Forum konie »

Ogłowia

-Alvika-, mam to 😉 Nasze paski policzkowe mają 31 cm, mierzone zapięte na wędzidle, czyli od kółka wędzidłowego (a właściwie tego łuku skóry) do końca klamerki. Ogłowie Schockemöhle Concord.
Wydaje mi się, że ważny jest też wymiar potylicy z paskami do zapięcia, bo my przy naszym mastodoncim łbie zapinamy się na przedostatnie dziurki, czyli jest sporo do popuszczenia.
espana, czyli jak myślałam 🙁
No nic, trzeba podjąć męską decyzję i albo wysyłam do KaWala zapytanie o paski custom made, albo obcinam kikuta (+pasek po drugiej stronie potylicy) i przepinam wędzidło na paski nachrapnika (a z nachrapnikiem się w tym ogłowiu żegnam).
-Alvika-, - zobacz jeszcze daw-maga, oni też mają dość spore te paski.
keirashara, dzięki, będę dziś dzwonić i prosić o zmierzenie.
-Alvika-, a nie łatwiej po prostu kupić nową część potyliczną?
Katasia, łatwiej tak - taniej nie, bo to PSoS 🤦 Jak nic nie znajdę, to po prostu oddam ogłowie do użytku dla jakiegoś mało szlachetnego mikrokonia w szkółce, ale kurka, lubię to ogłowie I chciałabym jednak zostać z tą sztuką na dłużej.

Daw-mag to też 30cm.
Kawalkade everyday 32cm.
Munsztukowe BR to 32cm.
Kto jeszcze teraz szyje?
-Alvika-, - a PSoS przypadkiem też nie ma na części? Może TMD (Ci od puślisk) uszyliby Ci dłuższy?
-Alvika-, nie wiem co to za model, ale może da się dobrać część potyliczną z innej firmy po prostu. Może to nie będzie to samo, ale zawsze lepiej tak, niż oddać do szkółki 😉
-Alvika-, a dosztukowanie urwanego paska?
-Alvika-, TDM zapytaj, mi piękne ogłowie uszył 2 lata temu. Albo taka bieda wersja, ale niekoniecznie gorsza, to szewc lub kaletnik. Dobru fachowiec tak Ci ten pasek doszyje, że nawet widać nie będzie.
Dzięki keirashara, o TDM zapomniałam!
Katasia, zakładałam, że dłuższe paski policzkowe nie będą takim Grałem i załatwią sprawę. Moje konie są już i tak przeinwestowane sprzętowo. I mam też 2 wolne potylice (ale każda 3-paskowa, nie chciałam nic z nich wycinać).
espana, zembria, niestety, ostatnio nacięłam się jakościowo na usługi kaletnicze w 3mieście, a Kasia/Gruba Igła nie odbiera...
-Alvika-, Ja mam dobrego szewca, ale w Malborku 🤷
zembria, już się z kobyłami pod dom przeniosłam i nie przejeżdżam przez Malbork standardowo, ale jak jest naprawdę dobry-dobry, to pls podaj namiary na PW, pojadę.
-Alvika-, pw
kto obecnie wykonuje naczółki na zamówienie? 👀
www.viavissa.com

Można pooglądać na instagramie. Przepiękne naczółki i super jakość 😍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się