Forum konie »

jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Czy ktoś przechodził z wędzidła Sprenger KK Ultra na takie samo grubością i z takimi samymi kółkami ale RS Dynamic? Potrzebuję coś przegadać ale tylko z kimś, kto takie coś przerobił - teorię co do czego znam 😉
Czy ktoś na podstawie oznaczenia rozmiaru wie, co to za marka (po czcionce czy coś)? 😅 Innych oznaczeń nie ma albo się starły.
IMG_5882.jpeg IMG_5882.jpeg
Czy ktos z Was zamawial ostatnio z Fagera? Faktycznie 1-2 dni robocze dostawa?
Wątpię, zamawiałam końcem zeszłego roku, wysyłają DHLem, więc raczej 3-5 dni.
faith, ok, u mnie kurier DHL jako dostawa, ale 5 dni nawet tez by bylo ok. Mam nadzieję ze mój pomysl sie sprawdzi i książę sie polubi z nowym zakupem. Jak nie to bedzie na przyszłość na inne 😅
Cześć, wędzidło skórzane niestety lekko zapleśniało - jak je odpowiednio doczyścić, żeby było bezpiecznie z niego korzystać? Czy to już do wymiany?
Czy ktoś spotkał się z używaniem paska / łańcuszka przy wędzidle typu baucher? A jeśli tak, to jakie było założenie (w sensie jakie były oczekiwania względem takiego zestawu).
Wiem, że standardowo się ich nie używa, bo baucher nie ma dźwigni. No ale... zastanawia mnie to.
Meise, łańcuszek przy baucherze jest bez sensu, jego funkcja to zapobieganie efektowi gagu i zrotowaniu wędzidła w przypadku wędzideł dźwigniowych. Przy baucherze jeśli w ogóle zrobi cokolwiek to na logikę jedynie zniweluje to co ma w założeniu robić baucher czyli równie dobrze wtedy można założyć zwykłe wędzidło bez podwieszenia.
takie oto wędzidło pojawiło się w ogłoszeniach - ale 11,5 cm
szukam takiego 13,5 cm (nawet x2), ale nigdzie nie mogę znaleźć - ktoś kojarzy kto takie produkuje albo gdzie mogę znaleźć?
IMG_8502.jpeg IMG_8502.jpeg
takie oto wędzidło pojawiło się w ogłoszeniach - ale 11,5 cm
szukam takiego 13,5 cm (nawet x2), ale nigdzie nie mogę znaleźć - ktoś kojarzy kto takie produkuje albo gdzie mogę znaleźć?

EDIT: patrzcie, dodałam post i znalazłam 😀🤣
IMG_8502.jpeg IMG_8502.jpeg
malinowaa, z takim lacznikiem beda w różnych sklepach pod nazwą dr Bristol, np. https://www.gnl.pl/wedzidlo-podwojnie-lamane-feeling-bristol-24h.html
karolina_, to nie to samo 🙂 to które szukałam ma ten łącznik kręcący się 🙂

okazało się, że to Metalab
malinowaa, o prosze. Na zdjeciu wyglądało jak lacznik pod kątem, czyli Bristol. Co daje to krecenie sie?
Testował ktoś może wędziła viucy?
Czy wszystkie wedzidelka munsztukowe z Fagera maja 12 mm grubosci? Kon chodzi na konkretnym modelu wedzidla (16 mm grube), ktore wystepuje tez jako wedzidelko, ale tylko 12mm. Nie widze w ogole opcji zamowienia 14 mm grubego z kołkami 5 cm. Napisze w poniedziałek maila do fagera, ale moze to ja nie ogarniam?

Wersja munsztukowa: https://fagerbits.com/eu/product/jenny-sweet-iron-bradoon-fixed-rings?sizeX=4&sizeY=0

Wersja do pojedynczego oglowia:
https://fagerbits.com/eu/product/julia-sweet-iron-loose-rings?sizeX=0&sizeY=0
karolina_, to chyba specjalne tak jest. Żeby nie było "za dużo" w pysku".
Taki trend teraz.
Potrzebuję kupić zwykłe wędzidło podwójnie łamane, 13,5, grubość- celowałabym w 16mm
Paczam na nierdzewkę Sprengera, ewentualnie Satinox (czy ono faktycznie tylko 12 i 14 mm grubości?)
I chyba nierdzewka wygra
Widzę że może być nierdzewka albo miedź-i teraz mam zagwozdkę, które wybrać?
No i paczam też na BR soft contact, miałam w łapkach i wydawało się bardzo OK
Wędzidełko potrzebuję do okazjonalnego wsiadania na różne konie, lepiej lub gorzej podjeżdżone-zależy mi, żeby miały w miarę możliwości przyjemnie w paszczy…
Nie mam rozeznania, bo mój własny mastodont na raz łamanym plastyczku chodzi, tyle że 14,5????
Coś doradzicie? Jakieś doświadczenia?

kotbury moze mi zrobią na zamowienie, jak nie to mi cos podobnego wyszukasz ze Sprengera 😅 nie chce 12 mm grubego, to jest młody kon wchodzący na munsztuk, jak mu wsadzę taka żylete to tylko się zacznie odbijać od ręki. Problemu z ilością miejsca to tam akurat nie ma. Kon jest na tyle masywny, ze pewnie by to wygladalo na nim nawet jakbym założyła wersje 14 mm gruba z kołkami 65 mm. I pewnie by na tym stanęło, tylko ze potrzebuje krótkiej czanki (szybszej reakcji) a nie długiej dźwigni, czyli 5 cm czanka bylaby krótsza niz średnica pierścieni wedzidla, a to juz bedzie wyglądać źle.

