Forum towarzyskie »

Rosliny doniczkowe

spam
Za ten post użytkownik otrzymał: Ban permanentny
Komentarz moderatora: spam
Jak zadbać o oleander? Rodzice oddali mi go latem i najpierw rósł jak głupi, a potem liście stały się oklapnięte i się sypią... Poprzycinałam gałązki (miał już ok. 1.6m wysokości), puścił boczne pędy, ale listki nadal są takie oklapnięte i brązowieją. Lepiej wyglądają odrosty, które wywaliłam w butelce wody na balkon.
Muszę bo się uduszę. Po 5 latach moja strelicja zakwitła. A przywiozłam 20cm badyla z Madery 😅😍
IMG_6446.jpeg IMG_6446.jpeg
IMG_6441.jpeg IMG_6441.jpeg
Gratulacje! Piękna jest. 😍
galopada_, - piękna, no i jaki sukces jak z badyla 😍

Ja za to chyba zamordowałam trzykrotkę... bo zapomniałam o podlewaniu, a chodzi kaloryfer obok którego wisi 🤦 ziemia aż odeszła od brzegów doniczki. Nawadniam ją powoli, niby rośnie, ale nie wiem co z nią będzie 😩
keirashara, odetnij kawałek, wsadź do wody i się ukorzeni i szybko urośnie. Ja taką przesuszoną wkładam do wody aż wsiąknie porządnie, obcinam co uschło, ewentualnie wymieniam ziemię. ona jest trudna do całkowitego zabicia
madmaddie, - no właśnie mam plan w tygodniu pojechać po nową ziemię i zrobić jej przetrzepanie. Póki co daje jej częściej wodę i musi przeżyć, albo będzie nowa 😅
Jednak zrobiłam falstart. Teraz już w pełni rozwinięty 😍
IMG_6720.jpeg IMG_6720.jpeg
galopada_, piękny 😍
A udaje ci się jakoś obniżyć jej temperaturę że zakwitła ?czy normalnie trzymasz to w domu +20?
Trzymalam w mieszkaniu, ale jakoś we wrześniu w trakcie szału przeprowadzki zostawilam ja na balkonie i o niej zapomniałam tak na miesiąc z kawałkiem 🙈 a były wtedy takie dwa tygodnie niskich temperatur ok 5st. C w nocy. Myślę, że uznała to za zimowanie i aktualnie ma wiosnę po przeniesieniu do domu 😅
Ja kiedyś chciałam właśnie ją trzymać na tarasie ale wiatr mi połamał liście i tylko dobiłam kwiatka … Ale wypróbuję twój patent wezmę to wywalę na balkon na jesień ! Też mi się marzy zobaczyć takie cudo
Moja trzykrotka chyba lubi bdsm i życie na krawędzi, bo własnie zakwitła 😂 Pączki puścił też pierwszy raz mój grudnik - mam go od babci, która zmarła w grudniu i chyba dopadła go interwencja gdzieś z góry 😉 tak samo traktowany od lat, już się pogodziłam z wersją liściastą, a w tym roku takie miłe zaskoczenie.
23084.jpg 23084.jpg
23085.jpg 23085.jpg
keirashara, o je, ja mam swoją trzykrotkę z 5 lat i nigdy nie zakwitła :< ale jest ładna.
Grudnika przytargałam z brico, moja babcia zawsze miała, ale jest w kiepskim stanie. Muszę poczytać jak o niego dbać i go przesadzę w jakieś lepsze warunki.
madmaddie, - mój był w fatalnym stanie. Babcia parę lat temu trafiła w zimie do szpitala w covidzie na pół roku, a mieszkała w kamienicy ogrzewanej piecem kaflowym w innym mieście. Wpadał tam ktoś raz na miesiąc zgarnąć pocztę, coś tam podlać, ewentualnie przepalić, ale zimo i sucho dało mu w kość.
Wzięłam dwa, jednego nie udało mi się odratować. Ten też prawie zszedł jak się głupio posłuchałam kogoś, żeby dać go na balkon... po czym wyszło, że one nienawidzą bezpośredniego słońca - a ja mam szczytowy balkon bez dachu, gdzie smaży cały dzień 🙈
Dwa lata temu miał jednego lichego kwiatka. Rok temu mocno mi odbił, w sensie dużo nowych listków puścił, ale żadnego kwiata. W tym roku znowu miał dużo nowych listków i w końcu doczekałam się kwiatków 🙂

Z tego co wyczytałam i się sprawdza - słońce, ale nie bezpośrednie i ostre. Woda raz w tygodniu, nie za dużo. Czasem mu dałam nieco z nawozem.
Ostatnio usłyszałam, że one reagują na długość dnia, więc jak chce się go zmusić do kwitnienia to można go przestawić w ciemny kąt albo całkiem do pomieszczenia bez słońca. Mój jest tą odmianą wielkanocną, czyli kwitnie jakoś luty/marzec. Są odmiany bożonarodzeniowe, one kwitną listopad/grudzień.

A trzykrotka to nawet nie wiedziałam, że kwitnie 😂 kupiłam ją dla koleżanki, ale zrobiłam fuckup z folią, więc kupiłam jej drugą, a tą zostawiłam sobie. Na prawdę miała ze mną przekichane, także jestem w szoku z tych kwiatków.

Śmieje się, że babcia dogląda 😉 u niej nawet sztuczne by chyba rosły i kwitły. U mnie cóż... coraz częściej nie umierają 😂
Moja babcia to samo miała z tymi kwiatami. U mnie gorzej, ale też mamy kiepsko ze światłem w domu. Rozsady do warzywnika doświetlam.

Czy ktoś zamawial duże donice z terakoty online? Nie mam tu jakichś super sklepów blisko, chciałam takie bardzo basic, ale się boję dostawy :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się