Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Jaka powinna być bezpieczna dawka paszy treściwej dla 3 miesięcznego źrebaka bez matki?
Paszcza sprawdzona z zębami wszystko ok.
Tu nie chodzi o wystające żeberka ale całościowo widać po nim że mu brakuje i krew również pokazała niedobory.
Myślimy o wspomaganiu jednak iniekcyjnym na już
Equigrav, około 500g-600g na 100kg masy ciała, zależy co dajesz. Jak gotową paszę to poprostu tak jak producent zaleca. W tym wieku jeszcze mleko zastępcze powinien dostawać na pewno.
Piaffallo, - a zmieszać mu resztki z wyciskania soku z marchewki albo zalać jakimś sokiem marchewkowym, przecierem czy innym Kubusiem? Zetrzeć marchewkę do paszy?
Jakieś aromaty spożywcze? Jest coś innego co zje, jabłko, banana, cukier czy wręcz melasą polać?
keirashara pelletu w ten sposób odmówił jak był zalany sokiem z marchewki i tartą marchewka. On nic poza marchewką nie lubi :p owsa troszkę zje w tej formie ale żadne musli nie przeszło. Kosmos 🙃
Kupiłam jakiś sok coś w stylu Kubusia i jeszcze będę to próbować. Mam nadzieję, że z czasem się jednak ogarnie bo nie widzę tego
keirashara, Możliwe że nieskutecznie odrobaczony, Zwierzę jak żyje to jest głodne, a jak głodne to żre. Jak jest inaczej to coś jest nie w porządku. Na wątku o odrobaczaniu było o tym zajrzyj - sporo osób było zgodnych co do skuteczności fenbenatu. Zgadzałyby się objawy kiepskiego wyglądu, niedoborów a w przypadku sporego obciążenia brak apetytu z powodu wydzielania produktów przemiany materii przez robactwo. W razie podawania warto mieć na ostrym dyżurze weta bo skutecznemu odrobaczaniu mogą towarzyszyć objawy kolkowe (nie muszą). Zazwyczaj proszek ten jest chętnie jadany, ale jak nie będzie chciał to nie ma zmiłuj - łyżka stołowa i pacyfikacja. (opcjonalnie inwektywny w zastrzyku podskórnie)
melehowicz, ma rację, to nie jest normalne,że koń w takim wieku wogóle nie chce.
Trawę i siano je, tylko z treściwym problem :/
Badanie kał wyszło czyste, ale bierzemy pod uwagę, że może być niemiarodajne więc za kilka dni będziemy odrobaczac, nie chciałam tego robić ledwo przyjechał
Piaffalo, od razu praktycznie, w poniedzialek powinni wyslac.

Jak coś to próbki 1kg jeszcze mozna kupić u Hovelera po ok 15 zł (mają tez Pavo)
[[a]]https://hrsfeed-sklep.pl/sklep/?s=pr%C3%B3bka[[a]]

I Lambey rozdaje swoje na zawodach (stoiska equibiotic - też mozna dostać). Mozna tez zamówic w rozsadnej cenie 5,5 PLN szt: To są francuskie pasze, składy maja nietypowe, moze akurat?
https://equibiotic.com/probki-pasz/
Super dziękuję wszystkim z rady 🙂
Liczę że coś się uda dla chłopaka dobrać by odbił �
donkeyboy, moje chevinalem też nie były zachwycone. A te dla źrebaków friska foal to był szał.
Teraz jeszcze przypomniałam sobie, że mimo granulatu to wciągały mastersa dla źrebaków
Polecacie jakieś sieczki z lucerny? Większość to same twarde badyle.. polski żłób jest miękki ale z jakiegoś powodu konie nie chcą go jeść🤷 Dengie i spillersa znamy,rozglądam się czy coś jeszcze jest fajnego,co nie daje po portfelu przy dwóch koniach. Może być czysta lucerna albo jakieś bardziej fancy😁
Agrobs Luzerne+
lacuna, Nuba
Szukam czegoś o niczym. :-) jakaś smaczna sieczka z traw...? Są jakieś słomiane sieczki oprócz Baileysa?
Mój młp zaczyna przypominać kulę. Zeszłam z owsa i pasz, ale "coś" wsypać muszę, bo inaczej będę je musiała wiązać do karmienia, a tego bym chciała uniknąć.
Jednego konia i tak wyciągam na zewnątrz, bo je najwięcej i najwolniej, więc nie zdąży przed resztą.
W sumie pytanie retoryczne, bo najlepiej jednak działa dieta MŻ + ruch, ale może się pojawiło coś nowego na rynku...

