Lootra, zboża. Dlaczego nie chcesz ich podawać? Właśnie szlachetne konie w fazie wzrostu powinny je dostawać. Jeśli jesteś przeciwniczką totalną owsa to drożdże paszowe mają największą zawartość fosforu. Z pasz oprócz zbóż otręby (tak, to też ze zbóż).
espana, nie jestem przeciwniczką zbóż. Dostawała owies kilka miesięcy, w obecnej paszy też ma zboża. Po prostu dostaje małe ilości z zalecenia weta bo jest za gruba. Miałam uzupełniać to witaminami w większej dawce
Lootra, - wyślij sobie/komuś przez whatsapp, messenger i pobierz takie wysłane, będzie mniejsze. Ewentualnie wpisz w Google, są portale do zmniejszania 🙂
Niestety, ale praktycznie nie ma supli z fosforem. Przerabiałam temat jakiś rok/dwa temu i no bida. Znalazłam co najwyżej jakiś fosforan magnezu 🙄
U mnie owies odpadał, bo energia, a inne pasze/zboża, bo też masa.
Ja właśnie znalazłam jakiś fosforan wapniowy z podkowy, ale póki co dam jej ten owies, akurat zostało mi jeszcze trochę, no i ponowię badania krwi, zobaczę jak na świeżo to wygląda
Lootra, - no pytanie jaki ma stosunek Ca:P ten fosforan wapniowy, bo jak wincyj wapnia to nie pomoże, bo właśnie to leży 😉 Zwykle jest problem z wapniem, mało kiedy w drugą stronę.
Dokładnie. W suplementach Ca:P przewaga zawsze będzie na rzecz tego pierwszego. Zobacz drożdże paszowe - nawet te z JarPasz - w drożdżach stosunek jest odwrotny.
Lootra, podawałam Fohlengold BoneCare i są naprawdę efekty. Źrebak na rtg miał zmianę w stawie, która wyglądała jak kawałek, który chciał się oderwać. Po kilku miesiącach podawania kontrolne rtg - staw idealny, jakby wcześniej nic się nie działo.
Plus dostawał paszę Pavo Podo Grov, która też zapobiega osteochondrozie, więc nie wiem co bardziej zadziałało
Pewnie jedno i drugie po trochu
Ta pasza Pavo ma dość fajne dawkowanie, bo ok 200g na 100 kg masy ciała (dotyczy źrebaków pow 1 roku), więc przy tej ilości za bardzo ci nie będzie tuczyć, ale zapewni zbilansowaną suplementację. Polecone generalnie przez weta
Rusticalle, włączyłam owies, ale ona dostaje ogólnie niewielkie porcje treściwego, nie wiem czy ten owies dużo zmieni 🙁
Dołączam zdjęcia bo chyba już pójdzie - mama młodej to arabomałopolak, też gruba, ale ona ma ograniczone możliwości ruchu więc jej pewnie nie odchudzę. Nie mam niestety zdjęć takich prawidłowych, tylko takie pastwiskowe trochę z dupy strony .
Sama nie wiem, może rzeczywiście nie jest aż taka gruba, chciałabym zostać wyprowadzona z błędu 🙈
Po pierwsze musisz sobie policzyć ile dokładnie będizesz podawać tego owsa i zbilansować go wapniem.
A do tego potrzebujesz dodać odpwoeidnią ilość innych rzeczy.
Moje aktualne zdnaie jest takie, że na trawce/sianeczku i owiesku to się dobrego (w przyszłości- czytaj zdrowego) konia nie wyhoduje.
Jak dokłądasz owies, a nie chcesz witamin dedykowanych to chociaz dołóż lucernę odpowiednio wagowo do dawki owsa. O ten bilans wapń-fosfor włąsnie chodzi. Bilans to jedno a ilość to drugie- u rosnących oni bardzo ważne. Nie może być za mało- nie powinno być za dużo.
Co do "gruba- niegruba"... no pytanie ile ma kolegów i koleżanek do zabawy. Źrebole nie powinny jednak smae być. potrzebne wiekowo odpowiednie towarystwo.
kotbury, ma towarzystwo w swoim wieku i dwu-trzy latków, do tego też dorosłe konie (10+) ale ona od urodzenia nie jest zbyt ruchliwa i zabawowa, wiadomo czasem pobryka i pogalopuje ale raczej woli prowadzić spokojny tryb życia i trzyma się z tą starszą grupą