Czy ja wiem czy Ermitage to dobry reproduktor? Nie powiedziałabym. Sam w sobie jest idealny jak z obrazka w każdej kwestii, ale potomstwo nie powala. To samo jest z United Touch. I na tak zwanym zachodnim wielkim świecie nie ma popytu na dzieci tych ogierów i stajnie handlowe się na nie nie rzucają.
ogurek - z tych osób które hodowały i z nimi rozmawiam. To oni teraz chcą kryć klacze ale. Patrzą na zdrowie ogiera, na to czy potomstwo tego ogiera gdzieś chodzi w sporcie. Są w stanie wydać więcej za stanówkę, byle by urodził się źrebak który się sprzeda. A druga część hodowców na razie nie źrebi. Kupują odsady z tego roku i chcą przeczekać dwa lata. To jest tylko w rasach szlachetnych. Hodowla PKZ rządzi się swoimi prawami.
melehowicz, a Ogano od Sosatha jako syn? Widzialam go dwa razy i skokowym hodowcom sie podobal przy obu okazjach.
konikmorskiPatrzą na zdrowie ogiera, na to czy potomstwo tego ogiera gdzieś chodzi w sporcie.
I to jest jakas nowosc? Tak zawsze bylo, zwłaszcza w hodowli skokowej, bo ujezdzeniowi hodowcy czesciej sie biorą za modne, młode i machajace łapami. Dynamic Pur, Dynamite, Extreme US, Grey Tonic, DC10 - wszystko top modne, a czy beda to ojcowie koni sportowych to czas pokaże.
flygirl, Ceny na aukcjach raczej temu przeczą. Oczywiście rozumiem różnicę miedzy koniem hodowlanym a użytkowym. Inny rodowód ,większe wymagania pokrojowe i co do ruchu.
karolina_, Wolę dobierać ogiera do klaczy. Chyba nie ma uniwersalnych ogierów obecnie. Czasy Ramzesa czy legendarnych folblutów mamy już za sobą. Dziś takie konie jak Chacco Blue czy Cornet Obolensky stanowią raczej zagrożenie dla hodowli niż nadzieję. Sędziowanie na poziomie europejskim i światowym natomiast stanowi zagrożenie dla koni ujeżdżeniowych, ale to inna sprawa.
melehowicz, ja tez dobieram w pierwszej kolejności do klaczy, ale dalej patrze na marketing i mode. Chyba że kryje pod siebie, to znajac klacz i jej rodzenstwo/dzieci patrzę żeby mi ogier poprawil paramtery uzytkowe pod moje preferencje. Rynek jest w tej chwili strasznie trudny, konie nie przechodzą tuv przez pojedynczy osteofit, trzszczke 2ke, mały czip ktorego nawet nie trzeba wyciągać, czy pęknięte kopyto. Zawsze łatwiej z modnym, bo wiecej kupców przyjezdza i w koncu ktos sie trafi kto weźmie. Na te bardziej "egzotyczne" krzyżówki jest teraz 2-3 kupców rocznie - za malo, zeby domknąć transakcję.
karolina_, Wolę dobierać ogiera do klaczy. Chyba nie ma uniwersalnych ogierów obecnie. Czasy Ramzesa czy legendarnych folblutów mamy już za sobą. Dziś takie konie jak Chacco Blue czy Cornet Obolensky stanowią raczej zagrożenie dla hodowli niż nadzieję. Sędziowanie na poziomie europejskim i światowym natomiast stanowi zagrożenie dla koni ujeżdżeniowych, ale to inna sprawa. melehowicz, czy mógłbyś to rozwinąć? Jestem totalnym laikiem jesli chodzi o hodowlę ale zaciekawiła mnie twoja wypowiedź. Czemu takie konie teraz stanowią zagrożenie?
karolina_, Rynek dresażowy jest inny niż skokowy, szczególnie w Polsce.Myslę, ze można realizować różne strategie sprzedażowe. Często życie samo przynosi rozwiązania.Nie unikam młodych ogierów, szukam tez w dużej mierze ogierów pasujących pod klacz wg moich kryteriów.
Jest tu ktoś, kto chciałby trochę podyskutować o nowościach w stacji Schockemöhle? Prześledziłam sobie oferty, obejrzałam pokaz online i tak mnie nosi, żeby sobie z kimś o tym podyskutować, ale nie mam z kim. Czy ktoś może też oglądał pokaz albo chociaż zainteresował się ofertą? Coś wam wpadło w oko? Mnie urzekł siwy Ciamant, bo mam słabość do ogiera Catoki. No i sam siwek się odbijał ją piłeczka. Wydaje się jednak dość niski, a wzrost na horsetelex zdaje się to potwierdzać 🤔
Fajny całkiem wydaje się Time Out, ale to chyba głowie dlatego, że mam chrapkę na kare 😅
Widzialam wszystkie ogiery, po to tam pojechalam, napawac oczy top konmi. Ciezko znalezc slabszego, wszystkie sa bardzo wyselekcjonowane i bardzo dobre. Oczywiscie, dobor zalezy od klaczy i tylko tym trzeba kierowac sie w wyborze. Kilka jest petard, kiedy to zbiera sie szczeke z podlogi, lekko rozczarowal mnie chyba jeden tylko.
melehowicz, Challasco jest fajny, nie mam sie do czego przyczepić, ale mimo wszystko za serce mnie nie chwycił aż tak mocno. Prędzej bym się skusiła na Casco Blue, gdybym się subiektywnym gustem sugerowała. Best of show, to zdecydowanie dla mnie Chaloubino. Siła ogromna
xMikax, Chaloubino nie mieści się raczej w kategorii młodych ogierów - odczytałem , że chodzi o nowe , czytaj młode ogiery. . Nie mniej zapewne przyznałbym by mu jedno z czołowych miejsc kolekcji tej stacji ogierów. Casco ma słaby , płaski galop - mam większe wymagania i dlatego użyłem w hodowli Casalou, który spełnia najtrudniej osiągał z moich kryteriów , a mianowicie jest lepszy od swojego ojca (Cassalco) .
melehowicz, Na samym początku mi chodziło o nowości tegoroczne - ogiery chyba tam są w różnym wieku. Wspomniałeś o Challasco jako Best of Show, więc ja rzuciłam tutaj Chaloubino, który jest w tym przypadku moim ulubieńcem. Sam Challasco już nowością w zasadzie nie jest, bo to jego drugi rok w ofercie, jeśli się nie mylę. Pierwotnie miałam na myśli tegorocznych debiutantów - i tu moim numerem 1 jest Ciamant 😁
xMikax, Chalasco blue dołączył do oferty w trakcie poprzedniego sezonu po próbie dzielności. na razie dodano ogiery po skokach luzem, a to za mało by wybrać ogiera - moim zdaniem. Obecnie jestem na etapie wyboru ogiera , który ma mi dać klacz stadną. Kryteria są trudniejsze niż przy koniu do sportu.
melehowicz, Po skokach luzem chyba dodali tylko dwa 🤔
Większość nowości to 4 i 5 latki, nawet jest jeden 6 latek. Część z nich ma chyba nawet jakieś wyniki z zawodów do podejrzenia na horsetelex. Zapewne nie ma ich jeszcze dużo, ale zawsze coś