Forum konie »

własna przydomowa stajnia

Słyszałem, że studium już nie ma. Od stycznia będzie inna ścieżka zmiany planu.
Ostatni raz trawę siałam już dosyć dawno, wypadłam z tematu. Jaką mieszankę najlepiej kupić? Będę miała do zasiania niecały hektar, na pastwisko, nie na siano. Ziemia żyzna 2/3 klasa.
NowaJa, my posialiśmy rok temu taką. Mega piękna, soczysta wyrosła.
image.jpg image.jpg
ash, dzięki, wysiewaliście w takiej ilości jak zaleca producent? Bo jak przejrzałam kilka mieszanek to te normy wysiewu są różne 🤔

No i tak myślałam, żeby ogarnąć jakąś mieszankę bez koniczyny (bo ta i tak się sama wysieje na pewno) a w zamian domieszać trochę lucerny, albo esparcety i mieszankę ziół, robił tak ktoś?
Od lat używam mieszanek tej firmy - bardzo dobrej jakości.Wsiewka lucerny lub esparcety chyba nie jest dobrym pomysłem, efekt będzie kiepski. Słabo znoszą użytkowanie pastwiskowe. Koniczyna biała nie jest takim złym pomysłem, sporo przesadzonych opinii.
Co do ilości , to ok 30 kg plus dodatek owsa jako nośnika podczas wysiewu jest wystarczającą ilością. Warto zadbać o właściwy wybór pory wysiewu, przygotowanie gleby i właściwą pielęgnację przed pierwszym użytkowaniem pastwiskowym. Na podsiew 20 kg na ha wystarczy. Przy podsiewie ważne jest dość radykalne potraktowanie starej darni, najlepiej ciężka broną.
melehowicz, gleba przygotowana będzie dobrze, siać będziemy koniec sierpnia/początek września (jak prognozy będą dobre)
Dodatku owsa nigdy nie braliśmy pod uwagę, jaką ilość na kg trawy masz na myśli?
Koniczyny bym nie chciała, bo ona i tak mi się sama wysieje (wnioskuje to na podstawie obserwacji reszty naszych użytków zielonych).
NowaJa, Termin zalezny jest od regionu. jeśli Twoje pole jest zlokalizowane w regionie o długim okresie wegetacyjnym, np Wielkopolska, Dolny Śląsk, Zachodniopomorskie , Lubuskie to można we wrześniu, Na Podlasiu i Mazurach jest już późno, w pozostałej części sierpień jeszcze ok.
Co do owsa, to ok 50 kg na ha, to jest 1,6 kg owsa na 1 kg nasin mieszanki pastwiskowej. Można użyć też innych zbóż jarych. Przyjęło się stosowanie owsa ze względu na najwcześniejszy siew wiosenny i małe wymagania glebowe (kiedyś pastwiska były zakładane najsłabszych glebach) Napisz czym będziecie siali. Co do koniczyny, to można przyjąć takie rozwiązanie, ale trudno dostać mieszanki bez koniczyny, a po drugie samoistne pojawienie się w runi pastwiskowej to jednak czas 2-3 sezonów pastwiskowych. Można poszukać nawet w sieci artykułów o tym jak regulować udział koniczyny białej w składzie runi pastwiskowej.
NowaJa, Koniczyna biała może być uciążliwa. To prawda. Nie toleruje pH ponizej 5,8, Nie lubi przesuszenia i nie lubi użytkowania pastwiska po sezonie wegetacyjnym.
W jakim celu dodaje się owies?
melehowicz, to pastwisko które użytkujemy teraz zakładaliśmy w drugiej połowie września, a w kwietniu konie już na nie wyszły.
Pomyślę nad tym owsem, bo akurat mamy nadmiar 🙈
lhp, Zacne od tego, kiedy się go nie stosuje - nie stosuje się , jeśli używa się siewnika do nasion drobnych (specjalistycznego). Kiedy stosujemy siewnik do zbóż lub nawet rozsiewacz do nawozów (mam na myśli proste konstrukcje rozsiewacza lejkowego) to dodatek nasion zbóż poprawia równomierność wysiewu. Nasiona traw nie skupiają się w grudki, nie zawieszają w zbiorniku. Bywało, ze dodawało się piasek. ale był z tym kłopot wilgotności, zanieczyszczeń itd. Czasem z owsem lub żytem wysiewało się jeszcze wykę, co dawało mozliwość zbioru śródplonu na zielonkę do żłobu lub na kiszonkę/sianokiszonkę. Sam tak praktykowałem, że jedna piątą pastwiska zastawiałem właśnie w takiej regeneracji, ze cały sezon kosiłem koniom na noc do boksów, a pod koniec sierpnia z pod tego pokosu wychodziło pyszne pastwisko. Teraz są ograniczenia , bo są trudności formalne z przesiewaniem pastwisk, siano jest lepiej dostępne, choć drogie ( to może ludzie wrócą do karmienia zielonką) Stajnie wolnowybiegowe to jeszcze inna historia...
NowaJa, Masz dobre warunki, u mnie sezon pastwiskowy nie wcześniej jak na początku maja.
melehowicz, dziękuję za odpowiedź 🙂 czyli jak rozumiem dodaje się go z przyczyn czysto technicznych, nie dla lepszego wzrostu trawy czy innego poprawienia warunków zakładanego pastwiska
lhp, Tak, dokładnie.
melehowicz w temacie pastwisk widziałam wcześniej zdjęcie, że masz ogrodzenie z beli wierzbowych które wiadomo się "zadomowiły" i będą rosnąć.
Skąd je wytrzasnąłeś? Szukam i szukam bo chce takie na wiosne zrobić i najwyżej znajduje takie 5cm średnicy, a to nie oszukujmy się, słabo...
Piaffallo, Chyba pomyliłaś osoby, nie mniej słupki wierzbowe szukałbym tam gdzie rosną wierzby pewnie najszybciej u prywatnych właścicieli łąk , bo często rosną przy urządzeniach melioracyjnych, w zależności od regionu można pytać u leśników (podzwonić do nadleśnictw - dział marketingu i zapytać czy będą dostępne) Łatwiej tez kupić w dolinach dużych rzek. Zagłębie wierzbowe jest tez wokół Torunia . Wersja mega ekonomiczna to zakup lub samodzielne ciecie stobrów wierzbowych , czyli patyków o długości ok 20 cm, które wsadza się w ziemię, najlepiej przeorana uprzednio zeby ograniczyć konkurencje traw
https://wierzba.malopolska.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=27&Itemid=36
Pytaj też tu: http://www.lasprywatny.pl/wierzba.html
albo w parkach narodowych Ujścia Warty, Poleski lub tu: https://parkilodzkie.pl/npk/aktualnosci/1365-zywokoly

