Forum konie »

COPD

Intryguje mnie jeszcze temat TYMIANKU jest super przy drogach oddechowych- z tego co czytam w starszych informacjach ale jednocześnie zawartośc tymol dziala podraznianaco na uklad pokarmowy - u mnie kon po zapleniu jelita.
Jak zyc 🙈
Papla93, jak najdalej od koni, wtedy życie jest przyjemniejsze 😅
Gillian, ja zawsze mowie ze bylo grac w szachy 😁
Papla93 Też tak mówię: lepiej graj w szachy- tam też są konie😉
A ja zauważyłam, że mój koń z stwierdzoną lekką astmą gorzej się czuje... jak jest wiatr.
Wet się dziwi, fizjo się dziwi, ogólnie wszyscy wraz ze mną się dziwią, ale mój koń generalnie jest jakiś "inny" i słowo "hmmm dziwne" za każdym razem słyszane od wetów przy każdej wizycie mnie totalnie nie dziwi 😀

Doszliśmy do wniosku, że jest przewrażliwiony generalnie na wszystko i być może wiatr po prostu bardziej mu coś podrażnia w życiu...Może mózg, ciężko powiedzieć 😀
W każdym razie jak są upały i powietrze stoi - kaszlu bardzo mało.
Jak są mrozy - kaszlu mniej.
Jak wieje wiatr - wlatuje steryd wziewny 🤣
Scytthe, a to ciekawa sprawa
Chwalipost
Narazie zrobilam sama inhalator
Jeszcze kilka poprawek ale dziala 🙈
1000023948.png 1000023948.png
Wilgoć / zmiany pogody
Czy u koni z problemami oddechowymi tez podczas zmiany pogody wystapuja pogorszenia?

Klacz niesety dzis mega dlugo miala przyspieszony oddech po wysilku ale znowu kaszel minimalny 🙈
No, u nas jest niewielkie pogorszenie tj nie takie, żeby stawiać wetów na nogi, ale kaszel się pojawił. Pewnie pogoda...
U mnie podczas mrozów znów pojawił się atak duszności, mimo wychodzenia na dwór, dostała steryd, a po tygodniu powtórka - konie stały w stajni bez wychodzenia wyjątkowo przez dwa dni, bo była masakryczna gołoledź i znowu duszność.
Przy oddechach powyżej 30 kobyła jest osowiała, nie je więc muszę podać już steryd domięśniowo. Kiedyś czekałam, inhalowałam ale teraz już nie czekam aż się rozwinie.
W poprzednich latach podczas zimy miałam całkowitą remisję w tym roku niestety już nie..
ewelin_n, życzę duzo zdrówka dla klaczy !
Widzę ze masz juz konkretny plan dzialania

Ja histeryzuje no to moj pierwszy rok kiedy objawy sie pokazaly. I zostala wstępnie zdiagnozowana
Szukam zależności i koralacji jak dzialac.
Lekki kaszel ustal aktualnie oddechy lepiej- ale wczoraj pojawil sie glut

Powinnam jej cos podawac?
Nie wiem naca
Dostaje prawoslaz i nagietek aktualnie.
Do.meszu koper włoski
Wetka mnie uspakaja ale ma zajrzec w przyszlym tygidniu
1000024107.jpg 1000024107.jpg
Papla93,
Glut jest więc trzeba by dać coś wykrztuśnego - rozrzedzającego. U mnie najlepiej sprawdza się inhalacja z soli 3%. Ewentualnie acc, lub Pulmostim - dziewczyny pisały ze glut po nim schodzi.
U mnie niestety jest zwykle mało wydzieliny. Chcę zrobić kontrolną bronchoskopię żeby wiedzieć czy coś tam siedzi, czy jak zwykle tylko zapalenie gardła.
ewelin_n, mam zrobiony inhalator ale czytalam ze podczas mrozow lepej odpuścić i zglupialam co robic

A podajesz na stale jakies ziolka czy doraźnie w razie potrzeby np preparat Pulmostim

Mysle nad zakupem z hipovetu
Papla93, Nie panikuj :> Fakt, przy mrozach inhalacje nie bardzo. Pulmostim (albo Pulmopowder) powinien zadziałać wykrztuśnie. Albo zioła działające wykrztuśnie.
kos, ja juz histeria pełna 🙈
Troche mnie temat zaskoczyl i mocno wjechał na glowe.
Ziolka dostaje prawoslaz i nagietek.
Kupilam babke i miodunka

Przynznam ze wolalabym gotowca - tak wygoda...
Gotowiec to Pulmostim, ziołowy, u nas zadziałało bardzo ładnie, a koń wylizywał żłób 😉
Kup na próbę, nie kosztuje drogo. Może u twojego bedzie dobry efekt.

https://allegro.pl/produkt/suplement-diety-comfeed-pulmostim-1-kg-dla-bydla-i-trzody-dbb46b11-3647-48a7-9c05-c19a3c47bb75?offerId=15262729180
elita17, dzięki
Sankaritarina, aj to.miap byc do ciebie

juz histeria pełna 🙈
Troche mnie temat zaskoczyl i mocno wjechał na glowe.
Ziolka dostaje prawoslaz i nagietek.
Kupilam babke i miodunka

