Forum konie »

popręg

Sankaritarina Horsenjoy equi memo jest gruby i ta warstwa jest taka żelowa i robi sie miękka pod wpływem ciepła więc może neutralizować problem.
adriena, Oooo, dzięki za wskazówkę. Teraz niechno znajdę jakiś sklep, żeby to "pomacać" 😀
Sankaritarina, tak jak piszą szukaj grubej memo pianki.
A zgrubienie psikaj przed jazdą poślizgowymi. CDM coat shine jest min. na to. Dja "ślizg", więc niweluje haczenie.
kotbury, Dobra myśl, dzięki.

Swoją drogą, czy mnie się tylko zdaje - czy gumy z takiego najbardziej "ordynarnie zwykłego" popręgu Api to już nie te gumy co kiedyś? Mam wrażenie, że to to się naciągnęło w ciągu miesiąca. Nosz kurna.... Musiałam na szybko jakikolwiek popręg kupić zanim sobie znajdę taki fajny profilowany, a tu dupa, wychodzi na to, że trzeba było na oklep jeździć, bo zaraz ten popręg będzie dobry na perszerona...
Sankaritarina, fast fashion zbiera żniwo wszędzie.
... mi się zjechały pikury po realnie roku użytkowania... więcje nie kupię.
adriena, Oooo, dzięki za wskazówkę. Teraz niechno znajdę jakiś sklep, żeby to "pomacać" 😀
Sankaritarina, sprawdź czy Bajomi nie ma.
Sankaritarina, https://archiwum.allegro.pl/oferta/popreg-wow-ksztalt-anatomiczny-h-i10504023603.html Aktualnej oferty nie widziałam, ale też nie szukałam jakoś szczególnie wnikliwie. O taki mi chodzi w każdym razie.
Lub taki
https://www.equishop.com/pl/popreg-ujezdzeniowy/9037-prestige-italia-popreg-ujezdzeniowy-a52-rp.html
Testował już ktoś z was popręgi z tzw. meshu (przepuszczające powietrze)?
kotbury, ja w pracy miałam dużo takich
https://selleriemae.pl/158500-noir-pas-ujezdzeniowy-do-jazdy-konnej-eric-le-tixerant-czarny
(swoją drogą podobne to co zembria sugerowała).

Bardzo fajne, spokojnie można było wyprać, w ogóle ta część środkowa jest z takiego jakby żelu/pianki więc wygodne na mostku. Oczywiscie tam się pocił koń trochę ale tam gdzie był tylko już ten materiał przepuszczalny to wydawało się przewiewniej. Ten popręg jest na top liście dla mojego gnoma ale się waham jeszcze bo zobaczyłam Passiera Wave i nie mogę sobie go z głowy wybić
Jeśli popreg z futrem bez gum mam 65cm to jakiej dlugosci kupic z gumami z jednej strony, a jakiej w gumami z obu stron? dalej z futrem.
Nie da się tak jednoznacznie określić, bo rozciągalność gum jest różna w zależności od firmy. Trzeba wypróbować konkretny popręg. Może być tak, że nawet 5 cm wystarczy
Mam pytanie do osób, które mają już doświadczenia z popręgami Mattesa. Czy gumy w ich popręgach są faktycznie takie, jakby ich tam nie było? Już tłumaczę. Zamówiłam kiedyś popręg z gumami - jak przyszedł to stwierdziłam, że ktoś się pomylił i tych gum jednak tam nie ma, bo sprzączki nawet na centymetr nie chciały drgnąć. Minęło sporo czasu od tamtej pory i teraz znalazłam używany popręg, który mnie zainteresował i spytałam sprzedającą, czy ma gumy. Na co ona mi odpowiedziała, że kupowała go jako popręg z gumami, ale jak do niej przyszedł to ona tam żadnych gum ani nie widzi ani nie czuje. Hmm, czyli to nie tylko ja mam takie doświadczenia. Stąd moje pytanie - czy popręgi Mattesa tak mają? Że niby z gumami, ale jakby ich tam nie było?
Ja mam crescent, kupowałam nowy - nie było w ogóle opcji z gumami.
annet, ja mam Mattesa popręg i są normalnie gumy
dzięki, no to już sama nie wiem, o co kaman
czy ktoś może potwierdzić jak jest z popręgiem mattesa z futrem? zmierzylam konia wg ich instrukcji (od tybinki do tybinki, minus 30cm, zaokrąglić w góre) i wyszło 85 cm.