Szukaj po słowie żywokoły
Piaffallo to LSW strona 1118 😉 wpis i zdjęcie
aaaa dziękuję Wam i przepraszam za pomyłkę 🙈🙉🙊
Piaffallo, Spoko, na to jesteśmy żeby sobie pomagać
A ja mam i ne pytanie odnośnie robienia ogrodzenia z nasadzeń wierzby- czy można postawić takie ogrodzenie na granicy działek, czy tylko na swoim terenie? Bo wiadomo, że wierzba przyrasta też wszerz, korzenie się rozrastają i już długi czas się zastanawiam, jak to praktycznie i prawnie wygląda.
Dementek - Z internetu:"Sąsiad może dochodzić swoich praw na podstawie wcześniej wspomnianego art. 144 Kodeksu cywilnego o zakazie immisji. Z tego względu warto zadbać o to, by nie sadzić drzew tuż przy granicy działki, tylko utrzymać odstęp około 3-4 metrów. Dzięki temu można uniknąć wielu złych emocji i sąsiedzkich sporów".
Dementek, Moim zdaniem lepiej zrobić to w ramach własnej działki. Sąsiad zawsze może poprosić o usuniecie drzew lub gałęzi jeśli przeszkadzają mu w uprawie roli. Dla dobrego sąsiedztwa warto to uznać.
Zabieramy się powoli do przygotowania padoku zimowego u młodzieży. Przed wiata była kiedyś stara droga, konie dodatkowo wydeptaly i zrobiło się zagłębienie w którym jest okropne bagno po duzych opadach. Chcemy podjąć próbę ogarnięcia tego tłuczniem i piaskiem. Mamy z mężem różne pomysły jak się do tego zabrać - ja znam tylko sposób taki jak drenaż pod plac, czyli wybranie ziemi, wysypanie tłucznia, zasypanie piachem i ubicie walcem lub zagęszczarka żeby piach wszedł między tłuczeń. Mój mąż proponuje żeby nie wybierać tylko zasypać naturalny dołek, tak, żeby był równy z otaczającym terenem- nie jestem pewna czy nam to wyjdzie i czy się wszystko nie rozjeździe po całym padoku? Jakies doświadczenia w podobnym temacie? Jak podchodziliscie do takiego odwodnienia?

