Forum konie »

kącik skoków

Perlica, dalej chodzi o rozmieszczenie tych imprez, bo porownujemy z krajami, gdzie jest stajnia na stajni i zawody bliziutko.
A ja się zastanawiam, jaki za kilka lat stan pleców będę miały te konie w młodym wieku tak "objeżdząne po zawodach" (co tydzien wyjazd i parkury pełne) na takich wysokościach.

Ktos niedoawno wstawił na isnta (i lata jak kot za pointerkiem, repostowana przez wiele osób) rolkę jak Heushmn jojczy, jak to konie mają zwalone plecy (pokazuje na wypreparowanych kręgosłupach) kisingi, zachodzneie an sibie bocznych wyrostkow kręgosłupa, pozrastane przestrzenie międzykręgowe itd. - winiąc za to "ciągnięcie za wodze".
Ale jakoś nikt nie nalizuje tego, że właśnie aby "objechać młodego konia" na takich wysokościach to ten kon musi "zapierdalać" jak nigdy indizej w historii jeździectwa, a że "drogi" to rzadko chodzi na tak solidne łąki, żeby sobie tam realne galoooooopował po trawie pod grkę i z górki.
To co on pokazał np. na przestrzeniach między kręgowych to bardziej niezaleczone stany zapalne od młodości (brak czasu na regenrację- bo ciągle robota- bo co tydzień starty i w chacie trening, trening, trening), niż 'ciągnięcie za wodze".
Objezdzenie 4 latka do poziomu 115 tez by sie w polskich realiach raczej nie zwróciło, lepiej pojechać dwa razy L i sprzedać, bo wieksze doświadczenie nie bedzie miało przełożenia finansowego. Mamy za malo zawodow, zeby sie to kręciło.
karolina_, nie zrozumiałaś o co chodziło. Nie chodzi o objeżdżenie konia tylko skakanie na czterolatku 115, to za duże obciążenia. Te młode konie muszą się dostosować a potem jest tak jak kotbury napisała. W ujeżdżeniu też powinno się jeździć czterolatkami N klasę?
Constantia, 110-115 to P i tyle moze 4 latek w ujezdzeniu isc. I sporo 4 latków łatwe P na zawodach chodzi. Plus niemieckie skokowe 110-115 (L) dla mlodych koni to jest 8-9 skokow, czyli dosyc krotki parkur. Nie wiem czy w Belgii sa podobne czy dluzsze. Ja tez nie mówię że zawsze i kazdego konia trzeba objezdzac intensywnie. Ale te ktore ma zawodach nie jedzą, biegają w kolko po boksie, na rozprezalni boją sie własnego cienia, a na parkurze maja zaraz wielkie oczy albo tryb nieposłuszeństwo - trzeba. Lepiej je kilka miesięcy powozić w kolko az im spowszednieje, niz maja miec latami stres, a jak trafia do amatora albo dziecka to i mocno niepewny dalszy los (zaznaczam, ze nie kazdy z tych startow musi byc w konkursie na 100% aktualnych możliwości konia, czyli to 115/P dla 4 latka).
Czy ktoś śledzi rozgrywki Globala? Tyle dramatów co się działo w Pradze w ten weekend to nie zdarza się często
Ale też kwintesencja tego sportu, nigdy nie wiadomo czego się spodziewać
A co się działo? Ja widzę tyle, co udostępnia na instagramie. Oglądać przestałam, bo ta ich strona i livestream doprowadzał mnie do szału, wycofałam subskrypcje i już tam nawet nie wchodzę w ogóle.😅
Oglądałam tylko na Eurosporcie rozgrywkę tego super-grandprix, no i finalnie to chyba z 13tu par wygrał Belg, który i tak zrobił zrzutkę, a był najszybszy. Generalnie parkur trudny w opór, wejście w potrójny szereg, o fuck 😮 chyba pierwszy raz od daaawna widziałam na tym poziomie, jak niektóre konie po prostu gasły po pierwszym członie bo za blisko było do pierwszej stacjonaty i potem się już nie decydowały na skok...
zielony szereg, na którym w zasadzie 90% miała zrzutki, o matko... O.O
