dyspensę. Narkoza bardzo obciąża serce i krążenie, dlatego u starszych zwierząt nie jest to najbezpieczniejsza opcja. Może jak pojadę na ten Paluch to wet znów powie, że nie kastrujemy - oby.
Edit - psiak to dokładnym wyczesaniu stał się mniej różowy a bardziej biały - uff 😀
Ja tez jak najbardziej jestem za sterylizacja/kastracją! Moja suczka jest wysterylizowana i nie wyobrażam sobie inaczej. Psiak nie bo dostałam go jak miałam 14 lat więc nie wiedziałam, że to takie ważne a teraz juz bym sie bała bo zbyt wiele razy o niemal go straciłam. I wydaje mi się, że jednak psy w takim wieku powinno sie już zostwić jak natura stworzyła bo operacja w takim wieku to duuże ryzyko i nawet badaniom bym nie ufała.