Dziewierz, na gorzej podjezdzone patrz na to, co jest dobrze anatonicznie profilowane I zacheca do oparcia na kontakcie. Sprengera pod wzgledem profilowania mozna generalnie brac w ciemno, to sa przemyslane sprzety. Tego br nie uzytkowalam osobiscie, macałam tylko i wyglądało fajnie. Tez jest na tyle tanie, ze chyba mozna zaryzykowac i wziac na probe.
Dziewierz, - bierz sprengera, jeszcze nie spotkałam konia chodzącego źle na moim starym KK Ultra 🙂 Mam go naście lat, jest nie do zajechania i niby zwykłe, a konie chodzą na tym jakoś lepiej niż na inny zwykłych podwójnie łamanych.
Mam auriganowe, tego już nie ma, jest jakiś inny stop - sensogan. One są akurat drogie, ale satinox będzie fajnym rozwiązaniem w milszej cenie.
Karolina_
Keirashara
Dziękuję🌷
karolina_, mowis zi amsz;
https://www.sprenger.de/products/wh-ultra-unterlegtrense?variant=46106396328203
tam sobie w drop liście mzień rozmiar. są 14 i 16 na grubosc.
Ta rolka nie tyle się kręci w kółko co chodzi gra dół (ma taki specjalny mechanizm w środku). To są wędzidła dla koni, które potrzebuję mocniejszej stymulacji na rowku w języku. Są takie konie, które się jeździ głównie "na języku" i one tak potrzebują.
Dziewierz, satinoxy są tylko do 14 grubości.
natomiast jak jeszcze masz po sklepach gdzieś miedzane (sama zwykłą miedz jak rozumiem - copper) to berz w ciemno. Nie ma lepszych wędzideł dla końskiego pyska.
Już ich nie robią ze względu na koszty. I one są w sklepach po prostu często już tansze.

Natomiast jeśli mam się wypowedzieć co do wyboru grubości i toku myślenia- uważam, że to, o czym pisesz to akurat celowała bym w 14 grubościa. Cienkie wędizdła nie są "ostre" - są precyzyjne. Jeśi ty nie łapiesz równowagi na rękach to nie jesteś w stanie takim wędzidłem zrobić kryzwdy. A nieprzyjemnie jest tylko wtedy gdy kon sam "nierespektuje" poleceń.
Po drugie jeśli to ma być na różne konie no to dizś 16 to jest już dość grube kiełzno- w takim kierunku posżła hodowla- konie nie mająmijsca w pyskach. I za duża 16 dopiero robi "ała".
Dziewierz, KK Ultra lub WH Ultra - wszystko na tym jeżdżę od stuleci. Kupuję na niemieckim eBayu, więc i szansa na aurigan jest i cena przyjemna.
kotbury, dzięki! To jest niezła opcja.
kotbury
espana

Dziękuję🙂
Jeżdżę od roku na tym BR soft contact i mogę szczerze polecić. Fajnie wyprofilowane, koń dobrze na nim chodzi. Cena też przyjazna 😉
Jeśli chcecie budżetowo kupić sprengera, to teraz jest całkiem sporo używanych na vinted
karolina_, mój się tym łącznikiem bawi trochę jak chodzi - obróci go parę razy na języku, ale nie blokuje go ani nie wkurza jak zabawki czy łyżka 🙂
Potrzebuję pomysłu. Od dawna jeżdżę w kimblewicku, jak wodze mam przepięte na dźwignię, to używam paska od ostróg, bo tylko to jestem w stanie jakoś sensownie zamontować przez te małe oczka. Przewlekam go jak na zdjęciu poniżej przez te płaskie dziurki, za które wędzidło jest podwieszone do pasków policzkowych.
Łańcuszek wymontowałam, bo mój koń za nim nie przepadał - nawet z osłonką.

Niestety taki pasek szybko się zużywa i rozwarstwia - mega upierdliwe to jest. Co jeszcze oprócz łańcuszka i paska można by tam zamontować. Chciałabym jakiś inny miękki, trwalszy pasek, ale nie mam pomysłu jak go przewlec przez te mikro dziury...
Zrzut ekranu 2025-10-24 o 11.50.27.png Zrzut ekranu 2025-10-24 o 11.50.27.png
Meise, dokup haczyki, normalnie oryginalnie masz tam przecież specjalne zapięcia żeby łańcuszek też zahacyzć.

np:
https://quitosklepjezdziecki.pl/pl/searchquery/Haczyki+do+%C5%82a%C5%84cuszka+York/1/phot/5?url=Haczyki,do,%C5%82a%C5%84cuszka,York
Meise, a łańcuszek z osłonką żelową?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się