brak kaptura jest minusem ale poza tym nie ma się do czego się przyczepić. Nie chciałam wydawać dużo pieniędzy bo nie jeżdze w tereny aż tak często i u mnie się sprawdza. polecam.
Sivrite, do jednotybinkowego ja zakładam derkę na wierzch i jedynie wyciągam puślisko nad derkę - też się sprawdza 🙂
Malena, działa, ale tylko na komary. Na jusznice (ślepaki) nie działa. Mpradi, ja mam araba. Standardowo z raz czy dwa odskoczy od czegoś w terenie. Jak będę miała nogi na serce, to ryzykuję obrócenie się razem z derką i fikołaczka z konia. 😆
Ja czekając na moją derkę siatkową, którą w trzecim sklepie w końcu dorwałam i NAWET mi wysłali - wymyśliłam taki sposób na teren przy obecnej inwazji i... sprawdził się wyśmienicie. Chyba to opatentuję ^^
Gałązki brzozowe przyczepione z obu stron do grzywy na gumeczkach:
A ktoś stosował ważki na druciku dopinane do oglowia? Podobno świetnie działają? Meise, konik gajowy 😂 jak założysz czaprak w moro i te gałązki to już w ogóle go nie będzie widać 😂
Fokusowa, gotowy na zabawę w podchody 😁 a o ważce ja już długo myślałam i też jestem ciekawa czy działa, bo opinie różne. Dodatkowo taka ważka zbierałaby pajęczyny, więc dodatkowy wielki bonus. BUCK, też się tego obawiałam, ale jak tylko dotrwaliśmy do lasu, to już wszystko inne mógł wyżerać, więc tym się nie interesował 🙂
Ślepaki nie mogły na nim usiąść, bo te gałązki cały czas się ruszały. No ale w paczkomacie czeka na mnie zebra treningowa i już jajo znoszę, żeby ją jutro wypróbować 🐎
Dobra, przyszła mi derka siatkowa treningowa - zebra - z Busse. Jestem zachwycona! Przetestowałam ją dzisiaj pierwszy raz w terenie, robale się nas nie imały 😁
Jest PERFEKCYJNIE uszyta, dosłownie jakby na mojego konia. Wszystko leży jak ulał, nigdzie nie ciągnie, nigdzie nie ciśnie i nie obciera. No rewelka. Chyba w końcu będę miała terenowe lato 🐎
Także mogę z czystym sumieniem polecić.
Dodatkowo ranty zakropiłam olejkiem eukaliptusowym. Czy są jeszcze jakieś inne olejki, których nienawidzą ślepaki?
Szukam polecajek na derki siatkowe zebry, na padok. Najchętniej z klapą pod brzuchem i frędzlami dodatkowo. Z takiej bardziej "przestrzennej" siatki, żeby faktycznie muchy nie były w stanie ugryźć przez nią. Nie cisnące w kłąb i klatę. Znajdę takie cuda? Czy jak zwykle sobie wymyśliłam Graala i teraz będę szukać bezskutecznie 😅
Mialam zebry bucasa X lat temu w robocie i były fajne, ktoś miał jakiegoś waldhausena to były w ogole inne w dotyku. Te bucasy miały jakas taka solidniejsza te siatkę ale nic nie ujmowało przewiewnosci. Ale moze cos sie zmieniło, to dawno temu bylo. Szkoda jak cos sie zmieniło bo jakbym musiala kupować derka przeciw owadom to właśnie tą
Z ciekawości dopytam bo ty masz chłopaków 24h. Na dworze chcesz ich też tak trzymać w tych derkach ? Sama teraz szukam właśnie czegoś na takie padokowanie bo się okazało że młody ma uczulenie na owady 🙂 a wiadomość spreye wszystkie można sobie wsadzić głęboko w d..
zembria, jeżeli jest tak uszyta, jak moja zebra treningowa to bardzo polecam. Daje koniowi swobodę i jakość extra 🙂
Moja derka niestety nie przeżyła wywrotki z koniem, a miałam ją założoną drugi raz... Podarła się, no ale sytuacja była dość ekstremalna, więc pozostaje mi szycie.
Uprzejmie melduję, że Citronella Shield z Jump It - daje radę! Nie stać mnie już na Endure 😅 A to jest dość tanie, popsikane uczciwie konie spokojnie dają radę 2 godziny w najgorszej muchozie. Jestem bardzo zadowolona.