Forum konie »

Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy

Gillian, Biedna... U mnie to samo. Naloty dywanowe uprawiają.
Co do psikadeł, to cena taka se, bo to za 500 ml, a Absorbina czy Endure za prawie litr więc różnica w cenie na litrze to 10-20 zł w zależności od sklepu.
Ja chyba się przerzucę na robienie domowego psikacza, bo ceny tych gotowych są naprawdę porażające, a ich skuteczność jest… jaka jest 😉
Na allegro olejki zapachowe są po 7-8 zł, więc za 5 dych można mieć niezłą mieszankę.
infantil, a jakiś sprawdzony przepis na skuteczną mieszankę? ...ja stosuję wywar z czystka, ale poza tym że koniowi chyba pasuje to skuteczność bez szału.
Ja robiłam swoją mieszankę z pierdyliardem różnych olejków i niestety to również nie jest specjalnie skuteczne, do tego psikacz się notorycznie zacina, bo to trzeba na bazie tłustej zrobić. Nie wiem czy nie lepiej na przykład rozrobić wazelinę z olejkami i tym smarować.
Ja zdrobiłam na occie jakiś przepis to koń miał pasemka potem na grzywie więc ostrożnie bo część potem razem ze słońcem rozjaśnia
No ja się nie spodziewam cudów, byle mi dało konia w spokoju wyczyścić i rozstępować.
A jak ma działać “niespecjalnie”, to wolę własnej roboty “niespecjalnie”, niż “niespecjalnie” za 200 zł 😅
Na początek stawiam na olejek z trawy cytrynowej i citronellę + eukaliptus i może dorzucę coś jeszcze. I zobaczymy
Ja kiedyś zakropliłam konia olejkiem eukaliptusowym. Najpierw 3 krople na zad. Czekałam 15 min i nic się nie wydarzyło, po czym zakropiłam całego i poszłam zadowolona moczyć siano.
Z zamyślenia wyrwał mnie krzyk koleżanki i łomot dobiegający ze stajni. Nie chcecie wiedzieć co było dalej...
Po prostu rozcieńczajcie ten stuff dobrze 😉
Do olejków jeszcze nada się lawenda, neem, czarny pieprz. Problem wlasnie jest z tym ze jak jest to na wodzie to i tak te olejki się nie zmieszają z wodą. Ocet to jeśli już to jabłkowy.

Z innych pomysłów to mam taki "wosk" przeciw owadom z trawą cytrynową ale jeszcze nie mialam okazji wypróbować, mój koń nie cierpi wybitnie z tego powodu
infantil, jeszcze geranium, goździk, lawenda, kocimiętka (podobno gzy i komary nie lubią).

donkeyboy, Tak, ja robiłam na bazie octu jabłkowego, oleju z orzechów włoskich (też owady pomoc nie lubią) i hydrolatu z lawendy. Plus te olejki i po jednym użyciu psikacz do wyrzucenia, bo zaolejował się na amen 😂
Kupiłam niedawno Leovet Tam Tam i niby na naturalnych składnikach i mi to uczula konia.
adriena, a co ma naturalność do alergii?
Jak uczula jakaś substancja to uczula, nie ważne czy syntetyczna czy naturalna.
Personalnie uczula mnie wyłącznie czysta, często żywa natura. 😆 Włącznie ze słońcem. Wbrew pozorom te mocno przeprocesowane składniki często uczulają właśnie mniej.
infantil, jeszcze geranium, goździk, lawenda, kocimiętka (podobno gzy i komary nie lubią).

