-Alvika-, mam to 😉 Nasze paski policzkowe mają 31 cm, mierzone zapięte na wędzidle, czyli od kółka wędzidłowego (a właściwie tego łuku skóry) do końca klamerki. Ogłowie Schockemöhle Concord.
Wydaje mi się, że ważny jest też wymiar potylicy z paskami do zapięcia, bo my przy naszym mastodoncim łbie zapinamy się na przedostatnie dziurki, czyli jest sporo do popuszczenia.
espana, czyli jak myślałam 🙁
No nic, trzeba podjąć męską decyzję i albo wysyłam do KaWala zapytanie o paski custom made, albo obcinam kikuta (+pasek po drugiej stronie potylicy) i przepinam wędzidło na paski nachrapnika (a z nachrapnikiem się w tym ogłowiu żegnam).
Katasia, łatwiej tak - taniej nie, bo to PSoS 🤦 Jak nic nie znajdę, to po prostu oddam ogłowie do użytku dla jakiegoś mało szlachetnego mikrokonia w szkółce, ale kurka, lubię to ogłowie I chciałabym jednak zostać z tą sztuką na dłużej.
Daw-mag to też 30cm.
Kawalkade everyday 32cm.
Munsztukowe BR to 32cm.
Kto jeszcze teraz szyje?
-Alvika-, nie wiem co to za model, ale może da się dobrać część potyliczną z innej firmy po prostu. Może to nie będzie to samo, ale zawsze lepiej tak, niż oddać do szkółki 😉
-Alvika-, TDM zapytaj, mi piękne ogłowie uszył 2 lata temu. Albo taka bieda wersja, ale niekoniecznie gorsza, to szewc lub kaletnik. Dobru fachowiec tak Ci ten pasek doszyje, że nawet widać nie będzie.
Dzięki keirashara, o TDM zapomniałam! Katasia, zakładałam, że dłuższe paski policzkowe nie będą takim Grałem i załatwią sprawę. Moje konie są już i tak przeinwestowane sprzętowo. I mam też 2 wolne potylice (ale każda 3-paskowa, nie chciałam nic z nich wycinać). espana,zembria, niestety, ostatnio nacięłam się jakościowo na usługi kaletnicze w 3mieście, a Kasia/Gruba Igła nie odbiera...
zembria, już się z kobyłami pod dom przeniosłam i nie przejeżdżam przez Malbork standardowo, ale jak jest naprawdę dobry-dobry, to pls podaj namiary na PW, pojadę.
Katasia, wiem bo mam Waszego Elegance od jakichś 5 lat, objeżdżony na 5-6 koniach i kocham go niezmiennie 🙂 ale mam czarnego, a chciałabym teraz brązowe. W tym wklejonym przeze mnie podoba mi się to że jest delikatniejsze, cieńsze o wszystkich innych anatomikow. Nie planujecie wersji SLIM w Kawalu ?:p
Katasia, 😍😍 piękne ! Czekam na come back 🙂 a może uda Wam się lakier na nachrapniku jednak zrobić ....:>
Wstrzymam się z zakupem na Black Friday, może wtedy się skusze na Kawalowego lakierka 🙂
Wszyscy chca slimy, a takie jak moj z lbem jak wiadro biedne pokrzywdzone 😉
Katasia, szkoda, ze wszystkie munsztukowe z białym podszyciem sa wlasnie rurkowe. Da sie cos tu zakombinować z nachrapnikami? Muszę przymierzyć jak ten mój koń bedzie wygladal w rurkowych paskach, ale mam skojarzenia z ciasno zawiniętym baleronem na sama myśl.
A widział ktoś takie ogłowie w kolorze czekoladowego brązu ale z srebrnymi okuciami? Złote nie będą pasowały mi do reszty sprzętu 🙁 Nadchrapnik bez połysku.
Ja mam. Jeżeli chodzi o wytrzymałość skóry zdecydowanie brała bym Kentaura. Jakościowo i wizualnie na początku oba ok, ładne miękkie dobrze uszyte, ale zdecydowanie Kentaur okazał się trwalszy przy takim samym użytkowaniu i pielęgnacji.
Nie wiem czy Kentaur jest wytrzymały. Moje ogłowie z tej firmy wytrzymało zaledwie cztery użycia z czego wszystkie to były wyjścia z koniem na spacer w ręku. Zostało zerwane gdy koń na spacerze uskoczył - lonża się naciągnęła i strzeliły oba paski policzkowe.
Może była to wadliwa partia skóry bo na zamówione ogłowie czekałam 4 miesiące bo producent miał opóźnienia w dostawie skóry.