Forum konie »

Ochraniacze

kotbury,
Mamy duze kopyta, ale te gatusosy sa malutkie swoja droga 😂

Teraz nosi veredusy, ale kupilam juz Arma, najwieksze jakie byly lokalnie w sklepie 😂 Przymierze w tym tyg ale pokladam w nich duze nadzieje 🤞 z wymiarow metrowka "na sucho" byly wieksze niz veredusy czy gatusos.

rudziczek,
Ach, rozumiem, jak bedziesz miala mozliwosc zrobic przy okazji fotki, to chetnie zobacze 👀
Czy ktoś miał ochraniacze skórzane ze skórzanym środkiem? Ogólnie całe ze skóry, ciekawa jestem czy nie odparzają nóg i nie wycierają
Plamkakochanie Przepraszam, znowu zapomniałam zrobić zdjęcia i pomierzyć, ale i tak zostały mi już tylko L. XL najwyraźniej już umarły🙁 Rozmiarówka jest na stronie Premier Equine.

dariamajka Ja mam. Wydają się pod tym względem lepsze niż neoprenowe, ale to moja subiektywna opinia bez szczegółowych pomiarów. Używałam ich też dopiero od września, więc też nie w okresie największych upałów.
Post został usunięty przez moderatora
Szukam ochraniaczy transportowych dla małopolaka. Po przekopaniu Internetu padło na Horseware Signature. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat rozmiarówki tych albo innych ochraniaczy Horseware? Nie wiem czy brać cob czy full 🙈
Usagi, https://www.horseware.com/en-eu/horseware-signature-travel-boots
Tu masz „size guide” i są dokładne wymiary każdego rozmiaru..
Fokusowa, dziękuję, szukając informacji widziałam oczywiście tę tabelę. Nie są dokładne, gdyby dały mi odpowiedź, to bym nie pytała tutaj 😉 Nie wiem chociażby zapinajac na ile można nałożyć je na siebie, ile da się ściągnąć rzep. Oczywiście spróbuję i tak pomierzyć konia jak nie zapomnę i będę miała czas 😁 I tak szczerze, serio mierzysz miarką zawsze wszystko kupując nową rzecz? Ja nie 🙈 Ale dzięki za chęć pomocy 🌷
Usagi, jeśli nie wiem jaki rozmiar wybrać, a podane są wymiary to tak - mierzę. Nawet mam centymetr krawiecki w skrzynce ze szczotkami. Zmierzenie zajmuje moment.
Masz napisane jak konia zmierzyć i jak te wymiary przełożyć na wybór rozmiaru, czego chcieć więcej? Wszystko podane, mierzyć, porównać, zamawiać 😂
Fokusowa, a ja zawsze zapominam. Potem w domu na sucho sobie mierzę i próbuję wyobrazić czy będzie ok czy nie 🙈 🤣

Edit: no tak czy siak gdyby ktos miał wiedzę, że coś w nich jest nie tak np z profilowaniem itp, albo chciał dać znać, że to dobry wybór, to oczywiście będę wdzięczna za info 🌷
Usagi, - mam horseware, ale model newmarket i one są raczej duże. Na luzie zapinam je na ślązaku, choć mój nie jest największym grzmotem to jednak ciut tej nogi ma. Jakościowo - zajebiste i to zdecydowanie, bardzo polecam. Na małopolaka z suchą nogą raczej brałabym coby.
keirashara, dziękuję dobra kobieto 🌷 No właśnie chciałabym coś porządnego. Te mają wstawkę Airmash, więc też brzmi dobrze. A i w granacie nie wyglądają tak źle.

Co do rozm. to oczywiście nie oczekuję, że ktoś mi go wybierze bez informacji, tylko właśnie o luźne spostrzerzenia 😁
Usagi, - w tych moich utknęliśmy kiedyś w korku i z 4h podróży zrobiło nam się 10h, w maju, ciepło, dużo stania. Koń z delikatesów, co to go wszystko obiera, a nogi wyszły elegancko z tej podróży. Leżą na prawde fajnie, rzepy trzymają, nie obkręcają się, są świetnie uszyte, mam je od lat. Zdecydowanie porządne 🙂
Gatusosy obcierają mi konia na przodach na ostrogach. Czy ktoś miał podobny problem? Rozmiar L, zapinam luźniej, zapinam ciaśniej - to samo.
Ja pewnie odkopię coś co wraca jak bumerang ale...
Potrzebne ochry padokowe ultra oddychające...
Mam giganta z podkowami rozmiar 6 , który jest takim artystą, że wychodzenie bez ochraniaczy na padok nie przejdzie. Najchętniej wywaliłabym go w samych kaloszkach ale na prawdę to proszenie się o porozcinane pęciny 🙄

