Forum towarzyskie »

Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

wziełam dupsko w troki wczoraj i poogladałam jakieś recki na yt, z których najczęściej w polecajkach przewijały się Redmi buds 5 w karegorii budżetowych słuchawek. Znalazłam też takie coś jak Redmi buds 6 play, które mają bardzo podobne parametry i do tego były bardzo podejrzanie tanie (ok 50 pln) więc zaryzykowałam z myślą że jak zgubię to nie będzie szkoda 😅
Ja mam huawei Freebuds 4. Żadne słuchawki z gumkami nie trzymają mi się w uszach, nawet z mniejszymi gumkami dlatego chciałam klasyczne. Bateria trzyma elegancko mimo że mam je już ponad 4 lata na pewno. ANC jak na douszne słuchawki za około 250zł bardzo spoko.
Ja się poddałam jakiś czas temu z szukaniem u kupiłam takie douszne ale z pałąkiem za ucho elastycznym - Lenovo LP 75. Potrzebowałam z mikrofonem do prowadzenia rozmów. Zaletą jest to, że mogę je nosić oddzielnie i każda działa jak samodzielna słuchawka z mikrofonem - można je nawet podpiąć do różnych telefonów, więc pożyczałam np. mężowi i używaliśmy jednocześnie ich. Wadą jest to, że nie mają redukcji szumów i to mi przeszkadza faktycznie - bo jak prowadzę rozmowę siedząc na koniu to na jak jest wiatr to rozmówca słyszy go mocno. Natomiast przy tej cenie nie mam uwag bo kosztowały mnie 90zł... trzymają się dobrze a pałąk nie przeszkadza mi co wcale nie jest takie oczywiste.
Perlica, - tanio nie było w wymaganiach, jestem w stanie zapłacić za dobrą rzecz 😉 Dzięki! Spełnia wszystkie praktyczne wymogi, jedynie wizualnie mi średnio pasuje. Moja infantylna dusza pragnęła równie infantylnej butelki, ale no cóż, zawsze można obkleić samemu 😂
keirashara, moja córka ci uszyje na nią pokrowieć i namaluje pieska, kotka co tam będizesz chciała
Post został usunięty przez autora
kotbury, - już kupiłam dorosłą z dorosłym pokrowcem 😝 no bo faktycznie najlepszy wybór jeśli chodzi o materiały użyte i praktykę.

Tak jeszcze w temacie wody - glonieje mi dzbanek filtrujący. Ledwo wyczyściłam, a znowu zielony 😒 Jakieś podpowiedzi? Nie mam nerwów do czyszczenia tego co tydzień 😑 Użycie jest spore, filtry wymieniam regularnie, nie wiem czy to przez obecną durną pogodę czy przez co.
Ewentualnie jakaś alternatywa? Nie lubię kupować wody butelkowanej.
keirashara, zaciemnij go.
Możesz trzymać w ciemnej szafce.
keirashara, Dokładnie jak wyżej, im ciemniej tym lepiej. Optymalnie w szafce trzymać.
keirashara, u mnie musi stać jak najdalej okna a i tak stawiam, że zaraz trafi do szafki - bo przy wysokich temp i takim nasłonecznieniu mojego domu jak mam to będzie masakra.
Ehh, raczej nie dam rady w szafce w mojej mikro kuchni 🙁 Mieszkanie mam niestety faktycznie dość słoneczne, mimo wiecznie zaciągniętych zasłon, choć ostatnio raczej było chmurkowo i deszczowo. No nic, zostaje mi myć dziadowstwo.
szam, dzięki, już zamówiłam jakieś z media expert
keirashara, czarna ściera/ręcznik. I tyle.
w sumie to mam pytanie / prośbę. Czy nie dysponuje ktoś kodem rabatowym do bookingu, którego nie wykorzysta i którym mógłby (chciałby) się podzielić? 🙂
Szukam etui na karty, maksymalnie małego, najchętniej z mechanizmem wysuwania kart. Coś jak Pularys Zen, tylko one są strasznie męskie, a mi się marzy takie na wzór etui na telefony Burga, albo przynajmniej w jakichś bardziej kobiecych, delikatnych kolorach. Do tej pory używałam zwykłych "książeczek", ale te nawet z eko skóry szybko mi się niszczą, może polecicie coś porządniejszego...
Nie wiem, czy mamy wątek o kubkach, więc piszę tu.

