Forum konie »

COPD

Z mojego doświadczenia i obserwacji ruch pod siodlem daje więcej i konie puszczają gluta a na lonży często nie. Mam wrażenie, że działanie łydek pomaga bo często 10 min klusa robi lepszą robotę niż półgodzinna lonża z galopami.
W 'moim' przypadku galopy luzem, godzinny spacer stępem w ręku i lekki teren w siodle dają podobne efekty - koń puszcza dużego gluta. Praca z ziemi w stępie z chodami bocznymi nie rusza gluta, ale widać że też daje efekt, bo koń odkasłuje. Tylko że on nie ma żadnych leków, pracuje 2x (czasem 3x) w tygodniu, nie ma inhalacji. 24-latek, a przed wsiadaniem powstrzymuje mnie moja waga.
epk,
U mnie tak samo, na lonży czasem nawet nie kaszlnie, mimo że chodzi z łbem do dołu, a na jeździe zwłaszcza po galopie sobie mocniej poparska, wydzielina lepiej schodzi.
Moja ma szybszy oddech na jeździe, ale wydolnościowo wydaje się ok, ma chęć do ruchu, zawsze mocno do przodu idzie, poci się minimalnie, oddech nawet przyspieszony szybko po treningu wraca do normy. Ostatnio nawet zrobiłam jej test i pogalopowałam ją dłużej na lonży sprawdziłam oddech po galopie i trzymała się w normach .
Zawsze ją w czasie nasilenia objawów latem oszczędzałam, ale w tym roku normalnie trenuję i jakoś ten rok mamy lepszy, obecnie oddech w spoczynku ma ok 15-12 w zależności od pogody. Pojedyncze pogorszenie w parną pogodę. Oczywiście jak jest gorąco przyjeżdżam rano ok 7 i wsiadam jak jest jeszcze znośnie.
Czy ktoś z Was używa inhalator EquiAir? Tego z Powerbankiem i dwoma pojemnikami? Wyjdzie mi taniej zakup nowego niż naprawa Flexineba, gdzie nawet nie wiem co się popsuło 😐 wyglada ciekawie.
Gillian, nie odpowiedź na pytanie,ale jakie objawy popsucia flexineba? Nie masz go już na gwarancji czy naprawa nie podlega? Może coś podpowiem 😉
Kupiłam go kupe lat temu z drugiej ręki. Koń walnął nim z dużą siłą o słup. Włącza się na 10 sekund, miga czerwona lampka i wyłącza się.
Gillian, ja pożyczałam i testowałam 🙂 wygodny, powerbank trzymał bez zarzutu na kilka inhalacji i nawet przy gruchnięciu o podłoże przetrwał bez uszczerbku. Nie wiem jak z żywotnością, bo tylko okresowo miałam pożyczony. Znajomej się zapychał przy gęstych cieczach, ale ona robiła kombinacje z olejkami eterycznymi.