A ja mam dość, bo w tym roku przy cieple zaczęły mu puchnąć nogi pod ochraniaczami.
Polećcie proszę coś albo jakiś pomysł bo nie wiem co mam z nim zrobić na padoku. Siedzi na zewnątrz cały dzień, schodzi na obiad tylko więc już sama straciłam pomysł na niego 😬🙏
marci Moim zdaniem nie wymyślono nic lepszego niż premier equine crossowe.
macri, hmmm troche autoreklama 🤣 ale cóż. Mam takie, na mojego konia przegielam okrutnie z rozmiarem bo wzielam XL chyba, nie oplacalo mi sie zwracac a sa naprawde fajne i przewiewne.
https://equilibriumproducts.com/collections/horse-boots/products/tri-zone-all-sports-boots

Moge podeslac szczegoly na priv
donkeyboy, jak wrócę z urlopu to odezwę się po wymiar i sprawdzę! Bo na przody raczej L mimo wszystko mu kupuje, bo większe się obracały, zjeżdżały
Ale sprawdzimy bo może to jakiś trop �🙏
rudziczek, a testowałaś je w trybie całodniowym może ? Też o nich już słyszałam ale właśnie nie miałam ich w rękach jeszcze 😁
Dziękuję za podpowiedź !
marci Całodniowo nie sprawdzałam, ale to zdecydowanie najbardziej przewiewne pełne ochraniacze jakie miałam w rękach.
najlepsze na rynku uważam i bardzo lekkie ochraniacze. Na padok czy do jazdy w lato idealne.
Post został usunięty przez moderatora
Za ten post użytkownik otrzymał: Ban permanentny
Komentarz moderatora: spam
Wracam z pytaniem o ochraniacze Eskadrona (te mesh i faux fur) i ich rozmiarówkę: co dla konia na którego pasują Veredusy M?
W sumie najlepiej to by było jakby mi keirashara odpowiedziała bo parę stron temu pisała conieco o tych Eskadronach 😅
leleiria, - Veredus M ze względu na wysokość nogi czy szerokość? 😉 i które veredusy?
Mój nosi: stare veredusy olympusy L, Eskadron mesh M. Część nowych veredusów (carbon, te slam-coś tam, te na rzepy) to nie wiem czy by wszedł komfortowo. Z tym, że u mojego konia ta szerokość nogi mimo śląskości nie jest jakaś bardzo wybitna, tylko jest jamniczkiem - krótka łapka, krótkie nadpięcie. On nie tyle co w wiele ochraniaczy nie wchodził na szerokość, co były zwyczajnie za długie 😅
Generalnie - jak masz konia z ciut większą nogą, w kierunku typowego L/full to weź M-ki. Jak ma drobną nóżkę, pod kucyka, to myślałabym o S. Jak chcesz na 4 łapki i tak, to kup same M i jak nie przypasuje na przód będą na tył 😉
keirashara, te Veredusy Mki które mierzyłam to były klasyczne stare Olympusy, były idealne na długość i zapinały się na pierwszy kołek (no ale nie były moje)
Wezmę S. Dzięki wielkie 😁
Czy posiada ktoś może te ochraniacze? Albo przynajmniej jakieś inne tej marki? Bo u nas chyba nie jest zbyt popularna, a na zdjęciu mi się podobają, wyglądają na dosyć przewiewne. Wolałabym jednak poznać wypowiedź kogoś kto je widział na żywo.🤔
Potrzebuję przewiewnych, ładnych przodów na zawody.

https://equinest.pl/sprzet-dla-konia/ochrona-nog/ochraniacze-skokowe-przod/arma-ochraniacze-skokowe-przod-oxi-zone-air-motion-brazowe/
NowaJa, te z linku używałam dopiero raz, bo koń dopiero do nich dorósł. Ale mam też carbony i sprawdzają się fajnie, jeśli chodzi o przewiewność to najlepiej sprawdzają mi się premier equine.
dzikadermi, a które z PE masz na myśli? Bo też trochę różnych modeli jest.🙂
NowaJa, ja mam te kevlar air, ale starszą kolekcję z siatką zamiast plastiku, który jest teraz.

Tak jeszcze myślę o tej Armie, że jest bardziej przewiewna niż zandony superior air
dzikadermi, ja dotychczas obracałam się głównie w Veredusach i Eskadronach, ale ta Arma mi w oko wpadła i wypaść nie chce, więc chyba poczekam na jakąś promkę i je wezmę 🤔

Napisałam, że poczekam na promkę, wchodzę na stronę, a tu -20% na czarne, one chyba same chcą żebym je kupiła 🤣🤣🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się