Forum towarzyskie »

Odchudzanie/rzeźbienie ciała- sprawozdania

Włączyłam jego jedno, fajne.😀 Jestem zastana bardziej niż sądziłam, dobrze było się coś ruszyć.
flygirl, mnie on wkurza osobiście, ale po 30stce już nie można olewać tematu, a on działa najlepiej ze wszystkiego co próbowałam. Jak robiłam więcej kalisteniki, czy jeździłam na desce to obowiązkowo.
flygirl, jak rozciąganko typu yoga, to moim ulubieńcem jest Kurt Johnsen (yoga for life), z jeździeckich jest Jack LaTorre, ale to ogólne ćwiczenia i z polskich Krysia- fit na koniu.
Super, posprawdzam sobie, dzięki!
flygirl, - polskie - whitepointeshoes, zagraniczne - apka blogilates.
Nie jeździeckie, ale mi pasują 🙂
Ja prowadzę slow jogę dla jeźdźców targetującą nasze koniarskie bolączki (+ćwiczenia oddechowe), od przyszłego tygodnia zaczynam nagrywać dłuższy format na YouTube to wam tu wstawię linka. 😉
Słuchajcie szukam odżywki białka, problem jest taki że łatwo mnie wzdyma …
Pokusiłam się o białko z pasieki rodziny Sadowskich z enzymem trawiennym ale kurczę paskudne jest w smaku i nie da się go dobrze rozpuścić w mleku (bardzo czuć proszek )
Możecie coś polecić ?
espérer, nie udało mi się trafić na wege białko, które byłoby do przełknięcia. Sojowe, z grochu, nawet chyba z drożdży, miałam sporo, każde jest fujka.
Pytanie czy wzdyma Cię po kazeinie, słodzikach, czy po laktozie.
jak po tym ostatnim, to lactose free jest na rynku, jak po kazeinie to możesz spróbować beef protein, a jak po słodzikach, to mi osobiście pasuje WPC Pure z kfd, ma mleczny smak i jest spoko, mimo wrażliwych jelit nic mi po nim nie jest.
Ale ostatecznie po prostu odpuściłam odżywki białkowe, cena, kalorie i smak sprawiają, że wolę sobie zjeść twaróg luzem.
Mnie wzdyma tak wiesz ogólnie … niestety nie mogę wyłapać ,, od czego,, ale brzuch mi się umie zrobić jak mini ciąża czasami pod koniec dnia
Dlatego tu mnie skusił ten enzym trawienny, ale ani z mlekiem ani z wodą tego się nie da pić ehh..
espérer, espumisan pomaga na wzdęcia. Mnie np wzdyma jak siedzę cały dzień w pracy lub w aucie i pozycja jest ciągle zgięta. Poza tym jedzenie też ma znaczenie. Odkąd w ogóle nie jem nic pochodzenia mlecznego nie mam już raczej takich problemów, więc może warto popatrzeć też w tym kierunku.
espérer, - mi pomaga ulgix 😅
espérer, pytanie czy to jest zwykłe wzdęcie czy sibo?
Perlica nie wiem, nie robiłam testu na SIBO
No i też oprócz względów estetycznych nic mnie nie boli więc trochę to olewam …
Spróbuję ten ulgix!

Nie chcę się bawić w dietę eliminacyjną bo aktualnie walczę o każdy +1kg … i jeszcze dalej karmię piersią
I nie wiem czy to nie jest związane z cyklem .. bo ogólnie wywala mnie tak od miesiączki do owulacji, druga połowa cyklu jest spokojniejsza albo ja mniej jem może po …
espérer, tak, z cyklem może też być związane. Nie wiem jak z ruchem u Ciebie, ale tak jak mindgame mówi, ruch ważny. Ja mam dużo gorsze objawy ibs jeśli siedzę cały dzień i pracuję, a duuuzo mniejsze jak mam łagodny ruch cały dzień.
Też potwierdzam ruch, u mnie jest dużo gorzej jak pracuje zza biurka. Dodatkowo luźne ubrania - siedzenie w jeansach to dużo bardziej napięty brzuch niż kiedy mam sukienkę.

espérer, - jak te enzymy trawienne Ci działają tak ogólnie, to możesz też kupić białko, które Ci smakuje i osobno enzymy 😉 Często przy keto się wspomagać enzymami.

Espumisan czy ulgix są o tyle spoko, że one w sumie nie mają przeciwskazań do długotrwałego brania.
Do tej pory myślałam że się nawet ruszam .. bo kroków sobie masę mając stajnie dom pracę dzieci ALE
Ostatnio zaczęły mi doskwierać plecy w odcinku szyjnym ( pięknie mi się tam zbiera stres i pozycja laptopowa)
I jeszcze poszłam na warsztaty dosiadowe i się załamałam nad tym jakie mam zakresy ruchu …
No pesel zaczyna robić swoje
espérer, również może być endometrioza lub brzuch hormonalny.
Sibo nie boli, dopóki nie zacznie boleć...
espérer, - hormony zawsze dobrze sprawdzić, szczególnie po ciążach, bo to jednak robi rollercoaster. Do tego kortyzol (najlepiej w dziennej zbiórce moczu, nie jedno punktowy z krwi). Jak sama od razu wskazujesz stres to może być podwyższony - poczytaj o kortyzolowym brzuchu.