Bardzo bym chciała żeby się tam udało nie kłaść betonu, jeśli się nie uda to za rok wjedzie koparka i położymy ażurowe płyty betonowe i wypełnimy piachem, ale to nie jest podłoże moich marzeń dla wesołych roczniakow i odsadow.
karolina_, ja bym od razu kładła płyty, mam pod stajnią ponad rok, ładnie zarosły trawą, w ogóle nie widać, że tam są. Teren stabilny, polecam.

Obok wyrzuciliśmy 5 ton pospółki i już się wdeptała, dodam, że teren mocno pochyły więc niby woda powinna spływać ale i tak było błoto po kostki.
Mam hektar pola. Do tej pory była tam pszenica. Chciałabym to przerobić na pastwisko. Może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak się za to zabrać, jak przygotować podłoże do siania trawy?
Jeszcze jedna kwestia- będę budować boksy angielskie. Tutaj dylemat mam z podłożem- kostka czy beton? Co lepsze? Co tańsze? Jak beton to jaka grubość?
Myślałam również o drewnianych podkładach, ale widziałam, że zdania podzielone, niektórzy sądzą, że śmierdzi i mało trwałe…
Luxyk, Można jeszcze szybko spróbować teraz. Szybka podorywka lub ciężki agregat uprawowy na ściernisko po pszenicy. W obu przypadkach wał strunowy na końcu zestawu. Następnie po ok 2 tygodniach dokonać wysiewu nasion. Nasiona mieszanki pastwiskowej warto wysiać zmieszane z owsem - lepiej się wysiewa. Przed wysiewem nasion można zastosować nawożenie najlepiej nawozami wieloskładnikowymi z przewagą potasu i fosforu. Po wysiewie nasion stosuje się wałowanie wałem łąkowym, ale nie takim do łak na glebach organicznych tylko lżejszym. jeśli wysiew nasion i nawozów przełożysz na wiosnę to uprawę gleby zrób jak napisałem ale poprzedź ja wysiewem nawozów wapniowych. Siew mieszanki pastwiskowej zrób w takim wariancie na końcu marca.
Dziewczyny, chciałam zapytać o trociny/wióry. Czy któraś z Was przerzuciła się ze słomy na trociny? Jak to wychodzi cenowo, dużo drożej, skąd zamawiacie? Czy jest lepiej,wygodniej i łatwiej? Stajnia na 6 koni (jeden koń z astmą)
Borkosław, taniej niż trociny wychodzi pelet z pszenicy, łatwiej też się sprząta 😅 u mnie na 17 koni 2 stoją na pelecie, wcześniej na trotkach i już do nich nie wrócę 😉
Celunowa nie jedzą tego peletu z pszenicy ? zrobiony z otrąb ? ze słomy ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się