Forum konie »

Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy

Post został usunięty przez moderatora
Post został usunięty przez moderatora
Mam plagę meszek, niestety koń mi zaczyna dość mocno puchnąć na puzdrze po pogryzieniach …
Szukam wszelkich poleceń czym to psikać odstraszająco
espérer, - nie psikam, ale smaruje - cdm protection plus, w zimie na grudę, a w lecie właśnie na puzdro i okolice na meszki 😀

Zakropiłam Grubcia spot-on, trochę czekaliśmy, bo braki w hurtowniach. Żadnych reakcji alergicznych. Od weekendu żadnych nowych śladów, więc chyba tfu, tfu działa. Oby, bo tydzień temu wyciągałam mu z rzepa strupy z kawałkami ogona 😖
esperer mały słoik oleju kokosowego, roztop, dolej do tego olejek z trawy cytrynowej, nie cytrynowy ! zostaw do stężenia i tym smaruj , działa super
espérer, zel z hippiki, o ten
https://sklep.hippika.com/s,13,zel_odstraszajacy_owady.html

tani, naturalny skład, nic nie piecze (testowalam na sobie).
Jest tez w rollonie wiec do konskich miejsc intymnych nada sie akurat
To z hippiki miałam i jak dla mnie efekt zerowy
Jeszcze tego preparaty w formie roll on jest bardzo mało to parę użyć i puste
Olej kokosowy - smaruje samym, z niczym nie mieszam, wystarcza na kilka dni. Mendy na to nie siądą.
espérer, mastiprewent. Maść do wymion😅 zagoi to co nagryzły i zabezpieczy przed następnymi.
Evka, Jestem absolutną fanką Mastiprewent 😍 Świetne mazidło na wszelkie skórne sprawy, ale że zabezpieczy przed meszkami też to nie pomyślałam! Dodaję kolejną zaletę do listy 😁
Są jakieś maski na rynku, które mają trochę wiecej materiału na potylicy ? Miałam Bucasa i pod tym względem była super, chociaż xfull wchodził nam na głowę.. no ledwo. Ale kobyła zgubiła. Tak patrzę to większość kończy się tak bardziej pod kantarem, ja potrzebuję czegoś, co sięgnie ZA kantar na potylicy, bo inaczej maska trzyma się na głowie krócej niż 30minut :/
Taak, ale to za dużo, bo to ma być tylko maska..
PannaDziewanna, tego typu są trochę dłuższe:
https://sklep.bergo.pl/waldhausen-maska-przeciw-owadom-z-ochrona-uszu
https://www.febro.pl/product-pol-11865--Kentucky-maska-na-owady-Slim-Fit-bezowa.html
Ale czy koń nie ściągnie to nie obiecuję 😉
Też mam taką, co wszystko sciąga i przerzuciłam się na frędzle z uszami/uszy z frędzlami. I jest spokój.
A używałam ktoś z Savio ?
https://hihorse.pl/produkt/maski-i-fledzle-na-owady/4838-294698-maska-przeciw-owadom-avocado-with-rainbow-savio-.html#/288-atrybut_produktu_rozmiar-xfull
Wyskoczyła mi reklama i to przypomina krojem te z Bucasa, patrząc na zdjęcia też wydaje mi się, że jest trochę więcej materiału na potylicy.
Tych wciąganych, ciasno przylegających się trochę boję, bo koń na wolnym wybiegu, chodzi w tej masce 24h.. Plus wielki łeb, też się boję o jej komfort w tym :/ Aczkolwiek pewnie dopóki nie zamówię i nie spróbuję to się nie dowiem
PannaDziewanna, - zerknij na maski felixa bulhera na niemieckim kreamerze - są w fajnych cenach i opcjach, mój ma np. taką bez uszu i w strategicznych miejscach podszytą futrem, bo jest delikatesem 🙂 wypadają duże.
Cześć! Ma ktoś polecić sprawdzoną, dobrą maskę z ochroną uv? Koniu mi bardzo łzawi od słońca i potrzebujemy wsparcia. W dodatku koniu nienawidzi masek, ma już 3, w tym Rambo za miliony monet (tej nienawidzi najbardziej).

Wszystkie dotychczasowe maski ma z ochroną uszu. Teraz chciałabym taką bez uszu, by się dobrze i łatwo zakładała (gruby ma łeb jak sklep i gigantyczne uszy, stad dopasowanie maski jest czasochłonne zwłaszcza przy jego niechęci i eksploracji nienawiści do masek- a chciałabym by stajenni dali radę robić to codziennie).

W skrócie, na czym mi zależy:
-wygodna
- z dobrą widocznością
- bez uszu i łatwa do szybkiego założenia
- dobrej jakości i nie odparzajaca powiek i żywym słońcu i po tarzaniu
Ktoś jest w stanie pomóc? 🙁 cena bez znaczenia, byle coś sprawdzonego.

ElSalvador, - felix bulher, ten model - klik do maski
Zakłada się bardzo łatwo, a jak nie robi krzywdy mojemu księciuniowi na ziarnku grochu to nikomu nie powinna 😉 jedyne one są dostępne tylko w niemieckim kreamerze, ale bez problemu wysyłają do PL.
keirashara, w jar-koniu mignął mi ten model, warto sprawdzić 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się