Forum konie »

Ślązaki - kącik oddanych miłośników rasy :)

Lol, u nas byl kolejno Euroriding Diamant i Albion Style przed Ikoniciem, ale jak dla mnie one nie maja startu do Ikonica, który jest duzo bardziej miekki i ma fajniejsza skóre.

Ale widze ze wszyscy na slazakach przerabiamy to samo 😀
kasztankaija, - mój był okuty jakoś w wieku 15/16 lat, bo pokazał, że potrzebuje - no i funkcjonuje w nich super od lat 🙂 Też jest delikatesem, oddechowo super, ale za to ma wrażliwy brzuszek. Wrzody nie, bardziej jelita, ale już się nauczyłam jak sprawić, żeby działał dobrze - regularnie meszyk, ban na marchewkę i sieczkę z lucerny, okresowo esparceta. No i jak najmniej zmian siana, teraz jest super, bo od kilku lat stoimy w miejscu z własnym sianem, więc nie ma zmian partii czy dostawców.
Pewnie jakby był młodszy to bym leciała w jakąś lepszą diagnostykę, ale co ja go będę na starość męczyć 😅
Jest taką księżniczką, że na padok ma futerkowe kantary bez sprzączek, które kupuję w kreamerze, często z pomocą kogoś tu z forum 🌷 bo to "jedyne słuszne" xD potrafię go też butem obetrzeć w lecie jak się spoci.
Mimo wszystko go uwielbiam, trzyma się świetnie mimo wieku i nie zamieniłabym na innego za nic 🙂

Remson, - a to dla mnie nie istnieje lepsza kanapa niż Albion SLK 😉 to było moje wymarzone siodło i cieszę się niesamowicie, że przypasowało też na konia.
Fakt, że ja mam już z tych nowszych, bo pierwszy raz w SLK siedziałam w starej wersji, koleżanka mnie wsadziła w swojego. No i przepadłam, w niczym nie siedzi mi się tak dobrze, a miałam pod tyłkiem wiele siodeł topowych marek. Nie wiem, ta konstrukcja mi leży idealnie, jak wymyślona pod mój zadek 🙂
Chciałam zrobić ładne zdjęcie ale ta franca łazi za mną krok w krok więc to chyba najlepsze co mi się uda 😅
IMG_3802.jpeg IMG_3802.jpeg
Kawał kobyły faktycznie 🙂