Pesel to pesel, ale ciało oddaje to jak o nie dbamy, a nad zakresem ruchu da się pracować do późnego wieku 😉 choć też czuje w sobie coraz drewno... ale w tym roku radośnie łapie wszelkie wirusy jak pokemony, więc więcej siedzę na L4 niż siłowni 🙄
Perlica nie myślałam o endometriozie ale też mam dużo gorsze miesiączki po drugiej ciąży - dużo więcej krwawienia
Problem jest taki że jestem szczupła jak patyk jak już byłam u lekarza że mam wzdęcie ale nie mam przy tym biegunek zatwardzeń to stwierdził chyba że wydziwiam …
espérer, znam to, bo ja byłam na SOR jak mi dwukrotnie się tak stało, ale do tego miałam mega kłucie w boku , dlatego pojechałam właśnie na SOR. To 2 lekarzy mnie oglądało, stwierdzili, że tak szczupłej osoby to dawno nie widzieli i zawołali trzeciego na USG, bo szok, że pacjent jest szczupły.
Bez przesady, ja jestem szczupła, ale nie jakaś bardzo chuda.
Uznali że wymyślam, bo wg nich mój brzuch jest płaski 🤣a ja się czułam jak dziecko z Etiopii
Wgl to jest zaskakujące że jak masz otyłość to się uruchamia lawina badań a w drugą stronę to nic …
Ja całe życie byłam mega szczupła ale mi to nie przeszkadzało bo moje ciało miało siłę w sobie
A teraz poszłam na warsztaty dosiadowe i trzęsłam się jak galaretka - i nie zrobiłam czegoś WOW ot dłuższa chwila w jeździe w ćwiczeniu stój - półsiad
Wiesz jak mi było wstyd …i nie chce się już tak poczuć
w pewnym wieku, zwłaszcza dla kobiet, kluczowe znaczenie ma masa mięśniowa - i to dość istotny czynnik zdrowia. Warto robić coś żeby ją zwiększać. Choć ja sama nie cierpię treningu siłowego (cardio też nie lubię, w ogóle nie lubię ćwiczyć). Ratuję się w miarę kalisteniką, nie umieram z nudów. Dla mnie to lepsze, bo zerową motywacją jest mieć ładniejszy tyłek, a już całkiem dużą umieć się podciągnąć.
espérer, - no niekoniecznie 😉 ja ciągle słyszę bullshit, że jeszcze nie jestem aż tak otyła, żeby mieć problemy metaboliczne. No i pewnie wyniki się poprawią jak schudnę. Tylko problem jest w tym, że tak jakby nie mogę 🤡 nie ważne co robię.
No, ale mam tylko BMI 27, nie ponad 30, więc nie mam problemów. To, że przytyłam łącznie ponad 20kg? Eeee tam, na pewno nie jest aż tak źle albo jem ciastka lunatykując...

Właśnie zwiedzam kolejnego endokrynologa i babeczka sprawia pozory jakby nawet jej się chciało. Jestem w trakcie badań i 29.04 mam wizytę kontrolną.
keirashara, jak się jest kobietą i to w wieku dość młodym, to nikt nie traktuje poważnie. Ja może mam pecha, ale tyle razy zostałam olana (hitem była internistka, która zaczęła dociekac po co mi te psychotropy i skąd depresja w tym wieku, bo pytała czy biorę jakieś leki, więc powiedziałam że SSRI, nie jestem lekarzem, to nie wiem czy to ma znaczenie przy wypisywaniu leków na anginę). Miałam problem dostać skierowanie na badania krwi - nie chodzę często, raz na kilka lat, ale zaczęłam łysieć, co mnie zmartwiło. O ginekolog nawet nie wspominam.
Teraz mam luxmed, dostałam od razu pakiet badań ze względu na jelita, jakoś tak normalnie człowiek potraktowany. Choć ja chodzę do lekarza jak już mi coś BARDZO w życiu doskwiera, profilaktycznie czy z pierdołą nigdy.
To jeszcze dopytam czy rolujecie się? Jeśli tak jak często czy po czy przed treningiem ?
espérer, - po treningu albo jako sesja solo 🙂 koniecznie gładki roller, bez wypustek. Bardzo polecam cykl od whitepointeshoes w temacie rolowania.

madmaddie, - ja bym mogła książkę napisać na temat olewania i wciskania bullshitu, więc niestety doskonale wiem jakie jest podejście 😉 także to chyba nie pech, a ciulowe nastawienie tych, którzy powinni leczyć.
espérer, mi się nie chce. Dbam o aktywne rozciąganie na koniec, nie pomijam tego kroku, choć łatwo o to, zwłaszcza jak się ma trening wciśnięty między obowiązek A i B
A jak długo rolujesz daną partie ?do uczucia ulgi że jest miękko czy max te 3 minuty ?
espérer, - to zależy, czy robię to po treningu czy jako taką całą sesję skupioną głównie nad powięzią i napięciami. Po treningu krócej, do tych 3 minut max, jak skupiam się na rozpracowaniu powięzi to czasami dłużej.
Właśnie z tymi powięziami mam problem - no beton beton
Muszę nad tym popracować żeby dalsze treningi miały sens
Kupiłam sobie właśnie gładkie rolllery bo łatwo mi się robią siniaki
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się