A od siebie mam chyba polecajkę... chyba, bo jesteśmy w połowie wora - jeśli ktoś szuka szybkiego & bezproblemowego sposobu na ogólne zaokrąglenie starszych koni, to polecam Saracen Veteran Mix. Wydaje się, że serio działa - widzę różnicę "ogólną", sierść jakaś lepsza, cały koń jakiś taki "fajniejszy". Musiałabym zważyć, żeby mieć pewność, ale...

lacuna, Może Dengie? Albo Derby Luzerne? O ile dobrze pamiętam, nie była mocno badylowata. Fakt, że taka sucha, ale miękka.
Sankaritarina, dengie meadow grass lite? Mieszanka słomy i traw. 5MJ/kg

Ja z kolei szukam sieczki z samej trawy, moze ktos widział sieczka z traw bez dodatkowych typu melasa czy olej? I bez lucerny.
Sankaritarina, prealpin aspero
donkeyboy, ja mam taką:
Dengie Meadow Grass with Herbs

A widzę, że ona ma olej.
Dla mnie najlepsza z traw to prealpin aspero z agrobsa. Miękka i chyba smaczna, bo do niektórych mój koń ma uwagi a tą wciąga nawet samą jak dostaje przed jazdą.
infantil, o dzięki,zapomniałam o niej! Kiedyś dawałam i wchodziła spoko ale przestałam zamawiać z hippovetu jak podrozeli no u automatycznie sieczka też odeszła.
Nuba każda jaka mieliśmy to były twarde badyle i dużo pyłu...
Derby nie znam,obyczaje. Dzięki 🙂
Sankaritarina, Próbowałaś Nubę Slimmer? Nasz Łaciaty na tym od lat stoi. Kalorii ma tyle co siano, a to kompletna pasza jest, ze skoncentrowaną dawką minerałów. On dostaje wyłącznie to, poza objętościówką, wyniki wszystkie w normie, a nie tyje. Nie ma kombinowania z dodatkami/suplami. I wbrew pozorom nie wychodzi drogo, bo dawkowanie niskie jest.
donkeyboy, Też polecam PreAlpin Aspero Agrobs.
Sankaritarina, również polecam Nubę Slimmer. Koncentrat bezzbożowy, niska energia, małe dawkowanie. Mój młody je to od ponad 2 lat, wyniki w normie, wygląda dobrze a też ma tendencje do zaokrąglania się.
Może jeszcze Hartog Comfort, sieczka z balancerem ale tu już dawkowanie wyższe.
Z typowych sieczek to u nas leci zamiennie PreAlpin Aspero albo Hartog Grass Mix od wielu lat.
lacuna, Hartog (szczególnie senior) jest bardzo smaczny i miękki.

Nuba niby spoko, ale mój koń zastrajkował 9 lat temu na Nubę i jej nie tyka od tamtego czasu 😂 nie wszystkie konie chcą to jeść, ale można kupić próbki, więc warto spróbować.
Perlica, mam ja teraz. tam jest w pip cukru jak na sieczke bez melasy, dlatego eee nie do końca mi sie podoba

Ten agrobs wydaje sie fajniejszy, chociaz nadal ma olej. A ktos probowal sieczke il campione 449?
donkeyboy, ja próbowałam i mój koń oszalał na jej punkcie 😜 muszę teraz zamówić cały worek
donkeyboy, Tego oleju w Agrobsie to jest chyba promil 😉 Ona jest w odczuciu taka suchutka i sypka, jakby go tam wcale nie było.
A ktos probowal sieczke il campione 449?
donkeyboy,
Tak, mój Grubeł ją teraz zajada. Fajna, dość miękka, niepyląca, ładnie pachnie
Jak opcja bez lucerny zobacz jeszcze to
https://www.eggersmannpoland.pl/sieczka-z-esparcety-eggersmann-15-kg
Bardzo milutka 🙂
espérer, niestety eggersmann przestal produkowac ta sieczke. Faktycznie byla miekka i przyjemna, ale niestety juz niedostepna
Serio ?to właśnie jestem załamana bo to na prawdę był świetny produkt …
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się