Acz przejazdy Kukuka czy Kutschera (fajnie, że ma znowu konie klasy GCT) to zawsze uczta dla oczu, nawet ze zrzutkami.
Kukuk aktualnie ma „przypał”. Smutne bo gdzie się nie obejrzę to ktoś coś odwala. Nie jestem naturalsem, nawiedzeńcem, jeżdżę na czarnej wodzy i znam realia treningowe ale zawsze znajdzie się coś, co powoduje cringe. Nie ma już chyba ideałów, wzorców do naśladowania i ikon. Ech.
IMG_5074.png IMG_5074.png
Zadziwia mnie pomyślunek samych tych zawodników, że nie skumali jeszcze że takie rzeczy to oni mogą sobie robić na swoich zamkniętych halach, a nie na wielkich międzynarodowych zawodach, w XXI wieku, gdzie każdy widz ma telefon z kamerką, którą może to i owo nagrać i potem wrzucić w internety 🤐😅
Co to ma wgl na celu?
Gillian, czy to jst czarna wodza bez wodzy? Bo chyba nie wiem co widze xD
Dla tych, co nie dowidzą (to ja, Gillian mnie uświadomiła xD) - on tu jedzie TYLKO na czarnej wodzy. Nie ma zwykłej wędzidłowej wodzy.
Dokładnie tak. Tylko czarna plus rączki wysoko. No chamówa straszna. Wierzyć się nie chce, że jeźdźcy tego kalibru muszą sięgać po takie prostackie rozwiązania 😕
Tak, jest cały filmik nagrany, na zawodach tak jeździł. Do tego ma cały czas tak wysoko rękę, a koń idzie ciasno, więc pożywkę dla hejterow na sport i zawody załatwił ładna. Plus jest mistrzem olimpijskim, TikTok szaleje.
Po pierwsze żenada, po drugie czy im ktoś za to płaci? Jakieś lobby anty jeździeckie czy coś? Przecież takie akcje to jest najszybsza droga do bana na sporty konne. Nie chce mi się wierzyć że w dobie dzisiejszej cancel culture oni się jeszcze nie nauczyli że takich rzeczy się nie robi w towarzystwie, a co dopiero na takiej imprezie.
Już pomijajać wszelkie inne aspekty, to przecież to jest niebezpieczne. Jak można wsiąść bez wodzy? Przecież ten koń moze sie zrolować i pójść z nim wpizdu...
Zuzu., no właśnie zadziwia mnie chęć samozaorania się xD
Już jakiś czas temu dałam unfollow Kukukowi na Insta, bo moim zdaniem miał za dużo tam gwiazdorzenia, za mało jeździectwa, ale no właśnie - sprawiał wrażenie, jakby jednak był świadom tego, że żyje w XXI wieku i dobie technologii nagrywania wszystkiego...
"He got called out on it but during an interview his excuse was that nobody from the officials were telling him to stop "
No po prostu xdd To jezdziec olimpijski nie wie, że to co robi to czysta chamówa, tylko musi przyjść sędzia pogrozić palcem? Nic się w tym sporcie nie zmieni 🤡
https://reiter-pferde.de/fn-zu-kukuk-definitiv-nicht-der-tatbestand-der-tierquaelerei/ a steward nie mial nic do powiedzenia poza tym ze "dziwnie siedzial" i koń był "poza rytmem" 🙃 także tego.
Ja ten filmik widziałam kilka dni temu, nie znam kompletnie tego zawodnika -zresztą jak większości nowego pokolenia skoczków. Myślałam, że to film z jakiś zawodów ze wschodu i sobie pomyślałam, że u nas by to nie przeszło - jak widać się myliłam. Średnio się na to patrzeć dało więc po chwili wyłączyłam. A tu taka niespodzianka... Swoją drogą zaczynam wątpić w logiczne myślenie ludzi - już nie chodzi o metodę ale nie skumać, że to natychmiast pójdzie na cały świat??
Gillian
Nie ma już chyba ideałów, wzorców do naśladowania i ikon.
Ludzie są tacy sami jak zawsze. Tylko teraz, kiedy ktoś "ikonę" przyłapie na brzydkim zachowaniu jest szansa, że więcej ludzi się o tym dowie. Ma to swoje plusy i minusy.