Gillian, to pewnie cały sterownik do wymiany więc faktycznie droga opcja
Dzięki za pomoc 😀 W takim razie dzisiaj wsiadam i zobaczymy. U nas przez ostatni tydzień oddechy są w normie, najwięcej mieliśmy 18 jednego dnia. Wczoraj 15, więc wg mnie bardzo dobrze, ale niestety mimo podawania leków pompowanie nie ustępuje 😒 co ciekawe wydawało mi się że jak będzie chłodno i wilgotno to koniowi będzie oddychać się lepiej, a tu proszę - jak 3 dni temu było ponad 30 stopni, suche powietrze i bylo duszno to kon oddychał dużo lepiej niż wczoraj, gdy było ok. 20, chłodno i wilgotno. Już sama nie wiem od czego to zależy, mam wrażenie ze u mojego konia to ruletka XD
U mojego jest ruletka i to rosyjska 😅 dziś teoretycznie nie ma tragedii na dworzu a oddycha fatalnie. Na szczęście leki wziewne działają jako tako ale ostatnio w gorący dzień biegłam do domu po Rapidexon bo była absolutna tragedia. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie w tym stanie zmuszać go do chodzenia nawet w ręku, ale może mam błędne myślenie. Niestety od paru tygodni również mam zdiagnozowaną astmę i jest słabo, męczę się okropnie i może lekko bambinizuję ale ja bym nie chciała na skurczu oskrzeli łazić. Czekam na inhalator, chyba wrócę do wlewów z dmso bo dawało to wymierne korzyści. Z roku na rok coraz gorzej, mimo całej troski o otoczenie konia, żarcie i leki. Smutna ta choroba 😐
Gillian, może ten przewód łączący baterie z kubeczkiem się uszkodził w środku. Tam jest dość specyficzny rdzeń,taki jak w sondach lambda w samochodach 😅 i jest sztywny,może być uszkodzony nawet jeśli otulina wygląda ok. Wtedy to koszt zerowy jeśli umiesz sobie rozebrać i połączyć albo 200zl nowy kabel. Gorzej jeśli uszkodzenie jakiegoś pinu we wtyczce ale też do zrobienia. Sama bateria jeśli obudowa jest cała to też raczej kwestie do ew zlutowania jakiegoś styku.
Pilnie potrzebny Rapidexon! Może ktoś ma na zbyciu?
Jak pilnie potrzebny, to biegnij do weta, nawet takiego od piesków i kotków... będzie szybciej niż pisać na prawie wymarłym forum...
Podrzućcie jakieś srebro do inhalacji 🙂 oprócz tego hiper drogiego 😉
Gillian, ja kupowalam w aptece, jakies zwykłe ludzkie 😉 powiedzialam tylko, ze do nebulizacji
Uprzejmie melduję, że inhalator EquiAir robi robotę. Absolutnie nic nie słychać przy inhalacji, leci mocna para. Bardzo leciutki. Wczoraj puściłam rapidexon z solą i zszedł w parę minut, naprawdę szybko to idzie. Wykonanie i styl mocno odbiega od Flexinebu ale coś za coś, cena jest niska więc nie ma co wymagać cudów. Działa, jest git.
Dziewczyny czy to srebro
https://naszkonik.pl/produkt/silva-plex-chelatowane-srebro-236-ml/
We Flexinebie podaje się z tego "zwykłego",szarego kubeczka? Na którym programie? W ogóle czy jest gdzieś taka rozpiska dostępna w języku polskim jako kubeczek i program do czego? Jak to srebro stosujecie? Samo czy np najpierw solą albo jeszcze po tym?
lacuna, Jest taka rozpiska, gdzieś na stronie Flexineb na pewno, poszukaj. Jestem pewna, że tam widziałam.
zembria, jest tabela po angielsku z czego nic nie kumam 😉 tzn ogólnie posługuje się komunikatywnie angielskim ale z tej tabelki nic nie kumam...
Wg tabeli na stronie - SilvaPlex w szarym kubku.
W pierwszej od lewej kolumnie tabeli jest nazwa substancji, w trzeciej kolumnie info, czy trzeba rozcieńczyć z solą, w ostatniej kolorami oznaczony rodzaj kubka.
Czy ktoś się orientuje jakie siatki pasują do małego Haygaina tak dobrze jak oryginalna? Mam jedną oryginalną i kilka innych, ale one nie do końca wchodzą idealnie i trzeba dużo wyczucia z upychaniem w nich siana. Chętnie zamówiłabym kilka pasujących, żeby móc robić stajennym większy zapas do parowania.
Ja. Moim zdaniem działa
Działa, przetestowane na kilku koniach 🙂
Używam, działa. Też na kilku koniach.
A co tam jest w środku? Fotka taka nieostra na aukcji, że nie dam rady odczytać składu.
Dzięki dziewczyny, zamówiłam 💕
klaudiabolusiowa, O! Dziękuję 🙂
Niestety nie działa mi lupka. Co sądzicie o Foran Airvent? Warto wypróbować na suchy kaszel? Wydzieliny tyle co nic, duszności też brak. Może polecicie coś innego
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się