Forum konie »

dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Lootra, zboża. Dlaczego nie chcesz ich podawać? Właśnie szlachetne konie w fazie wzrostu powinny je dostawać. Jeśli jesteś przeciwniczką totalną owsa to drożdże paszowe mają największą zawartość fosforu. Z pasz oprócz zbóż otręby (tak, to też ze zbóż).
espana, nie jestem przeciwniczką zbóż. Dostawała owies kilka miesięcy, w obecnej paszy też ma zboża. Po prostu dostaje małe ilości z zalecenia weta bo jest za gruba. Miałam uzupełniać to witaminami w większej dawce
Lootra, pokaż ją, czy rzeczywiście taka gruba 😉
Okej, tylko help - jak zmniejszyć na telefonie rozmiar zdjęcia?
IMG_3247.png IMG_3247.png
Lootra, nie wiem, prześlij sobie na pocztę i wtedy wybierz mniejszy rozmiar 😅
Lootra, czasem wystarczy je edytowac i ciut zmniejszyc.
Jeśli masz problem z masą to można śmiało dodać otręby ryżowe 🙂
Można również dodać siemię lniane 😀
Lootra, - wyślij sobie/komuś przez whatsapp, messenger i pobierz takie wysłane, będzie mniejsze. Ewentualnie wpisz w Google, są portale do zmniejszania 🙂

Niestety, ale praktycznie nie ma supli z fosforem. Przerabiałam temat jakiś rok/dwa temu i no bida. Znalazłam co najwyżej jakiś fosforan magnezu 🙄
U mnie owies odpadał, bo energia, a inne pasze/zboża, bo też masa.
keirashara, dziękujecie, za chwilę spróbuję

Ja właśnie znalazłam jakiś fosforan wapniowy z podkowy, ale póki co dam jej ten owies, akurat zostało mi jeszcze trochę, no i ponowię badania krwi, zobaczę jak na świeżo to wygląda
Lootra, - no pytanie jaki ma stosunek Ca:P ten fosforan wapniowy, bo jak wincyj wapnia to nie pomoże, bo właśnie to leży 😉 Zwykle jest problem z wapniem, mało kiedy w drugą stronę.
Dokładnie. W suplementach Ca:P przewaga zawsze będzie na rzecz tego pierwszego. Zobacz drożdże paszowe - nawet te z JarPasz - w drożdżach stosunek jest odwrotny.
espana, niby fosforu więcej
IMG_3248.png IMG_3248.png
Lootra, o proszę, możesz spróbować.
Poncioch, gorszy stosunek, tu masz prawie 1:1
Lootra, podawałam Fohlengold BoneCare i są naprawdę efekty. Źrebak na rtg miał zmianę w stawie, która wyglądała jak kawałek, który chciał się oderwać. Po kilku miesiącach podawania kontrolne rtg - staw idealny, jakby wcześniej nic się nie działo.
Plus dostawał paszę Pavo Podo Grov, która też zapobiega osteochondrozie, więc nie wiem co bardziej zadziałało
Pewnie jedno i drugie po trochu
Ta pasza Pavo ma dość fajne dawkowanie, bo ok 200g na 100 kg masy ciała (dotyczy źrebaków pow 1 roku), więc przy tej ilości za bardzo ci nie będzie tuczyć, ale zapewni zbilansowaną suplementację. Polecone generalnie przez weta
elita17, o właśnie u nas też coś podobnego wyszło! A była kulawizna?
Tak, była kulawizna i to dość mocna, dostał przeciwzapalny na 10 dni doustnie (Contacera) i zalecenie suplementacji plus ta pasza.
Lootra, a najprościej - owies, otręby pszenne, ryżowe?
Rusticalle, włączyłam owies, ale ona dostaje ogólnie niewielkie porcje treściwego, nie wiem czy ten owies dużo zmieni 🙁

Dołączam zdjęcia bo chyba już pójdzie - mama młodej to arabomałopolak, też gruba, ale ona ma ograniczone możliwości ruchu więc jej pewnie nie odchudzę. Nie mam niestety zdjęć takich prawidłowych, tylko takie pastwiskowe trochę z dupy strony .

Sama nie wiem, może rzeczywiście nie jest aż taka gruba, chciałabym zostać wyprowadzona z błędu 🙈
IMG_3245.jpeg IMG_3245.jpeg
IMG_3246.jpeg IMG_3246.jpeg
Może ja mam inne standardy ale gruba nie jest według mnie. Wygląda dobrze 🙂
Tak, wygląda dobrze, bo tak wyglądają takie mieszanki. Owies jej nie zaszkodzi.
Dla mnie też jest ok.
Super, dzięki dziewczyny 🌷

Nie ukrywam że trochę u nas się przewinęło tych roczniaków i moja rzeczywiście póki co z nich wszystkich taka najpełniejsza jest 😅

Dałam już do pudełek owies, zamówiłam ten fosforan ale zanim dam to zrobię ponownie wyniki krwi dla pewności
Tylko te obrączki na kopytach nieco alarmujące.
O wow! Hold your horses.

Po pierwsze musisz sobie policzyć ile dokładnie będizesz podawać tego owsa i zbilansować go wapniem.
A do tego potrzebujesz dodać odpwoeidnią ilość innych rzeczy.

Moje aktualne zdnaie jest takie, że na trawce/sianeczku i owiesku to się dobrego (w przyszłości- czytaj zdrowego) konia nie wyhoduje.
Jak dokłądasz owies, a nie chcesz witamin dedykowanych to chociaz dołóż lucernę odpowiednio wagowo do dawki owsa. O ten bilans wapń-fosfor włąsnie chodzi. Bilans to jedno a ilość to drugie- u rosnących oni bardzo ważne. Nie może być za mało- nie powinno być za dużo.

Co do "gruba- niegruba"... no pytanie ile ma kolegów i koleżanek do zabawy. Źrebole nie powinny jednak smae być. potrzebne wiekowo odpowiednie towarystwo.
kotbury, ma towarzystwo w swoim wieku i dwu-trzy latków, do tego też dorosłe konie (10+) ale ona od urodzenia nie jest zbyt ruchliwa i zabawowa, wiadomo czasem pobryka i pogalopuje ale raczej woli prowadzić spokojny tryb życia i trzyma się z tą starszą grupą
Lootra, odmierz dawki (zważ), wrzuć obie w jakiś kalkulator i potem podbieraj ile czego.
Potrzebny ci fosfor i wapń do jego zbilansowania.
Co jest teraz na topie na kopyta? Coś z półki Formula4Feet. Polecicie coś?
Meise, [[a]]https://arcus-konie.pl/Life%20Data%20Labs%20Farriers%20Formula%20DC%20dodatek%20paszowy%20na%20kopyta[[a]]
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się