Ciekawe jakim łobuzem musiał być koń, jaki problem u niego wystąpił, że zawodnik zdecydował się na wytoczenie arsenału takiego kalibru.
A teraz trzymajcie się krzesła- pewna dość znana w pl postać jeździecka, trener i sędzia ujeżdżeniowy, kiedy prowadził zajęcia na akademii rolniczej 15 lat temu, wprowadzał ten patent swoim studentom na zajęciach. Byliśmy wtedy w szoku, bo nie mieliśmy pojęcia, po co robić coś takiego (zresztą dalej nie wiem) bo to przecież jest zaprzeczenie kontaktu.
Jest ktoś w stanie mi wyjaśnić, co to może mieć na celu?
rudziczek, nie chciał pewnie ten koń puścić to go sobie przerabiał po swojemu i tyle.
Podnosił rękę aby mu ten koń nie opadał, przecież po to się rękę podnosi.
Tak btw to ten koń kulawy jest.
Co do Kukuka to tak też nie wiem co miał w głowie jeżdżąc w ten sposób na zawodach. Koń wygląda na kulawego na tym nagraniu ale jeździec tłumaczył się że koń przeszedł vetcheck na zawodach jak i po powrocie do domu miał kontrolę wet i nie stwierdzono żadnej kulawizny.

Co do Pragi: drama pierwszego dnia Delestre został wyeliminowany po przejechaniu na 0 z powodu tego że w czasie przejazdu odpiął mu się kask😳 uważam że to bardzo nie fair i ta decyzja była dość kontrowersyjna.
Półfinał drużynowy aż ciężko się oglądało. Parkur bardzo trudny, ogromna ilość błędów, 3 upadki w tym Ben Maher raczej się tego za często nie widzi. W związku z czym 2 drużyny które były faworytami nie weszły nawet do finału.
Super GP też się ułożyło dość zaskakująco że nikt nie miał double clear, trzymałam kcuki za Delestre niestety był wolniejszy o 0,02
Perlica
Podnosił rękę aby mu ten koń nie opadał, przecież po to się rękę podnosi.
Z moich obserwacji wynika, że jak się długo jeździ konia na na mocnej i wysokiej ręce, to koń się będzie chował i robił pusty, a nie będzie się podnosił. Podobnie zresztą dzieje się jeśli dłuższy czas nieumiejętnie jeździ się na czarnej wodzy.
Jedyne co umiem sobie wyobrazić, że taki patent nie pozwoli koniowi "uwalić" się na ręce.
Zresztą, jeśli już używałam czarnej wodzy, to właśnie po to, żeby utrzymać łeb w dole, a nie na odwrót.

Jeśli idzie o Kukuk'a- z przyczyn marketingowych i wizerunkowych mógł już założyć dodatkowo normalną wodzę i po prostu jej nie używać... Przynajmniej nie rzucałoby się to tak w oczy.
rudziczek, to napisz mu,że się myli bo podstaw nie zna🤣
Przecież napisałam o opadaniu, a to właśnie jest równe uwalaniu….

somebody, Ja też nie wiem co on miał w głowie w dobie netu oraz tego,że zdobył złoto to wszyscy tymbardziej się patrzą. Ogłupł chłop😎
somebody, ooo, to ktoś miał fantazje stawiając tam parkury, widzę… 😦
Perlica Dla mnie "opadanie" i "uwalanie" to dwie różne rzeczy. Tak samo "podnoszenie" nie oznacza tego samego co zapobieganie "uwalaniu". Poza tym, to, że on chce w ten sposób konia "podnieść" to Twoja interpretacja tego filmiku, a nie oficjalne stanowisko zawodnika, więc czemu mam mówić, że on nie zna podstaw?
rudziczek, nie było tematu
Mamy tu kogoś kto uprawia (uprawiał) skoki na haku? Mam kilka pytań 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się