Forum konie »

wrzody żołądka

Sylwiko, dziękuje
odnośnie bufora żwacza- jest już w mniejszych opakowaniach 5 kg , a ten dla świnek już dawno nie kosztuje 70 zł ...
https://allegro.pl/oferta/algi-morskie-dla-koni-calseapowder-advacne-5kg-17035934682
Tulula, właśnie tego z Twojego linku mój koń nie chciał jeść, a Buforvit, czyli bufor dla krów, nie świnek kosztuje obecnie dokładnie 72,99zł/10kg na allegro...
buforvit
Hejka,
Niestety właśnie ze swoją kobyłką zaczynam przygodę z leczeniem wrzodów.
I mam kilka pytań:
1. Czy ma ktoś na zbyciu albo wie gdzie taniej można dostać pasty Equinor?
2. Wiem że warto wspierać konia ziołami, siemieniem itp ale co w przypadku gdy kobyła totalnie odmawia wszelkich dodatków w jedzeniu? Znalezienie paszy która jej odpowiada graniczyło z cudem a teraz jak cokolwiek próbuje przemycić nawet w mikro ilościach od razu jest anty i nawet paszy nie ruszy. Podkreślę, że na mokro też nic nie przechodzi, wszelkie różne mesze próbowałam i każdy spotykał się z niechęcią, nawet w zasadzie ich nie próbowała tylko powąchała i nara.
3. Czy właśnie ktoś też miał takiego niejadka i po leczeniu była poprawa?
Laczeq, jak nie przechodzi nic w żarciu, to jednak poszukałabym meszu, który zje i tam zioła dodawała, ja tak robię. U mnie właściwie wszystko przechodzi w re-covery mash z saracena - ja mieszam tego w sumie niedużo z makuchem lnianym, ale to tak pachnie, że i niewielki dodatek wystarcza. Mają opcję (choć bardzo nieekonomiczną) porcji w saszetce, więc możesz na próbę kupić i zobaczyć, choć ja nie znam konia, który tego nie żre. Jak uda Ci się to robić z makuchem lnianym, to i będzie fajny glucik osłonowy, bo sam z siebie to ten mesz taki se, ja to traktuję wyłącznie jako dosmaczacz.
Laczeq, Hej, jeśli chodzi o przemycanie supli to u mnie super sprawdza się takie sieczko-musli Glyx Wiese Musli. Pachnie to obłędnie i nie znam konia, który by tym gardził a do tego na spokojnie może być podawany wrzodkom bo ma mało cukru i skrobi. Mój nie za bardzo lubi samą sieczkę a z Glyxem przed treningiem wyjada wszystko do zera.
Pasty Equinor dosyć często można kupić taniej na grupie wrzodowej na FB ale raczej są to pojedyncze ilości, nie na całą kurację.
Co do ostatniego punktu to apetyt może u Was wrócić w trakcie leczenia i raczej nie jest on wyznacznikiem tego czy koń się wyleczy czy nie. Mój mógłby jeść wszystko i całodobowo a przez 12 tygodni leczenia wrzody jak były tak są 😑
Laczeq, potwierdzam za Glyx Wiese Musli koń się da pokroić i można ją też stosować na mokro. Mesz z tej serii też podobnie pachnie. Na jakiej paszy jest Twój koń, a jakich odmawiał, które próbowałaś?
Co do past często można kupić po prostu u weta.
Też jestem fanką Glyx Wiese Musli jako "przyprawy" 👌
Sylwiko, najpierw próbowałyśmy paszę AgroVital Control Multi Free. Przez jakiś miesiąc może ciut dłużej jakoś tam jadła. Była też próba Agro Vital Gastro i calm-musli. Zupełnie odrzucone. Później próba Ilcampione 249p, na początku jadła tak powiedzmy okej, później odmowa a teraz znowu powiedzmy że okej ale mieszam z drugą paszą. Jako tą drugą dostaje red mills horse care ultra cube.
Ogólnie kobyła za dużo nie pracuje bo młodziutka ale zależało mi żeby ją trochę „utuczyć” bo była skóra i kości jak kupiłam ją. Teraz już wygląda przyzwoicie można powiedzieć. U poprzedniego właściciela jadła tylko owies 🤦

