keirashara, mój pracodawca zmienia właśnie usługodawcę pakietu medycznego, więc z obserwacji własnej i znajomych wykorzystujemy na max:
- scaling i piaskowanie zębów, i ogólnie przegląd stomatologiczny
- dietetyk
- rehabilitacja/poradnia bólu (wszelkie usztywnienia, naciągnięcia, spięcia nawet z powodu stresu)
- przewodnictwo neuro pod kątem cieśni nadgarstka (bo praca przy komputerze)
- aktualizacje badań MR (przy dziesiątkach wcześniejszych kontuzji mój ortopeda już się serio nie szczypie, tylko od razu na rezonans wrzuca, bo u 'złomowców' brzytwa Ockhama nie jest najlepszym rozwiązaniem)
szukam jakiejś fajnej torby podróżnej, takiej nie za dużej, nie za małej 😉 aktualnie mam plecak 30l i jest za mały, mam też dużą torbę, ale potrzebuje czegoś pomiędzy, żeby móc spakować jakieś pierdoły na weekendowy wyjazd 😊 bardzo fajnie jakby była taka opcja jak jest w torbach Helly Hansen (swoją drogą, może ktoś poleca?), żeby można było nosić jako torbę i jako plecak, ale w sumie nie jest to jakaś konieczność.
To ja tylko doprecyzuję: my mamy pakiet w luxmedzie i z tego co jakiś czas temu rozmawiałam z kolegą który bardzo dba o profilaktykę, robił też TK głowy i na pewno z kontrastem bo właśnie o tym gadaliśmy (ja mam generalnie mega problem z pobieraniem krwi, wenflonami i innymi okołożylnymi tematami więc to subiektywny problem 🙂 ) więc albo jakoś załatwił skierowanie albo nie wiem 😀. Jeśli dodać do tego tą historię o której wspominałam (z przypadkowym wykryciem) to po prostu przyszło mi do głowy że jeśli się leci w badania bo jest taka szansa to warto też to. (Inna sprawa, że genetyka to jedno ale akurat guzów można się nabawić w oderwaniu od genetyki).
Ale fajnie że tak licznie poodpisywałyście, człowiek się uczy całe życie 🙂
FurryMouse, jeśli on ma to przypadkowe odkrycie z zaleceniami kontroli raz na x czasu, to będzie dostawać skierowanie na TK bez mrugnięcia, bo to jest uzasadnione wskazanie.
Ja ze względu na migreny też kontrolnie raz na czas robię MRI - wolę jednak bez promieniowania X, szkoda mi jajników. Ale jakbym chciała robić TK to każdy lekarz mi wystawi skierowanie, bo mam ku temu wskazania.
Spytam z ciekawości tego od profilaktyki jak ogarnął skierowanie FurryMouse, A) miał wskazania do wykonania badania lub B) wymógł skierowanie na lekarzu.
Generalnie jeśli ma to być poszukiwanie przyczyny przy niespecyficznych objawach, jeśli chodzi o głowę dużo lepiej zrobić MR bez kontrastu niż TK (z czy bez kontrastu). Badanie TK jest badaniem dużo mniej dokładnym w obrazowaniu mózgu, ma swoje specyficzne przewagi, np. ocena zmian pourazowych kości, ocena zwapnień, w niektórych przypadkach jest potrzebne i badanie TK i MR, ale co do ogólnej zasady MR jest badaniem znacznie lepszym, tak samo w przypadku kręgosłupa.
Czy ktoś wie czemu na vinted wszystkie kategorie są w białych polach? Nic nie jestem w stanie tam wyszukać po tych sekcjach, bo nie widzę napisów :/ nawet nie jestem w stanie nigdzie tego zgłosić ani napisać do supportu bo nie mogę go znaleźć, bo wszystko jest na biało. Czy ktoś też tak ma czy to u mnie coś jest popsute? 😅
Facella, na telefonie na appce. To chyba coś z telefonem, bo zainstalowałem na drugim i normalnie działa -_- odinstalowałem i zainstalowałam ponownie ale nie zadziałało :/ ja jestem wybitnie nietechniczna, jak stara babcia i nawet nie umiem znaleźć na vinted opcji napisania do supportu XD
Ollala, to nie ma znaczenia, widocznie wersja softu jaka masz jest niedopracowana pod tym wzgledem. Moze smigac gdzie indziej ale na tym konkretnym telefonie nie 🙂
Od dłuższego czasu mam problem ze stroną olx, co rus wyskakuje jakiś błąd, albo baaardzo długo się ładują strony. Czy ktoś też to zauważył, czy to u mnie jakiś bubel się dzieje?