Szukam kubka, niedużego, około 300-350 ml. Musi być bez ucha i nie za szeroki na dole, ma być na kawę do samochodu, więc musi wejść w podstawkę. Fajnie by było, jakby był z nadrukiem jakimś ciekawym, ewentualnie personalizowany, to sobie sama go stworzę. Nigdzie nie mogę takiego znaleźć. Z reguły te do samochodu widzę, że są z automatu o wiele większe albo termo. 😑 Ktoś coś?
flygirl, ja co prawda zamawiałam inny kubek od nich (są super), ale mają też takie jak potrzebujesz:
https://allegro.pl/oferta/kubek-termiczny-z-sitkiem-termos-na-kawe-herbate-prezent-wlasny-grawer-16053910401

Aaa doczytam że ma być nietermo. To keepcup albo huskee chyba zostaje :/
flygirl, - coś takiego? klik
spam
Za ten post użytkownik otrzymał: Ban permanentny
Komentarz moderatora: spam
Szukam, szukam i dalej nie mam pewności :| Nie umiem w rozporządzenia drogowe. Czytam o tych alternatywnych napędach, prawku B96 i... chyba i tak zrobię B+E dla spokoju ducha 😅

Mam prawo jazdy kat. B.
Mam auto hybrydowe (FHEV):
- którego DMC wynosi 2315 kg,
- DMC zespołu pojazdów wynosi 4415 kg,
- max masa całkowita przyczepy z hamulcem to 2100 kg.

Czy mogę nim jeździć z przyczepą konną, gdzie DMC zespołu pojazdów na pewno nie przekracza 4415 kg na swoim prawku kat. B?
Viridila, to co w kursywie napisałaś - nie, bo maks zespołu pojazdów na B96 to 4250kg a to co napisałaś to jest za dużo. Tzn. zakładam że miałaś na myśli B96, na B to nic prawie nie można jeśli chodzi o bukmanki, nie znam przyczepy jedno konnej która waży z koniem tak malutko

Natomiast gdybyś ciągnęła przyczepę z np. DMC 1900kg to jest to okej bo suma mas jest poniżej 4250kg. Tu też zaznaczam - B96
Viridila, nie możesz. B jest do 3500 kg DMC pojazdu + przyczepa lekka do 750 kg DMC lub zespół pojazdów do 3500 kg DMC.
Możesz tą hybrydą pociągnąć przyczepę o DMC max 1185 kg, żeby zespół pojazdów nie przekroczył 3500 kg DMC.
Do konfiguracji o jakiej piszesz potrzebujesz B+E. B96 jest do 4250 kg DMC całego zespołu.
Viridila, dla świętego spokoju lepiej zrobić B+E
Też tak uważam, tzn. ja patrzę przez swój pryzmat bo konie mojej "wagi" to się zaczynają od 550kg, jakbym miała kupować przyczepę to dwukonna, a jeszcze jak pojechać z drugim koniem to bardzo łatwo wylądować w przedziale 2t+. I się człowiek nie musi zastanawiać przy kupnie/wynajmie przyczepki czy holownika.