Przynznam ze wolalabym gotowca - tak wygoda
Papla93, No to bez histerii :> Mój 19 latek z Rao, zdiagnozowany od sześciu lat (tj jak miał jakieś 13 lat), zeszłej zimy miał tyle energii i ogólnego dobrego samopoczucia, że rozważałam wzięcie go spowrotem w trening-trening. 😉
A co wetka mówi?

ewelin_n, Tj wnioskujesz, że koń się mógł po prostu przeziębić?
Sankaritarina, raczej nie jest przeziebiona
Derkowana adekwatnie do warunkow. Latam i przebieram.
A kaszel sie pojawia i znika raz tak raz tak
Wtedy lokalny wet - kolega byl ja osluchsc klkma razy czysta. Nie sluchsc bylo nic ani ze cos zalega

Jak kaszel zniknął to ciezko oddychala bo byla ta wilgoć i wylazl pierwszy raz glut.

Pierwsze objawy pokazaly sie w tamtym roku- ale myslalam ze to kaszel przejściowy
Potem opizody latem ktore juz powiazalam z mniejsza wydolnościa.
I sie zaczęło - brzuchem nie pompuje ale widać se coraz gorzej jej sie oddycha czestrze oddechy i porzerzaja sie wyraźnie nozdrza.

Inhalacje czekaja na pogody

Broncho narazie odpada - finanse.
Po bataliach rtg i endoskopia brzuszka

Klacz 22 w kwietniu
Przyszłość znana częściowo
Koncowo wyciagnieta od handlarza z 5lat temu
Sankaritarina, temperatura mierzona regularnie w normie
Hej, czy ktoś z was próbował odczulac swoje konie? Jakie są tego efekty, warte pieniędzy? U nas niestety uczulenie na roztocza, kobyla stoi na wolnowybiegowce, ma parowane siano itp, a jak tylko zrobiło się ciepło od razu skurcz oskrzeli, pompowanie, oddechy poza normą...zastanawiam się czy jest sens w tym przypadku spróbować tego odczulania
Ann1233, odczulam od 9 lat, efekty spektakularne, 2 lata temu powrót na zwykłe siano (wcześniej 5 lat sianokiszonka, później parowane), stoi na trocinach. Ale efekty przychodzą z czasem, po 1-2 opakowaniach ludzie są rozczarowani, ja polecam przy podawaniu dożywotnim.
cześć wszystkim, ja z pytaniem odnośnie badań na uczulenia środowiskowe + jedzeniowe. Kto wykonuje takie badania na mazowszu? I tak samo odczulanie? oraz też jakie są koszty tego wszystkiego? wypowie się ktoś kto na bieżąco w temacie?

Mój konik ewidentnie ma uczulenie na coś najpewniej środowiskowego, teraz znowu mamy epizody, w zeszłą sobotę oddychał super, a w poniedziałek już było ciężko. Ratujemy się syropem z audevarda... a jak trzeba to przyjeżdża wet ze sterydem.... oczywiście warunki ma zapewnione najlepsze jakie sie da, stoi całe dnie na padoku. W zasadzie to właśnie jesień i wiosna jest najgorsza bo z zaskoczenia przychodzą epizody duszności bez żadnych wydzielin. Strzelam że po prostu ma uczulenie na jakieś pyłki/grzyby/pleśnie. Paszę ma i sieczkę takie które go nie uczulają, aczkolwiek jedzeniowo też na poszczególne składniki na pewno ma, pamietam jak pare miesiecy temu dałam mu przed jazdą troche innej sieczki bo jego sie skończyła, no to w przyciągu kilku minut tak fatalnie oddychał że myślałam że zejdzie (swoją drogą był to hartog grass mix, ktory ma gliceryne w składzie ;,))
My sie odczulamy allergostopem ( autoszczepionka) i przy okazji pobrania zawsze mozna doplacic za panel - stad wiem ze moj ma uczulenie na pylki rzepaku,owsa i roztocza 😉 nam bardzo pomoglo, nie chodzi mu klatka nie ma niewydolnosci notorycznej, zdarzaja sie epizody.
jagoga, kos, gdzie robiliście testy i gdzie odczulacie ?
Tulula, vetlab i tam też zamawiam odczulanie
My robilismy przez doktora golonke, niemniej w tym roku jest jakis dramat przynajmniej u nas…
Tulula, polecam laboklin jesli chodzi o pokarmowe ze środowiskowymi nie mam porownania.
VENTIPULMIN
Man pytanie - dostalam od weta ventipulmin aby miec awaryjnie
Ale z moja histeria to awaryjnie to za malo wytlumaczone.
Kiedy realnie powinno sie podawac ?
Klacz raczej nie kaszle - lekkie szmery na tachawicy, lekki wodnisty wyciek czasem bialawy.
Sa dni kiedy oddechy sa przyspieszone i widac mlcno rozszerzone nozdrza
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się