Ja jeśli chodzi o siodło to z Larysem w pakiecie było Albion Legend, ale miałam przyjemność w nim siedzieć tylko raz bo Larys zdążył zapoznając sie z nowym stadem pocharatać skórę na żuchwie oraz dostać kopa w słabizne. Potem na rehabilitacyjnym spacerku do lasu postanowił wyrwać mi sie z lonży schodząc ze stromej górki i wrócić do stajni dzikim galopem 😅 Doświadcza mnie ten koń ale jest cudny.
Post został usunięty przez autora
zembria, - no wiesz, AES przyjmuje wszystko co ma cztery nogi i ogon 🤣 działać to sobie też każdy może, to nie znaczy, że tą licencję koń dostanie.
keirashara, niestety muszę Cię rozczarować Ślązaków nie przyjmują.
Ja znowu z ciekawostką i pytaniem 😉 Jak to jest z tą klaczą:
https://re-volta.pl/sprzedam-piekna-klacz-slaska-z-pelnym-pochodzeniem/o/693332/
Bo ślązaki chyba nie mogą mieć takiej maści? A napisali, że "programowa" klacz. Wyjaśni mi to ktoś? Z ciekawości pytam, bo maść ma bardzo nietypową dla rasy.
Też jestem ciekawa.
Z dwa lata temu nie przyjęli do zakładu ogiera, bo miał plamę na brzuchu, tutaj już jest niemal spektakularnie.
zembria, - "nadaje się do programu, bo ma pełne pochodzenie" - grzeczne przemilczenie tej plamy jak dla mnie i wcale się nie załapie do programu 😉
To prawda, nawet bez tej plamy, patrząc na odmiany na nogach powyżej nadgarstka - to już pewnie by nie przeszła z tego powodu
Mi się podobają kasztany w tej rasie. Będzie ktoś na tym pokazie ogierów na Partynicach? Planuje się wybrać, nie wiem tylko czy wolne z pracy dostanę.
Ja mam za daleko, niestety, a chętnie bym pojechała.
Do tej pory pokazy corocznie były transmitowane na Świat Koni. Ciekawe czy w tym roku również?
Pewnie tak. Dobrze że są właśnie takie transmisje.
Ja bym chętnie podjechała, ale kiedy to jest dokładnie bo nie widzę na stronie Partynic?
W marcu
632130598_1344879077442442_5007249409400782352_n.jpg 632130598_1344879077442442_5007249409400782352_n.jpg
elita17, dziękuję, w sumie ciekawe bo na stronie Partynic na tą datę nie ma żadnego wydarzenia, natomiast wcześniejsze zawody i późniejsze dni wyścigowe już opublikowane są. No nic, może jeszcze dopinają temat. Dziękuję jeszcze raz 🙂
MATRIX-69-II, ale to jest inny organizator
MATRIX-69-II, jak będziesz, to zrób fotki ogierowi Rubaszek (mam nadzieję, że będzie jak co roku 😀😉 - to ogier wyhodowany przeze mnie. Mam bardzo daleko i nie mogę zobaczyć go na żywo
Perlica, tak, ale zawsze wszystko co jest organizowane na partynicach, niezależnie od organizatora jest na ich stronie w kalendarzu wydarzeń, te pokazy ogierów też zawsze były.
elita17, Niestety nie mam dobrego aparatu żeby zdjęcia w hali robić 🙁
Ja nigdy Ślązaka nie chciałam, więc kupiłam Ślązaka... Przemiłe zwierzę. Jest dość niski chyba jak na rasę, ale nadrabia charakterem. Przeboje z transportem były niezłe, ale jakoś się udało i jest!
Kopyta przed stuganiem, trochę był przechodzony jak przyjechał. Nogi daje jak chce, ale udało się już wystrugać. Oprócz niego mam klacz APH i kuca ochwatowego, więc jak zobaczyłam jego mocne, ładne kopyta (poza odrostem), to byłam zachwycona! Jestem fanką i chętnie też się wybiorę na Pokaz, akurat mam względnie blisko.
1746.jpg 1746.jpg
2100.jpg 2100.jpg
Ja nigdy Ślązaka nie chciałam, więc kupiłam Ślązaka... Przemiłe zwierzę. Jest dość niski chyba jak na rasę, ale nadrabia charakterem. Przeboje z transportem były niezłe, ale jakoś się udało i jest!
Kopyta przed stuganiem, trochę był przechodzony jak przyjechał. Nogi daje jak chce, ale udało się już wystrugać. Oprócz niego mam klacz APH i kuca ochwatowego, więc jak zobaczyłam jego mocne, ładne kopyta (poza odrostem), to byłam zachwycona! Jestem fanką i chętnie też się wybiorę na Pokaz, akurat mam względnie blisko.
1746.jpg 1746.jpg
2100.jpg 2100.jpg
Ontaria przepiękny on jest! Młodziak jakiś?
Tak, cztery lata w kwietniu będzie miał 😁.
Będziesz zadowolona :-)
ontaria, - śliczności! Piękną ma łysinkę 🙂 Ślązaki z reguły nie mają problemów z kopytami - to trzeba chcieć zepsuć 😉 Trochę uporu we łbie siedzi, ale jak już się dogada to są cudowne zwierzaki.
ontaria, jak Cie to pocieszy to moj jeszcze w wieku 8 lat troche urósł, a zaczynal od 164cm jak go kupilam jako czetrolatka. Slazaki dlugo dostarastaja kostnie.
Rosną długo, to prawda. Mój wałaszek kupiony w wieku 4,5 roku miał 160, a dorósł do 165.
ontaria, fajny konik i ładnie umaszczony. Jak mu sie odpowiednio w główce poukłada, to będziesz miała super kompana.
Patrząc na niego , nie wygląda na maluszka
A ja w drugą stronę- chciałem jak najniższe w kłębie, szukałem kompaktowych koni do 160cm, ale z mocną szyją, grzbietem i zadem. Rok po roku kupowałem trzylatki po 157cm, a one ciągle rosną i rosną..... już 5 i 6 latek a rosnąć nie chcą przestać 😀
Posiadacie lub widujecie dorosłe Ślązaki o wzroście do 160?
pksp, znajoma w Ornecie miała kilka "niskich" ślązaków swego czasu
Trafiłam na terenie południowych Niemczech na niesamowitą ślązaczkę - to znaczy ślązaczka ona jest w papierach, a własciwie z ojca folbluta.
https://baza.pzhk.pl/kon/?horse_id=41935

Klacz jest w niewiarygodnie dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Nie dowierzałam, że ma 26 lat (zaraz 27) ale obejrzałam jej paszport i wszystko się zgadza.
Dzierżawię ją sobie od kilku miesięcy i ujmę to tak: w trakcie pracy gimnastycznej z panią seniorką trzeba co jakiś czas powtarzać sobie: hola, ten koń ma +25, to nie jest pięciolatek. Chociaz tak się zachowuje, tak pracuje i potrafi bryknąć - z radości albo ze złości, że się jej nie pozwala iść do przodu w jej tempie, czyli galop na lamę.
Apetyt, siersć, waga, stawy, ścięgna, grzbiet, kopyta, oczy, humor, iskra w oku, zrywność i żwawość - wszystko bez zarzutu. Chciałabym tak się starzeć jak ta klacz!

Nadzwyczajnie udana kombinacja genów.
Wydaje mi się, że jest to przypadkowy produkt hodowlany, jej śląska matka była kryta rozmaitymi ogierami, ale folblutem tylko raz. Przynajmniej tak pokazuje baza koni. pl.
A udał się taki koń.

Stara niezniszczalna smoczyca. Fantastycznie się z nią pracuje z ziemi i siodła, choć jest to praca naprawdę ciężka, bo koń w latach, a jednocześnie bardzo do przodu i dodatkowo bardzo dużo do korekty. W sumie taka praca z koniem w tak zaawansowanym wieku i tak skrzywionym byłaby troche bez sensu, gdyby nie charakter konia. Kobyła świetnie współpracuje, przypomina sobie stare czasy i robi postępy. Dlatego jeszcze chwilę z nią zostanę.

Gdyby ktoś kojarzył hodowcę, panią Moskwę z Duszników-Zdroju, to szukam kontaktu. Chcę pogratulować świetnego efektu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się