znalazłam jeszcze w domu olejek z drzewa herbacianego i waniliowy, więc najpierw wypróbuję to, a jak będzie słabo, to będę dodawać stopniowo z tej listy, dzięki!
Od lat robię swoje mieszanki ale... Cokolwiek z citronella i lawendą przyciąga mi osy klecanki do konkretnego konia 🙄 w zeszłym roku dziabły go 2 razy i był to koszmar (ból i panika) w tym roku dopiero dzisiaj dodałam do mieszanki citronelli (bez niej jednak słabo trochę) i po 10 min osa w ogonie 😱
Macie jakiś zamiennik na muchy który nie będzie przyciągał tych pierońskich os?
Albo coś co też te konkretne osy odstraszy?
My robimy "wywar" z wrotyczu i dam dodajemy rożne olejki i trochę muchexu. Na te durne jusznice mało co niestety działa ale reszta nie siada. Ja porostu pogodziłam się już z derką nawet na placu i tyle.
Personalnie uczula mnie wyłącznie czysta, często żywa natura. 😆 Włącznie ze słońcem. Wbrew pozorom te mocno przeprocesowane składniki często uczulają właśnie mniej.
Sivrite, O, to, to, to, właśnie.

Dlatego uwaga z własnymi mieszankami "naturalnymi". I rozcieńczać.
Ja robiłam eee... z olejkami z trawy cytrynowej, cedru, rozmarynu. Coś tam działało.... Ocet jabłkowy też stosowałam kiedyś i też trochę tam działało przez chwilę.
Ja co roku jestem Januszem i nie kupuję środków na muchy, sama robię. Działają mocno średnio, czyli tak jak te kupne, ale są tańsze 😂
1/4 butelki octu jabłkowego i po jakieś 15-20 kropel olejku z lawendy, rozmarynu, mięty i cytryny + goździki. Do pełna dolaćwody. Coś tam działa, ale nie na długo, jedynie przed każdym użyciem trzeba wstrząsnąć 🙂
Też robiłam nie raz sama, olejki, ocet, woda. Odstraszało to słabo, a nie zabijało wcale. A ja jestem fanką mordu. Także odpuściłam temat, bo tylko mi to śmierdziało.
W temacie fanów mordu - najbardziej satysfakcjonujące dla mnie jest włączenie lampy owadobójczej i słuchanie jak te **]^{%}*{*%]#[ muchy się smażą 😍😍😍😍
Gillian, ja mam taką paletkę owadobójcza, którą można ustawić np. na półce. Nazwaliśmy ją wrotami śmierci. Strzela jak szalona. Ale część radości zabiera to, że mój pies się jej boi i od kiedy go znalazłam w nocy w łazience jak się zakopał pod ręcznikiem to wrota działają tylko w dzień 😀
Jest jakaś wytrzymała a tania derka siatkowa z kapturem lub bez??
Mersi, - hkm 🙂 Mój ma krówkę już jakiś 3 czy 4 sezon i ma się dobrze, mimo, że stajenni gdzieś mają zapinanie rzepów ładnie i jest pozaciągana na kapturze 😅 ale żyje, działa, ma klapę po brzuch, kaptur i kosztowała jakieś 200zł.
keirashara, No to w takim razie zamawiam hkm, dzięki za odpowiedź 😊
Pomocy! Mamy jakiś wylęg much w boksie. Gruntowne sprzątanie co 3 tygodnie, codziennie zbierane kupy i dościełane, a dzisiaj ściany były dosłownie czarne od much. Jakie macie sposoby na muchy w stajni? Mi już ręce opadają 😭
Sprzątane do zera raz na 3 tygodnie? To dość mało. U nas sprzątamy wszystko kilka razy w tygodniu + raz w tygodniu sypię Sandezię. Mamy w boksach spokój od much
Pasik_owska, zacznijcie częściej sprzątać. 3 tygodnie to jakiś horror 😐
Pasik_owska, spróbuj Agrisol Dry. U mnie, mimo że mam wyjątkowo niechlujną klacz, Agrisol daje radę. Zapach bardzo przyjemny, chyba nawet fajniejszy od Sandezii. Z tym, że ja do tej pory sprzątałam u niej w boksie do zera praktycznie coddziennie. Teraz kupiłam Sandezia dla porównania i zamierzam ograniczyć wybieranie całej ściółki.
Co wam najlepiej odstrasza komary? Mamy jakąś inwazję. Muchy się skończyły, a teraz komary chmarami atakują 🤐
Niestety jedyne co dziala to nie wychodzenie do lasu... 😑😑😑
budyń, Noo tylko że ja mieszkam w lesie 😝🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się