Forum towarzyskie »

Ptaki

titina, w JULI są gigantyczne torby słonecznika i innych mieszanek dla ptaszorów 🙂
titina, w JULI są gigantyczne torby słonecznika i innych mieszanek dla ptaszorów 🙂

Gdzie to?  👀
titina, ja mam Jule np w CH w Jankach 🙂
titina, ja mam Jule np w CH w Jankach 🙂

U nas nie ma  🙁
[quote author=Meise link=topic=52288.msg1694258#msg1694258 date=1361367215]
.... A drugim razem leżał martwy na autostradzie.. koło rozjechanego lisa. Zapewne chciał go skonsumować i coś go potrąciło.

Bieliki wsuwają ryby, kaczki , polują też na łabędzie i gęsi, ale nie gardzą również padliną  🤔
[/quote]

ale oba to były orły przednie! Bielika jeszcze nigdy nie widziałam  🙁
titina, sprawdź czy przez internet nie możesz u nich zamówić 🙂
titina, dzięki za podpowiedż 🙂. Jakoś nie wpadłam na dzięcioła.
[quote author=titina link=topic=52288.msg1694750#msg1694750 date=1361390714]
[quote author=Meise link=topic=52288.msg1694258#msg1694258 date=1361367215]
.... A drugim razem leżał martwy na autostradzie.. koło rozjechanego lisa. Zapewne chciał go skonsumować i coś go potrąciło.

Bieliki wsuwają ryby, kaczki , polują też na łabędzie i gęsi, ale nie gardzą również padliną  🤔
[/quote]

ale oba to były orły przednie! Bielika jeszcze nigdy nie widziałam  🙁
[/quote]

O kurzcze!  Tym bardziej szkoda :/
titina, dzięki za podpowiedż 🙂. Jakoś nie wpadłam na dzięcioła.

😀
titina, sprawdź czy przez internet nie możesz u nich zamówić 🙂

Dzięki, sprawdzę, bo teraz muszę lecieć  😉
Dzisiaj siedząc w pracy dostałam MMS od swojego Lubego z fotkami.
Nie widziałam jeszcze tak oznakowanego ptaka (mało jeszcze widziałam jeśli chodzi o ptaki).

edit: dodam, że fajnie jest dostawać takie fotki 🙂 fotki zrobione w jednym z warszawskich parków.
Potrzebuję pomocy na przyszłość. Co w sytuacji znalezienia (w środku dużego ruchliwego osiedla) zaobrączkowanego ale nielatającego gołębia. Dzwonić po TOZ, zanieść do najbliższego weta, dzwonić do jakiegoś związku hodowców??
ChemiK, myślę że dobrym pomysłem byłoby zadzwonienie np do hodowli (jeśli będzie to np gołąb) i podanie im danych które są na obrączce. Może wtedy coś podpowiedzą (z kim się kontaktować)
Nie macie może u siebie czegoś w stylu "ptasiego azylu" jaki jest w warszawskim zoo?

A u mnie kolejny odcinek z serii "ptasie odwiedziny"
Przyleciała cała ekipa czyżyków, panów oraz pań. Skakali i hałasowali na karmniku przy moim oknie tak że nawet kota mi obudziły. Jaśnie Pani Kocica miała przez chwilę swoją  "telewizję" przez szybę 😉
Chemik- ja rok temu znalazłam gołębia i zaniosłam do gołębiarzy. Pan obejrzał i mimo, że był to ptak, którego kilkakrotnie samochody brały między koła, był tylko ogłuszony. Pan powiedział, że się nim zaopiekuje i wypuści.
Dzisiaj siedząc w pracy dostałam MMS od swojego Lubego z fotkami.
Nie widziałam jeszcze tak oznakowanego ptaka (mało jeszcze widziałam jeśli chodzi o ptaki).

edit: dodam, że fajnie jest dostawać takie fotki 🙂 fotki zrobione w jednym z warszawskich parków.

Jakiś kretyn wpadł na taki pomysł by obrączkować w ten sposób ptaki.
Poleci pw.
Aga El - to łyska. Bardzo fajny ptak. Miałam w ręku. Niby taka kaczkowata a to ptak bliżej kury.
I ma takie fajne "pływaki" na stopach.
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81yska[[a]]

p.s
Znalazłam martwą samicę gila. I zaskoczenie, a powinnam wiedzieć, nie jest różowa jak samiec. Tylko pięknie szara z odmianami.