Na mokro próbowałam Omega fiber, wysłodki klasyczne, mesz owocowy z grassland i siemię samo w sobie zaparzone.
Laczeq, Może dlatego odmawia Ci dodatków, bo zjada paszę jak to określiłaś "powiedzmy, że ok". Jakby miała paszę. która jej podejdzie tak praktycznie w 100% to może będziesz mogła coś tam przemycać. Kiedyś szukałam paszy dla swojej wybrednej klaczy i wiem, że dużo osób polecało wtedy Equigard od Hippoveta. I faktycznie wcinała ją.
Laczeq, spróbuj z tym Glyxem, nie jest to jakieś mega drogie a przy takim dosmaczaniu i przemycaniu supli starczy Ci to na kilka miesięcy. Ja jeszcze bardzo polecam dla konia wrzodowego Gastromash z Hippovetu, podaje codziennie po treningu i widzę efekty. Cena wysoka jak za 8kg ale dawkowanie minimalne i świetny skład
eee to niewiele jeszcze pasz spróbowałaś 😉 Agrovital jest powiedzmy ok, ale nie jest jakoś wyjątkowo smaczny, czy pachnący, żeby przemycić w nim dodatki niejadkowi. Mebio build up jest bardzo spoko do przemycania, ostatnio przy mega pogorszeniu u nas po przygodzie z przeciwzapalnymi ratowałam się właśnie nim. Z meszy jeszcze alpen grun mash smakował, tamten saracen mam sprawdzony do przemytu w dłuższej perspektywie
Laczeq agrovital to dobra pasza, ale nie jest jakoś szczególnie smakowita dla koni. Bardziej wybredne egzemplarze często kręcą na nią nosem.
Powiem tak(a sama mam ultra wybrednego konia). Nie ma jednej sieczki czy musli które będą pasować większości koniom. Ja wiele z wyżej polecanych rzeczy także próbowałam i albo koń się nawet nie podejmował jedzenia albo nudził się po dwóch opakowaniach. Udało nam się w końcu znaleźć paszę, którą klacz je od ponad roku i nie było nawet jednego dnia żeby coś zostawiła w żłobie. Co koń to indywidualność, a dodatkowo w trakcie wrzodów jeszcze mniej rzeczy udaje się przemycić. Szczerze najlepszą opcją jest nakupowania różnych próbek i testowanie, a może ktoś ze znajomych koniarzy coś ma.

Skoro twój koń nie może jeść owsa albo go ograniczasz to polecam dodawać do posiłku łuski owsiane-smakują owsem ale nie mają wysokiego udziału skrobii.

To co akurat u mnie się sprawdziło to saracen super fiber cubes(a przetestowałam chyba z kilkadziesiąt pasz) i healthy mash (to jadła nawet jak miała zaawansowane wrzody). Sama firma optifeed poprzesyłała mi całe pudło różnych próbek.
Czy jest to możliwe, że nerwowy i wiecznie nadpobudliwy koń po wdrożeniu bardziej wrzodowe diety (dokładnie mówiąc sok z rokitnika x2 dziennie po 20ml, gastrogel 2x25 ml i glut z siemienia codziennie) nagle się uspokoił i przestał się wiecznie ploszyc i denerwowac jak zostaje sam w stajni? Mieliśmy gastro niedawno, wyszły delikatne zmiany ale wspólnie z wetem podjęliśmy decyzję o tym, aby spróbować najpierw właśnie zmiany diety i dodatków na wrzody zamiast leczenia omeprazolem (jeśli to nie zda efektu to oczywiście koń będzie leczony) i od czasu tej zmiany widzę że koń się bardzo... Uspokoił i aż mnie to martwic zaczęło, chociaż poza spokojem zachowuje się totalnie normalnie 🤣
Scycia, jest możliwe. Tak samo jak opcja w drugą stronę - koń flegmatyk po przeleczeniu wrzodów nagle okazuje się torpedą.
Scycia, tak jest to możliwe.
Jak leczyłam mojego (też miał malutkie zmiany) pierwsza przyszła mi przesyłka z Ulsoothe gel.
Już jak zaczęłam dawać sam ten Ulsooth to się uspokoił znacznie.
Jest gdzieś jakaś zniżka wielkanocna na gastrogel? 😀
infantil, w Hippovecie wchodzą kody ambasadorskie.
infantil, na Bergo w kodem PISANKA 20% rabatu
dzięki!

Orientujecie się może ile mililitrów ma jedna pompka ulcertrexu?
Agnes14, 30 ml z tego co pamiętam
Agnes14, 30 ml
Dziękuję Wam bardzo 🙂
leila, dopiero teraz przeczytałam. w aptece w Niemczech można zrealizować receptę od weterynarza z Polski. Wiem, bo przerabiałam.
mindgame, dziękuję, udało nam się zdobyć czysty sukralfat w Polsce, jak by ktoś potrzebował namiary to priv
Sedacja a pogorszenie spraw brzuszkowych

Czy ktos mial sytuacje pogorszenia / nawrotu po podaniu zneczulenia? Np do zabiegu stomatologicznego ?
Nie wrzody a klacz po zapeleniu jelita
Dziewczyny mam pytanie czy zdarzało się Wam, że koń po rozpoczęciu leczenia zaczął odmawiać jedzenia treściwego? Mój do tej pory jadł totalnie wszystko z wielkim zapałem, w czwartek zaczęliśmy leczenie i nagle od wczoraj postanowił sobie, że jeść nie będzie �‍♀️ siano je normalnie, pije normalnie , wczoraj zjadł też z chęcią Gastromash ale treściwe średnio go interesuje, zaczyna jeść normalnie , zje 1/4 i odchodzi do siana. Czy może to mieć związek z podawaniem omeprazolu i sukralfatu czy szukać przyczyny gdzie indziej, zęby robione kilka dni temu więc to na pewno nie to. Czy jeśli to wpływ leczenia to trwa to kilka dni i apetyt powinien wrócić , jak to u Was wyglądało ?
leila, u mojej to standard - na lekach je siano, je mesz, ale treściwe jest fuj
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się