Poza tym co jak co ale kurs i te 15h szkolenia BE to akurat są przydatne (zakładając że OSK jest dobry). Mówię to jako osoba która miała BE dane z urzędu i tez bym nigdzie się nie wybrała bez przeszkolenia. Kurs to dobra okazja przećwiczyć wszystko co i jak bez żywego ładunku.
Będę robić B+E jesienią, ale właśnie mamy teraz trochę wyjazdów (i niedobór kierowców z samochodami o odpowiednich DMC) i różne rzeczy już słyszałam dot. hybryd i kat. B. Teraz mam jasność, dziękuję!
Szukam depilatora- klasycznego, mam IPL, ale nogi jadę zwykłym z pęsetami. Miałam kilka lat brauna, później kilka lat philipsa, tanie, klasyczne jajko, zbiera już mocno niedokładnie i sporo włosków zostawia. Co kupić? Wydać bym chciała maks 300zl. Może coś się zmieniło w te kilka lat i są jakieś fajne 🙂
Czy da sie w jakikolwiek sposob sprawdzić/zareklamować... paszport?

Mam problem z przechodzeniem przez te automatyczne bramki. No po prostu mnie nie puszczają i musze stać w kolejce do "manualnego sprawdzenia" jakbym nie miała biometrycznego paszportu. A że latam dużo to mnie to wkurza - strata czasu. Trochę mnie juz szlag trafił i zapytałam strażnika o co chodzi bo od kiedy mam ten nowy paszport to mnie nie puszcza. Strażnik sam był ogółem zdziwiony że mnie odesłało (jestem rezydentem kraju docelowego), widząc ile ludzi odrzuciło na tych bramkach z mojego lotu (z PL) zasugerował że może z paszportem jest coś nie tak technicznie.

Ktoś może miał lub słyszał o takim problemie?
donkeyboy, ale na jakim etapie cię bramka nie puszcza? Może nie komputer nie może dopasować twarzy do zdjęcia w paszporcie? Zmienił ci się wygląd jakoś mocno?

I na różnych bramkach/ lotniskach masz ten problem? Może bramki są popsute. Albo nieprawidłowo przykładasz paszport do skanera?
mindgame, no przy skanowaniu paszportu/twarzy. Używam tego lotniska od ponad dekady, bramki wyglądają na te same od lat. Tak yyy bez makijażu wyglądam niepodobnie ale na starym paszporcie zawsze mnie puszczało. Robię to od X lat więc wydaje mi sie ze przykładam dobrze. Problemy się zaczęły jak wyszłam za mąż (xD), ok na początku fakt było że miałam nowy paszport i zmianę danych i nie zaktualizowałam tego z ichnim MSW, to było zrozumiałe ale teraz za każdym razem mnie zatrzymują pomimo tego ze dokumenty zaktualizowałam po tym jednym razie. Sami strażnicy się dziwia po co ja im tu przyłażę bo powinno puścić (paszport przypisany do statusu rezydenta więc oni to widzą), zakładam że jakby bramki były popsute to chyba by zauważyli...

Korzystałam z różnych lotnisk w ostatnim czasie ale poza tym jednym na żadnym nie ma e-bramek. Edit a nieprawda, teraz sobie przypomniałam korzystałam na Okęciu i było okej.

Co ciekawe robiąc self-check in bagażu rejestrowanego na jednym z nich też mi nie chciało czytać paszportu i sie wykrzaczyło, musiała mi pomóc obsługa. A robiłam tez chwile wczesniej bagaż męża i jego przeszedł okej. Dlatego skłaniam się ku wersji ze to coś nie tak z paszportem. Chociaz z drugiej strony jak robię check-in w apce np. to zczytuje dane z paszportu okej... Naprawdę nie wiem o co chodzi xD
donkeyboy, - zawsze możesz "zgubić" i wyrobić nowy 😉 Ja tak chyba zrobię z dowodem, bo mam tak twarzowe zdjęcie, że też mam problemy przy kontroli.

Jakiś łysy debil uznał, że widoczny owal twarzy to brak grzywki, a ja grzywkę mam, do celu zdjęć podpięłam na szybko wsówką, bo potrzebowałam dowód na szybko, na wyjazd. Do tego jestem bez okularów i z wytrzeszczem, bo kazali mi patrzeć na jakąś kropkę - którą niezbyt widziałam xD No i pomijając, że nie jest to najkorzystniejsze foto, to właśnie mało przypominam siebie i są problemy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się