O taka, tylko nóżkami do góry.
u mnie też obrodziło w gile, kowaliki i sójki

wróciły gromadnie do karmnika, gdy znowu spadł śnieg - wczoraj prawie pukały w okno, że mus dorzucić żarcia  😁
Tak na przyszłość, jak by ktoś znalazł , lub sfotografował ptaka z obrączką:
http://ring.stornit.gda.pl/

Pod tym linkiem trzeba zgłaszać 😀
Dobrze, jak fotografujemy również z przybliżenia obrączkę, wtedy łatwiej odczytać numery.
A gdyby ptak był martwy, to obrączkę się wysyła. Kiedyś tak zrobiłam i dostałam bardzo miłe podziękowanie.
Jakiś kretyn wpadł na taki pomysł by obrączkować w ten sposób ptaki.
Poleci pw.

No właśnie się zastanawiałam, czy taka wysoka obrączka nie sprawia ptakowi dyskomfortu.

Mam pytanie, które od małego mnie frapuje - czemu miejskie gołębie mają baardzo często niekompletne palce? A nieraz same kikuty nawet...
(...)

Mam pytanie, które od małego mnie frapuje - czemu miejskie gołębie mają baardzo często niekompletne palce? A nieraz same kikuty nawet...

Już Ci mówię. Otóż, jak większość urazów/chorób, ubytki palców wywołuje najgorszy z czynników w przyrodzie czyli Homo Sapiens.
Młodzieńcy zabawiają się łapaniem gołębi, plątaniem im żyłką palców i puszczaniem ich jak latawce. Świetna zabawa, co?  👿
Ta żyłka się wgryza , powoduje martwicę i palce odpadają. Wydłubywałam setki żyłek. Życzę złoczyńcom założenia takowej na genitalia.
zaraz chyba padnę  😲 w życiu bym nie pomyślała, że taki jest powód tego kalectwa, myślałam, że może choroby genetyczne, albo coś.. większą część życia mieszkam na blokowisku, ale jeszcze takiej "zabawy" nie widziałam. Mega przykre. I chętnie bym Cię wsparła w zakładaniu żyłek na genitalia tych... wiadomo kogo.
Tu zdjęcie  gili na klonie jesionolistnym, dwa samczyki i samiczka , objadają się nasionami.
Tania, a to prawda że wystarczy na kopercie w której wysyłamy obrączkę wpisać tylko numer który był na niej wybity? Tak mi chyba mówili na zajęciach z ornitologii ale nie dam sobie głowy za to uciąć a to przydatna informacja...
Nie wiem. Ja na forum jakimś ptasim spytałam, podałam numer i mi wskazano stację z okolic Gdańska.
I wysłałam normalnie na adres.
Myślisz, że w dzisiejszych czasach Poczta Polska ......
Watpię.  😵
p.s Titina- gile cudowne. Mój trup rozbił się, biedaczka, o szybę. Nie wytrzymałam i zaglądałam do niego.
Tania dzięki za info. Odszukałam Łyskę wcześniej tyle, że miałam wątpliwości, czy takie oznakowanie ptaka mu nie przeszkadza. Wypełniłam formularz. Dowiedziałam się, że ptaka zaobrączkowano 58 dni temu i nadal jest w tym samym miejscu.
Tania dzięki za info. Odszukałam Łyskę wcześniej tyle, że miałam wątpliwości, czy takie oznakowanie ptaka mu nie przeszkadza. Wypełniłam formularz. Dowiedziałam się, że ptaka zaobrączkowano 58 dni temu i nadal jest w tym samym miejscu.

A! To ja, ślepa, nie zauważyłam. Z nogi mu się przesunęło ? Oj musial wywijać nieźle. I to w poście?
A serio to przeszkadza bo jakby napadł na stację benzynową to go zidentyfikują szybko po rejestracji.
(nie przeszkadza)
Jak te łabędzie będą przełykać jakiś większy kawałek to co? Ta obrączka nie przyblokuje jedzenia? (serio pytam)

Wybieram się chyba w wakacje na obóz obrączkarski, zobacze czy mi się spodoba 🙂
U mnie sójki wróciły. I znowu masa sikorek. Szkoda, że nie mam czasu posiedzieć i popatrzeć na ptaszki.
kotlet Siemianówka?  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się