Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

karolina_, tak dokładnie. Bo jełsi koń miał wysoko, wysoko selen a nagle bez specjalnej suplementacji wyszedł ponad normę to by się zastanowiła nad klasycznym" interpretowaniem wyniku.
Meise, sra na ujeżdżalni, sra w stajni, sra jak przy niej sie krece. Zwykle kupy, zeby nie bylo ze ma sraczke ze tak mówię ze sra wszedzie 😀 Oczywiście nie siedze z nia nie wiadomo ile godzin ale przed/w trakcie/po pracy sra jak zwykle. Nie widzę różnicy. A dieta i życie jej sie mocno zmieniło na przestrzeni czasu od kiedy jest na chevinalu, bo była i na wiadrach kombinacji owsa i makucha, na 2kg musli z sieczka, teraz na 1kg musli z sieczka etc. Za każdym razem jak cos przy niej robie to dymam z kupozbieraczka za nią, stąd nie widzę różnicy. Nie ważę ile sra całości dziennie.

Tylko ze, mój kon poza sianem i pasza je tylko chevinal i chelat magnezu. Miala tez nutrigard ale to prewentatywnie przy stresie. Ja wszystko kalkuluje zanim podam/zmienię. Dobrze ci dziewczyny mowia zeby to podsumować co dajesz, bo mozna przedobrzyć i zrobić kuku. Z mojego riserczu nawet głupią zmianę witamin lepiej przeliczyc bo każda firma/produkt inaczej ma proporcje rożnych rzeczy.
donkey, chyba się nie zrozumiałyśmy, albo nie przeczytałaś mojego posta dokładnie. Chodzi mi o to, że koń nie załatwia się w ogóle przez wiele godzin, mimo pracy pod siodłem, groomingu, odprowadzenia do boksu i zjedzenia posiłku. Czyli przyjeżdżam, biorę z wybiegu do boksu, daje coś na ząb, itd. itd. Mija wiele godzin i koń wraca do boksu bez zrobienia kupy. W boksie też nadal nie robi. Dopiero jak wezmę go na halę i się ołażę to zrobi. Wczoraj tak się ucieszyłam jak w końcu zrobił, że aż koń się ucieszył i zaczął mi podbrykiwać na uwiązie jak szłam po kupozbierak 😅

Redplex i B-Komplex już skarmione. Teraz dostaje tylko Chevinal gwoli ścisłości.
Meise, zapytałaś o obserwację zmian nawyków wyprozniania sie z zaczeciem podawania Chevinala, to odpowiam ze jak zaczęłam podawać to nie zauważyłam zmian w wyniku jego podawania. Zapytałaś potem czy sie nie załatwia pomimo kupy żarcia i ruchu, czego nie miałam na myśli w mojej pierwszej odpowiedzi. Koń przed/po chevinalu - nie było żadnej różnicy. Czy na solidnej porcji paszy czy nie.

To co opisujesz brzmi nieciekawie i bym podążyła prostą drogą eliminacji - jesli zaczęłaś podawać i jest coś nie tak to sprawdź jak jest bez i będziesz miała pewność
U mnie też bez różnicy na chevinalu vs bez w kupach
Imho odstaw na trochę. Serio 3 tygodnie to po takiej wczesniej też intensywnej suplementacji to nawet wskazane.

Natoamis- zdefiniuj "dużo godizn". Konie i owszem są ogólnie maszynkami do produkcji biologicznego złota dla tej ziemi... ale nie aż tak.
To raczej 2-3 kupy podczas jednej wizyty własciela są oznaką, że przewód pokarmowy (flora bakteryjna) jest nie teges.
Mi się rzadko udaje być obecną przy wypróżnianiu się kobyły mojej. A spędzam z nią czesto po 4h dzień. No, własnie może na końcu, jak wejdzie na myjkę to walnie kupsko (tam od razu sprzątają, więc ona zrobi kupę i jescze ostentacyjnie odejdzie na bok zadkiem, i czeka aż posprzatać🙂. I taka częstotliwość w ogóle nie jest powodem do stresu.
Wrećz przeciwnie, osby, których kon załatwia się na jeźdize kilkukrotnie mogą być zaniepokojone.
kotbury, konie są różne, jak się przejmują jazdą to robią i 2 kupy na treningu, to też będzie ok. A są takie co trzymają i dopiero robią w boksie.
I każdy z tych koni może być koniem zdrowym.
Perlica, oczywiście...
Ale ja znam konie, które robią 5razy na jeździe. Serio. I imho to jest powód aby się przyjrzeć bardziej.
Miałam gdzieś zapisane, ale zgubiłam screena - polecicie mi firmy, które mają kompleks witamin w formie smaczków w postaci tych bloków/batonów?
Muszą być dostępne na allegro, bo muszę wykorzystać bon :p miałam w ulubionych Mineral Bricks Eggersmanna ale już niedostępne.
wistra, Reformin Stixx Hovelera?
Pacisx, oooo 😍 dzięki!
Perlica, oczywiście...
Ale ja znam konie, które robią 5razy na jeździe. Serio. I imho to jest powód aby się przyjrzeć bardziej.

U mojej to była pierwsza oznaka zapalenia jelit.
O, to, to, właśnie.
Moje konie na jeździe kup nigdy nie robią - chyba, że się zestresują. Za to własnie jakby robiły kilka kup w ciągu tej godziny jazdy to bym się ja zestresowała...

