Forum konie »

wrzody żołądka

rzepka, zawsze zaparzone. Jak przyjeżdżam to od razu parzę pierwszą porcję i odczekuję 20 min, po czym dodaje do sieczki przedtreningowej. Przed moim wyjazdem dostaje drugą porcję, też odstaną 🙂
Czy stosował ktoś Equi Ulcers od Equibiotic? Co sądzicie?
Sylwiko, ja daje, nie widzę efektów, jak skończę opakowanie to już do tego nie wrócę. Super efekt miałam na Dromy GastroHeal, tylko wychodzi znacznie drożej niestety.
Fokusowa, właśnie też myślę nad GastroHeal. Tylko nie wiem czy w trakcie leczenia czy jak już skończymy kurację
Dromy polecam kupować ze strony czeskiej, zostałam ich stałym klientem.
https://www.dromy.cz/travici-aparat/gastroheal/
Mi się fajnie sprawdził Gastro zen ale na problemy bardziej trawienne niż objawy wrzodowe, najchętniej stosowałabym cały czas ale zawiera lukrecję.
Niestety u kobyły wyszła alergia pokarmowa na drożdże i gastroheal się obawiam.
Tulula, tak, tylko z czeskiej, na polskiej absurdalna przebitka. Wciąż GastroHeal na 3 miesiące to ponad 800 zł.
Tulula, ja tez jestem ich stałym klientem od dawna 😀
Meise -dzięki. Ja daję dużo ziół ale suche, do paszy.Podobno działają jak te zaparzane
Sylwiko, mnie zastanawia ten dodatek Aloiny w tym suplemencie, wręcz zachwalany. Zawsze myślałam że aloina jest be i trzeba się jej pozbyć?
Dziewczyny czy któraś z Was stosowała preparat Aptus Apto Flex i może się wypowiedzieć na temat bezpieczeństwa stosowania u konia wrzodowego ? Widzę, że w składzie glukoza i fruktoza ale niestety nie dopatrzyłam w opisie ile tego cukru jest. Dodatkowo w stosowaniu jest napisane żeby podawać bezpośrednio do pyska lub z wodą a gdzieś czytałam że przy wrzodach to raczej wszystko mieszać i przemycać w paszy
leila, a co maja wrzody do sposobu podania ? Lek czy suplement powinno podawać sie jak zalecane, wiadomo ze czasem sie nie da, i wtedy trzeba sobie radzić inaczej.
xxagaxx, no właśnie czytałam, że sposób podania ma znaczenie szczególnie u koni wrzodowych i raczej zalecane jest żeby nie dawać preparatów które mogą podrażniać wrzody bezpośrednio do pyska. Są suple , które w większości dodaje się do paszy bo tak zaleca producent ale przy tych podawanych bezpośrednio do pyska z racji wrzodów zapala mi się lampka. Wolę dopytać jeśli czegoś nie wiem niż za chwilę zaczynać zabawę z leczeniem od początku
leila, nie słyszałam nigdy, żeby sposób podania miał być jakiś szczególny u wrzodków, ale może to niby mieć znaczenie w kontekście stresu podczas podawania. Moja wet mi kiedyś mówiła, że było jakieś badanie na źrebakach odstawianych od matek, no i wyszło podobno, że w grupie źrebaków, którym podawano omeprazol do paszczy z tubostrzykawek, wrzody były większe niż u reszty, bo samo podawanie leku je prawdopodobnie jeszcze bardziej stresowało...
Aczkolwiek nie widziałam badania, tylko słyszałam, że coś takiego było.
Ja słyszałam , że np msm u wrzodowców zawsze lepiej mieszać z paszą/meszem , żeby podczas podawania doustnego nie podrażniać śluzówki. Preparat,o który pytałam zawiera msm w składzie dlatego też zastanawiam się czy takie podawanie syropu jak zaleca producent będzie miało jakiś wpływ na wrzody?
leila, to co mówisz nie ma sensu. Znaczenie ma czy kon ma pusty żołądek a nie, czy zmieszasz cos z garstka paszy czy dasz do pyska.
Msm ogolnie kiedys odradzano podawać wrzodom.
Sylwiko, Mimo ceny również polecam GastroHeal. Można podawać w trakcie leczenia, opis z ich strony:

W przypadku stosowania leków weterynaryjnych ( omeprazol, sukralfat ), preparat należy podawać z co najmniej 0,5 - 1- godzinnym odstępem po podaniu leku, żeby nie doszło do zmniejszenia wchłaniania substancji czynnych. Ewentualnie stosować zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii.

Fokusowa, , Tulula, Kupowałam ostatnio ze strony polskiej i różnica w cenie 3kg wyniosła 18 zł więcej niż ze strony czeskiej. Są może jakieś kody rabatowe na czeską stronę?
JoMa, ja mam 7% na czeskiej, jak zrobisz kilka razy zakupy to dostajesz coraz wyższy rabat. Między polską, a czeską strona, bez rabatu, jest 50 zł różnicy w obecnym kursie. Przy rabacie to już ponad 75 zł różnicy na opakowaniu.
Msm ogolnie kiedys odradzano podawać wrzodom.[/quote]
xxagaxx, no mnie wet odradził, ale miałam czyste msm
Fokusowa, na polskiej jest chyba 5% na hasło revolta, więc faktycznie te 2 dyszki różnicy wychodzą, ale jeśli na czeskiej się obrotowy robi, to przekonuje mocno 😍
Katasia, tak, do tego mega sprawnie to działa, paczki przychodzą szybko, dobrze zapakowane, nie miałam z nimi żadnych problemów.
Mamy jakieś opinie o gastro balsamie z Brandona? Czy warto go stosować zamiast oleju lnianego/kukurydzianego?
Fokusowa, raz zamawiałam z czeskiej i faktycznie było szybko i bez problemu, ale niestety na obrotowy nie zapracowałam póki co, choć wygląda na to, że może się to w niedalekiej przyszłości zmienić... 🙈
Faktycznie jak 2 dyszki różnicy to niewiele. Jak kupuje np. dha 4 horses 3kg to już prawie 8 dyszek różnicy. W każdym razie polecam wypróbowanie dromy gastro zen. Fajny skład. No u nas aktualnie objawów wrzodowych nie ma więc trudno się wypowiadać czy coś zadziałał, ale na prace brzucha i jelit to owszem. Niestety w grudniu pojawiły się znowu luźne kupy i woda kałowa (w kupie wyszły słupkowce). Oprócz tego dostaje inne rzeczy cały czas, ale w końcu jak kaszlnie to nie ma "mokrego pierdu" 😉
dzieki dziewczyny za podpowiedz z Dromy czeskim, faktycznie jest taniej, wiecej produktow, wieksze pojemnosci no i jak mozna obrotowy wypracowac to super. Szkoda tylko ze strona po czesku i trzeba sobie tlumaczyc 😀
ja zamawiam zawsze z tej:

https://www.apo-shop.net/search?q=dolbene
xxagaxx, Nie ten wątek 😉
zembria, kurcze faktycznie, nie wiem jakim cudem to sie stalo 😅
Na allegro od sprzedającego cavalo_pl Ulcetrex w cenie 245 zł
Na hasło gastrogel2 jest 15% zniżki na zakup
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się