aktualnie posiadam kavalkade z futrem, rozmiar 65 (od sprzaczki do sprzaczki, calosc 80cm).
I jesli mattes jest od sprzaczki do sprzaczki to bedzie chyba za długi wiec bylabym wdzieczna ghyby ktos mogl doradzic.
Chce kupic crescent.
cześć, szukam popregu półksiężyc 90 cm do max 400 złoty…
Cześć ! Mam problem ze znalezieniem takiego tematu w wątku, na pewno się pojawił. Jaki typ popręgu uj. wybrać dla konia, który zaczął się obcierać w przestrzeni między łokciem a popręgiem? Szczerze, nie wiem z czego wynika nagłe obcieranie, wałach nieco się rozrósł, może teraz wymaga innego sprzętu. Aktualnie chodzi w anatomicznym, asymetryczny będzie dobrym wyborem w tym przypadku?
elle, - asymetryczny lub crescent, mattes ma fajnie kształty rozpisane, podrzucam 🙂
Screenshot_20250618_231523_Chrome.jpg Screenshot_20250618_231523_Chrome.jpg
Miałam ten podlinkowany przez Dziewierz bardzo fajny popręg, mięciutki.
Miałam ten podlinkowany przez Dziewierz bardzo fajny popręg, mięciutki.
Fokusowa,
Potwierdzam, polecam. Mam go już ze 3 lata, niespecjalnie dbam 🙈, a ciągle jak nowy
elle,
Po pierwsze primo polecam Mattesy z futerkiem - mój delikates pięknie i bez problemu.
Po drugie primo - może to oczywiste, ale w ujeżdżeniowych trzeba zwrócić na wysokość zapięcia, żeby nie było na wysokości łokci tylko wyżej (dłuższy popręg).
dzięki dziewczyny za pomoc 🌷
Czy są popręgi, które mają wąski ten pasek przy klamerkach, ten od części na mostku do zapięcia? Moja kobyła obciera się od krawędzi popręgu, na wysokości łokcia. Walczę z tym od lat. Już sama nie wiem, ile popręgów wypróbowałam. Generalnie najlepsze do tej pory były popręgi typu crescent. Najpierw był Mattes, ale dość szybko zaczął ją obcierać. Obecnie mamy crescent skórzany, ale już przestał być dobry i też obciera. Pomyślałam sobie, że gdyby ta część była węższa, może by nie obcierała. Bo innych pomysłów już nie mam.

I drugie pytanie: czy są jakieś sposoby na wyleczenie zwłóknień powstałych od obtarcia?
Mattes ale slimline?
Trusia spróbuj miękki, żelowy, syntetyczny. Nie musi być profilowany. Ja polecam Horsenjoy Equi memo.
gaith adriena, dzięki.

faith poczytałam o popręgach slim. Na czym polega „slim” w tych popręgach? W sensie jaka ich część jest slim.

Co znaczy „wyraźnie zaznaczona linia popręgu”, „malo wyraźna linia popręgu”?

adriena czy equi comfort to to samo co equi memo? Bo taki znalazłam ujeżdżeniowy. Kusi ceną, chociaż cena jest drugorzędna w stosunku do tego, jak będzie działał
trusia no tak jak w opisie mattesa, są węższe w odcinku przy łokciach. Szczegółowe pytania to do producenta raczej, ale z tego co rozumiem to po to właśnie wypuszczono te linie, dla koni ocierających się w okolicy łokci.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się