Za to na myjce to się sra zawsze. O, jeszcze w boksie na świeżą słomę to też. Do 15 minut od wlezienia do boksu. Robią tak wszystkie 3 konie, które mam aktualnie u siebie.
Sankaritarina, moje pierwsze co robią na świeżą słomę to siku i kupa �‍♀️
Chyba tylko jeszcze tego nie ogarnął ????
ash, Moje mieszkają obecnie pod wiatą i kucka specjalnie wręcz lezie do tej wiaty, żeby się załatwić. Potem wychodzi ;D jeśli coś akurat robię w pobliżu, to idę na bieżąco sprzątnąć....
Ale z jednej strony się cieszę, przynajmniej monitoring gównowy się prowadzi😉
W tym temacie to ja mam kryzys "dieteyczek" i "fizjo" wchodzących w komtenecje dieteyczek.
Mam pod nosem konia, który na jeździe sra jak rzutnik do gówna... i ma keratozę 9czy jak to tam się zwie), ale nieeee. Ten kon tak ma a diete układa panie dieteyk więc jest super i ten koń tak ma.
A dieta to wciśniety większości ludzi co nie pizgają spoetu balancer i sieczka z lucki of course...
Jaki preparat E+selen polecacie ?
Niezmiennie Hesta+ Selen Hippolyta. Teraz testujemy akurat wersję Hippovetu.
espérer SUPLEXAN E+SELEN
espérer SUPLEXAN E+SELEN
BUCK, Powiedz mi co ty jeszcze dajesz swojemu przy pssm?
esperer oprócz tego właśnie Se+E, dostaje ale nie w trybie ciągłym samą wit.E, jeszcze cały rok Sukcesu elektrolity w ilości mniejszej zimą, większej latem, tłuszcze w postaci makuchów, zimą dodatkowo olej, dodatkowo na mięśnie FORAN muscle prep, potem FORAN muscle max (wtedy nie dostaje Se+E), wit. B complex i oczywiście zero ziarna, po kokardę włókno, mnóstwo ruchu
Masz go dalej na trawie czy musiałaś przejść tylko na sino ? Ty masz heterozygotę mieliście jakiś rzut z objawiamy czy nic ? Właśnie szukam czegoś jeszcze na regenerację tych mięśni może ten Foran widzisz efekty po tym?
esperer gdyby nie te mega wysokie wskaźniki, to prawdopodobnie nie robiłabym testów, bo nic konkretnego nie wskazywało. Z czasem douczyłam się, że np. każdorazowe siusianie na początku jazdy, że wieczne potykanie się, to są takie lekkie wskazówki
chodzi na trawę nieomal codziennie, nigdy nie miał nawet lekkiego objawu ochwatowego, także on ma "lekką" formę PSSM
zdecydowanie po Foran muscle prep, + ćwiczenia, fizjo, widać, że grzbiet się wypełnił, wszyscy to zauważyli, mimo że obecnie ma 27 lat, Foran muscle max dałam dla podtrzymania, mimo że to koń na lekkie spacerki w teren
A jak wam aktualnie wychodzi krew dalej wskaźniki takie w kosmos? Bo widzę z tej listy którą podajesz to nic nie masz na wątrobę czyli już jest ok?
najnowsze planuję na wrzesień, także chwilę trzeba poczekać, jeśli chodzi o wątrobę to zimą wzmacniam ostropestem i kozieradką 🙂 ostatnie wyniki wątrobowe były prawidłowe, LDH był akurat na granicy górnej normy, CK podwyższone ale nie tak jak w początkach bywało
Trochę offtopem pojadę ale jestem ciekawa jak kiedyś bd wyglądać wasza emerytura bo jeszczcze nie dokopałam się jak szybko potem te konie się sypią po wyłączeniu z pracy
A stosowałaś może ten dedykowany preparat WES bodyguard?
biorąc pod uwagę, że nigdy ciężko nie pracował, pomijając jeden rok, 15 lat temu, to wiedzie sobie życie seniora/emeryta z indywidualną opieką, połączoną z lekkim czynnym, fizycznym wypoczynkiem 😉
nie mam planów na odstawienie go dopóki, dobrze wygląda, widać, że się świetnie czuje, ma dopiero 27 😉
nie, nie używałam żadnych konkretnych preparatów, tylko te co opisałam, a zanim zaczełam podawać Foran, to dostawał Dolfos Calvet, do którego wrócimy, jak się obecny zapas Forana skończy, bo robię przerwy w podawaniu Forana
A czemu z Dolfosu calvet a nie horsemix?
To w sumie do wszystkich pytanie.
Agnes14, bo Horsemix to witaminy, a Calvet aminokwasy.
Jaki preparat na lepsza wydajność i wytrzymałość u konia ? Badania są ok. Dostaje elektrolity, koń chodzi regularnie 5-6 dni max, 2 x w tyg skoki (max 80 cm) reszta to praca ujezdzeniowa. Źle reaguje na wysokie tem, ogólnie dość mocno się poci, i nie ma tej siły. Nie dostaje energicznego musli, w zimę taka dieta jej odpowiadała, na lato czegoś brakuje 🙁 coś podpowiecie ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się